Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61753cda6f52dff55e8b45ea/80
Foto: Pixabay

Od 2. siječnja moguća zamjena kuna u eure u poštanskim uredima

Najvažnije informacije o procesu zamjene valute nalaze se u nastavku
Od ponedjeljka, 2. siječnja građani diljem Hrvatske moći će zamijeniti kune u eure u 1016 poštanskih ureda. Kune se mogu zamijeniti tijekom cijele 2023. u svim poštanskim uredima u Republici Hrvatskoj.

Najvažnije informacije o procesu zamjene valute nalaze se u nastavku:

- Bez naknade se može zamijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica kuna. Iznad tih količina zaračunava se 1,5% naknade na iznos najmanjih apoena
- Ako se mijenjaju iznosi veći od 750 kn, zamjenu je potrebno unaprijed najaviti
- Ukoliko je moguće, novčanice i kovanice kuna trebaju biti razvrstani po apoenima
- U prva dva tjedna, u razdoblju dvojnog optjecaja, plaćanje u kunama u jednoj transakciji može se obaviti s najviše 50 kovanica i odgovarajućim brojem novčanica.

Na Novu godinu, u nedjelju 1. siječnja 2023., bit će otvoren samo poštanski ured 10000 Zagreb, a od ponedjeljka, 2. siječnja poštanski uredi diljem RH radit će prema svojem redovitom rasporedu radnog vremena. 

hr Tue Dec 27 2022 12:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/63c80e235d7965fea68b45a3/80
Foto: Pixabay

Zadar ostvario 99 posto noćenja u odnosu na 2019., s novim sadržajima past će i rekordi

Izvrsnim rezultatima "kumovala" je izvanredna posezona, posebice razdoblje održavanja Adventa tijekom kojega je u Zadru boravilo 54 posto više turista nego prošle godine s tim kako je po prvi put udio stranih gostiju veći u odnosu na domaće
Izvrsnim rezultatima u posezoni, na samom izmaku godine Zadar je gotovo sustigao rekordnu 2019. godinu. Prema podacima sustava eVisitor i eCrew (nautika), na području grada Zadra i mjesta koja mu administrativno pripadaju u 2022. godini zabilježeno je 538.118 dolazaka i 2.197.794 ostvarenih noćenja, što je veliki porast u odnosu na prošlu godinu (41 i 29 posto), ali i 99 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini!

Izvrsnim rezultatima "kumovala" je izvanredna posezona, posebice razdoblje održavanja Adventa tijekom kojega je u Zadru boravilo 54 posto više turista nego prošle godine s tim kako je po prvi put udio stranih gostiju veći u odnosu na domaće.

- Posebno želimo istaknuti popunjenost hotelskih kuća u posezoni. Nedavnim otvorenjem hotela A'mare te najavom početka izvođenja radova na hotelu Hyatt Regency Zadar Maraska i obnove bivšeg hotela Beograd, uvelike će se pridonijeti proširenju novih sadržaja i povećanju broja hotelskih kapaciteta što će u konačnici rezultirati promjenom strukture gostiju, obogaćivanjem gradske ponude i povećanjem turističkog prometa, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

Kontinuirane aktivnosti turističkog sektora, unapređenje turističkog proizvoda i podizanje kvalitete turističke ponude odrazilo se na produženje prosječnog boravka gosta od čak 5 dana u visokoj sezoni. Time je srušen stereotip kako je riječ samo o tranzitnoj destinaciji kojom aviogosti niskotarfitnih kompanija dolaskom u Zračnu luku Zadar nastave putovanje u druge destinacije.

U prošloj godini imali smo i veliki povratak nautičara, kojima je zadarski akvatorij uvijek bio omiljena destinacija. Već početkom ožujka za njih počinju idealni uvjeti s prihvatljivim vremenskim prilikama. HTZ je upravo Zadar 2019. godine proglasio najuspješnijom destinacijom nautičkog turizma i nema sumnje da će i u ovoj godini biti omiljeno odredište nautičara.

Promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima već su krenule te se prvi značajniji dolasci očekuju u ožujku, uspostavom letova niskotarifnih aviokomapnija, organizacijom Tuna, Sushi & Wine Festivala te održavanjem 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma krajem travnja.

Sve u svemu, nakon izvrsne 2022. godine, postoji puno razloga za optimizam i u 2023.
hr Wed Jan 18 2023 16:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/637d00be5d79655d048b4581/80
Foto: Press

ENTER: U Splitu počinje najveća konferencija o obrazovanju i povezanim industrijama

Poseban dio ENTER konferencije predviđen je i za zabavno-edukativne sadržaje...
Drugo izdanje najveće konferencije o obrazovanju i povezanim industrijama, ENTER održat će se u Spaladium Areni, od 2. do 3. prosinca. Na 3 pozornice očekuju se  predavanja stranih i domaćih stručnjaka u području obrazovanja, koji će prezentirati rezultate provedenih istraživanja usmjerene na ono što naš čeka u budućnosti.

- Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, idemo korak dalje i ove godine dovodimo još više domaćih i stranih predavača. Ova konferencija ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike odgojno-obrazovnog sustava koji na bilo koji način sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika i zato pozivam sve, pridružite nam se i budite dio društva u kojem uspjeh nije slučajnost nego rezultat, kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije.


„Vještine budućnosti, izazovi sadašnjosti!“ tema je o kojoj će se pričati na glavnoj pozornici, a na drugoj pozornici očekuju se predavanja na teme „Izazovi online nastave“, „Inovativne metode u STEM području“, „Tehnologija u obrazovanju“ te „Ekologija, prehrana i održivi razvoj“.

Na trećoj pozornici obradit će se teme „Inovativne metode u nastavi jezika“, „Educational experience across EU“, „Inovativne metode u radu s darovitim učenicima“ te „Učenici s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama“.

Poseban dio ENTER konferencije predviđen je i za zabavno-edukativne sadržaje. Match Race 6 natjecanje u suradnji s Regionalnim centrom kompetentnosti, Culinary art u kojem će učenici pripremati jelo na osnovi zadane košarice namirnica, Mixology koktel inspiriran slikom 6 prepoznatljivih dalmatinskih pejzaža te Destination Management, tema Dalmacije kao destinacija održivog turizma. 

Pokrovitelj ENTER konferencije je Splitsko-dalmatinska županija, a organizatori su  Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i tvrtka Fortitudo development.  Ulaz na konferenciju je besplatan, a prijave za sudionike otvorene su do 30. studenoga u 12 sati na linku.


hr Tue Nov 22 2022 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/6373a23f18d1cbfd858b4568/80
Foto: Screenshot / YouTube

Rimac Nevera oborila rekord i postala najbrži serijski električni automobil na svijetu

Postignuta brzina čini Neveru najbržim serijski električnim automobilom, te je to najveća brzina ikada zabilježena na Automotive Testing Papenburg stazi
Rimac Nevera je postigla najveću brzinu od 412 km/h, što ga čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu. Podvig obaranja rekorda nastavlja se nakon neovisno potvrđenog rekorda za ubrzanje Nevere od 8,582 sekunde na četvrtinu milje postavljenog 2021. godine, što ju je učinilo najbrže ubrzavajućim serijskim automobilom na svijetu.

Ovom prilikom, Rimac tim posebno je tražio stazu ovalnog oblika s ravninama dovoljno dugim da Nevera postigne najveću brzinu, da bi se na kraju odlučili verificirati brzinu na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od 4 km. Staze na kojima je moguće postići brzinu veću od 400 km/h vrlo su rijetke jer je vrlo rijetko da automobil uopće može postići tako visoku brzinu.

Nevera je postavljena u tzv. Top Speed mode, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama. Opremljen gumama Michelin Cup 2R koje su dozvoljene za cestu, i uz nadzor Michelinovog tehničara koji je provjerio njihovo stanje, Nevera je bila spremna za postavljanje rekordne brzine.

Za volanom je bio Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač. Njegov je izazov bio postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze kako bi osigurao najbolju moguću priliku da dosegne najvišu brzinu. Izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, putujući oko 250 km/h, Miroslav je oslobodio punu snagu Nevere kako bi dosegao brzinu od 412 km/h – točno onako kako je simulirano na početku projekta Nevere. - piše HRT.

Postignuta brzina čini Neveru najbržim serijski električnim automobilom, te je to najveća brzina ikada zabilježena na Automotive Testing Papenburg stazi. Brzina je izmjerena pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mjernog uređaja temeljenih na GPS-u. Najveća brzina od 412 km/h bila je cilj koji je Rimac tim postavio kada je automobil prvi put predstavljen kao C_Two na Ženevskom sajmu automobila 2018., a sada – nakon 1,6 milijuna sati razvoja – ta brzina je potvrđena.

Miroslav Zrnčević, glavni vozač za testiranje i razvoj u Bugatti Rimcu komentirao je:

- Putovati brzinom od 412 km/h, znači putovati trećinom brzine zvuka. Postići tu brzinu u cestovnom automobilu je nevjerojatno složeno, ali u Neveri smo stvorili automobil koji može prijeći velike udaljenosti s jednim punjenjem, može se uhvatiti u koštac s uskim i zavojitim trkaćim stazama i može driftati, kao i oboriti rekorde ubrzanja, te postići brzine od preko 400 km/h. Vozio sam Neveru otkad je prvi put okrenula kotač i vidjeti završen automobil kakav je danas stvarno je emotivan trenutak. Najvažnija stvar koju sam naučio tijekom pokušaja najveće brzine je koliko je automobil bio staložen i stabilan – što potvrđuje da su naši timovi za aerodinamiku i dinamiku vozila odradili nevjerojatan posao.

- Nevera se isporučuje kupcima s ograničenom najvećom brzinom od 350 km/h, ali može postići najveću brzinu od 412 km/h na posebnim događajima za kupce uz podršku Rimac tima i u kontroliranim uvjetima. Budući da su gume pod velikim opterećenjem tijekom takvih vožnji, većina mjera opreza usmjerena je na to da gume budu ispravno postavljene za tako velike brzine. Proizvodnja Nevere trenutno je u tijeku u sjedištu Rimca na Jankomiru, a prvi automobili već su kod kupaca diljem svijeta, navode iz tvrtke Rimac utomobili.hr Tue Nov 15 2022 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/541444281899425f25000009/80

Ekonomski analitičar: "Jedna će skupina ljudi u inflaciji izaći kao pobjednik"

Novotny ne očekuje novi val blokiranih građana dodajući da ne vidi vezu između blokade i inflacije
Ekonomski analitičar Damir Novotny u N1 Studiju uživo komentirao je mogući rast kamata koji najavljuju financijski stručnjaci.

- I da nije bilo agresije na Ukrajinu, inflacija bi nas dočekala jer u proteklih 10 godina krediti su bili dostupni, kamatne stope apsurdno niske. - rekao je Damir Novotny i dodao:

- To vrijeme je iza nas, kamate će rasti, možda ne brzinom s obzirom na inflaciju. Jedina mjera protiv inflacije je rast kamatnih stopa i pad kupovne moći, tj. povlačenje novca iz opticaja. Uz fiskalne politike to je jedini instrument. Građani kamate mogu fiksirati s bankama, ali to na duže rokove nitko neće jer su u budućnosti moguća razna iznenađenja. Treba naglasiti drugu stranu medalje – inflacija nije tako loša vijest za vlasnike nekretnina, cijene će rasti i vrijednost imovine će brže rasti nego kamatne stope. Oni će u inflaciji biti pobjednici – imat će veću imovinu u odnosu na ono što su platili.

Na pitanje ima li kakvog rješenja protiv rasta kamata, možda fiksacija, Novotny odgovara:

- Jedino rješenje da se građani riješe viškova kvadrata jer kad su kamatne stope bile niske, građani su se lakše odlučivali na kupovinu velikih stanova koji im nisu bili potrebni. Po najnovijem popisu u Hrvatskoj postoji dvostruko više stambenih jedinica od kućanstava – velik broj namijenjen je špekulaciji ili investiciji ili iznajmljivanju. Manji dio sugrađana koji je morao kupovati stanova na kredit, to je i Vlada s poticajnim mjerama sudjelovala u euforiji kupovine stanova, veliki sam protivnik intervencija Vlade jer oni u pravilu naprave više štete nego koristi. Cijene stambenih kredita će rasti i teško je tu naći rješenje, ali će građani racionalno odlučivati. Dohodci se moraju optimizirati, time će profitirati tržište nekretnina. Kućanstva, svi mi ćemo se prilagoditi.

Trajno blokirani – fenomen Hrvatske

Novotny ne očekuje novi val blokiranih građana dodajući da ne vidi vezu između blokade i inflacije:

- Ne vidim tu direktnu vezu između kriza svakih desetak godine, to je zakonitost ekonomskih ciklusa, s fenomenom trajno blokiranih. Taj fenomen trajno blokiranih računa je fenomen Hrvatske koja to vuče iz socijalističkog sustava – blokiranje računa, a ne ukupne imovine. Dugovi se moraju vratiti, trajna blokada ne vodi rješenju. Ovrha u Hrvatskoj je zapravo pogrešan smjer rješavanja problema, takav koncept ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji. Treba se dogoditi prisilna nagodba.

Novotny zaključuje da nitko ne može prognozirati inflaciju te da ona nije samo posljedica ratnih zbivanja u Ukrajini. - prenosi N1

- Inflacija je posljedica manjka roba uz veliku kupovnu moć kućanstava. Preporuka je prilagoditi se inflaciji odnosno rastu cijena. - dodao je.

hr Tue Nov 01 2022 17:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .