Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5dece3c929111c8c208b4573/80
Foto: MORH/Hrvoje Jelavić

Hrvatska vojska objavila za što će potrošiti više od milijardu kuna

Ovogodišnjim proračunom i nabavom nastavljamo jačati Hrvatsku vojsku. Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana, poručuje Banožić

U Ministarstvu obrane RH, održana je prezentacija Plana nabave za 2021. godinu, a predstavnicima tvrtki hrvatske obrambene industrije uručeni su ugovori o nabavi opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske.

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, te predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije kojima su uručeni ugovori s Ministarstvom obrane: Davor Sabolić (zajednica proizvođača Čateks d.d. Čakovec, Hemco d.o.o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordana Odor (Zajednica proizvođača Borovo d.d. Vukovar i Jelen proffesional d.o.o. iz Čakovca), Nenad Crnković (Croatia osiguranje), Marijan Mareković (Pleter-usluge), Željko Pavlin (HS PRODUKT d.o.o.), Goran Matanić ( Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.), Zdravko Klanac (ZTC) i Alojz Šestan (Šestan Bush d.o.o.).

Ministar Banožić u svom je izlaganju istaknuo da su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana za potrebe obrambenog sustava te kako je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske. Za 2021. godinu osigurana su sredstava u iznosu od 4.801.780.350 kuna, a od toga je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osiguran iznos od 2.275.478.960 kuna.

- Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima”, rekao je ministar u kontekstu pandemije i potresa, te dodao kako je zahvaljujući radu ove Vlade i poduzetim mjerama, vidljiv izlaz iz te situacije.

- Ova 2021. godina je godina konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u idućem razdoblju. Vjerujem kako ćemo uspjeti vratiti gospodarski rast kakav smo imali u 2019. godini“, istaknuo je.

Osvrnuvši se na ovogodišnji Plan nabave, koji sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna, ministar je rekao kako je riječ o značajnim sredstvima koja će doprinijeti daljnjem razvoju i jačanju Hrvatske vojske: „Ovogodišnjim proračunom i ovom nabavom želimo nastaviti jačati Hrvatsku vojsku! Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana!“.

Dodao je kako su hrvatski vojnici opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, te da je riječ o uistinu kvalitetnim i vrhunskim proizvodima koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, te izrazio uvjerenje za nastavak suradnje u idućim godinama s obzirom na nove perspektive u kontekstu povlačenja financijskih sredstava iz Europskoga obrambenog fonda.

Također, ministar je rekao da je i ove godine nastavljena dobra praksa Ministarstva obrane po pitanju klasificiranih postupaka, tako da nema niti jedan postupak koji bi se provodio izvan procedure propisane Zakonom o javnoj nabavi, a ukratko se osvrnuo i na tijek procesa nabave u MORH-u, istaknuvši da taj proces obuhvaća velik broj dionika u segmentima postupka u skladu s nadležnostima, čime se sprječava sukob interesa i utjecaj bilo koje vrste.

U ime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore, obratio se Željko Pavlin predsjednik Uprave tvrtke HS PRODUKT d.o.o. istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju s Ministarstvom obrane. Zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane što je i ove godine, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračuna nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine. Pavlin je istaknuo da će novac koji se uloži u kupovinu hrvatskih proizvoda osigurati opremanje Hrvatske vojske kvalitetnim proizvodima i držanje koraka sa najboljim vojskama svijeta, a s druge strane, hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu.

Također, direktor tvrtke Šestan Bush d.o.o. iz Preloga Alojz Šestan osvrnuo se na dugogodišnju suradnju s Ministarstvom istaknuvši: „Ove godine obilježavamo 25 godina suradnje s našom vojskom, 25 godina proizvodnje zaštitnih kaciga. Zahvaljujući toj suradnji s našom Hrvatskom vojskom postali smo jedna respektabilna tvrtka izvoznica hrvatske vojne industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. Nama je taj kontinuitet i ta suradnja jako bitna kao jedan certifikat za suradnju sa drugim zemljama“.

Od značajnih nabava u 2021. istaknuti su projekti opremanja i modernizacije koji, između ostalog, uključuju nabavu puškostrojnica i aviona ZLIN. Od opskrbnih sredstava istaknuta je nabava borbenih prikrivnih i vodonepropusnih odora, a od nabava iz područja vojne infrastrukture, istaknuto je opremanje prostora u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgradnja i adaptacija hangara na Lučkom te završetak izgradnje Vojarne 204. brigade u Vukovaru.

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske, te tako na izravan način doprinosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji.


hr Tue Mar 09 2021 14:25:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607d20286f52dfcc398b458a/80
Foto: Screenshot HRT

Epidemiolog Kolarić: 'Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva'

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

HRT-ovoj emisiji U mreži prvog situaciju u zdravstvu komentiraju komentiraju državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, epidemiolog Branko Kolarić i Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine iz Primorsko-goranske županije.

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

- Pozicija ministra zdravsva je najnesigurnija pozicija ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u Europi, ali mi se ne bavimo time u ministarstvu nego se fokusiramo na svoj posao - rekao je Bašić.

Kolarić: Ovo da se s reformama čeka na stolu, to je nedopustivo

- O reformi govorimo već dugo, ali nitko ju nije vidio ni čuo. Sanacije nisu način na koji se može sanirati zdravstveni sustav. Svakako najveći zalogaj je poslovanje bolnica, imamo i problem ljudskih resursa, zdravstvenih djelatnika o kojima ne brinemo, nije se napravila ni informatizacija i digitalizacija. Ovo da se s reformom čeka na stolu, to je nedopustivo, da je reforma kod premijera na stolu, postavlja se pitanje što radi ministar - rekao je Kolarić.

Berošev državni tajnik: S reformama se ne čeka

- S reformama se ne čeka, a to da nitko nije vidio reforme, ne znam kako komentirati. Ali te reforme su nešto što čeka od nastanka RH i moramo biti svjesni da je zdravstveni sustav jedan od malog broja sustava koji je zapeo od socijalizma, a mi živimo u kapitalizmu. Naš zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu djelatnika, pružamo jako dobru uslugu obzirom na uvjete koje imamo - rekao je Bašić. 

- Reforme nisu ono što je napisano, nego ih treba provesti, a za to treba jaka politička volja - rekao je Kolarić.

- Mi testiramo više od ikog u Hrvatskoj i logično je da ćemo uhvatiti najviše zaraženih, ali imamo najmanje hospitaliziranih u odnosu na broj zaraženih, to je rezultat vrhunske primarne zdravstvene skrbi. U PGŽ imamo najmanju stopu smrtnosti među zaprimljenima od covida u bolnicama, nekako se iskrististalizirao neki riječki model uspješnosti kontrole štete. Postoji samo jedan razlog zašto to funkcionira bolje kod nas nego drugdje, pogotovo nego u Zagrebu, a to je zato što se sluša struku, prvenstveno savjete obiteljske medicine. Slušamo jedni druge i ne gledamo se preko nišana, i zato imamo rezultate - rekao je Bressan.

"Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva"

- Mi pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva. Onda nam se dogodi platforma na koju se trebate prijaviti ako imate 65+ godina i kronične bolesti, pa se zove mlađe. Ako pogledamo kako je izgledao sprovod princa Philipa, a kod nas imamo 2000 ljudi na sprovodima, onda to stvara konfuziju. Imamo 6.3 milijardi kuna duga prema veledrogerijama, dakle situacija je zabrinjavajuća i ovo je trenutak kad moramo krenuti prema promjenama - rekao je Kolarić.

"Ovo je rat"

- Mi moramo shvatiti da smo u ratu protiv koronavirusa. Ne može nitko tu bitku iznijeti osim zdravstvenih djelatnika. Čini mi se da ovdje netko muti vodi, da se stvara sukob kojeg nema. To nije istina. Nitko u Ministarstvu nije generalizirao, velika većina radi dobro svoj posao, ali oni koji to ne rade, njih moramo na neki način prisiliti da bolje rade - rekao je Berošev državni tajnik Bašić, pa dodao za kraj: 

- Ovo je rat, moramo stisnuti zube i liječiti ljude.


hr Mon Apr 19 2021 08:16:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nadzor HPK: Nije bilo propusta u radu psihologica Centra za socijalnu skrb

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak.

Dovršen je stručni nadzor Hrvatske psihološke komore u slučaju malene 2,5-godišnje curice koja je umrla od posljedica majčinog premlaćivanja dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb. Prema njemu, u radu psihologinja Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nije bilo propusta. Zaključak Komore socijalnih radnika još se čeka.

- Psihologinje nad čijim je radom proveden izvanredni stručni nadzor su tijekom nadzora surađivale i otvoreno govorile o slučaju i dale na uvid svu dokumentaciju vezanu uz slučaj predmetne obitelji. Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u Centru za socijalnu skrb u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb - navodi se između ostalog u priopćenju Hrvatske psihološke komore, piše Index.

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak.

- Naše je mišljenje i to smo priopćili i rekli osobno ministru da je trebalo pričekati nadzore i strukovnih komora prije nego što se izađe u javnost s karakteriziranjem rada centra, osobno mislim da je to bilo preuranjeno i da je zapravo naštetilo sustavu socijalne skrbi - rekla je 13. travnja predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Nakon analize rezultata svih nadzora, i upravnog, i psihološke komore, kao i komore socijalnih radnika – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dat će konačan sud je li bilo propusta u vođenju cijelog slučaja.

- Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako i obvezati da ćemo te probleme ukloniti -  rekao je 3. travnja ministar rada, mirovinskoga sustava i socijalne skrbi Josip Aladrović.

Socijalna radnica koja je bila zadužena za preminulu djevojčicu raspoređena je na drugo radno mjesto.

hr Mon Apr 19 2021 08:03:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a4b386f52df10bb8b45eb/80
Foto: DalmacijaNews

Vremenska prognoza: Umjereno oblačno uz temperaturu do 17 °C

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.
Danas će biti umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, vjerojatnijom u središnjim kopnenim predjelima te na jugu zemlje.

Vjetar na kopnu slab, popodne u središnjim krajevima i umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 8 do 13, na Jadranu od 13 do 17 °C.

Sutra se pak očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno uz kišu, osobito popodne.

Lokalno je moguć i poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije na Jadranu.

U najvišem gorju bit će slabe susnježice i snijega. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, u noći i ujutro burin.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 6 i 9, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C, javlja DHMZ.
hr Mon Apr 19 2021 07:48:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c6c41060e4938b3b38b4601/80
Foto: PIXABAY

U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija

Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, rekao je kirurg Dorian Hiršl za HRT. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom. - dodao je Hiršl. 

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija, a prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo - rekla je. 

Ante Ćorušićravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Operacija je trajala cijelu noć.  
Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. 

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. To ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje. U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina. Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima - plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života - neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva - rekao je ravnatelj Ćorušić.

hr Sun Apr 18 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .