Article

//www.dalmacijanews.hr/files/604b9f8e6f52df09008b45f4/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Broj zaraženih veći 28,8 posto, cilj pravilnija raspodjela cjepiva

U Hrvatskoj je broj novozaraženih koronavirusom porastao na tjednoj razini za 28,8 posto, a poduzimaju se koraci za pravilniju raspodjelu cjepiva na razini Europske unije

- U zadnjih tjedan dana imali smo 4566 novih slučajeva pa nam je tjedni broj narastao za 28,8 posto. Incidencija je 198,4, najniža je u Istri, a najviša na području Dubrovnika", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Sve više prisutna britanska varijanta koronavirusa

Rezultati sekvencioniranja 355 uzoraka pokazali su da je kod 204 uzorka utvrđena britanska varijanta virusa, kod 45 češka, a kod četiri uzroka južnoafrička varijanta. Dvoje zaraženih južnoafričkom varijantom putovali su iz Meksika preko Turske za Hrvatsku, a dvoje je zaraženo u Hrvatskoj. 

Vezano uz cijepljenje protiv covida-19 Capak je rekao kako su obavljeni prvi razgovarali s predstavnicima kineske farmaceutske tvrtke, no više informacija o kineskom cjepivu trebali bi dobiti u nekoj od sljedećih faza razgovora, kao i rezultate kliničkih studija.

Što se tiče isporuke naručenih količina cjepiva Hrvatskoj Capak je istaknuo kako bi u ožujku tjedno trebalo dolaziti 23.000 doza Pfizerovog cjepiva, dok je AstraZeneca trebala u prvom kvartalu isporučiti milijun doza, što nije napravljeno. 

- Drugi su od proizvođača naručili maksimalne doze, mi nismo, zato smo u deficitu. Poduzimamo korake za pravilniju raspodjelu ili da se napravi korekcija za one koji su zakinuti AstraZenecom", kazao je.

Što se tiče cijepljenja AstraZenecovim cjepivom, po procjeni HZJZ-a cijepljenje je odbilo manje od 30 posto pacijenata, suprotno tvrdnjama koje su se pojavile u medijima, ustvrdio je Capak. 

Kod nabave cjepiva mora se poštivati europska legislativa

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako Hrvatska ne želi zatvoriti vrata alternativnim načinima dobave cjepiva, poput ruskog Sputnjika V, ali mora se poštivati europska legislativa.

- Ako EMA odbije rusko cjepivo, sumnjam da će tada bilo tko, pa i HALMED, dati drugačiji zaključak. Niz je elemenata koji su preduvjeti za promišljanje o tom scenariju. Čekamo odgovor EMA-e na pismo našeg premijera", kazao je Beroš.

Kad je riječ o problemima s cjepivom AstraZenece, Beroš podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila kako je njime cijepljeno preko 280 milijuna ljudi, a nema pokazatelja da je baš to cjepivo povezano s teškim poremećajima i smrtnim slučajevima.

U vezi problema s tromboembolijskim incidentima, Beroš kaže kako se dnevno u Hrvatskoj hospitalizira devetoro bolesnika koji imaju trombozu ili plućnu emboliju, a veliki dio njih umre.

- Može doći do povezanosti takvih slučajeva i cijepljenja, no bitno je da struka na jasnim kriterijima isključi ili potvrdi povezanost između cijepljenja i neželjenog događaja", istaknuo je,

Ministar zdravstva također je upozorio na trend porasta broja novozaraženih i oboljelih ponovno apeliravši na osobnu odgovornost svakog građanina. 

Najava povećane isporuke cjepiva

- Porast broja novozaraženih i hospitaliziranih postao je određeni trend, mi smo jedini koji moramo prekinuti te uzlazne brojke. Dovoljno je upozorenja oko nas, uključujući dominaciju britanskog soja, koji je zarazniji i preuzima dominaciju u Hrvatskoj i Europi. Pogoršanje epidemiološke situacije u okruženju dovoljan je element da poradimo na osobnoj odgovornosti", rekao je.

Voditelj Stožera Davor Božinović izjavio je kako je nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva prisutno u svim zemljama članicama EU-a, no iz Bruxellesa stižu optimističnije  informacije o prekidu zastoja u isporuci cjepiva AstraZenece.

Osim toga, Pfizer je povećao produkciju svog cjepiva, što će se odraziti na bolju opskrbljenost država članica, naglasio je.

Odbacio je nagađanja kako bi za Hrvatsku bilo bolje da je ušla u pregovore s proizvođačima mimo Europske komisije. "Sve države članice su autorizirale EK da pregovara, mislim da je to jedini ispravni put", rekao je Božinović.

Uvjeren je će Europska komisija iz teške situacije izaći s novim iskustvom jer zdravstvena politika nije bila dio integrirane politike EU, a pokazalo se da samo zajedničkim solidarnim pristupom EU može rješavati problem globalne pandemije. 

Božinović tvrdi kako se najveći problem pojavio u proizvodnim kapacitetima za cjepiva. Prikupljaju se podaci na razini EU-a kolike kapacitete imaju pojedine države, potrebna su ulaganja u javno zdravstvo, znanost i istraživanje.

Značajan pad mortaliteta starijih osoba nakon cijepljenja

- Poruka je da se proizvodnja i dostava cjepiva trebaju što više ubrzati, a svijet ubuduće ne bi smio biti ovako zatečen s pojavom neke nove panedmije", poručio je. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ukazala je na značaj cijepljenja starijih osoba istaknuvši da je razini EU-a uočen značajan pad mortaliteta od covida-19 kod starijih osoba nakon cijepljenja.

- Procijepljena skupina od 25 starijih osoba u domu u Belgiji nakon inficiranosti južnoafričkim sojem nije imala teže simptome niti su umrli. Ima puno pozitivnih rezultata nakon cijepljenja starijih ljudi", rekla je Markotić.

hr Mon Mar 15 2021 13:12:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c6c41060e4938b3b38b4601/80
Foto: PIXABAY

U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija

Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, rekao je kirurg Dorian Hiršl za HRT. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom. - dodao je Hiršl. 

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija, a prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo - rekla je. 

Ante Ćorušićravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Operacija je trajala cijelu noć.  
Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. 

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. To ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje. U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina. Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima - plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života - neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva - rekao je ravnatelj Ćorušić.

hr Sun Apr 18 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Na Klisu gorjela trava i nisko raslinje!

Požar je zahvatio travu i nisko raslinje
Danas, oko 18,30 sati vatrogasci su dobili dojavu o požaru na području Klisa. 

Na teren je izašlo sedam vatrogasaca DVD-a Klis s tri vozila. Kako doznajemo, požar je zahvatio travu i nisko raslinje. 

Opožarena površina iznosi oko 2000 kvadratnih metara. 


hr Sun Apr 18 2021 21:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fec752a6f52df5b868b464d/80
Foto: DalmacijaNews

Šef splitske infektologije: Na respiratoru smo imali 34-godišnjaka bez komorbiditeta

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti

U posljednja 24 sata 1565 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i još 39 preminulih osoba. Uspoređujemo li broj hospitaliziranih i onih na respiratoru, današnje brojke su dvostruko veće nego one prije mjesec dana. 

Bolnički kreveti na Covid odjelima ponovno se ubrzano pune, u bolnici u Dubravi liječi se 380, a u splitskoj bolnici više od 180 pacijenata. - piše RTL.

- Situacija definitivno, mogao bih reći, ide prema nekoj svojoj kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune, Dubrava se sve više puni. Kada ćemo dosegnuti vrhunac, očekujemo u periodu 7-10 dana iako nisam potpuno siguran da je brojka hospitaliziranih, kako neki govore, dosegla vrhunac. - kaže pulmolog Saša Srića.

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti.  

- Prosječna dob umrlih je za 10 godina niža nego u zimskom razdoblju i jednako tako i prosječna dob onih koji su na respiratoru je za jedno 7-8 godina niža, najmlađi bolesnik koji je bio na respiratoru, nedavno je skinut imao je 34 godine i nije imao nikakve komorbiditete. - govori predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Stanje pacijenata, upozoravaju liječnici, često se brže pogoršava.

- Splitska bolnica je organizirana na način da se druge djelatnosti moraju reducirati da bi se proširili kapaciteti covid bolnice. U ovom času smo tu gdje jesmo i nije potrebno na taj način, ako se tako dogodi mi ćemo se opet na taj način ponašati. - istaknuo je Ivić.

Na isti način rade i ostale bolnice. Ono što je sigurno je da hitni i onkološki pacijenti manjak kapaciteta i medicinskog osoblja neće osjetiti, no svi ostali bi mogli. - piše RTL.

hr Sun Apr 18 2021 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Vakula o zatopljenju: Koliko nam je prosječno toplije nego prije?

Zatopljenje je vidljivo u svim godišnjim dobima, pri čemu najizraženije diljem Hrvatske ljeti...
Premda neki posljednjih razmjerno hladnih dana i tjedana dovode u sumnju globalno zatopljenje i klimatske promjene - dokaza u njihovo postojanje je napretek. Uostalom, zašto i sve ove meteorološke ekstreme, pa i ovomjesečnu hladnoću, gdjekad čak i rekordno hladne dane - ne tumačiti kao pokušaj prirode da postigne neko ravnotežno stanje?! A da je u toplijem nego prije - neprijeporno je - još jednom će u ponedjeljak, 19. travnja 2021. potvrditi i Svjetska meteorološka organizacija. - piše Zoran Vakula za HRT.

Porast srednje godišnje temperature posljednjih desetljeća

"Priložene slike i grafovi su preliminarni, neslužbeni, još nepotvrđeni od strane klimatologa DHMZ-a, koji će posebna službena klimatološka izvješća objaviti nakon detaljnijih analiza svih raspoloživih i verificiranih podataka.

No, i pomoću ovako nesavršenih podataka koji su se koristili u pripremi ovog teksta vidljiv je očiti porast srednje godišnje temperature zraka za meteorološke postaje Zagreb Maksimir i Split Marjan.
Pritom se mog primijetiti i dosadašnje ekstremne godine - u Zagrebu najhladnije 1956. i 1962., kada se temperatura analizira "na jednu decimalu", te najtoplija 2019., a u Splitu 1980., odnosno 2018. godina.

Podjednaki grafikoni postoje i za druge meteorološke postaje DHMZ-a, uz male razlike u rekordnim godinama, posebice kada se uspoređuju kopnene i primorske postaje. Naravno, i uz različite početke mjerenja."

Razlike u 2 posljednja 30-godišnja razdoblja

"Možda će nekima još zanimljiviji i informativniji biti oni koji uspoređuju porast srednje 30-godišnje temperature zraka po godišnjim dobima i mjesecima, i to ne samo za Zagreb Maksimir i Split Marjan, nego i za Osijek, Gospić, Rijeku i Dubrovnik!?"

Najveća zatopljenja ljeti, a najmanja tijekom jeseni i zime

"Zatopljenje je vidljivo u svim godišnjim dobima, pri čemu najizraženije diljem Hrvatske ljeti, a najmanje tijekom jeseni, ponegdje zime, kao primjerice u Splitu i Dubrovniku."

Najveća zatopljenja većinom u kolovozu, a najmanja u rujnu

"Analiziraju li se porasti 30-godišnje srednje mjesečne temperature zraka po mjesecima - najveći su uglavnom u kolovozu, od spomenutih gradova samo u Osijeku u siječnju, a najmanji porasti zabilježeni su većinom u rujnu - u Zagrebu, Osijeku, Gospiću i Splitu - te u listopadu u Rijeci i prosincu u Dubrovniku.

Brojčano najmanje odstupanje od srednjih 30-godišnjih mjesečnih vrijednosti od spomenutih je mjesta u Osijeku, Splitu i Dubrovniku, a najveće u Zagrebu, koji postaje sve izraženiji "toplinski otok"." - piše Vakula. 
hr Sun Apr 18 2021 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .