Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60c893ec6f52df74ac8b459a/80

51. Trogirsko kulturno ljeto: Najbolje od domaće glazbe, operni spektakl, četiri festivala...

Spektakl Rock the Opera, KulaKula, Opera Selecta i Moondance festival, Massimo, Stefanovski, Crvena jabuka..., samo su neki od izvođača

U Trogiru je danas službeno predstavljen program predstojećeg 51. Trogirskog kulturnog ljeta. Unatoč još uvijek aktualnoj borbi s pandemijom i svim ograničenjima koja ona nosi, Grad Trogir i Turistička zajednica Grada Trogira pripremili su bogat dvomjesečni program koji u usporedbi s prošlim izdanjima predstavlja dodatan iskorak u kvaliteti i raznolikosti. 


Prošle godine željeli smo puno svečanije i sadržajnije obilježiti naš veliki jubilej, 50. Trogirsko ljeto. Nažalost, okolnosti su nas spriječile, ali zato ovogodišnjim programom nastojimo unutar zadanih okvira vratiti sjaj našoj manifestaciji i nadoknaditi publici ono što je moralo biti propušteno zbog više sile. U nadi da je sve to iza nas, proteklih nekoliko mjeseci radili smo na popisu izvođača i izvedbi i vjerujemo da imamo jedan od najboljih programa u Dalmaciji“, rekao je Viktor Novak, dogradonačelnik Trogira zadužen, među ostalim, i za turizam.

U 60-ak dana Trogirskog kulturnog ljeta, na više lokacija u gradu održavat će se koncerti, predstave, festivali... Kao i proteklih godina, UNESCO-v grad imat će program s pop-urbanim predznakom. 

Događanja počinju već u nedjelju 20. lipnja spektaklom u Kuli Kamerlengo „Rock the Opera“ koji će ponuditi najveće rock hitove u izvedbi Zagrebačke filharmonije. Ekskluzivni je to događaj koji će se osim u Trogiru odviti na samo još dvije lokacije na obali. Za svečano otvaranje Ljeta 8. srpnja bit će zadužen Massimo, trenutno najpopularniji domaći glazbenik Porinom nagrađen za hit godine koji će održati koncert na glavnom gradskom trgu. Opera Selecta, jedinstveni kulturni festival i brend trogirskog ljeta u srpnju doživljava svoje 13. izdanje te ove godine uz operne izvedbe u Trogir dovodi i modnu reviju. Još jedan festival koji postaje tradicija je KulaKula koji će ove godine doživjeti svoje četvrto izdanje 4., 6. i 7. kolovoza. Povratak doživljava i popularni festival elektronske glazbe Moondance (30.7-1.8.). Trogirane i njihove goste zabavljat će Let 3 i Psihomodo Pop (2.7.), Vlatko Stefanovski (9.7.), Cambi (17.7.), Crvena Jabuka (24.7.), Mostar Sevdah Reunion (9.8.)... Tu su, među ostalim, još i tri predstave – Đurologija, Predsjednica i Kakva ti je žena, takav ti je život.

„Vjerujem da smo zadovoljili brojne ukuse i da svi izvođači imaju predznak kvalitete. Ponosni smo na ovogodišnji program i vjerujemo da će svi događaji biti dobro posjećeni, što zbog dobrog odabira što zbog činjenice da su se naši domaći i njihovi gosti zaželjeli zabavnih sadržaja. Naravno, svi događaji su na otvorenom i svaki pojedinačni događaj odvijat će se prema uvjetima i pravilima koje donesu nadležne institucije, a Stožer civilne zaštite Grada Trogira bit će podrška u cilju da se mjere ispoštuju i da sve prvenstveno prođe dobro po zdravlje i sigurnost posjetitelja“, zaključio je Novak. 

Ulaznice za sve veće događaje moći će se kupiti i u Turističkoj zajednici Grada Trogira na glavnom trgu.


hr Tue Jun 15 2021 13:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc0f6876f52dffa528b4614/80

Zima teško pada starosti razasutoj po selima dalmatinskog zaleđa

Sve starije i malobrojnije, križ je to sela
Stari i nemoćni bez pomoći gerontodomaćica koje ih obilaze - ne bi mogli. Nagomilale su se, kažu i sami, godine i problemi sa zdravljem. No, najteže im je što je susjeda sve manje, a sela su sve pustija, prenosi HRT

Sve starije i malobrojnije, križ je to sela. Krovova ima, no života pod njima rijetko gdje, a nije tako uvijek bilo.

Susjeda nemaju, a žale se, nerado se k njima zapute gosti. Zbog puta. 

- Ovo je tu mjesto koje je zabačeno od grada. Pravoga puta, nažalost nema. Put je dosta opasan, rekla je Dijana Kurtović, gerontodomaćica udruge Žena iz Drniša.

Ali prođe ga ona barem dvaput tjedno. Jer vremešni trojac "ušao je" u program "Zaželi"

- Uvijek ima posla. I ima eto nešto kokošiju i pospremiti i počistiti, dok možemo, rekla je Smilja Janković.

Drugo ime zime je samoća, tvrdi tako: treća dob. Osobito u selima gdje su brojna ognjišta pogašena.

Nije lako kad zdravlje izdaje. Bez drugoga se ne može. 

- Da nije nje, ja ne znam što bi bilo. Ima 22 kuće. Svaka je kuća imala po 6 ukućana najmanje, a sad je nas sedmero u selu, kazala je Ljubica Grubač. 

- Donesem im drva, platim račune i što je najbitnije njima, razgovaram s njima, rekla je Slavica Krakan, gerontodomaćica udruge ZvoniMir iz Knina.

Pomoć sa strane ovdje je presudna: za ostanak i opstanak.

hr Sun Feb 05 2023 20:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dfdef35d7965bbdc8b45b1/80
Foto: UdrugaSlijepih Split

Splitsko-dalmatinska županija financirala euro novčarke namijenjene slijepim osobama

Osigurano je 100 komada specijaliziranih euro novčarka

Prelaskom na novu valutu plaćanja primorani smo raspoznavati nove kovanice i novčanice kao sredstvo plaćanja. Ovo predstavlja najveći problem kod slijepih i slabovidnih osoba koje su godinama taktilno raspoznavale kovanice i novčanice kuna.

Problem je detektirao predsjednik Županijske udruge slijepih Split, Ivan Tokić koji se za pomoć pri rješavanju ovog problema obratio županu Splitsko-dalmatinske županije, gospodinu Blaženku Bobanu. Predsjednik je u specijaliziranoj trgovini pomagala za slijepe osobe pronašao euro novčarku za kovanice prilagođenu slijepima te je tražio način kako ih osigurati za članove Županijske udruge slijepih Split. Župan se žurno odazvao pozivu te je osigurao sredstva za nabavu 100 komada specijaliziranih euro novčarka, pojedinačne cijene od 14 eura po komadu. Ovim činom je župan još jednom podržao rad udruge te pomogao njenim članovima, na čemu su mu svi dotični zahvalni.

Kako bi se članovi Županijske udruge slijepih Split što lakše i jednostavnije snalazili s novom valutom, u Županijskoj udruzi slijepih Split organizirano je  30. siječnja 2023. predavanje na kojem su se članovi educirali o tome kako taktilno raspoznavati kovanice i novčanice eura, kako pravilno pohranjivati kovanice i koristiti euro novčarku. Predavanje je olakšala taktilna literatura Hrvatskog Saveza Slijepih uz pomoć koje su slijepe osobe imale priliku opipati sve novčanice i kovanice. Odlična je vijest da su novčanice i kovanice eura taktilno označene i samim time prilagođene slijepim osobama. Taktilno označene kovanice i novčanice eura slijepima omogućuju samostalnost u korištenju novca te kontrolu nad trošenjem.

hr Sun Feb 05 2023 17:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5895ce3fb473985d158b4568/80
Foto: Pixabay

U prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split s otocima

Zbog jake bure u prekidu i neke trajektne linije
Iz HAK-a javljaju da zbog pogoršanih vremenskih uvjeta na moru koji ugrožavaju plovidbu danas su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa srednjodalmatinskim otocima: Milna-Rogač-Split, Korčila-Hvar-Split, Split - Vist, Split - Bol - Jelsa, Split - Hvar - V.Luka - Ubli, Dubrovnik-Korčula-Ubli te brodska linija Komiža-Biševo.

U prekidu je i trajektna linija Sumartin - Makarska. Dodaju da će trajekt za otok Vis isploviti večeras u 19:30 (umjesto u 19:00 sati) iz splitske Gradske luke.
hr Sun Feb 05 2023 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dfbedb5d79653add8b4577/80
Foto: HGSS Split

HGSS-ovci odradili pokaznu vježbu spašavanja na Jadru

Bila je to atraktivna i nadasve uspješna vježba koja je prezentirala rad i vještine ove sekcije

Sekcija za spašavanje s brzih voda i poplava HGSS Stanice Split održala je pokaznu vježbu na rijeci Jadro u Solinu, kraj Gospinog otoka.

U prvom dijelu vježbe, sudionici su prezentirali način potrage za utopljenikom uz pomoć plovila navezanog na konope, ronioca, ekipe spašavatelja na plovilu kao i na kopnu, te potražnog psa s vodičem.


Prezentirala se i vježba transporta ljudi i opreme preko rijeke pri čemu se koristila dijagonala i tirolska prečnica.


Tom prigodom na obali je prezentirana i kompleksna oprema koju koristi ova sekcija kao i specijalno vozilo Unimog. Čitavu vježbu sa zanimanjem su pratili brojni građani.


Naposlijetku, u prostorijama Stanice Split u Majdanu, okupili su se predstavnici grada Solina, Županije, Hrvatskih voda, javne ustanove, udruga vezanih uz rijeku Jadro, ekologiju i slično, te je održana i prezentacija o potencijalu rijeke Jadro kao poligona za sport, obuke i vježbe spašavanja bez negativnog utjecaja na okoliš, kao i prezentacija o poplavama.

hr Sun Feb 05 2023 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .