Split: Svečano otvoren “Mali Marulić”

U Gradskom kazalištu lutaka svečano je u ponedjeljak navečer otvoren 7.Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić.

Čast otvorenja pripala je pročelniku za kulturu, znanost i povijesnu jezgru Siniši Kuki, a tijekom svečanosti uručene su i nagrade za najbolji dramski tekst.

Prvo mjesto zaslužila je priča ” Legenda o vjetropirki” Igora Knižeka. Na drugom mjestu je tekst “Vukovčar” , Lade Martinac Kralj.Treću nagradu dijele “Koruptivitis u Mišogradu” Kristine Gavran i ” Moj prijatelj Mačkodlak” Olje Savičević Ivančević.

– Nadam se uprizorenju dramskog teksta. Prošlogodišnji nagrađeni rad “Feral šinjorine Bepine” se neće postaviti na kazališnu scenu, ali smo počeli raditi animirani film na tekst. Sretan sam zbog nagrade, Mali Marulić je jako važan festival – kazao je na dodjeli Knižek.

Zadovoljna prvim danom tijekom kojega su izvedene četiri izvedbe bila je i v.d.ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Marija Tudor.

– Mali Marulić i ove godine nudi bogat i raznovrstan program, široke teme, motive i izričaje.
Zaista mislimo da je po volji, želji i mjeri malog, ali i velikog gledatelja – kazala je Tudor.

Na Festivalu, utemeljenom 2008. godine s ciljem poticanja kazališne produkcije za djecu temeljene na hrvatskom tekstu, nastupit će ukupno sedam kazališta s 10 naslova u izboru urednice programa Nenni Delmestre. Bit će odigrano 14 izvedbi, te niz pratećih programa.

Najbolje dramske tekstove birao je stručni žiri u sastavu Tomislav Zajec, dramatičar, pjesnik, romanopisac, Goran Golovko, redatelj i Olja Lozica, dramatičarka i redateljica, odlučio je nagraditi četiri teksta od 17 pristiglih.

– Vodili smo se načelima izvrsnosti i odlučili smo se za one tekstove koji vrlo jasno dramaturški elaborirano, pismeno i čisto, prenose neke poruke bitne djeci u današnjem vremenu – pojasnio je Golovko.

Dodao je da smatra kako nije slučjano što se gotovo pola nagrađenih tekstova bavi pitanjem poštenja, etike i dobrote.

–  Ti tekstovi na djeci na vrlo razumljiv i djeci prihvatljiv način prenose. Čestitam autorima, uz želju da se što prije uprizore – zaključio je Golovko.

Zahvaljujući raznovrsnom programu, proljeće u Splitu svake je godine bogatije, veselije i razigranije. Više od 200 sudionika festivala dolazi u Split iz raznih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, a predstave i ostale programe prati više od 2 500 mladih i odraslih posjetitelja. Festivalske predstave izvode  se na pozornicama Gradskog kazališta lutaka, Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta.

POSLJEDNJE DODANO: