Umjerenost je ključna kada je riječ o unosu alkohola posebice u osoba
oboljelih od bolesti bubrega, kažu američki znanstvenici. Studija
provedena na 5821 ispitaniku istraživala je kako konzumacija alkohola
utječe na kroničnu bolest bubrega. Rezultati su temeljeni na podacima
dobiveni putem upitnika o prehrambenim navikama od 2003. do 2006.godine.
Istraživanje je pokazalo kako osobe koje konzumiraju manje od 1 čaše
vina dnevno imaju 37 % manji rizik od razvoja kroničnih bolesti bubrega
u odnosu na osobe koje ne unose vino. Kada su se uspoređivali rezultati
ispitanika koji su već oboljeli od bolesti bubrega, uočeno je kako su
ispitanici koji su unosili manje od čaše vina dnevno imali 29 % manji
rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na osobe koje nisu
konzumirale vino, pišu Vitamini.hr.
Na temelju rezultata autori studije zaključili su kako umjereni unos
alkohola može pridonijeti smanjenju stope bolesti bubrega. Međutim,
naglašavaju kako je u oboljelih važno prvo se savjetovati s liječnikom.