Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60bf88826f52df02a18b45dd/80
Foto: Kaštela.org

Četvorica optuženih za ubojstvo Marija Boljata složni: "Gungula je nastala nakon pucnja Čabraje, opalio je izravno prema nama!"

Boljat je pristao na obračun "jedan na jedan" kod kaštelanskog veslačkog kluba, ali je taj poziv prerastao u obračun dviju skupinu
Krvoproliće u Kaštel Kambelovcu koje se odigralo sredinom lipnja prošle godine, prihvati li se prijedlog tužiteljice Mire Dolić, moglo bi biti rekonstruirano, a sve kako bi se rasvijetlila dinamika pucanja u tom revolveraškom obračunu u kojem je života lišen Mario Boljat zvani Pajkić, a s prostrijelnim ranama natkoljenice, prsnog koša i leđa završio je Jozo Čabraja.

Zanimljiv je detalj kako je za ubojstvo i pokušaj ubojstva optuženo čak šest osoba iako se u raspravi govorilo, a stoji i u optužnici Županijskog državnog odvjetništva, kako je smrt uzrokovana strijelnim ranama kroz leđa koje je, sumnja se, uputio Tomislav Šoljić. Šoljić i Toni Vitaljić su u bijegu, sudi im se u odsutnosti.

Boljat je pristao na obračun "jedan na jedan" kod kaštelanskog veslačkog kluba, ali je taj poziv prerastao u obračun dvije skupine - s jedne strane sada pokojni Boljat, Čabraja i Josip Kunac, s druge Šimić i ekipa.

Prvotno su se verbalno prepirali i naguravali da bi onda Jakov Šimić ispalio više hitaca prema Boljatu i Čabraji. Boljat je pogođen u nogu nakon čega su ga braća Mate i Josip Šuker, Ivan Radović i Vitaljić udarali tupo-tvrdim predmetima po glavi i tijelu. I nakon što je ostao bespomoćno ležati, prišao je Šoljić i metke mu ispalio kroz pluća i srce.


"Pucao je izravno u mom pravcu..."

Čabraja je u ovom slučaju bio "krunski svjedok" pa je bilo za ne povjerovati da je nakon tri ispitivanja pred tužiteljicom, u potpunosti "promijenio ploču" govoreći kako "u niti jednom trenutku u rukama Šimića nije vidio oružje niti da je Šoljić pucao u Boljata".

- Žao mi je što se ovo dogodilo. Da sam znao da će doći do bilo kakvog oružanog sukoba, ja se sigurno ne bih pojavio na ovom mjestu. Pištolj nisam donio, a nisam ni ispalio metak iz bilo kakvog pištolja - rekao je Šimić u svojoj obrani. I on je ranjen te kritične prigode, a u njega je pucao, veli, Jozo Čabraja s tek dva metra udaljenosti.

- Pucao je izravno u mom pravcu - objasnio je prvooptuženi u slučaju. Vidio je i pušku kod Boljata koju je prije događaja repetirao, a onda ubacio u auto. 

- Nisam vidio tko je pucao u Boljata dok je ležao na podu, ali sam vidio da nismo pucali nas četvorica ovdje - naglasio je misleći na ljude na optuženičkoj klupi.


"Došli smo goloruki..."

I Mate Šuker ponovio je kako je vidio tek Čabraju s pištoljem, čak mu je nanio i ozljedu noge.
Opalio je jedan hitac u pod i taj metak se odbio i mene pogodio u nogu. Kasnije sam vidio da je podigao pištolj u našem pravcu - rekao je. Čabraja je bio odgovoran, kaže, i za ozljedu palca na ruci jer ga je u tučnjavi ovaj udarao pištoljem. 

- Ja i moj brat Josip kod sebe nismo imali nikakvo oružje, bili smo svečano odjeveni i na ovo mjesto smo došli goloruki - istaknuo je.

Matin brat Josip Šuker ponovio je kako je Čabraja bio jedina osoba s pištoljem, a da druge detalje nije ni mogao vidjeti jer se sklupčao na pod i pokrio rukama po glavi. Sve nakon prvih pucnjeva."Gungula nakon Čabrajina metka..."

- Kad smo došli na ovo mjesto izašao je Mario Boljat s puškom u ruci. Sjećam se da mu je Šimić rekao da će sve riješiti šakama. Nisam vidio kad je pušku vratio u automobil, ali je više nije imao kod sebe. Gungula je nastala nakon što je Čabraja ispalio prvi metak - pred Sudskim vijećem ustvrdio je Ivan Radović.

- Nikakvog dogovora ovdje nije bilo. Da sam znao što bi se tu moglo dogoditi, ja sigurno tu ne bih došao. Imam 30 godina i nisam kazneno osuđivan, niti sam bio na obavijesnom razgovoru za bilo kakav prekršaj za remećenje javnog reda i mira, a sada mi se stavlja da sam počinio teško ubojstvo - zaključio je Radović.

hr Tue Nov 23 2021 06:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/552624748d48f606008b457c/80
Foto: Ilustracija

Trogiranka preko interneta prevarena za nekoliko tisuća kuna

Policija opetovano upozorava na oprez
Jučer je Policijskoj postaji Trogir 22-godišnjakinja prijavila da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba i dovela je u zabludu navodeći kako će kupiti oglašeni artikl pri tom tražeći da 22-godišnjakinja dostavi podatke o bankovnoj kartici radi navodne sigurne kupnje. Tako je nepoznata osoba oštećenoj dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka. Oštećena 22-godišnjakinja je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice i CVC broja na taj link, ubrzo primijetila da joj je s računa skinut novčani iznos od nekoliko tisuća kuna. U tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje.

Iz policije upozoravanju:

"U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“ obrascima plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN  platne kartice. Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.
Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na  Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare, a na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.
Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.
Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na  Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare."
hr Fri Nov 26 2021 11:34:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/589a3dabb47398a4268b4571/80
Foto: Pixabay

Udarao policajce i prijetio im smrću

Najprije je odbio dati osobnu iskaznicu, a zatim je sve počelo
Policijski službenici su jučer dovršili kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom koji se sumnjiči za dva kaznena djela Prijetnje i kazneno djelo Prisile prema službenoj osobi. Naime, spomenuti je uhićen prethodni dan, 24. studenoga, po dojavi o narušavanju javnog reda i mira u Splitu u hostelu. Prilikom postupanja na mjestu događaja u cilju utvrđivanja identiteta odbio je policijskim službenicima na uvid dati osobnu iskaznicu, te je vrijeđao policajce i uputio prijetnje smrću dok je jednog od njih rukama udario u predjelu prsišta, a potom ga je udario i vratima prilikom pokušaja bijega. Nadalje, prilikom privođenja je uputio prijetnje smrću policijskom službeniku te je prijetnju policijskom službeniku uputio i tijekom dovođenja kod zamjenice općinskog državnog odvjetnika. Spomenuti je prilikom ispitivanja kod zamjenice ODO-a istu vrijeđao raznim pogrdnim riječima i narušavao javni red i mir.

Protiv 35-godišnjaka je podnijet Optužni prijedlog zbog prekršaja iz čl.6. ZOPPJRM-a, te kaznena prijava za dva kaznena djela Prijetnje sukladno čl.139 st.3. Kaznenog zakona i kaznenog djela iz čl. 314. Prisila prema službenoj osobi. Nadalje, 35-godišnjaku je uručen i Obvezni prekršajni nalog sukladno čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici i sukladno čl. 4. Zakona o prebivalištu.
hr Fri Nov 26 2021 11:22:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/619fc5cd6f52dfd18c8b458c/80
Foto: Prometne zgode i nezgode / Screenshot

Strašna prometna u Splitu: Sudar automobila i autobusa, jedna osoba ozlijeđena

Policija obavlja očevid nakon kojeg će se znati sve okolnosti nesreće
Poslijepodne, oko 17,25 sati, dogodila se prometna nesreća u Ulici Zbora narodne garde. 

Naime, došlo je do sudara osobnog automobila i autobusa. Kako doznajemo, jedna osoba je ozlijeđena te joj se pruža liječnička pomoć. 

Stvorila se velika gužva te se tom dionicom prometuje otežano.

Policija obavlja očevid nakon kojeg će se znati sve okolnosti nesreće. 


hr Thu Nov 25 2021 18:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/582eb6ab1eea8ff4c88b465e/80

Obračun u Kaštelima tik prije donošenja presude dobio novi zaplet, tužiteljica promijenila optužnicu!

Sudac Dinko Mešin zakonski za ubojstvo, kao i za pokušaj ubojstva, može dati maksimalnih 20 godina zatvora dok je za sudjelovanju u tučnjavi predviđena zatvorska kazne do 3 godine.
Sljedećeg tjedna će izricanjem nepravomoćne presude biti okončano suđenje za krvoproliće u Kaštel Kambelovcu iz lipnja prošle godine. U posljednji trenutak tužiteljica Mira Dolić promijenila je optužnicu u kojoj sada stoji kako se ubojstvo i pokušaj ubojstva na teret stavlja Tomislavu Šoljiću za kojeg se sumnja da je ispalio metke koji su, utvrđeno je, izazvali trenutnu smrt Maria Boljata

Šoljić je u bijegu, sudilo mu se u odsutnosti. Isto kao i Toniju Vitaljiću koji je, s još četvoricom na optuženičkoj klupi, okrivljen za pokušaj ubojstva i sudjelovanje u tučnjavi.

Sudac Dinko Mešin zakonski za ubojstvo, kao i za pokušaj ubojstva, može dati maksimalnih 20 godina zatvora dok je za sudjelovanju u tučnjavi predviđena zatvorska kazne do 3 godine.

prostrijelnim ranama natkoljenice, prsnog koša i leđa tog lipnja završio je Jozo Čabraja, a u obračunu su, na strani Jakova Šimića, bili još braća Mate i Josip Šuker te Ivan Radović. Prvo verbalna prepirka, potom naguravanje, a onda i mrcvarenje dogodili su se kod kaštelanskog veslačkog kluba.

Šoljić je, vjeruje se, dokrajčio Boljata dok je bespomoćno ležao glavom prema dolje. Šukeri, Radović i Vitaljić udarali su ga tupo-tvrdim predmetima po glavi i tijelu nakon što ga je Šimić metkom pogodio u nogu.


hr Thu Nov 25 2021 16:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .