Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62b0308e18d1cb29988b45e6/80
Foto: DN

Održan STup!2022. - Split kao globalni epicentar studentskog poduzetništva: Pobjednik splitski MetaBelly

Pobjednik je osvojio mjesto u austrijskom akceleratorskom programu u Salzburgu, od strane Silicon Castles (pokriven put i smještaj) te odlazak i prezentacija ispred investitora na Wolves Summitu u Poljskoj (pokriven put i smještaj).

Iza nas je treće izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja - STup!2022. Posljednja dva dana, Split je bio globalni epicentar studentskog poduzetništva. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, točnije u njegovom Velikom amfiteatru, uz live prijenos putem virtualne platforme, održalo se natjecanje startup timova povezanih sa svojim matičnim sveučilištima.


Sudjelovala su 42 startup tima koji su predstavljali 21 sveučilište iz 16 zemalja diljem svijeta.  Na natjecanju su sudjelovali startupi koji su predstavljali sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Visoko učilište Algebra (Hrvatska), Stuttgart Media University (Njemačka), Sveučilište u Malti (Malta), Sveučilište Western Brittany (Francuska), Sveučilište u Gdansku (Poljska), Sveučilište u Cadizu i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Novom Sadu (Srbija), Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Haifi (Izrael), Sveučilište svetog Ćirila i Metoda (Makedonija), McGill University (Kanada), University Sains Malaysia i Taylor's University (Malezija), Sveučilište u Manchesteru (UK), Cafoscari University Venezia (Italija), Mohanlal Sukhadia University (Indija) te Kanadski institut za tehnologiju (Albanija). Osim natjecateljskog dijela, tijekom manifestacije održana su i 3 pozvana predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta poduzetništva te jedan panel na temu “Universities & Innovation”. 

Na svečanom otvaranju u ime organizatora i partnerskih institucija svim okupljenima obratili su se izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta, prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, a koja se obratila u ime Sveučilišta u Splitu i Europskog sveučilišta mora (Sea-EU), Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ana Maretić, voditeljica odsjeka za gospodarstvo i obrtništvo Grada Splita te Mira Krneta, voditeljica HBOR područnog ureda Split.

Nakon uvodnih govora uslijedila je sekcija “Judges on stage” tijekom koje su okupljenim sudionicima članovi stručnog žirija predstavili institucije i tvrtke iz kojih dolaze te mogućnosti koje nude. Redom su se predstavili Alena Hloba (Wolves Summit), Tessa McIver (MIT Enterprise Forum CEE), Andreas Spechtler (Silicon Caastles), Maciej Kraus (Movens Capital), Jonathan Steinberg (Mountside Ventures), Gergely Balazs (Vespucci Partners), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital) te Iva Rakočević (Kavedon Kapital).


U petak, prvi dan natjecanja održane su prezentacije svih natjecatelja, podijeljene u 5 grupa, prema tematskim područjima u kojima timovi djeluju. Timovi su na raspolaganju imali 5 minuta za prezentaciju i dodatnih 5 minuta za pitanja žirija. Za ulazak u finale koje se održalo drugi dan natjecanja birala su se po dva najbolja tima u svakoj grupi. 

Drugi dan otvorio je Maciej Kraus iz tvrtke Movens Capital s predavanjem na temu “Pricing=the best justification for your product market fit” u kojem je dao pregled utjecaja politike određivanja cijena na osvajanje tržišta za tehnološke proizvode. Nakon toga uslijedilo je predavanje Andreasa Spechtlera iz tvrtke Silicon Castles na temu “From the idea to global sucess”.

Finalne prezentacije su održane prema redoslijedu:

Voicit - Platforma koja automatizira podatke o sastancima

Barter - Aplikacija s kojom možete pronaći predmete koji vam mogu zatrebati u blizini, plus zaraditi novac iznajmljivanjem stvari koje ne koristite svaki dan

Origin - Foodtech startup iz Malage koji pretvara alge u hranu za ljudsku konzumaciju

Evala - Turistički digitalni vodič, mobilna aplikacija za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga

Peasy -  Platforma koja olakšava parkiranje u prenapučenim gradovima te omogućava dodatni prihod vlasnicima parking mjesta

Peko Produce - Platforma za isporuku viška voća i povrća po cijenama namirnica i do 40% sniženih, čime se doprinosi borbi protiv rasipanja hrane i promiče  pristup zdravoj hrani.

iReason - Nosivi uređaj za otkrivanje hipertenzije baziran na AI tehnologiji

Metabelly - Projekt personalizirane prehrane na temelju analize crijevnih bakterija

Rueck Mal - Proširenje za stolove koje ih čini elektronički podesivim po visini

Hagamos Hogar - Online platforma za pronalazak cimera za starije osobe koje kod kuće imaju prazne sobe.


Nakon prezentacija, članovi žirija  su krenuli vijećati o pobjednicima, a predavanje je održala Veronica Kirin iz Founder Institut Berlin na temu “Building your empire: how to scale your business without loosing your s*it"”. Nakon predavanja održan je poslovni panel na temu “Universities & Business” na kojem su sudjelovali predstavnici Ekonomskog fakulteta u Splitu, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Hochschule der Medien iz Stuttgarta, Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada, Fakulteta menadžmenta iz Gdanska te Fakulteta organizacijskih znanosti iz Beograda. 


Nakon teškog zadatka, žiri je konačno donio odluku:


Prvo mjesto - Metabelly (Split, Hrvatska)

Drugo mjesto - RückMal (Stuttgart, Njemačka)

Treće mjesto - Voicit (Malaga, Španjolska)


Pobjednik je osvojio mjesto u austrijskom akceleratorskom programu u Salzburgu, od strane Silicon Castles (pokriven put i smještaj) te odlazak i prezentacija ispred investitora na Wolves Summitu u Poljskoj (pokriven put i smještaj).


Infobip je dao posebne nagrade u svojim uslugama, te su podijelili 20.000,00 $, 15.000,00 $ i 10.000,00 $ u startup kreditima startupima Peko Produce (Kanada), Barter (Gdansk, Poljska) i Origin (Malaga,Španjolska).


Predstavnik EIT Urban Mobility-a u Hrvatskoj (Invento Capital Partners) je proglasio pobjednika kategorije "Mobility" koji je osvojio dvomjesečni pripremni program za EIT akceleracijski program koji odabranom startupu može donijeti investiciju od 30.000 eura. Pobjednik kategorije je startup Peasy (Split, Hrvatska).


STup!2022. natjecanje je doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu te se Split još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.


Potvrda kvalitetnog rada Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu je i vijest da Silicon Castles iz Salzburga, strateški poslovni akcelerator, otvara područni ured s ciljem osnaživanja regionalne startup scene. Ovom suradnjom znatno će se ojačati lokalna poduzetnička zajednica, a splitskim tvrtkama otvoriti nove mogućnosti.
hr Mon Jun 20 2022 10:34:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2f02018d1cb97da8b456f/80
Foto: ZSM-ZKU

Otvoren prvi Ljetni kamp robotike u Zvjezdanom selu Mosor!

U radu svakog od kampova će besplatno sudjelovati po petnaest učenika viših razreda osnovnih škola iz toga kraja

U rano popodne ovog ponedjeljka, u velikoj dvorani zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom, otvoren je prvi ovogodišnji Ljetni kamp robotike za učenike viših razreda osnovne škole. Kampove organizira splitska Udruga za robotiku „Inovatic“, u suradnji s partnerskom udrugom Zvjezdano selo Mosor, gradom Siskom, ZTK grada Siska, te osnovnim školama iz Sisačko-moslavačke županije. Cilj suradnje je u rad kampova uključiti učenike s područja Sisačko-moslavačke županije pogođenog potresom. U radu svakog od kampova će besplatno sudjelovati po petnaest učenika viših razreda osnovnih škola iz toga kraja.

U rad ovog prvog Kampa su uključeni učenici OŠ Braća Bobetko iz Siska, koji su u Split doputovali u pratnji dviju svojih nastavnica, Jasminke Gerin i Vesne Majdandžić. Ljetni kampovi robotike će biti prepuni zabavnih i edukativnih aktivnosti poput svakodnevnih radionica robotike, razgledavanja prirode i kulturnih znamenitosti, odlazaka na kupanje, te astronomskih predavanja i promatranja neba teleskopom.

Osim Tomislava Nikolića, tajnika Zvjezdanog sela Mosor i domaćina polaznicima kampa, i Joze Pivca, predsjednika udruge "Inovatic" i voditelja stručnog dijela kampa, mladim gostima iz Siska i njihovim nastavnicama su se obratili i Mate Omazić, pomoćnik pročelnika za društvene djelatnosti Grada Splita, te Stipe Čogelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije. Nekoliko prigodnih riječi su kazali i Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita i član Upravog odbora udruge Zvjezdano selo Mosor, te Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Otvorenje Kampa je obogaćeno nastupom - recitacijama i glazbenom točkom - učenika OŠ Žrnovnica, koje je za njega pripremila njihova nastavnica Martina Lovrić. Među nazočnima je bila i Matija Šitum, ravnateljica žrnovničke škole s kojom Zvjezdano selo Mosor ima bogatu suradnju.

Na srdačnoj dobrodošlici se u ime svojih učenika i svoje osobno zahvalila Jasminka Gerin, koja je ujedno i tajnica Zajednice tehničke kulture grada Siska. Prisutnima se na kraju male svečanosti obratio i Momir Karin, ravnatelj uprave Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je Kamp i otvorio.
hr Mon Jul 04 2022 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2a69018d1cbc7d68b45bb/80

Sutivan na Braču ima recept za sla(s)ne ljetne večeri

Kroz četiri dana festivala i ukupno osam njegovih izdanja tijekom dvije godine, posjetitelji i lokalci mogu uživati u raznolikom programu s mirisom soli i okusom ribe
Red sipe i boba, zrno filma, začinit sve s malo morske poezije i ribarskih “Svađa”, nadožuntat pjatom o’ srdeli i degustirat uz pinku muzike - recept je to za sla(s)ne večeri posvećene ribi i moru, u Sutivanu na Braču. Sutivan već godinama njeguje svoju ribarsku i maritimnu baštinu, a posljednje dvije godine čini to kroz projekte “Fantažija o’ribe - promocija ribarstva i ribljih proizvoda” i “Nauka i lavura o stivanskom brodovlju”, financirane sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. 

Dok u ponekim mjestima na obali, ribu u ribarskim večerima sve češće zamjenjuju čevapi, u Sutivanu to nije slučaj - ovdje je riba (i sipa i hobotnica!) kraljica večeri - i to skoro svake druge. Ribama su u Sutivanu posvetili bojanku, izradili izložbu, a pripremaju i kuharicu s tradicionalnim receptima, na dijalektu i nekoliko stranih jezika. A kako izgleda kada se ribi i ribarstvu posveti čitavi festival, možete vidjeti i ovaj tjedan, na petom izdanju festivala “Fantažija o’ribe”. Evo što vas sve očekuje:


- 6.srpnja: Degustacija hrane (sipa i bob) i muzika uživo: Vedran Roguljić i prijatelji, na rivi s početkom u 21h

7.srpnja: Recitacija morske poezije (Josipa Lukšić), izvedba Pulišelićeve ˝Svađe˝ (amatersko kazalište Bracera iz Supetra), nastup B benda, od 21h, u atriju Kavanjinovih dvora

Ribarska večer od 21.30h, na rivi

- 8.srpnja: Pjat o srdeli od 21h, u atriju Kavanjinovih dvora: srdele na tri tradicionalna načina, pletenje mriže, edukacijske table o izumitelju Puratiću, srdeli, ribolovnim tehnikama i alatima 

9.srpnja: kino projekcija maritimne tematike, u 21h u ljetnom kinu Sutivan


Kroz četiri dana festivala i ukupno osam njegovih izdanja tijekom dvije godine, posjetitelji i lokalci mogu uživati u raznolikom programu s mirisom soli i okusom ribe. Više detalja o samom festivalu možete vidjeti na Facebook stranici TZO Sutivan: https://www.facebook.com/visitsutivan 


Ovaj događaj dio je projekta “Fantažija o’ ribe - promocija ribarstva i ribljih proizvoda” kojeg provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Događaj je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 342.815,96 HRK, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto.


hr Mon Jul 04 2022 10:37:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2a02318d1cb2dd88b459d/80

Ljetni kampovi robotike na splitskom kampusu za osjetljive skupine djece

Dio su projekta "Bilo kuda STEM svuda“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM – a među mladima

Na web stranicama Inovatic.hr objaviljen je poziv za sve zainteresirane udruge koje se bave osjetljivom skupinom djece na njihovu suradnju i sudjelovanje na besplatnim Ljetnim kampovima robotike koji se organiziraju ovo ljeto na splitskom kampusu.

 

Ljetni kampovi robotike su dio projekta "Bilo kuda STEM svuda koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM – a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.07.2021. do 13.07.2023.).

 

Nositelj projekta je udruga Inovatic.hr koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom i provedbom raznih dječjih radionica i škola robotike.

 

Intencija je ovakvim aktivnostima kroz ljetne kampove robotike popularizirati robotiku i slične sadržaje među mladima, posebice onim osjetljivim skupinama djece kojima je to najpotrebitije, te im na sadržajan, edukativan i zabavan način uljepšati ljetne praznike.

 

Ljetni kampovi planiraju se realizirati u suradnji sa udrugama i njihovim stručnim djelatnicima i/ili volonterima koji aktivno rade sa svojim krajnjim korisnicima tj. djecom koja spadaju u jednu od sljedećih skupina:

- djeca lošijeg socijalnog statusa

- djeca iz manje razvijenih područja RH kojima slične aktivnosti nisu dostupne

- djeca sa posebnim potrebama,djeca koja spadaju u ostale osjetljive ili ranjive skupine.

 

Više o Ljetnim kampovima i obaveznoj online prijavi se može pogledati na web stranici: http://udruga-inovatic.hr/poziv-ljetni-kamp/

 hr Mon Jul 04 2022 10:09:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2958918d1cbc7d68b45a5/80
Foto: DN

GOODfest – Drniš ponovno postaje top destinacija hrvatske kazališne scene

Bogat kulturni program, drniške prirodne ljepote i gastro specijaliteti samo su dio atrakcija koje ne smijete propustiti ovog ljeta

Ljetna sezona odavno je postala sinonim za dobru zabavu, zahvaljujući brojnim događanjima koja su okupirala gradove diljem Hrvatske posljednjih nekoliko godina. Urbane manifestacije postale su glavna okupljališta zaljubljenika u muziku, filmove, umjetnost i hranu. Jedna od takvih je i GOODfest u Drnišu, kazališni festival koji donosi ono najbolje od hrvatske kulturne scene.

 

Kazalište Moruzgva i Turistička zajednica grada Drniša po drugi puta organiziraju jedinstveno iskustvo kroz projekt kojemu je cilj postići bolju vidljivost grada Drniša na turističkoj karti Hrvatske. Ljubitelji kazališne umjetnosti imat će priliku uživati od 21. do 25. srpnja u predstavama kazališta Luda Kuća, Kerekesh Teatar i Moruzgva, kao i u urnebesnoj komediji glumca Stojana Matavulja te monodrami Joška Ševe.

 

Festival otvaraju Igor Mešin i Rene Bitorajac, kreativni duo pod čijom je palicom nastala Luda Kuća, a pred publikom u Drnišu izvodit će predstavu "Idemo uživo“ – koja je interaktivnog karaktera i otkriva dobre i ne tako dobre strane njihovog posla. Potom 22. srpnja na pozornicu dolazi Joško Ševo s monodramom "Govorite li hrvatski?“. Trećeg dana festivala na rasporedu je “Komušanje mozga”  – priča o  društvenoj stvarnosti, životu te pokušajima preživljavanja u današnjim uvjetima, u izvedbi Stojana Matavulja. U Drniš dolazi i Kerekesh Teatar sa svojom predstavom "Ja, trudnica“, a pratimo zgode i nezgode blaženog stanja, kao i popratna znatiželjna pitanja koja s njime dolaze. Za kraj, Kazalište Moruzgva donosi novu predstavu “Čudo”, autora i redatelja Ivana Lea Leme. Nastavak je dviju prethodnih uspješnica, Cabareta “Preko veze” i Vla Vla Vlajland cabareta, a glavni lik, čistačicu i zdravorazumsku heroinu Vlajnu, tumači Ecija Ojdanić.

 

- GOODfest se vraća u grad, na što smo posebno ponosni. Turistička zajednica Grada Drniša i Kazalište Moruzgva radili su marljivo i ove godine kako bismo pripremili najbolji kazališni festival u Šibensko-kninskoj županiji. Osmislili smo bogat kazališni i zabavni program festivala te nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim. Od 21. do 25. srpnja možete uživati u kulturi, domaćim i stranim glazbenim hitovima i bogatoj gastro ponudi.  Već je prošla godina, kao prva godina održavanja festivala imala velike pozitivne učinke, kako naših sugrađana, tako i na pozicioniranje Drniša kao poželjne turističke destinacije što nas je potaknulo da ove godine budemo još bolji. Puno truda, mjeseci rada i ljubavi uloženo je u GOOD fest te se nadamo što većoj posjećenosti. Već nas zovu ljudi iz Italije, Bjelovara, Slavonije, Slovenije. Svi ljudi dobre volje, ljubitelji kazališta i zabave su dobrodošli te će svatko pronaći za sebe ono što mu najviše odgovara. Zahvaljujem se brojnim partnerima koji su i ove godine podržali festival, kao i Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije, županiji Šibensko-kninsko te gradu Drnišu – izjavila je Ivana Menđušić, direktorica Turističke zajednice Grada Drniša.

 

Osim velikih glumačkih imena, publiku će zabavljati i brojni glazbeni sastavi koji će izvoditi domaće i strane hitove. Tako 21. srpnja nastupaju Giuliano i Diktatori, a 22. i 24. srpnja na pozornicu će stati bend Moonlight. Treći dan festivala rezerviran je za bend Vinil, a posljednjeg dana, 25. srpnja, nastupa Morlak. Najmlađi uzrasti, od 6 do 12 godina, moći će uživati u radionici za djecu pod vodstvom glumice Petre Radin. Drugo po redu izdanje GOODfesta neizmjerno je važno za drnišku sredinu, koja će i ove godine biti obogaćena modernijom i novom energijom.
hr Mon Jul 04 2022 09:24:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .