Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644b62425d7965461e8b458b/80

Obilježeno 120 godina Splitskih toplica!

Izgrađena 1903. godine, ova je secesijska impozantna građevina imala značajnu ulogu u razvoju rehabilitacije ovoga područja

Obilježavanje 120 godina uređenja i početka rada Splitskih toplica smještenih kraj ljekovitih sumpornih izvora u centru grada Splita u zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture upriličeno je 26. travnja 2023.godine. Izgrađena 1903. godine, ova je secesijska impozantna građevina imala značajnu ulogu u razvoju rehabilitacije ovoga područja.

Obraćajući se djelatnicima Splitskih toplica i čitavog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović istaknuo je da je ova zgrada i ustanova dio identiteta grada Splita za koji brojne sugrađane vežu lijepe uspomene. „Puno je generacija naših kolegica i kolega fizioterapeuta, medicinskih sestara, zdravstvenih i drugih djelatnika radilo ovdje za naše sugrađane. I ja sam bio pacijent Splitskih toplica i zahvalan sam svima koji su mi pružili svoje znanje i pomoć“, kazao je ravnatelj Meštrović i svim čestitao na radu i uspjesima.

Splitske toplice postale su dio KBC-a Split 1993. g. što je omogućilo njegov daljnji razvoj i napredak, a u tim prostorima sada djeluje Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju reumatologijom. Jedina je to ustrojbena jedinica KBC-a Split koja obavlja djelatnost na tri lokaliteta: Firule, Križine te Splitske Toplice. Radi specifičnosti uvjeta koji vladaju na lokalitetu Splitskih Toplica, djelatnicima Zavoda otežano je pružanje kvalitetne medicinske skrbi sa medicinskog, ali i organizacijskog aspekta. Naime zbog smještaja u samom centru grada koji je pješačka zona otežan je pristup lokalitetu, a uzmemo li u obzir kako su korisnici usluga fizikalne terapije i rehabilitacije teško pokretne osobe i najvećim dijelom s ozljedama nogu ili kroničnim bolestima lokomotornog sustava, radi se o značajnom i velikom problemu za pacijente.

Kako bi se za pacijente unaprijedila kvaliteta zdravstvene usluge i njezina lakša dostupnost ravnatelj Meštrović je najavio da na jesen počinju radovi na starom odjelu za fizikalnu terapiju na Firulama koja je godinama zapuštena. Već je uređeno oko 500 kvadrata tog prostora, a kreće se s uređenjem i preostalih 750 kvadrata. „Imamo projektnu dokumentaciju, odabran je izvođač radova i očekujem najkasnije do kraja iduće godine da ćete raditi u boljim uvjetima za naše pacijente, u suvremeno opremljenom prostoru koji će biti dostupniji svima“. Navedeni prostori nekada su bili dio Zavoda, ali su 2008. godine započeti građevinski radovi koji nikad nisu završeni i prostor je neiskorišten. KBC Split je s Ministarstvom zdravstva osigurao 1.287.411,00 eura za uređenje i opremanje prostora.

Pročelnik Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju reumatologijom doc. dr. sc. Dinko Pivalica zahvalio je upravi KBC-a Split na svemu što se radi za Zavod posebno istaknuvši uređenje prostora na Firulama koji će udovoljiti potrebama pacijenata Splita i okolice za fizikalnom i rehabilitacijskom skrbi. Uvesti će se više terapijskih modaliteta i na taj način ubrzati i pospješiti proces liječenja i rehabilitacije, povećati će se broj usluga i podići kvaliteta rada, što doprinosi ukupnom poboljšanju zdravstvene skrbi naših sugrađana. „Zavod je na lokalitetu Splitskih toplica djelovao i sa stacionarom do 2014.g., ali se taj dio zbog neadekvatnih prostornih uvjeta preselio na Križine gdje funkcionira također u novouređenim prostorima“. Naglasio je kako su djelatnici na svim lokacijama zbog svoga kvalitetnog rada i pristupa pacijentu ponos Zavoda, a posebnu čestitku uputio je djelatnicima u Splitskim toplicama.

Glavna terapeutkinja Emilija Jurić ponosna je na sve svoje kolege, posebno one koji su cijeli radni vijek proveli u Splitskom toplicama i odrađivali veliki posao za bolnicu i pacijente. „Radujemo se boljim uvjetima rada na Firulama no vjerujem da će svi djelatnici Splitskih toplica velikim dijelom svoga srca i duše ostati u ovoj zgradi“, zaključila je.

Zadovoljna radom u Toplicama je Anđelka Meštrović koja kao fizioterapeut Zavoda radi od 1979.g. Kaže da su joj 44 godine rada u Toplicama prošle brzo i da ju za svaku od njih vežu lijepa sjećanja na kolege i pacijente. 2007. g. timu se pridružila i viša terapeutkinja Andrea Majice koja je i mentor studentima koji dolaze u Zavod na kliničku praksu, a koja je posvjedočila da su tom suradnjom zadovoljni i studenti i djelatnici Zavoda.

Komercijalno korištenje Kupališta nad sumpornim vrelima za koje se vjeruje da ih je koristio i car Dioklecijan započelo je već 1821.g., a splitske ljekovite vode bila su poznate i popularne po čitavoj Europi te su dobile nekoliko važnih priznanja. Veliki korak u razvitku Kupališta zbio se 1903.g. i 1910.g. kada su sagrađene dvije nove moderne secesijske zgrade, po projektu arhitekta Kamila Tončića što je omogućilo rad tokom čitave godine. Splitske toplice bile su u privatnom vlasništvu od njihovih početaka sve do 1948. g. kada postaju opća narodna imovina pod upravom Ministarstva narodnog zdravlja NR Hrvatske, Uprave kupališta u Zagrebu. Zbog svoje kulturne i povijesne znamenitosti 1962.g. „Splitske toplice“ postaju zaštićeni spomenik kulture. Sredinom prošlog stoljeća „Splitske toplice“ tadašnje kupališno lječilište pri Domu narodnog zdravlja u Splitu, postaju samostalna ustanova, koja razvija i ostale oblike fizikalne medicine. Zgrade koje čine kompleks „Splitskih toplica“ renovirane su u periodu od 1986.g. do 1990.g. kada je povećana njihova funkcionalnost, ali se zbog nedostatka financijskih sredstava za uređenje prizemnog dijela prestalo s korištenjem sumpornih voda. Od 1. siječnja 1993.g. „Splitske toplice“ dekretom Ministra zdravstva Republike Hrvatske prestaju biti samostalna ustanova i postaju Odjel za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Kliničkog bolničkog centra Split.

U Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom dnevno se obradi oko 120 pacijenata kroz preglede i oko 300 pacijenata kroz fizikalnu terapiju tj. ambulantno liječenje. Otvaranjem dijela novih prostora na Firulama na tu lokaciju se upućuju pacijenti koji su doživjeli neku akutnu traumu stoga imaju individualan pristup terapeuta u toj prvoj fazi oporavka. Također na toj lokaciji uređen je i Odjel za dječju neurorazvojnu fizioterapiju. Na Križinama je veliki pogon na kojem se rade individualne i grupne terapije, a tamo je i stacionar kapaciteta 49 kreveta. U Toplicama od usluga pruža elektroterapija, kineziterapija, parafinoterapija, magnetoterapija i laseroterapija.

hr Fri Apr 28 2023 08:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647af1985d79656ebf8b4649/80

Na Peristilu se i danas molilo s kipom Djevice Marije i zastavom Republike Hrvatske

Na suprotnoj strani pojavile su se samo dvije aktivne članice s porukom "Njeno tijelo - Njena odluka"
Kao i svake prve subote u mjesecu, molitelji su se okupili u zajedničkoj molitvi na splitskom Peristilu.

Ritual je započeo točno u 8.30 sati, popraćen transparentima i kipom Djevice Marije, zastavom Republike Hrvatske, raspelima i krunicama.

Ipak, na suprotnoj strani pojavile su se samo dvije aktivne članice, koje su jasno došle poslati poruku: "Njeno tijelo - Njena odluka".

Što se prolaznika na Peristilu tiče, neki su u miru i tišini molili, dok su drugi iskazali svoje nezadovoljstvo i kratko poručili kako bi "klečavcima bilo bolje da odu pomagati ljudima, umjesto da rade to što rade".

Fotogaleriju s Peristila pogledajte u nastavku:hr Sat Jun 03 2023 09:58:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647aefd55d79659fc18b459b/80

Prosvjed u Trogiru: Ovo se u Hrvatskoj ne smije dozvoliti

Poruka za kraj svim moliteljima: Kad su već na koljenima nek sastružu žvake s poda, nekorisno da spoje s korisnim
Ružica Jakšić, županijska vijećnica SDP-a u ime Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Trogir, organizirala je prosvjed nasuprot moliteljima u Trogiru.

Današnji prosvjed posvetili smo Doroti, poljskoj državljanki koja je umrla od sepse jer je tri dana bila bez plodne vode, a liječnici su odbili napravit pobačaj. Socijaldemokratski forum žena SDP-a Trogir, stoga je i ovu subotu organizirao prosvjed na gradskom trgu nasuprot katedrale, jer uvozni fundamentalizam mora se zaustaviti.

Za smrt Dorote, Izabele...i svih drugih žena na svojim rukama imaju krv molitelji Poljske koji su svojim pipcima ušli u vlast i izglasali zakon o pobačaju. Njihovi sljednici, molitelji u Hrvatskoj, bit će direktno odgovorni ako se ovako nešto dogodi i ovdje. Nakon trgova, njihov plan je referendum o zabrani pobačaja, ulazak u vlast i kroz zakone gaziti već stečena ljudska prava.

Hrvatska ne smije dozvoliti iste scenarije. Država koja ima 52 % žena u udjelu stanovništva, mora stati u zaštitu svojih stanovnica. Molitelje maknuti s trgova jer pravo na okupljanje na javnim površinama ne smiju imati oni koji zagovaraju oduzimanje bilo čijih prava.

Ženama u Hrvatskoj već sad je gotovo pa nemoguće obaviti pobačaj. Medicinski zahvat mora ući u Ustav, biti dostupan, besplatan i bezbolan.

Priziv savjesti je doveo do toga da 60 % ginekologa koristi priziv kako bi odbili napraviti pobačaj. Ujutro priziv savjesti, popodne keš na ruke.

I još jedna poruka za kraj svim moliteljima. Kad su već na koljenima nek sastružu žvake s poda, nekorisno da spoje s korisnim.

hr Sat Jun 03 2023 09:47:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647ada9d5d79659fc18b456f/80
Foto: Ivana Ivanović

Knauf otpada, jedan neispravan zahod dijeli cijeli kat, karton umjesto vrata... Ovako izgleda svakodnevnica u Vukovarskoj 81

Na ulazu obavijest o nadziranom prostoru, kamere su u funkciji, ali nitko ne zna tko ih prati i nadgleda
Zbog gljivica i pljesni Ana svaki dan mora gledati kako njezin sobičak svakim danom i svakom kišom sve više propada. Ormar je dupkom pun, na stolu koji predstavlja mjesto za jelo i odlaganje raznih stvari u nedostatku prostora, na desetke je kutija tableta za razne indikacije. Umjetno cvijeće i kutija keksa s prašinom odraz ozračja u kakvom žive stanari u Vukovarskoj na broju 81, u zgradi u lokalnim okvirima kolokvijalno nazvanom "hotel za samce".

Većina njih živi već dulje od četiri desetljeća - uselili su se kao škverski radnici u zgradu u vlasništvu škvera, legalno i s ugovorima. Ondje su rasli i starjeli, ženili se i dobivali djecu, neki čak i dočekali mirovinu. Kad je na početku stoljeća zgrada službeno postala državno vlasništvo, njome je nastavio upravljati Brodosplit sve do privatizacije 2013. godine. Trinaest godina, do te 2013., stanari su plaćali najam, a direktno s plaća skidali su im se i troškovi struje, vode i komunalija.


No, ispostavilo se da Brodosplit nije plaćao dio računa za vodu, pokušavali su ih prozvati i nepoštenim korisnicima prostora, a u posljednje su se vrijeme bili primorani suočiti se sa zaključkom gradske uprave Ivice Puljka o dvostrukom povećanju najamnine, premda je i ona ranija bila zapravo simpatično mala u ovoj sveopćoj strategiji "masovnog turizma", ili: što više gostiju, kakvi god bili, i što brže novca u džep. 

S neofarbanih zidova otpada knauf, jedan WC dijeli cijeli kat, ako se prostor od nekoliko kvadrata s kojeg u vidno polje sa svih strana uskaču samo obavijesti o zaštopanom odvodu, može i nazvati mjestom za nuždu. Na ulazu obavijest o nadziranom prostoru, kamere su u funkciji, ali nitko ne zna tko ih prati i nadgleda. U malenoj prostoriji koja je trebala biti radno mjesto zaštitara, mjesto je za odlaganje pošte. 

- Od 1984. sam ovdje, dva kreveta su prije bila i stanovale su tu dvije cure. Svaka je soba imala dva kreveta, kako su se osipali tako sam ja ovdje došla s 800 kuna plaće. Prošla sam havariju tešku. Kako onda, tako i dan danas. Sad imam iljadu i osamsto kuna, to je 250 eura, a samo dvije sobe plaćam 52 eura - govori Ana Boban (82). Njezina svakodnevnica bez tople vode i prostora za tuširanje nekome je nezamisliva, ali ona se nikad nije žalila.


"Obnovit ćemo sanitarne čvorove i zajedničke dijelove..."

- Nekad smo mi bili spojeni sa staračkim domom za vodu, a u ratu je prisičena kotlovnica. Škver nije htio plaćati valjda, i onda smo se snalazili kako je tko znao. Danas robu na ruke operem - uzdiše Ana. Dani joj, kaže, prolaze u plaču i tuzi.

- Teško mi je, stvarno mi je teško. Nisam se nikad žalila nikome, kamoli uzela od nekoga novca za posuditi, ali došlo je vrijeme da se jednostavno ne može. Šta ću, nekad uzmem kil, kil i pol mesa pa mi to traje mjesec dana. Ne može se više - priznaje. Ipak, nova odluka Gradskog vijeća, da se na ugovor koji je potpisan prije koji mjesec, napravi aneks kojim bi se najamnina smanjila na stotinu kuna za 13 kvadrata sobe kao i ranije, obradovala ju je.

I ne samo to...

- Milijun kuna stavili smo kao stavku Proračuna za ovu godinu jer smo uvidjeli da treba obnoviti najviše zajedničke dijelove u kojima su sanitarni čvorovi te preostale dijelove objekta u Vukovarskoj 81. Imali smo već i razgovor s projektantom pa krećemo u realizaciju. Treba kazati da je ovo prvi put nakon upisa vlasništva da se po ovom pitanju uređenja nešto i čini. Isto tako, sklapanjem ugovora o najmu, stanarima je ipak nakon toliko godina dana pravna sigurnost da će ostati u objektu - govori nam Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu. Ugovori sa stanarima potpisani su do 2023. godine, postojat će i mogućnost doživotnog otkupa stana, a odjel Maje Đerek u gradu zadužilo se i da pokrene postupke kod HEP-a za izmjenu kategorije struje iz industrijske u kućnu.

"Hotel za samce", inače, otvoren je 1. ožujka 1968. godine, a Slobodna Dalmacija tada je napisala kako "novoizgrađena impozantna građevina ima 6 jednokrevetnih i 138 dvokrevetnih soba. U svakoj se nalazi tekuća voda, umivaonik i tuš. Sporedne prostorije su zajedničke. Društvena dvorana ima 60 mjesta i suvremeno je opremljena. Radove na ovom objektu za kojeg je utrošeno 4 i po milijuna novih dinara izvelo je građevinsko poduzeće ‘I.L. Lavčević’ i to za nepuna četiri mjeseca. Cijene smještaja u radničkom hotelu iznose od 74 do 110 novih dinara".

- Čovjek se navikne na sve. Samo da nas ne tjeraju i da imamo pravo otkupa. U istoj prostoriji spavamo, imamo improvizirani zahod, a i jedemo tu. Moj Ante je nastradao u škveru, imao je moždani udar - pokazuje Natalija Biloš (54) prema suprugu u krevetu. U stanu su i njihova dva sina, a mlađi je bio korisnik Centra Juraj Bonaći. Danas mu je Natalija sve, sa statusom roditelja - njegovatelja.

- Nitko nas nije tjerao odavde, ali problem je bilo to povećanje jer ovdje jednostavno nemamo ništa. Nije to velika cijena najma, ali nemamo osnovne životne uvjete - kazala je.

Uz te iznimno loše životne uvjete nadovežu se i razne vratolomije stanara od kojih je jedan za priskrbiti dostojan život kanalizacijsku cijev vodio kroz hodnik i obložio je limom - tako barem kažu. Valjda najtužnija slika nevrijednog života je prizor s prvog kata - probijena rupa za vrata, a umjesto vrata nekoliko spojenih kartonskih kutija.

Postoje rane koje ni vrijeme ne liječi...hr Sat Jun 03 2023 08:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647ad9145d7965f9bd8b4681/80

Testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Danas, 3. lipnja 2023. bit će provedeno testiranje Sustava u stvarnim uvjetima, slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.
 
Prije stavljanja u produkciju, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama će se danas, 3. lipnja 2023. testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske. Po primanju poruke nije potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.
 
Poruke će slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu.
 
SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.
 
Testiranje sustava počinje u 9:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10:00 sati slanjem poruke za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za korisnike mobitela iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11:00 sati, dok će pola sata kasnije, u 11:30 sati testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12:00 sati, a testiranje će završiti u 13:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.
 
Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora.
 
Obveza uspostave sustava upozoravanja javnosti koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima, proizlazi iz članka 110. Direktive (EU) 2018/1972 (Europskog zakonika elektroničkih komunikacija), a u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta je kroz novi Zakon o elektroničkim komunikacijama („Narodne novine“ br. 76/2022).
 
Podsjećamo, zbog testiranja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka »prestanak opasnosti«.
hr Sat Jun 03 2023 08:09:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .