Article

//www.dalmacijanews.hr/files/615b556b6f52dfaa478b4579/80
Foto: DalmacijaNews

U HDZ-u ništa novo, većina kandidata za čelnike ogranaka trebaju jedan kružić: Najzanimljive je u Sinju i Solinu, u županiji - sve isto k'o i lani

Velikih turbulencija nema u županiju koju će i dalje, po svemu sudeći, voditi Ante Sanader, politički as koji će i u četvrti mandat na čelu županijske organizacije.
U HDZ-u ništa novo ni nakon 30 i kusur godina demokracije i novog sustava glasanja. Na listi za unutarstranačke izbore tako je većina kandidata, poglavito za predsjednika ogranka, usamljena.

Za predsjednika Općinske organizacije u Dugom Ratu borit će se Frane Marčić i Jerko Roglić. Nezavisni Tonči Bauk bio je bauk Marčiću koji je ispred stranke poražen u izbornoj utakmici za načelnika tog mjesta. Za točno 43 glasa sumještana. Marko Farić i TIhomir Zemunik istaknuli su kandidature za potpredsjednike.

U općini Seget novi mandat priskrbio si je se Vinko Zulim kao jedini kandidat u HDZ-ovom taboru. Ovaj kontroverzni načelnik te općine javnosti je poznat po ogromnim troškovima reprezentacije pa je tako u 2018. godini za tu stavku proračuna izdvojio više od 170 tisuća kuna. U Saboru, u koji je ušao kao zamjena Luke Brčića, jedino rečeno bilo je - prisežem.

Božidar Pavković i Mario Piteša bit će njegovi zamjenici, ukoliko barem i sami sebe zaokruže na listiću.

HDZ ni u Omišu na lokalnim izborima nije imao sreće pa je Josip Banović ostao prekratak za fotelju tog grada. Ipak, on je novi predsjednik tamošnje gradske organizacije dok će se za potpredsjednike birati između tri kandidata - Tihane Barišić, Tomislava Bartulovića i Petra Bulića.

Stvar je jasna i u Dicmu, Prološcu, Visu, Supetru, Brelima, Lokvičićima, Kaštelima, Milni, Lovreću, Dugopolju, Podbablju, Sućurju, Prgometu, Bolu, Zadvarju, Postirama, Baškoj Vodi, Runovićima i Cisti.

Ivan Maretić i Dražan Grčić duo su u općini na pola puta između Sinja i Splita, na glasačkom listiću u Prološcu su Mate Lasić te Mate Maršić i Krešimir Bajić dok je Ivo Radica i dalje čelnik ogranka na Visu. Njegova desna ruka bit će Laura Bajsić Stažić. 

Nikola Rendić jedini je kandidat na Supetru, nije supetranskim "plavim iskaznicama" najbolje sjela odluka da na otoku podržaju nezavisnog Petra Peru Maričića i na kraju potpišu uvjerljiv poraz. Rendić je čak i stavio mandat u mirovanje u lokalnom Parlamentu.

Berislav Filipović, predsjednik Općinskog vijeća u Brelima kandidat je za šefa stranke u Brelima, Viktor Puljak i Matko Ursić kandidati su za potpredsjednike, a u borbu za čelo HDZ-a u Lokvičićima je krenuo i unaprijed pobijedio Ivica Jurić-Kaćunić.

Ivan Udovičić jedini je kandidat za predsjednika gradske organizacije u Kaštelima, asistirat će mu, kao i dosad, 
Denis IvanovićSandra Zokić i Branimir Matijaca.

Perica Bosančić šefuje u dugopoljskom HDZ-u, Josip Šerić u Podbablju, Ivan Slavić u Sućurju na Hvaru, Stipe Martinić u Milni na Braču, Ante Draženčić u Prgometu, Mate Serdarević u Zadvarju, Ante Selak u Bolu na Braču, Marko Radić na Postirama, Božo Ćubić u Cisti Provo, Josko Roščić u Baškoj Vodi, Petar Bitanga u Runovićima, a Petar Petričević u Lovreću. Svakako najupečatljivije ime u ovoj skupini je najdugovječniji načelnik na cijeloj Makarskoj rivijeri, baškovoški Josko Roščić kojemu teče osmi mandat na čelu općine. 

Zahuktala se predizborna atmosfera u Sinju i Solinu. Ondje će u bitku "jedan na jedan" dvojica kandidata. S jedne strane u viteškom gradu Igor Vidalina, dojučerašnji kandidat za gradonačelnika i Frano Vrančić. Zanimljivo, i Vidalina i Vrančić istaknuti su članovi Viteškog alkarskog društva, prvi u Upravnom odboru, a drugi u Nadzornom. 

Članovi sinjskog HDZ-a tri potpredsjednika birat će između Petra Šabića, Stipe Perića, Tonća Marića Drvoličanina, Antonija Bilića i Bože Župića.

Dva kandidata žele u stolicu predsjednika gradske organizacije i u Solinu. Aktualni gradonačelnik Dalibor Ninčević u politički će ring s Goranom Miličevićem. Za potpredsjednike kandidature su istaknulo čak šest ljudi - Ivan Skelin, Tonći Ćićerić, Ivica Rakušić, Joško Stričević, Ilija Kokeza i Josip Marković.

Velikih turbulencija nema u županiju koju će i dalje, po svemu sudeći, voditi Ante Sanader, politički as koji će i u četvrti mandat na čelu županijske organizacije. Blaženko Boban, Dinko Bošnjak, Božo Čubić i Marin Ožić-Bebek i ovog su izbornog ciklusa na listiću za potpredsjednike - izabrani i prije izbora.

U Splitu i dalje Vice Mihanović, a uz Stipu Čogelju i Ivicu Kusića sada u kormilo ulazi i Toni Tomas, poznati taekwondo trener. Kandidat za predsjednika i tri kandidata za potpredsjednike, točno koliko treba.
hr Mon Oct 04 2021 21:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61706ccf6f52df685a8b45b9/80
Foto: DalmacijaNews

Bojan Ivošević dobio kaznenu prijavu zbog uklanjanja kioska Alujevićevih na Rivi!

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro".
Četiri godine bezvlašća na Rivi, prije dva tjedna, dobila su, tako se barem činilo, konačan rasplet. Ograda postavljena na dnu glavne splitske ulice kasno popodne najavila je nastavak radova, ali... Dok se slagala zaštitna ograda na Rivi, poštom je prema Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu putovala kaznena prijava Željka Lubine, opunomoćenika obitelji Alujević koja se ne miri s činjenicom kako je njihov kiosk postao prošlost.

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro". 

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, objašnjava Lubina, 29. lipnja donijelo je rješenje o uklanjanju kioska, na što su se Alujevići žalili. Kasnije je županijski Upravni odjel za zaštitu okolišakomunalne posloveinfrastrukturu i investicije poništio rješenje Grada, točno 4. listopada, dan prije nego je krenula jutarnja akcija pokraj Turističke palače.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te prekoračenja granica svoje ovlasti podnesena je kaznena prijava protiv dogradonačelnika Bojana Ivoševića i voditelja Odsjeka za redarstvo grada Splita Gorana Dlake. Kaznenu prijavu zaradio je i Frano Vuko, komunalni redar grada Splita koji je donio prvo rješenje o uklanjanju kioska.

"Nadi Alujević, osnivaču Cavala pričinjena je šteta u iznosu od najmanje 200 tisuća kuna, a radnicima Nadi Alujević, Dariju Alujeviću, Mikuli Alujeviću i Sari Alujević prouzročena je šteta od najmanje 24 tisuće kuna mjesečno, počevši od 5. listopada 2021. godine pa nadalje, a sve u namjeri da se društvu Cavalo onemogući rad i primanja iz rada u namjeri da sebe promoviraju kako vrše bezakonje i provode bezakonje", napisao je Lubina.

Podsjetimo, tog 5. listopada na Rivi su stigle sve službe kako bi uklonili bespravni objekt od devet kvadratnih metara zbog kojeg se Riva nikad nije u cijelosti popločala. Vlasnici, bračni par Alujević i njihov sin, prvo su kiosk okružili kombijem i kamionom. U vozilima su sjedili. Kasnije su se zaključali u unutrašnjost kioska, a nakon ulaska vatrogasaca odvela ih je interventna policija.

Presliku kaznene prijave, kako smo doznali, dobili su i gradski vijećnici u večernjim satima.


hr Wed Oct 20 2021 21:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7492f929111c378d8b459e/80
Foto: Pixabay

Iz Vlade potvrdili da nema uvođenje obaveznih covid potvrda: "To je potpuno netočno"

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja, kazao je glasnogovornik Vlade

Glasnogovornik Vlade, Marko Milić, demantirao je napise o uvođenju obaveznih covid potvrda od 1. studenoga.

- Pojedini medijski natpisi o tome da se u Hrvatskoj od 1. studenog uvode obavezne Covid potvrde za sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i veći broj društvenih djelatnosti i aktivnosti su potpuno netočni. O tome se u Vladi i Stožeru civilne zaštite RH, koji donose mjere, nije razgovaralo.

Udio necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima te preminulima, nažalost, jasno ukazuje da dinamika četvrtog vala COVID-19 i njegove posljedice ovise prije svega o broju necijepljenih u Hrvatskoj.

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja i potaknuti sve koji još oklijevaju da se cijepe, jer je to jedini izlaz iz ove pandemije. - rekao je za N1 glasnogovornik Vlade Marko Milić.

hr Wed Oct 20 2021 20:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6170516a6f52df075b8b4577/80
Foto: HRT

HRejting popularnosti političkih stranaka: HDZ i dalje vodeći, Možemo izbacio SDP s drugog mjesta

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika
U Dnevniku HTV-a objavljen je HRejting popularnosti političkih stranaka. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Rezultate HRejtinga, kao i obično, u središnjem Dnevniku HTV-a predstavila je novinarka Tatjana Munižaba.

● Ovo je turbulentan mjesec za većinu političkih stranaka. Je li to utjecalo na njihov redoslijed i status kod birača?

Hrvatski su birači potpuno nezainteresirani ili su, pak, postali potpuno imuni na hrvatsku politiku i političare. To bi se moglo zaključiti kad se vide rezultati ankete i uzme u obzir činjenica da je ona provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija, nakon što se SDP potpuno raskolio, a Možemo zapetljao u vlastitom neznanju ili neiskustvu i nakon što je Domovinski pokret dobio novog predsjednika.

Unatoč svim tim zbivanjima, promjene od prošlomjesečnog HRejtinga na razini su statističke pogreške i mjere se u promilima.

Konkretno, HDZ je s 27,3% i dalje vodeća stranka bez izgleda da uskoro bude ugrožen. Možemo u Zagrebu, SDP u Saboru trpe velike muke, ali te muke očito ne doživljavaju i njihovi birači, pa su kao i prošli mjesec te dvije lijeve opcije gotovo izjednačene. Ali sad je Možemo sa 16,1% drugi, a SDP s 15,9% treći.

Most je jedina stranka koju proteklih mjesec dana ništa nije treslo i ustabilio se na četvrtoj poziciji. S potporom od 6,8% usto je i zadnja stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

Efekt naglog anketnog skoka, uobičajen kad stranka dobije novog predsjednika, Domovinski pokret nije doživio. I s Ivanom Penavom na čelu ostali su ispod izbornog praga. Trenutačno imaju 4,1%.

Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u Saboru, a nijedna od njih u anketi ne prelazi 1,5% biračke potpore. To su redom: Fokus (1,5%), HSS (1,5%), Centar (1,3%), Hrvatski suverenisti (1,3%) i Živi zid (1,2%). Zatim su IDS (1%), HSU (0,8%), HNS (0,8%), Reformisti (0,8%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%) i zadnji HSLS (0,5%).

● Usporedba HRejtinga o popularnosti političkih stranaka s rujanskim. Može li se ipak nekoga proglasiti najvećim gubitnikom ili  dobitnikom?

Najveći dobitnik svakako je HDZ. Presuda za aferu "Fimi Media" prije sedam dana, anketa zaključena jučer, a HDZ ne da nije pao nego je jedini među strankama koje prelaze izborni prag, minimalno (0,17%), ali ipak narastao.

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec (-0,01%), ali je s drugog mjesta izbacio SDP koji je pogubljen u unutarstranačkim sukobima izgubio 1,19% birača.

Još je više u odnosu na rujan izgubio Most (1,73%). A nisu proživljavali ni turbulencije ni previranja poput stranaka ispred njih.

No najveći su gubitnici, kad se sve zbroji i oduzme, ipak birači. U odnosu na rujan broj onih koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16,64%. 
hr Wed Oct 20 2021 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/617048106f52df745a8b45a8/80

Nezgoda na brzoj cesti Solin-Klis: Iz autobusa počelo dimiti, policija i vatrogasci dojurili na mjesto događaja!

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom
Danas oko 16,30 sati, na brzoj cesti Solin-Klis, došlo je do kvara na autobusu u kojem su se nalazili putnici. 

Naime, iz autobusa je počelo dimiti, a razlog tomu je što je iz motora potekla voda. Do dolaska policije, vozač je već sanirao kvar i nitko od putnika nije ozlijeđen. 

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom.

hr Wed Oct 20 2021 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .