Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637b2bd618d1cbcd948b459a/80

Radionice Mandolina Croata - Split

Posljednji dio održat će Ivana Kenk Kalebić, koncertmajstorica mandolinskog orkestra Sanctus Domnio i profesorica mandoline na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu
Mandolina Croata naziv je projekta Gradskog mandolinskog društva |GMD| Sanctus Domnio iz Splita, koji je započet 2009. godine s ciljem objedinjenja skladbi suvremenih hrvatskih autora skladanih izvorno za mandolinske orkestre u program ciklusa koncerata Mandolina Croata. Cilj je bio približiti glazbenicima u Hrvatskoj skladanje, prije svega za mandolinu i mandolinske orkestre, što veći broj mladih zaintrigirati i upoznati sa hrvatskim glazbenim pismom, imajući u fokusu opći interes za kulturni razvitak. 

GMD Sanctus Domnio ove godine pokrenuo je novu fazu projekta, radionice Mandolina Croata koje se održavaju uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH. Radionice su započete ove godine u rujnu u Makarskoj gdje su predavači bili prof.Vlado Sunko i mag. mus. Dea Škorić, s temama, Mandolinski i drugi orkestri sastavljeni od žičanih instrumenata, Skladanje za mandolinski orkestar, Skladbe za mandolinske orkestre hrvatskih skladatelja i Transkripcije orkestralnih djela za mandolinu i klavir. Potom su radionice održane u Imotskom u sklopu 26. festivala Mandolina Imota gdje je predavač bila mag. mus. Dea Škorić, na temu Skladbe za mandolinske orkestre hrvatskih skladatelja i njihovi glazbeni oblici. Posljednji dio radionica Mandolina Croata u Splitu održat će Ivana Kenk Kalebić, koncertmajstorica mandolinskog orkestra Sanctus Domnio i profesorica mandoline na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Radionice Mandolina Croata imaju za cilj kroz edukaciju približiti mladim mandolinistima i glazbenicima u Hrvatskoj skladanje, prije svega za mandolinu i mandolinske orkestre. Tako će u trećem djelu radionica polaznici radionice, uz doc. art. Ivanu Kenk Kalebić, moći upotpuniti i poboljšati tehniku sviranja na mandolini, aktivno sudjelovati u skupnom muziciranju, svirati originalni repertoar za mandolinu i upoznati djela hrvatskih kompozitora. Radionica je osmišljena kroz rad u grupi sa individualiziranim pristupom, na način da su tehničke vježbe prilagođene polaznicima te njihovom stupnju znanja i umijeća sviranja.

Osim praktičnog dijela radionice studentice Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Ana Mlačić i Hana Klančnik, održat će predavanje „Upoznaj mandolinu“ gdje će polaznici upotpuniti svoje znanje o mandolini i moći naučiti zanimljivosti o povijesti i razvoju mandoline u svijetu i hrvatskoj, vrstama mandolina te literaturi za mandolinu i mandolinske orkestre.

Sudjelovanje na radionici je BESPLATNO i otvorena je za sve uzraste, stoga obavezno rezervirajte svoje mjesto preko ONLINE PRIJAVNICE


Predavač Ivana Kenk Kalebić, doc. art. diplomirala je  glazbenu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2004. godine i mandolinu u klasi prof.Uga Orlandia na konzervatoriju "Cesare Pollin" u Padovi 2003. godine te je tako postala prva diplomirana mandolinistica u Hrvatskoj. Nakon diplome predavala je mandolinu i komornu glazbu u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu i glazbenoj školi Makarska. Sudjelovala je u izradi plana i programa za mandolinu u osnovnim i srednjim glazbenim školama te je njenom zaslugom mandolina i uvedena u programe tih osnovnih i srednjih glazbenih škola. Trenutno djeluje kao docent na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu i koncertmajstorica je mandolinskog orkestra Sanctus Domnio s kojim osvaja brojne nagrade u državi i inozemstvu.

Kao solist je nastupala s ansamblom "Renensans" iz Beograda, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Šibenskim gudačkim orkestrom. Surađuje s orkestrom HNK iz Splita, orkestrom HRT-a i festivalskim orkestrom Splitskog festivala. Usavršavala se na seminarima za staru glazbu u Urbinu (Italija) i Trossingen (Njemačka). Član je EGMA-e (European guitar and mandolin assotiation) i sudjelovala je u radu EGMYO-a (European guitar and mandolin youth orchestra) u Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj. Od 2007. do 2019. godine organizira međunarodnu ljetnu radionicu za mandolinu u suradnji s prof. Ugom Orlandijem u Makarskoj.


hr Mon Nov 21 2022 08:42:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638370995d7965bc148b457a/80
Foto: Ivana Ivanović

Upaljena prva adventska svijeća Gastroadventa: Trpeza puna delicija od namirnica koje su koristili naši preci

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine
Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

- Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta. 

Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. - kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva, brudet, salate...

- Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. - kazala je Bobek. 

Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline. 

hr Sun Nov 27 2022 15:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63827c085d7965780c8b4673/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svijeće nade, mira, radosti i ljubavi

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 
hr Sun Nov 27 2022 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638280965d7965c2118b458e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Dražen Zečić zagrijao publiku na Prokurativama!

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
Kralj zabavne glazbe, Dražen Zečić, nakon odličnog koncerta na Žnjanu ovog ljeta, ponovno je stigao u Splitu, i to na Prokurative u sklopu "Advent Prokurative". 

"Pokidat cu lance sve", "Niko nema dva života" "Boem u duši" su samo neki od hitova koje večeras odzvanjaju Splitom, a zajedno s njim pjeva tisuću fanova. 

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
hr Sat Nov 26 2022 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .