Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637a550418d1cb7c938b45a5/80
Foto: A Kodžoman / JU Priroda dubrovačko-neretvanska

Na Jadran se vratila sredozemna medvjedica, snimljena kod Dubrovnika

Iako se od početka 20. stoljeća smatra izumrlom vrstom, na krajnjem jugu sve je češće viđaju
Kod Dubrovnika se nakon dugo, dugo vremena ponovno ukazala - sredozemna medvjedica. Početkom prošlog stoljeća na našem je području potpuno istrijebljena kada su je ribari smatrali štetočinom, a lovili su je i zbog hrane, krzna ili samo kao trofej. "Morski čovik", kako je još zovu, ove je godine kod nas dva puta i snimljen. - piše HRT

Potkraj listopada na ponti od Danača Dubrovčanin Deni Dilberović snimio je sredozemnu medvjedicu.

- Kada sam na stijenama, kada ribam, kamera je stalno upaljena. I tako, evo, igrom slučaja se dogodilo da sam uhvatio taj kadar. Iskreno, prvo sam se malo trznuo. Nisam odmah prepoznao, ovlaš sam samo uhvatio, nisam je baš dobro primijetio kako sam gledao u daljinu, a onda kad sam doma došao i pregledao snimku vidio sam ono što se vidi, rekao je Dilberović.

Iako se od početka 20. stoljeća smatra izumrlom vrstom, na krajnjem jugu sve je češće viđaju.

- Kontinuirano već nekoliko godina dobivamo dojave lokalnog stanovništva s cijelog dijela naše županije, posebice iz područja malostonskog zaljeva i s područja Omble, rekla je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a.

- Ono što smo vidjeli, mislimo da nije riječ o istoj jedinki s obzirom na veličinu glave i na samu veličinu jedinke, dodala je Miljas Đuračić.

- Mladunci su veličine nekih 80 cm do metar, a odrasle jedinke budu do 2,5 m. Dakle, to je velika životinja. Što je bitno - jedan je od najugroženijih morskih sisavaca. Procjenjuje se da ima negdje oko 700 jedinki u istočnom Mediteranu, rekao je Nenad Antolović, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. - prenosi HRT

No, struka vjeruje da se populacija sredozemne medvjedice vraća u naše krajeve.

- Projekt je još u razradi. Radili smo monitoring tih lokaliteta prvo, a sad bi postavili i foto-zamke na onim lokacijama gdje smatramo da se ona pojavljuje, dodala je Miljas Đuračić.

Apel svima - ako je vidite - ne uznemiravajte je i prijavite lokaciju.

hr Sun Nov 20 2022 17:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .