Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6183c8e66f52df136e8b4595/80

Splićanka Helena Budiša inspirativna poduzetnica godine

"Nakon četvrt stoljeća poduzetništva i s ovom titulom, mogu reći da sam ja svoje ambicije ispunila"
Helena Budiša, inspirativna je poduzetnica godine! Ova Splićanka u poduzetništvu je čak 26 godina. Vlasnica je dvije tvrtke: UHY HB EKONOM, koja se bavi računovodstvenim i knjigovodstvenim uslugama te UHY SAVJETOVANJE, koja se bavi savjetovanjem za EU fondove i konzaltingom, te suvlasnica i CEO još dvije tvrtke: UHY POREZNI SAVJETNIK i Poduzetnički akcelerator Split.

„Biznis sam pokrenula prvo iz želje, drugo iz nužde. Da, bila sam nezaposlena, ali sam znala što želim. Želim svoj tim koji ću usavršavati i koji će biti najbolji u svojoj branši i pokazivati drugima kako se može raditi posao. U tome smo uspjeli. Danas, nakon četvrt stoljeća poduzetništva, i s ovom titulom, koja je zaokružila moj put, mogu reći da sam ja svoje ambicije ispunila. Sada pomažem mladim kolegama da ispune svoje.“, kazala je Helena Budiša, inspirativna poduzetnica godine 2021.

Najbolja mikro poduzetnica je Lorena Boljunčić, vlasnica tvrtke Idea Istra koju uspješno vodi već osam godina. Riječ je o agenciji za razvoj novih kulturno-turističkih proizvoda među kojima je i Kuća istarskog maslinovog ulja u Puli koja se u mnogim turističkim vodičima našla na vrhu liste najzanimljivijih istarskih atrakcija.

„Nakon 8 godina u marketingu meni su se kockice posložile i shvatila sam da želim krenuti u poduzetništvo i raditi inovativne ili bar nove kulturno-turističke proizvode. Obično se misli da kultura ne može biti profitabilna, no ja sam odlučila pokazati da itekako može. Odlučujem napustiti siguran svijet korporacije i vratiti se u rodni grad u kojemu više gotovo nikoga nisam znala. Roditelji su nam uvijek govorili da ne idemo glavom kroz zid, ali poduzetništvo je, čini mi se, upravo to. Pronalazak načina da ideš glavom kroz zid.”, rekla je Lorena Boljunčić, mikro poduzetnica godine 2021.

S obzirom na to da statistika ženama ne ide u prilog te da samo jedna od deset žena postaje poduzetnica, važno je njihovo povezivanje i međusobno hrabrenje. To već niz godina radi mreža žena u biznisu Woman in Adria.

„Priče svih finalistica su nam pokazali kako uspjeh dolazi preko noći, ali one koja traje jako puno godina. Isto tako su pokazale da, kad se poduzetnice nađu u bezizlaznim situacijama, znaju se dići i krenuti ispočetka. Što se tiče podrške poduzetnicama, ona je nužna, pogotovo u državi poput naše koja ima i demografsku krizu. Nažalost, na državnoj razini, ne postoji razumijevanje, nego se otežavaju poduzetnički počeci poduzetnicama. Veseli, ipak, činjenica da imamo bolji odaziv na lokanim razinama. Imamo i prve gradove koji poduzetnicama početnicima daju potpore u vidu financiranja vrtića, a vjerujemo da će se i ostali slijediti tu dobru praksu Koprivnice i Poreča.“, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Finalistice izbora su bile još i Martina Krajinović Gulsun, diplomirana je ekonomistica, certificirana kozmetičarka te vlasnica dvije tvrtke i Kallos Beauty Akademije te Martina Ćustić, vlasnica popularne zadarske prodavaonice Zdrava navika, OPG-a i nutricionističkog savjetovališta.

Dodjelu nagrade najboljim poduzetnicama omogućili su Raiffeisen banka, Bipa, A1 i Citroen, a
podržali su ju i Fina, Intimina, Končar, JGL, Allergosan, UniCredit leasing, Royal Gardens i la Piel
kozmetika te Kanadsko veleposlanstvo, RTL, Crowe Horwath i Cvijet kreativa.
hr Thu Nov 04 2021 12:50:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/619fee586f52df518d8b457b/80
Foto: HGK

Ovih blagdana birajmo sigurno – Darujmo hrvatsko!

''Darujmo hrvatsko'' nastavak je akcije ''Kupujmo hrvatsko'' koju Hrvatska gospodarska komora provodi više od dvadeset godina

Danas, točno mjesec dana prije Božića, u organizaciji HGK – Županijske komore Split održava se u trgovačkom centru Joker prodajno-izložbena akcija ''Darujmo hrvatsko'', u sklopu koje svoje proizvode nude proizvođači kvalitetnih domaćih proizvoda, među kojima su nositelji znakova kvalitete Hrvatske gospodarske komore "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko".

- Cilj je ove akcije kontinuirano osvještavanje i senzibiliziranje javnosti da se pri odabiru i kupnji proizvoda vodi računa i prednost daje kvalitetnom domaćem proizvodu, jer na taj način čuvamo radna mjesta i domaću proizvodnju. Važno je to uvijek, a u ovo blagdansko vrijeme povećane kupovine i darivanja, još i više. Poruka je jasna i glasna, nastojmo u našu vrećicu s poklonima ubaciti hrvatske proizvode jer to je najbolji dar. - rekao je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

''Darujmo hrvatsko'' nastavak je akcije ''Kupujmo hrvatsko'' koju Hrvatska gospodarska komora provodi više od dvadeset godina, a sve s ciljem promocije hrvatskih proizvoda i opstojnosti domaće proizvodnje. 

- Važno je da se svi mi naučimo živjeti, kupovati, raditi i uživati u našim proizvodima, a u jadranskoj Hrvatskoj posebno da i turisti shvate da je naš proizvod kvalitetan i dobar te ga konzumiraju. Ovo je prodajna akcija, ali još i više akcija educiranja i pronošenja znanja o kvaliteti hrvatskih proizvoda. - poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

Znakovi kvalitete HGK ''Hrvatska kvaliteta'' i ''Izvorno hrvatsko'' jamstvo su potrošačima da se radi o proizvodima i uslugama koji zadovoljavaju najvišu razinu kvalitete i predstavljaju vrh kvalitete u svjetskoj ponudi. U Hrvatskoj u ovom trenutku znakove kvalitete HGK nose 353 proizvoda, od čega ih je 283 sa znakom ''Hrvatska kvaliteta'' te 70 sa znakom ''Izvorno hrvatsko'', dok u Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan od ovih znakova nosi ukupno 46 proizvoda i usluga.

Koliko im znakovi kvalitete HGK znače te pomažu u plasmanu i prodaji potvrdili su iz prve ruke i neki od sudionika akcije. 

- Znak ''Hrvatska kvaliteta'' je omogućio dodanu vrijednost i diferencijaciju naših proizvoda na policama. Posebno je to važno u našem području koje je izrazito turističko, gosti, naime, cijene kad znaju da kupuju nešto što je izvorno hrvatsko, jer maslinovo ulje mogu kupiti i u Grčkoj i Italiji, ali to je također jednako važno i za domaće potrošače, da znaju da kupuju izvorni proizvod. - rekao je Pjero Zekan iz Orgula grupe, čija čak tri proizvoda nose ovaj znak. 

Da im znakovi puno znače potvrdili su i iz Genina, čiji tradicijski ženski haljetak nosi prestižnu oznaku izvornosti ''Izvorno hrvatsko'', kao i iz omiškog Galeba, koji se usprkos jačanju konkurencije uvoznih proizvoda uspio održati cjelokupnim proizvodnim procesom, od pređe do gotovog proizvoda i distribucije. 

- Kupci su prepoznali našu kvalitetu i cijene hrvatski proizvod. - poručuju iz Galeba koji ove godine slavi respektabilnih 70 godina postojanja i poslovanja.
hr Thu Nov 25 2021 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5b38db5acb557a43018b4680/80
Foto: PIXABAY

Novi brend u hrvatskom turizmu: Sve je veća potreba za ekološki prihvatljivom smještaju

Nacionalna udruga obiteljskih malih hotela pokreće novi brend u hrvatskom turizmu. Eco zeleni hoteli odgovaraju na sve veće potrebe suvremenih putnika o ekološki prihvatljivom smještaju
Obiteljski mali hoteli pokretači su novih turističkih trendova u Hrvatskoj. Iako ih ima tek oko 400, od čega ih je više od 200 učlanjeno u Nacionalnu udrugu, postali su jedan od najpoznatijih brendova s vrhunskom personaliziranom uslugom, a mnogi od njih rade 365 dana u godini. Unatoč velikim posljedicama koji je pandemijska kriza ostavila na njihovo poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak na hrvatskoj turističkoj sceni. Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela kreira novi nacionalni brend Eco zeleni hoteli.

Obnovljivi izvori energije, ušteda energije i vode, zelena nabava, lokalna hrana, poslovanje bez opasnih kemikalija, uz dodatne aktualne module sigurnost i covid free…, samo su neki od preduvjeta prestižne eko oznake, koja ovisno o razini održivog poslovanja može biti srebrna, zlatna ili platinasta. I ovo se neće dogoditi preko noći. Pred Nacionalnom udrugom obiteljskih malih hotela nije lagan zadatak, no vrlo su optimistični i već su krenuli s prvim edukacijama članova.

„Nakon edukacije, slijedi ciklus investicija koji će trajati najmanje dvije godine pa bismo prve eko zelene obiteljske i male hotele mogli imati već početkom 2023. Zeleno poslovanje postalo je nužnost ne samo zbog zahtjeva naših osviještenih gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. A što je iznimno važno, na ovaj način dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji planete“, ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Podsjetimo, Europska unija do 2030. namjerava smanjiti izlučivanje štetnih plinova za najmanje 55 posto, što je ispod količine stakleničkih plinova koje se izlučivala 1990., a do 2050. Europa se obvezala postati ugljično neutralni kontinent. Hoće li u tome uspjeti ovisi o svima nama, poručuju iz Nacionalne udruge.
hr Tue Nov 16 2021 16:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

Izvještaj FINA-e: Pad zaposlenosti u Šibensko-kninskoj županiji

Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.342 kune
U Šibensko-kninskoj županiji u 2020. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, 2.653 poduzetnika imali su 12.336 zaposlenih, što je 6,9% manje u odnosu na prethodnu, 2019. godinu. Poduzetnici Šibensko-kninske županije ostvarili su u 2020. godini ukupne prihode u iznosu od 6,9 milijardi kuna (20,1% manje u odnosu na 2019.), ukupne rashode od 7,1 milijardu kuna (17,3% manje), dobit razdoblja u iznosu od 401,1 milijun kuna (smanjena za 9,8%), gubitak razdoblja od 627,6 milijuna kuna (uvećan za 57,1%) te neto gubitak od 226,4 milijuna kuna, u odnosu na ostvarenu neto dobit od 45,2 milijuna kuna u prethodnoj godini. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.342 kune, što je 2,1% manje u odnosu na 2019. godinu te 10,5% manje od prosjeka na razini zaposlenih poduzetnika u RH (5.971 kuna).

Na rang listi 20 gradova i općina Šibensko-kninske županije u 2020. godini, poduzetnici Šibenika prvi su po broju poduzetnika (1.315), broju zaposlenih (6.883), ukupnim prihodima (4,1 milijarda kuna), dobiti razdoblja (201 milijun kuna) i gubitku razdoblja (373,1 milijun kuna), dok je općina Biskupija prva po neto dobiti (66,8 milijuna kuna). Šibensko-kninska županija, u odnosu na druge županije, na 11. je mjestu prema broju poduzetnika, a prema broju zaposlenih i ukupnim prihodima na 18. mjestu. Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenoj odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih na 15. je mjestu, dok je prema neto dobiti/gubitku na 19. mjestu. Prema produktivnosti rada mjerenoj odnosom neto dobiti i broja zaposlenih te prema ekonomičnosti poslovanja Šibensko-kninska županija na 20. je mjestu.

Najveće prihode među poduzetnicima sa sjedištem u Šibensko-kninskoj županiji u 2020. godini ostvario je BEST CAR d.o.o. (319,8 milijuna kuna), dok je najveću dobit razdoblja iskazao KNAUF d.o.o. (66,2 milijuna kuna), a najviše zaposlenih imao je DJELO d.o.o. (447).
hr Tue Nov 16 2021 14:17:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5a3e9a90b9e03e1c338b4600/80
Foto: Pixabay

Kriptovalute je od sada moguće kupiti i u poštanskim uredima

Mogu se kupiti Bitcoin, Ripple, Stellar, Ether, Eos, Bitcoin Cash, Dai, USDT, USD Coin, Polkadot i Kusama
Nakon što je prije gotovo dvije godine u odabrane poštanske urede uvela uslugu otkupa kriptovaluta, Hrvatska pošta je proširila uslugu i na prodaju kriptovaluta. Kriptovalute se mogu kupiti ili prodati u više od 50 odabranih poštanskih ureda koji pokrivaju sve županije.

U poštanskim uredima trenutačno se može poslovati s 11 kriptovaluta: Bitcoin, Ripple, Stellar, Ether, Eos, Bitcoin Cash, Dai, USDT, USD Coin, Polkadot i Kusama. Uvođenjem opcije kupnje kriptovaluta odabrani poštanski uredi postali su i centralne lokacije za poslovanje s kriptovalutama u brojnim mjestima u Hrvatskoj. Zamjena kriptovaluta provodi se u suradnji s hrvatskom tvrtkom Electrocoin, koja uspješno vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr.

Korisnicima je na raspolaganju i Crypto centar, posebna internetska stranica na kojoj su objedinjene sve usluge Hrvatske pošte povezane s kriptovalutama. Na internetskoj stranici nalazi se tečajna lista, informacije o kupnji i prodaji željene kriptovalute te interaktivna karta s adresama poštanskih ureda u kojima je dostupna ova usluga.

Na internetskoj stranici mogu se kupiti i kriptomarke, još jedan novitet kojim je Hrvatska pošta povezala domaću filateliju s novim tehnološkim trendovima, odnosno tržištem NFT-a. Sva tri izdanja kriptomaraka koja su puštena u optjecaj imala su ukupno 3000 ekskluzivnih primjeraka koji su se mogli kupiti samo kriptovalutama i koji su u međuvremenu rasprodani, a kriptomarke se mogu kupiti u većim poštanskim uredima i na https://www.epostshop.hr/.
hr Fri Nov 12 2021 09:07:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .