Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626ff53becdbd1f57d8b459f/80
Foto: DalmacijaNews

Predsjednik HGS-a Željko Kerum u razgovoru za DalmacijaNews: "Splitu ne trebaju doktori i znanstvenici, nego radnici koji neće imati žuljeve na jeziku nego na rukama"

U današnjem intervjuu za naš portal Kerum govori o svojim političkim planovima, protukandidatima i izbornim šansama, ali i o nezadovoljstvu dosadašnjim tijekom kampanje...
Iako je, kao prvi neposredno izabrani gradonačelnik, već osigurao mjesto u političkoj enciklopediji Splita, Željko Kerum ne odustaje. Na izborima te, sad već davne 2009. godine, porazio je SDP-ova Ranka Ostojića, ali je još veću političku štetu nanio splitskom HDZ-u čiji kandidat (Ivan Kuret) nije ni ušao u drugi krug dok je stranka osvojila tek četiri mandata.

Od njegovog ulaska u politiku prošlo je trinaest godina, izredala su se četiri izborna ciklusa, ubrzo ide i onaj peti, izvanredni, no Kerum i dalje vjeruje da je on jedino rješenje za Split.

U razgovoru za DalmacijaNews predsjednik HGS-a i gradonačelnički kandidat Željko Kerum govori o svojim političkim planovima, protukandidatima i izbornim šansama, ali i i o nezadovoljstvu dosadašnjim tijekom kampanje kojoj, kako je istaknuo, glavni smjer nameće PR servis Ivice Puljka.

Jeste li se nakon svih ovih godina politički potrošili? Što Vas motivira za ulazak u još jednu izbornu utrku?

- Niti sam se umorio niti potrošio. Čitav život radim, ne pet dana kao neki ljudi, nego pedeset godina. To znaju i građani, koji su mi najveći motiv da se ponovo kandidiram. Za mene je čovjek iznad svega. Ne dijelim ljude kao što to čine neki protukandidati. Od politike se nisam obogatio niti sam o njoj financijski ovisan kao smutljivac Ivica Puljak koji gleda samo svoj interes. Gradonačelnički posao obavljao sam volonterski. Nisam živio od politike kao Puljak i njegova supruga kojima je Split samo odskočna daska za nacionalne izbore. Zahvalan sam biračima što me biraju svih ovih godina, a biraju me jer vjeruju da sam veliki radnik, čestit i pošten čovjek.

Znači ne odustajete od politike?

- Naravno da ne odustajem. Pa ja sam najuspješniji splitski gradonačelnik u čijem se mandatu radilo i gradilo i iza kojeg je ostalo mnogo projekata i vidljivih rezultata. Misle oni da su riješili Keruma! Nisu i neće, pogotovo sada kad vidim tko su mi protukandidati. To što me pokušavaju marginalizirati i politički odstraniti samo govori o mojoj snazi. Četiri puta sam izašao na izbore. Jednu sam utakmicu dobio, drugu su mi ukrali za ''zelenim stolom'', a dva puta sam igrao finale. Prema tome, mogu oni mene ignorirati, ali vjerujem da će građani Splita razlikovati one koji znaju i žele raditi od onih koji bi se bogatili na njihov račun. To je razlika između Keruma i Puljka. I to Splićani znaju.Službena kampanja još nije ni počela, a već su se izdvojila dva kandidata koji se ističu kao favoriti. Vas se ne spominje kao izglednog kandidata za drugi izborni krug?

- To je priča iz Puljkove PR kužine i još jedan razlog da ne odustanem od izborne utrke. Pa vidite što radi! Organizira sučeljavanje s kandidatom HDZ-a Zoranom Đogašem za kojeg misli da ga može dobiti jer zna da bi ga u drugom krugu porazio. Uostalom, što Puljak i Đogaš mogu ponuditi Splitu? Jedan je doktor za svemir, a drugi za spavanje. Imaju li žuljeve na rukama? Znaju li uopće kako grad funkcionira? Splitu treba radnik, a ne prodavači magle. Pitam Puljka što on zapravo radi. Koje je to njegovo zanimanje ili zanat? Đogaš ajde još i nekako, čovjek se bavi medicinom spavanja pa nekome i može pomoći, ali kakvu korist grad ima od Puljkovih čestica.

Ipak, Puljak nije pao s neba. Splićani su ga lani izabrali za svoga gradonačelnika, a i u anketama najbolje stoji?

- Zato jer je manipulator koji obmanjuje ljude. Iza Puljka stoji financijski jak PR koji vodi priču, namješta ankete i pozitivne komentare u njegovu korist. Tako su i namjestili ovu situaciju u kojoj mu je Đogaš jedini protukandidat. Zna Puljak da bih ga pomeo u drugom krugu. Zato sve to i radi. Služi se smicalicama, organizira pojedinačna sučeljavanja s HDZ-ovim kandidatom jer se boji suočiti sa svima. To se zove manipulacija. Imam velike izborne šanse, građani znaju da sam bio najuspješniji gradonačelnik Splita i da sam uvijek radio za njihovu dobrobit. To što se drugi protukandidati pokušavaju ignorirati produkt je Puljkove PR kužine. Misle da bolje da Đogaš uđe u drugi krug jer će ga lako dobiti, nego Kerum od kojeg sigurno gube.

Znači, Đogaš je po Vama unaprijed gubitnik?

- Kandidat HDZ-a u startu je autsajder. Niti ima iskustava za obavljanje gradonačelničkog posla niti je član stranke koja ga je kandidirala. On će možda uhvatiti nešto na ljevici, ali će puno više izgubiti na desnici koja će glasati za mene. Puljak naručuje predizborne ankete, sugerira biračima da je favorit i da mu je najveći protivnik Đogaš jer ga samo ja mogu pobijediti u drugom krugu. Bitno je mene marginalizirati i onda će lako s Đogašem koji čak nije ni svjetonazorski blizak HDZ-u. Sve to Puljak zna, zato i širi tu priču.  Ja sam zapravo jedini kandidat birača HDZ-a koji, usto, ima politički i izborni kontinuitet. Splitu ne trebaju doktori i znanstvenici, nego radnici koji neće imati žuljeve na jeziku nego na rukama.

Mislite, dakle, da kampanja neće biti u okvirima fer utakmice?

- Već nije. Nedavno smo imali predstavljanje na jednoj televiziji nakon koje je samo Puljak pobrao pozitivne komentare. To vam ide ovako: dođe Relković, tutne nekome na televiziji tristo kuna, i onda taj zavrti pozitivnu priču o Puljku. Isto tako, neki dan su se na jednoj televiziji sučelili Puljak i Đogaš, kao da osim njih nitko više ne sudjeluje na izborima. I onda su mene naknadno zvali da i ja nešto kažem. To je neprofesionalno i politički nekorektno. Time se nikada nisam bavio, niti me zanima takav svijet, ali me zato dodatno motivira da objasnim biračima s kim imaju posla.

Kako biste Vi postupili da ste se našli u istoj situaciji kao Puljak? Političko žrtvovanje prvog suradnika s optužnicom ili novi izbori?

- Ne treba Ivoševića žrtvovati, nego on treba kazneno odgovarati. Takvi ljudi sramota su za Split i nije im mjesto u javnom prostoru. Puljak sve to radi jer mu nije stalo do Splita nego do visoke politike. Radi od sebe neki brend, a zapravo podsjeća na Mislava Kolakušića, koji je želio biti sve: predsjednik, premijer, ministar policije i saborski zastupnik. Takav je i Puljak. Ja pa ja. Nitko iznad mene. Pa toga nigdje nema osim u Arapskim Emiratima! Sve u jednoj osobi!  Moj zadatak je da ljudima objasnim kako je riječ o varalici i manipulatoru kojem je financijski interes na prvo mjesto. Bio je gradonačelnik, a uspio se potpisati na 240 znanstvenih radova!? Kad je stigao? Da je lumen svjetskih razmjera ne bi mogao istodobno obavljati ta dva posla. Angažira studente da rade za njega, ubire novac od toga, a Grad mu isplaćuje plaću. Neka svoju gradonačelničku plaću udijeli sirotinji, kao što sam ja činio, pa neka onda govori o socijalnoj osjetljivosti i skrbi za najugroženije građane. Ponavljam, Splitu treba radnik, socijalno osjetljiv i angažiran gradonačelnik koji neće dijeliti ljude nego će im biti na usluzi, raditi za njihovu dobrobit bez fige u džepu i realizirati projekte. Ukratko, gradonačelnik kakav Ivica Puljak nije bio niti će ikada biti.

hr Mon May 02 2022 17:18:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a9f818d1cb9a378b4589/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije
Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u petak u Splitu završenu prvu fazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, i to fazu u kojoj su opremljene istočne prostorije prijema. Druga će biti gotova do kraja 2023. godine, po očekivanjima, a obuhvatit će zapadni dio objekta.

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije.

- Desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. Intencija je ojačati je. Jedno na taj način ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je Beroš, među ostalim.

Fotoreporterka DalmacijaNews portala zaustavljena je na ulazu u Objedinjeni hitni prijem pa nema fotografije uređenih prostorija. Uspjela je, stoga, uhvatiti da više nema parkiranja u krugu bolnice osim na označenim parking mjestima.

hr Fri May 27 2022 12:39:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a91918d1cb0f388b457c/80

U subotu Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije na Trgu Gaje Bulata

Svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije 2022. godine" je manifestacija čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja.

Ovaj projekt organizira Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu od 9:30 sati do 14:00 sati kada će se na jednom mjestu predstaviti sve srednje škole, na prostoru Kazališnog trga - Trga Gaje Bulata, na platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Sve srednje škole Splitsko damatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. 

Zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima svaka škola će se predstaviti na štandu s informativnim materijalom te u izravnom kontaktu s mnogim korisnim informacijama koje budu zanimale učenike i njihove roditelje. O školama i njihovim programima govorit će učenici i njihovi profesori te će biti na raspolaganju davati odgovore na sva pitanja zainteresiranim osnovcima i roditeljima o svemu što ih zanima prije upisa.

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije" najbolja je prilika da se na jednom mjestu prikupi i usporedi sve važne informacije na osnovu kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati.

Što su to gimnazije, umjetničke škole, strukovne škole, tehničke škole, četverogodišnji i trogodišnji programi obrazovanja, kako se upisuje u srednju školu, kako do stipendije, kako provjeriti svoja znanja i vještine - sve informacije na jednom mjestu - Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije!

Na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", koji će se održati na Trgu Gaje Bulate ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije.

Vjerujemo da će se upravo za vrijeme ove manifestacije donijeti mnoge individualne odluke učenika gdje se upisati, a nakon što se upoznaju što se sve uopće nudi u srednjim školama u naše županije.

Veselimo se susretu na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", dakle, u subotu, 28. svibnja 2022. godine.
hr Fri May 27 2022 12:34:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .