Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63c57bee5d7965a7a18b45ef/80
Foto: Grad Makarska

U Makarskoj predstavljena web platforma "Otvoreni grad" : Sve isplate iz gradskog proračuna od danas dostupne građanima

Za I-transparentnost nije potrebna nikakva autentifikacija, ulazi se jednostavno preko web stranice Grada kroz poveznicu Otvoreni grad

Makarska se i službeno pridružila mreži gradova koji su implementacijom web platforme Otvoreni grad svim građanima omogućili uvid u trošenje javnog novca. Naime, od danas, svi građani putem web stranice Grada Makarske imaju uvid u sve isplate grada Makarske i pravnim i fizičkim osobama, potvrdio je gradonačelnik Zoran Paunović na današnjoj konferenciji za novinare podsjetivši da je upravo transparentnost trošenja gradskog novca bilo jedno od njegovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji kroz program ,,Zelena, održiva, digitalna i transparentna Makarska''.

-U zadnje godinu i pol, pa i dvije godine, često smo spominjali transparentnost i obećali da će svaka kuna potrošena iz gradskog proračuna biti transparentna. To smo obećali i to smo napravili uvođenjem platforme Otvoreni grad koja je od danas dostupna svima. Uz I-transparetnost implementirali smo još dva modula - Financijske kartice preko kojeg će građani imaju uvid u stanje svojih računa kao i Digitalni obrasci koji će značajno pojednostavniti proces administrativne komunikacije s gradom. Ovim putem želim zahvaliti našim partnerima, izrađivačima web platforme Otvoreni grad Libusoft Ciccom d.o.o. s kojima paralelno radimo i na drugim procesima koji će doprinijeti cjelokupnoj digitalizaciji gradske uprave, istaknuo je u uvodnom dijelu gradonačelnik Zoran Paunović te novinarima prezentirao rad aplikacije.

Web platforma Otvoreni Grad dostupna je na Internet stranici Grada Makarske na poveznici, a zasad su u sklopu platforme implementirana tri modula I-transparentnost, Financijske kartice i Digitalni obrasci.

Za I-transparentnost nije potrebna nikakva autentifikacija, ulazi se jednostavno preko web stranice Grada kroz poveznicu Otvoreni grad, a koja se nalazi u sklopu linka Komunikacija s građanima. Za pravne osobe vidljive su sve isplate od 2017. do danas, a za fizičke osobe od 1. siječnja 2023.  Kroz postojeći izbornik uplate se mogu pretraživati po različitim kategorijama.

U sklopu aplikacije Otvoreni grad implementiran je i modul Financijske kartice koji građanima omogućava uvid u njihove obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja, tj. cjelovitu financijsku sliku između Grada i građanina. Osim uvida postoji mogućnost i plaćanja iz udobnosti vlastitog doma putem 2D barkoda i Internet bankarstva, a za korištenje modula obavezna je prethodna autentifikacija. Kada građanin po prvi put pristupa financijskim karticama preko NIAS-a, od uspješne registracije pa do prikaza podatka mora proći 24 sata, dodatno je pojašnjeno na današnjoj konferenciji. To nije pravilo Grada nego način na koji državni sustav funkcionira s obzirom da se radi o financijskim podacima. U ta 24 sata NIAS sustav verificira OIB građanina koji je podnio zahtjev sa podacima Grada Makarske što dokazuje da je ovaj sustav u potpunosti siguran.

Modulu Digitalni obrasci  također će se pristupati putem sustava Egrađanin, a o dostupnim obrascima za pojedine usluge građani će biti pravovremeno obaviješteni. Ono što je važno i za financijske kartice i za digitalne obrasce je da će se usluge ostvariti online putem i da neće biti potrebe za dolazak u Gradsku upravu.

Želim naglasiti da je ovo samo dio procesa digitalizacije kojeg smo pokrenuli odmah nakon preuzimanja odgovornosti za grad. Digitalizirali smo rad sjednica Gradskog vijeća, uveli internet bankarstvo, KEKS Pay aplikaciju putem koje se računi mogu plaćati bez naknade, implementirali SOM Sport aplikaciju - hrvatsku web aplikaciju koja olakšava praćenje trošenja namjenskih sredstava svih udruga u realnom vremenu, završili projekt e-arhiva - digitalizacija svih akata o gradnji od 1968. do danas, naglasio  je gradonačelnik na kraju konferencije dodavši kako je digitalizacija proces koji traje i koji će se neprestano nadograđivati, a kao  jednu od sljedećih novina najavio je otvaranje za javnost Geografskog informacijskog sustava( GIS) za javnost.

hr Mon Jan 16 2023 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Broj zaraženih streptokokom u porastu, zabrinjava invazivni oblik

Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi
Raste broj zaraženih streptokoknom bakterijom. Posebno zabrinjava pojava invazivnog oblika bolesti. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 16. Preminulo je pet osoba.

Streptokokna bakterija odnijela je život petero ljudi. Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi. - prenosi HRT.

- Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

To zabrinjava i struku jer komplikacije mogu završiti smrću. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti jedan je pacijent preminuo.

- Bilo ih je u zadnjih par mjeseci oko 15 kod nas. Govorim o invazivnoj bolesti. Taj streptokok često uzrokuje anginu, koja nije teža bolest, međutim može doći i do komplikacija. Može se razviti upala pluća, može ući bakterija u krv, može uzrokovati jedan upalni odgovor koji može ugroziti pacijenta, rekao je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Raste i broj oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. U prosincu ih je bilo 1400, dok je godišnji prosjek 1000. Itekako to osjete u ordinacijama opće medicine.

- Ove godine ima puno više i gnojne angine i šarlaha nego što je bilo ijedne godine do sada. To su simptomi koji počinju naglo, s jakom grloboljom, visokom temperaturom koja ide do 40°C, a simptom je i otežano gutanje, izjavila je Branislava Čilić, specijalistica obiteljske medicine.

Takvih slučajeva bilježe više nego inače i u osječkom KBC-u.

- Radilo se uglavnom o ambulantnim bolesnicima. Neki od njih su bili hospitalizirani zbog kompletnog općeg stanja, ali nije to bilo svrstavano u kategoriju invazivni streptokokni oblik, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Cjepivo ne postoji pa liječnici upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, kao i njihove kontakte, detektirati na vrijeme kako bi preventivno dobili antibiotike.

hr Thu Feb 02 2023 21:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc1ec85d7965a9d18b45f9/80
Foto: Pixabay

S tržišta se povlači još jedan proizvod!

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod
S tržišta se povlači Kravlji sir s tartufima (240 grama, LOT 621LWH, najbolje upotrijebiti do 1.travnja 2023.) zbog mogućnosti kontaminacije bakterijom iz roda Listeria monocytogenes- - izvijestio je Državni inspektorat.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Proizvođač sira je Paška sirana ( Zadarska 5, 23250 Pag), a na tržište stavlja ZIGANTE Tartufi (Portoroška 15, 52460 Plovanija).

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod.
hr Thu Feb 02 2023 21:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc0dcc5d7965b6d38b4578/80
Foto: Facebook

FOTO U završnoj fazi uređenje dječjeg vrtića u Vranjicu

Najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.
Dječje igralište pored Vatrogasnog doma u Vranjicu lagano poprima obrise svog budućeg izgleda. - izvijestio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.
 
- Naši najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.

Ali, ni to nije sve uz postojeći novouređeni zabavni park za dječicu, uskoro kreće izgradnja malonogometnog igrališta i basketa dimenzija 40×20m za one malo starije.

Draga dico, još malo pa ćete guštat. - objavio je.  
hr Thu Feb 02 2023 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6345a41c18d1cb3f218b45f7/80
Foto: Ivana Ivanović

Ivošević: "Pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije"

Njegovu objavu prenosimo u nastavku
Nakon što je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević pozvao gradske vlasti da riješe pitanje dostupnosti plaže ispred Vile Dalmacije, dogradonačelnik Bojan Ivošević je potvrdio da je u tijeku postupak otvaranja. 

Srušimo zid - plaža ispred Vile Dalmacija nek bude dostupna svima!

U vrijeme kad se sve poštene političke snage bore protiv HDZ-ovog pokušaja da u Saboru progura ozakonjenje ograđivanja plaža, u Splitu na žalost još uvijek imamo jedan relikt prošlosti. 
Morsku obalu odnosno plažu ispred Vile Dalmacija od pristupa građana dijeli zid. Kojim se pravom, bez ikakve pravne osnove onemogućava Splićankama i Splićanima i našim gostima pristup tom dijelu pomorskog dobra!? 

Kad se na nacionalnoj razini borimo protiv HDZ-ovog pokušaja stvaranja "plaža za bogate" na koje građani koji nemaju dubok džep neće imati pristupa, kad od Županije Gradsko vijeće traži da Split upravlja svojom obalom, kako onda možemo tolerirati da na jedan od najljepših dijelova jadranske obale imaju pristup samo odabrani!? Ovakvo licemjerje se ne može tolerirati. 

Obala ispred Vile Dalmacije mora biti dostupna svima, a ne samo njima - odabranima po funkciji ili po platežnoj moći. Zid koji dijeli plažu ispred Vile Dalmacije od ostatka obale i kojim se onemogućava pristup mora pasti i to odmah, a zakoni moraju vrijediti jednako za sve - bilo da se radi o državnoj, županijskoj ili u ovom slučaju gradskoj razini! 

S gradonačelnikom ćemo razgovarati i tražiti da ovo što prije ispravi.

Pokažimo kao Grad djelima, a ne samo riječima da smo različiti od državne i županijske HDZ-ove vlasti! - objavio je ranije Matijević.

Uskoro je stigla objava i od Ivoševića. 

- Nisam mislio još javno objaviti jer će sam postupak trajati dok se odradi sva papirologija, ali pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije. Točnije započetak oslobađanja pomorskog dobra ispod same vile koje je dosad bilo ograđeno.

Jutros smo zaprimili i upit Slobodne Dalmacije gdje smo potvrdili novinaru Viduliću i novinarki Budimir kako je postupak započeo i da će se ukloniti prepreka na pomorskom dobru.

Zašto onda ovo pišem? Jer se nakon našeg odgovora medijima vijećnik Matijević oglasio i to pokušao predstaviti kao vlastitu inicijativu.

Moram reći kako inicijativa je ipak došla od Društva Marjan i odavno je zagovarana još u Kodeksu za Marjan iz 2013. godine. - objavio je. 
hr Thu Feb 02 2023 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .