Tko je Stipe Ringwald, hladnokrvni ubojica iz Omiša koji je u Fistanića ispalio šest hitaca?

Ringwald je ponovno uhićen jutros jer se sumnja da je upravo on ispalio šest hitaca u Karmelina Fistanića 9. studenog ove godine u Omišu. Ringwald je u dosjeu ‘sakupio’ raznovrsne prijave – zbog narušavanja javnog reda i mira, prometnih nesreća, nasilja, prijetnji, zlouporabe droge i pokušaja ubojstva..

Javnosti je postao poznat nakon incidenta iz početka devedesetih zbog prometne nesreće u kojoj je poginula maloljetna djevojka koja je ispala iz njegovog automobila. Pričalo se da ju je Ringwald ostavio na cesti te se ona na kraju smrznula.

Sredinom travnja 2004. godine svojom se Hondom punim gasom na šibenskom gradskom predjelu Vidici na semaforu zabio u Clio koji mu je oduzeo prednost.

U rujnu 2004. godine uhićen na španjolsko–francuskoj granici sa 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem prosinca te godine francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali hrvatskim kolegama.

U travnju 2006. godine banuo je u stan tada 19-godišnje djevojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom. Trajalo je to oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: ‘Ubit ću te, izdala si me…’, pisala je prije deset godina Slobodna

Poznat je i incident u kojem je sudjelovao u ljeto 2006. godine na hvarskoj Rivi. Tada je sudjelovao u napadu na dva britanska turista. Jedan je ostao bez kojeg zuba, drugom je Stipe odgrizao komadić uha.

Sam bio meta napada na parkiralištu hotela Poreč 2008. godine kada je zadobio prostrijelnu ranu na leđima. Na njega je, dok je bio u društvu zadarskog odvjetnika Darka Zadre, koji je također ranjen, pucao Hrvoje Vincetić.

Godine 2009. fizički je napao jednu novinarku u središtu Šibenika i to navodno jer ga je iznervirala sporom vožnjom, a kraće vrijeme proveo je i u zadarskom zatvoru nakon pronalaska droge. 

Godine 2012. osuđen je pred Županijskim sudom u Splitu na ponovljenom suđenju na kaznu zatvora od pet godina i četiri  mjeseca zbog organiziranog dilanja marihuane, a na optuženičkoj klupi tada se našla i Ringwaldova majka Vanja zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela. Ona je tada osuđena na godinu dana zatvora. 

Ringwald je skupa s majkom tužio državu Hrvatsku jer je tvrdio da mu je država, zbog neprimjerenih policijskih izjava prije presude, povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštovanje njihovog privatnog života. Europski sud za ljudska prava odbacio je u veljači ove godine tužbu Ringwalda.

Ringwald se u Šibeniku ponovno pojavio 2018. godine s hinduističkom tetovažom na čelu, odjeven u suknju i s mačkom od koje se nije odvajao. 

Ovog ljeta gotovo se svakodnevno na Stipu Ringwalda moglo naići u Docu. 


POSLJEDNJE DODANO: