Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a6387218d1cb51798b45b7/80
Foto: DalmacijaNews

Matijević objavio rezultate referenduma: Žele li stanovnici Blatina-Škrapa jednosmjernu ili dvosmjernu Šimićevu?

Ukupno je biralo 567 glasača
Objavio je večeras iza 20 sati Davor Matijević rezultate današnjeg referenduma koji se održao u splitskom kvartu Blatine-Škrape. Tema referenduma je treba li Šimićeva biti jednosmjerna ili dvosmjerna ulica.

- Rezultati zbora građana na temu odabira prometne regulacije Šimićeve ulice su sljedeći: Ukupno je biralo 567 glasača. Za jednosmjerni smjer se izjasnilo 326 glasača. Za dvosmjerni smjer se izjasnilo 240 glasača. 1 je nevažeći listić - naveo je Matijević.

- Kao najveći problem građani su istakli nedostatak parkinga u kvartu te je čak 120 birača predložilo gradnju garaže na mjestu sadašnje toplane. Ovo je inicijativa koju pokušavamo realizirati već neko vrijeme, a za 2022.godine je usvojen moj amandman da se napravi projektna dokumentacija za rušenje toplane. Paralelno smo predložili izmjenu GUP-a kako bi se na tom mjestu mogla sagradit garaža, ali to je nešto što je pod ingerencijom Grada. Oplemenjivanje zelenih površina/bolje održavanje je navelo 37 birača. S obzirom da je ovo druga najveća želja definirat ćemo uskoro zelenu površinu koju ćemo urediti i oplemeniti te će to biti iduća investicija Vijeća kotara. Ove godine smo već zasadili 18 pelegrinki na sportskom centru, 2 bajama, 2 masline, 2 rogača i 2 smokve kraj Šimićeve 9, a sad ćemo nastaviti dalje s ovom inicijativom - nabrojio je gradonačelnički kandidat SDP-a te zaključio.

- Hvala svima koji su se izjasnili i definitivno ćemo nastojati i dalje na ovaj način uključivati naše sugrađane u donošenje odluka. Odaziv je bio veći nego sam očekivao, u nekim trenucima je doslovno bio red za glasanje.
hr Sun Jun 12 2022 21:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1e62018d1cb7bd68b4576/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak odgovorio Plenkoviću: "Predsjedniče Vlade, Splićanke i Splićani nisu nenormalni ljudi"

Poručujem svojim sugrađanima da izađu na izbore i zauvijek maknu HDZ iz splitskih takuina! - kazao je Puljak
Predsjednik Vlade Andrej Plenković je danas gradonačelničkoh kandidata Ivicu Puljka usporedio sa predsjendikom države Zoranom Milanovićem te ustvrdio kako u eter šalje samo floskule. 

Ubrzo mu je Puljak odgovorio:

- Predsjedniče Vlade, Splićanke i Splićani nisu nenormalni ljudi.

 Andrej Plenković, predsjednik Vlade, došao je danas u Split i Splićanima poručio, citiram: "Da je ovdje normalno, trebalo je biti obrnuto u prvom krugu", čime je i on ponovio uvredu svim Splićankama i Splićanima koju je prije neki dan izgovorio Zoran Đogaš. 

Ne mogu se načuditi prvacima stranke osuđene za korupciju koji su sada počeli vrijeđati građane koji su ih odlučili odspojiti od špine i javnih novaca. Poručujem svojim sugrađanima da izađu na izbore i zauvijek maknu HDZ iz splitskih takuina! - kazao je Puljak.
hr Sun Jul 03 2022 20:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62aa028818d1cb6d828b45e2/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Plenković u Splitu: "Puljak me podsjeća na Milanovića, očito su i oni povezani"

Premijer je odgovorio i na optužbe Ivice Puljka

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je na Splitski festival kako bi dao podršku HDZ-ovom kandidatu Zoranu Đogašu.

Rekao je da mu je drago biti još jednom u Splitu i podržati Đogaša.

- Ovo su kandidati na koje bi sve Splićanke i Splićani mogli biti ponosni. Ovi ljudi vas nigdje neće osramotiti, neće napadati medije, neće sigurno baviti se aferama s maloljetnicima, neće sigurno imati antisemitske izjave. Radit će ono što rade ozbiljni ljudi. Neće ići uzlaud na izbore i neće trošiti vrijeme i novac Splićana nakon što dobiju povjerenje. Neće biti izgovora za nerad, bit će samo angažmana i bit će brige za Split i za Hrvatsku. Točno je da je rezultat 0:0 i uvjeren sam da će u narednim danima Splićani prepoznati one koji su odgovorni. - poručio je Plenković govoreći o Đogašu i njegovim zamjenicima.

“Svi članovi splitskog HDZ-a će pomoći Đogašu”

- Siguran sam da oni koji daju povjerenje Đogašu i zamjenicima će izabrati dobro i konstruktivno. Želim mu se zahvaliti što se angažirao u najzrelijoj fazi svog života. - dodaje.

Plenković je kazao da su svi članovi splitskog HDZ-a ovdje i da će se svi angažirati da Đogaš pobijedi.

- Svi imaju zadatak da pomognu. Ovo je izbor između ozbiljnih kandidata i onih koji nisu. Puljak i Ivošević to sigurno nisu. Ovo je smijurija što su oni napravili prema Splićankama i Splićanima. - kazao je premijer.

“Floskule koje Puljak baca u eter su smiješne”

Premijer je odgovorio i na optužbe Ivice Puljka.

- Za razliku od Puljka koji bezočno vrijeđa HDZ cijelo vrijeme, a podsjeća me na Milanovića, da budem sasvim jasan u svemu tome, očito su i oni povezani – HDZ-ova Vlada u proteklih nekoliko godina je spriječila sve krize, održala radna mjesta, osigurala najveću zaposlenost ikada, najveći gospodarski rast, Schengen, euro, Pelješki most. I ovaj turizam sada koji je fenomenalan, sjetite se koja je Vlada davala potpore da prežive krizu covida-19. Floskule koje on baca u eter su smiješne. Djeluje mi kao na razini da mu je Relković napisao 5 rečenica i onda ih ponavljaj prijatelju 10 dana ulovit će se barem onima koji apriori ne vole HDZ. To je sve okej, ali to je PR. - rekao je Plenković.

Još jednom je pozvao sve da izađu na izbore i poklone povjerenje Zoranu Đogašu.

- Vrijeme utakmice treba iskoristiti za utakmicu. HDZ je daleko najjača stranka i HDZ ima sjajnog kandidata. Andro Krstulović Opara je počistio Žnjan kao prvu temu i počistio je Karepovac. Mi ćemo raditi i dalje i činiti sve što je potrebno za Split. Mi ćemo konstruktivno učiniti sve da Đogaš i zamjenici pobijede. - poručio je premijer, prenosi N1.


hr Sun Jul 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1e09118d1cb7cd68b456c/80
Foto: HVZ

Požari na Braču: Planuo auto, izgorjela farma i životinje. Vatrogasci ostaju na terenu

Požar je lokaliziran u 18:30 sati te je nastavljeno sa saniranjem požarišta i zbrinjavanjem životinja
Vatrogasci otoka Brača danas su zabilježili dvije intervencije - požar vozila koji se proširio na obližnje raslinje i požar farme. 

U 10:55 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na lokaciji Gospa od Pompeja u blizini mjesta Ložišća na Braču. Odmah su na teren upućene snage DVD-a Supetar i Milna. Utvrđeno je da je došlo do požara vozila koji se proširio na obližnje raslinje. Zbog opasnosti za širenje požara angažirano je 22 vatrogasaca s 8 vozila iz DVD-a Supetar i Milna. HEP je privremeno isključio dalekovod radi sigurnosti vatrogasaca. Vozilo je u potpunosti izgorjelo, a požar je također zahvatio 1 ha makije i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 11:27, a u potpunosti ugašen u 17:50.
 
U  17:10 sati DVD Supetar je preko Centra 112 zaprimio dojavu o požaru na životinjskoj farmi iznad uvale Trstena. Odmah po dojavi na teren izlazi DVD Supetar i zatražen je angažman okolnih društava. O požaru je obavještena policija, Županijski vatrogasni operativni centar Split i veterinarska služba.
 
Po dolasku na mjesto intervencije, vatrogasci su zatekli požar kompleksa životinjske farme. Jedan dio objekata je izgorio sa još neutvrđenim brojem životinja. Cilj vatrogasaca je bio evakuacija preostalih životinja, gašenje objekata zahvaćenih požarom i osiguranje objekata koji nisu zahvaćeni požarom, te sprječavanje širenja požara na obližnju šumu.
 
Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Milna, Pučišća, Bol i Selca te dislokacija Brač (iz Vatrogasne zajednice grada Zagreb).
 
Požar je lokaliziran u 18:30 sati te je nastavljeno sa saniranjem požarišta i zbrinjavanjem životinja. Vatrogasci ostaju do daljnjeg na požarištu. 

hr Sun Jul 03 2022 20:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1d93a18d1cb7bd68b4568/80

Problem splitskih stanova za mlade: Evo što kažu kandidati za gradonačelnika kako bi to riješili

Split je treći u Europi po cijenama nekretnina. Četvorni metar novogradnje stoji i više od 4000 eura. Najveći ceh divljanja cijena plaćaju mladi
Cijene stanova u Splitu vrtoglavo rastu. U novogradnji četvorni metar stoji i nekoliko tisuća eura. Koliko god bile cijene visoke, stanovi se prodaju. No mlade se obitelji teško odlučuju na kupnju i prisiljene su živjeti u podstanarstvu. HRT je pitao dvojicu kandidata za gradonačelnika Splita kako bi riješili gorući problem stanova za mlade.

O mukama splitskih podstanara čak je i predstava nastala. I nije komedija. "55 kvadrata". U toliko se kvadrata ljeti zbije nekoliko generacija, kad se pred hordama turista podstanari isele iz unajmljenih stanova i vrate roditeljima.

Plaće hrvatske, cijene stanova europske. Štoviše, Split je treći u Europi po cijenama nekretnina. Četvorni metar novogradnje stoji i više od 4000 eura. Najveći ceh divljanja cijena plaćaju mladi.

Evo kako bi gorući problem - stanove za mlade - riješila dva kandidata za splitskog gradonačelnika. Centrov Ivica Puljak gradio bi stanove za dugoročni najam. Dvije lokacije - na Brdima i Šinama - već su u igri.

- Na kojima bi za godinu dana sagradili stanove, a druga lokacija je Korešnica 1400 stanova i infrastruktura i vrtići uz to i Kopilica, kaže Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika Splita.

S istim lokacijama barata i HDZ-ov nestranački Zoran Đogaš jer u Splitu, zbog zemljišnih i imovinskopravnih problema, grad baš i nema mnogo izbora.

- Uz korešnicu naša ideja je i Kopiliica, tu bi bilo 400-tinjak stanova, infrastruktura je već dovedena, kaže Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita.

Uz poznati APN-ov POS-ov model izgradnje, šansu za nove stanove vidi u Europskim igrama 2027.

- Gdje bi se povukla europska sredstva, izgradnja naselja za sportaše i to ostane nama, ističe Đogaš.

- Stanovi za dugoročni najam su odličan izbor jer mladi dugoročno mogu iznajmiti dok ne riješe svoje pitanje, kaže Puljak.

A dok s riječi ne prijeđemo na djela, mladi radno sposoban splitski tridesetogodišnjak i dalje će u dječjoj sobi u roditeljskom domu snivati o vlastitom. Ili će ga gradit u nekoj drugoj zemlji.
hr Sun Jul 03 2022 20:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .