Milardović: “Tko ima energente kao Rusija, može diktirati uvjete Europi”

U splitskom hotelu Cornaro održava se šesti međunarodni energetski forum naziva “Energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana” na kojem su se okupili stručnjaci iz brojnih društvenih sfera kako bi raspravljali o ubrzanom zaokretu Europske unije prema energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije. Zaokret je determiniran ratom u Ukrajini.

– Živimo u novoj geopolitičkoj eri jer se energenti koriste kao instrument političke moći. Onaj tko ima energente može diktirati uvjete Europi. U ovom je slučaju to Rusija. I u svakom trenutku za očekivati je da se pipa zavrne. Na taj se način pokušava oslabiti moć zapada – rekao je profesor Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije, inače idejni začetnik i organizator foruma.

Jedna od moderatorica, s dva panela, Daria Karasalihović Sedlar s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknula je kako energetsku tranziciju ne treba ostvariti u zacrtanim brojkama nego i više od planiranog.
– Klimatske promjene, a posebno i poplave koje su se događale u posljednje vrijeme i u Zagrebu i u Splitu, svjedoče tome da promjene značajno utječu na Hrvatsku i ta tranzicija mora pomoći da se obranimo od takvih događaja u budućnosti i krenemo prema ugljično neutralnom društvu – rekla je pa na pitanje novinara o plinskoj opskrbi Hrvatske odgovorila.

– Hrvatska ima dobro osiguran plinski sustav, a neki će biti u puno težoj situaciji ako dođe do prekida opskrbe plinom prema Europi.

Na panelu sudjeluje i prvi čovjek Splita, Ivica Puljak koji je ustvrdio kako je ambicija grada Splita da bude zeleni grad, grad u kojem će se građani ponašati odgovorno prema okolišu.

– Naš cilj je u roku tri godine dostići 50 posto odvajanja otpada i da postanemo jedan od najzelenijih gradova u ovom dijelu Europe. Krenuli smo nedavno s instalacijom solarnih panela na 14 javnih zgrada i sad tražimo lokacije da još desetke objekata pretvorimo u male elektrane. Željeli bismo potaknuti i građane da na svoje krajeve instaliraju solarne panele, a sve kako bi Dalmacija, koja ima jako puno sunčevih dana, postala predvodnik trenda u ovom dijelu Europe.

POSLJEDNJE DODANO: