Otkrivamo još jedan splitski paradoks: Nakon 21 godine na naplatu Gradu stigli ‘stari grijesi’ oko Gradskog kazališta lutaka

Na apsurdne situacije u hrvatskoj politici već smo navikli, ali ove u Splitu su doista jedinstvene. Već smo pisali o aferi glede božićnih bonova za zaposlenike Banovine i pogodovanju tvrtki čiji se vlasnik uključio u izbornu utakmicu pred nekoliko dana, ali i rasipanju novca u slučaju čišćenja jednog slivnika za kojeg se račun, naposljetku, udeseterostručio. Novi splitski paradoks vraća nas na kraj prošlog stoljeća.

U adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje Gradskog kazališta lutaka Split krenulo se u ožujku 2000. godine, a samo sedam mjeseci kasnije radovi su obustavljeni zbog isteka građevinske dozvole. Grad Split želio je produžiti dozvolu iz ožujka 1999. godine, produženu prvi puta u prosincu iste godine, ali drugo produženje nije ugledalo ‘svjetlo dana’. Građevinska inspekcija izašla je na teren, a Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja 19. je listopada 2000. godine poništilo građevinsku dozvolu. Sporno je bilo stanje nakon iskopa tla. Ministarstvo je naložilo trenutnu obustavu radova te hitne mjere osiguranja gradilišta.

Radove je izvodila tvrtka Lavčević-inženjering d.o.o. Split.

Nakon nekog vremena ishodila se građevinska dozvola nanovo, a grad Split odlučio je jednostrano raskinuti ugovor s Lavčevićem iako je mogao od Ministarstva financija tražiti suglasnost za postupak izravne pogodbe s tužiteljem, zbog ranije sklopljenog ugovora. Takva praksa raskida koštala je Grad novog financijskog uzimanja iz džepa svih nas, poreznih obveznika. 

Po presudi Županijskog suda u Splitu, Grad je, kao naručitelj radova, nanio štetu izvođaču koji je, zbog osiguranja gradilišta, čak morao i određeni broj radnika zadržati ondje premda su radovi bili obustavljeni.

Sutkinja Vedrana Perkušić presudila je kako je grad Split dužan nadoknaditi štetu Lavčeviću od 383 tisuće kuna uz zatezne kamate, ali i trošak parničnog postupka od 42 tisuće kuna.

Gotovo dva tjedna čekali smo komentar splitskog teatra apsurda baš od grada Splita i Hrvoja Parlova koji je bio zastupnik Grada u ovom slučaju, ali, kako je to već i uobičajena praksa u Banovini, odgovor nismo dobili. Voljni komentirati slučaj nisu bili ni u tvrtki Lavčević-inženjering koji su nas prvotno uputili na pisano slanje naših traženih informacija, da bi se kasnije u potpunosti oglušili na sve napisano.

U 21 godinu, dodajmo, koliko je prošlo od dvojbenih radova, Gradsko kazalište lutaka dobilo je novu viziru pa je tako u prosincu prošle godine svečano otvoren Hrvatski dom u Splitu, u izvornom izgledu.

POSLJEDNJE DODANO: