Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a0f21818d1cb48678b46a4/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Tamara Visković Lučkoj upravi: "Projekti "od državnog značaja" nisu imuni na kritiku"

"Lučka uprava pretvorila se u eksteritorijalni entitet unutar Splita, koji ni za što ne pita niti mora pitati grad u kojem se nalazi, njegove građane, pa ni vlast koju su ti građani izabrali"

Iz stranke Možemo odgovorili su na priopćenje Lučke uprave kojim su reagirali na stavove njihove gradonačelničke kandidatkinje Tamare Visković o projektu luke na Stinicama i uključenju Uprave u predizbornu kampanju.

- Lučka uprava Split je reagirala na argumente koje smo iznjeli protiv planirane gradnje luke na Stinicama, slijedećim „protuargumentima“, na koje ćemo kratko odgovoriti:

1. Tamara Visković, odnosno Možemo! ne znaju da je to projekt uvršten od Vlade RH među projekte od državnog značaja.

Znaju. Znaju također da ta činjenica niti jedan projekt ne čini niti apriori dobrim, niti imunim na kritiku. Čini ga samo sposobnim da preskoči izvjesne faze koje su drugim projektima obavezne.

2.Tamara Visković, odnosno Možemo! ne znaju da je to projekt "od iznimne važnosti"

Znaju. Zato i govore o njemu.

3. Tamara Visković, odnosno Možemo! koriste predizborno vrijeme za uključivanje Lučke uprave u kampanju.

Lučka je uprava objavila nepotpisani plaćeni oglas o divotama buduće luke Stinice preko čitave strane dnevne novine.

Direktor lučke uprave kandidat je na listi HDZ-a na predstojećim izborima. Luka na Stinicama perjanica je projekata koje nudi njihov gradonačelnički kandidat. Oglas je plaćen javnim novcem.

Tamara Visković je objavila status o tome na vlastitoj Facebook stranici. Neplaćeni. I taj status predstavlja „uključivanje Lučke uprave u kampanju“. A ne njihov oglas.

4.Tamara Visković i Možemo za lokaciju predlažu Orišac.

Luku Orišac nismo crtali doma na salveti, već je to prijedlog arhitektonskog tima s kojim politički nemamo nikakve veze, no smatramo da je kvalitetno argumentiran. Može ga se naći na stranicama Društva arhitekata Splita.

Što se pak tiče „argumenata“ iz plaćenog oglasa, oni su uglavnom generičko blebetanje tipa: „Aktivnosti projekta omogućit će i ostvarenje ciljeva projekta“.

5.Orišac ne valja, jer je Tamara Visković bila u gradskom poglavarstvu kad je u GUP ucrtan lučki sadržaj na sjeveru grada

Znači li to da je fizičko prisustvo Tamare Visković u zgradi u kojoj je prije 17 godina donesen neki dokument izvan nadležnosti službe koju je vodila apsolutno mjerilo kvalitete svih projekata kojih će se itko domisliti u idućim desetljećima?  Da smo to bar prije znali.

6.  „Bolje bi bilo da puše argumentima“

Argumente smo jasno naveli, a dodat ćemo još jednog - Lučka uprava pretvorila se u eksteritorijalni entitet unutar Splita, koji ni za što ne pita niti mora pitati grad u kojem se nalazi, njegove građane, pa ni vlast koju su ti građani izabrali. I da, znamo da je lučki pojas izvan gradske nadležnosti, no to nas, kao ni sve ostale stvari koje znamo, ne obvezuje da se s njima slažemo

hr Wed Jun 22 2022 21:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .