Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f70f02adaf72d95a98b45c7/80
Foto: DalmacijaNews

Ministar ljubavi iz Runovića savjetuje: 'Vjenčanja zbog korone ne treba odgađati! Mladić i djevojka se ohlade!'

Ovdje mobitela nema, aktualan je razgovor uživo i fotografija na papiru. Čak ni koronavirus nije poremetio planove. Jedino je stagnirao 'uvoz'...
Imotska krajina se uz Crveno i Modro jezero, kujundžušu i Topanu, Gospin Dolac i Tina Ujevića može pohvaliti i najpoznatijim provodadžijom.

U Imotskom se ne ide na vjenčanje nego u svate, ovdje nema miraza nego škrinje, a umjesto modernih čuda poput pirotehnike, vatrometa ili bengalki u Imotskoj krajini se iznosi buklija. Jede se padešpanj, a prije vjenčanja ide i miritavanje.

Ljubav ne zna za granice, rase ni vjere, glavni je moto junaka ove priče. Ime mu je Nedjeljko, u radnoj knjižici nosi titulu najpoznatijeg bračnog posrednika, a cilj mu je popravak demografske slike u Hrvata.

- Netko je nadaren za crtanje, netko za pjevanje, nogomet i druge sportove. Vidio sam kako u mom kraju ima puno muškaraca i žena koji se nisu vjenčali, a u ozbiljniji su godinama. Došla mi je ideja, idem im ja pokušati pomoći. Riješiš jedan brak, pa drugi i tako je sve krenulo, priča nam Gangster, čovjek koji neumorno, već više od 35 godina, po staroj školi definira ljubav.Domaće cure sporo ulaze u brak

Ovdje mobitela nema, aktualan je razgovor uživo i fotografija na papiru. Čak ni koronavirus nije poremetio planove. Jedino je stagnirao 'uvoz' jer je u novijem vremenu sve aktualnije da nedostatak cura s našeg područja Nedjeljko nadomjesti djevojkama izvan granica Lijepe naše.

- Hrvatska je sva crna. Situacija nikako nije dobra. U Hrvatskoj je manjak djevojaka, ali mi to promijenimo jer 'uvezemo' djevojke iz drugih zemalja. Baš su mi prije nekoliko dana došle Ukrajinke koje se dobro slažu s našim mladićima. Udao sam i mnogo Rumunjki jer kod njih ne treba mnogo prositi. Naše djevojke treba moliti, kumiti i opet ne žele. Domaće cure sporo ulaze u brak. Imamo i dosta Albanki koje poštuju muževe, baš sam sklopio prije nekoliko dana jedan hrvatsko-albanski brak, govori nam Gangster. 


Od svoje 'kartoteke samaca', kako naziva skup podataka i fotografije djevojaka i momaka, udovica i udovaca, se ne odvaja. Za sebe kaže da je trener muškarcima i ženama jer, tvrdi, kako igrač nakon nekoliko godina postane trener.

- Preko 4 tisuće mladića i djevojaka, udovaca i udovica ima u mojim papirima. Spojio sam preko 430 parova. Brojni parovi imaju i djecu. Nema rastava kod mene. Kad saznam da ima trzavica onda idem na kućnu adresu para. U braku treba biti poštivanje i praštanje, priča Nedjeljko.


'Spajam sve ljude dobre volje...'

Borba za bračnu sreću kod Gangstera uvijek ima sretan kraj, a u više od 35 godina rada morao je posegnuti i za raznim lukavstvima. 

- Nikoga nisam nikada odbio. Prije nekoliko mjeseci zvao me čak i jedan Rom iz Karlovca. Nema nikakvih problema, rekao sam, jer ja spajam sve ljude dobre volje. 

Zloglasni nadimak inače je dobio u vojsci, a čak je našao i supruga svojoj djevojci.

- Bio sam u Zadru u vojsci i bio sam dosta snalažljiv, kao i svi Imoćani. Jedan Zagorac mi je rekao da sam Gangster. Od tada, pa sve do danas, nadimak je ostao. Ništa mi ne škodi, čak je i simpatično jer ja nisam gangster u negativnom smislu, nego pozitivnom.Vjenčanje ne treba odgađati!

Ministar ljubavi dobio je i svoj film posve zanimljivog naziva - Gangster te voli koji je u kratkom roku prošao cijelu Europu i svijet, a zaslužio čak i brojne prestižne nagrade. Snimio je čak i himnu dalmatinskih samaca, a Kupidon iz Runovića može se pohvaliti i s više od 430 brakova.

- Bez obzira na situaciju, vjenčanja ne treba odgađati. Mladić i djevojka se ohlade. Kad su oni vrući treba se brzo vjenčati. Ne treba 500 svatova. Dosta su mladenci i kumovi i neki uži krug prijatelja, savjete za 'novo normalno', za kraj, podijelio nam je naš sugovornik.

Pronašli smo ga pored mora. Iako bi mnogi tada aktivnosti povezali s odmorom, iz Imotskog je u Stobreč Gangster stigao poslovno. I bit će posla i dalje, sve dok arhiva bude brojila više od 4 tisuće članova koji čekaju svježu krv.


hr Sun Sep 27 2020 22:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8ee7b26f52df721c8b45ae/80

Treći festivalski dan 30. Marulićevih dana: Na pozornici Glembajevi i Dobro je dok umiremo po redu

U srijedu, 21. listopada, na trećem festivalskom danu 30. Marulićevih dana gostuju dva zagrebačka kazališta

U srijedu, 21. listopada, na trećem festivalskom danu 30. Marulićevih dana gostuju dva zagrebačka kazališta: Zagrebačko kazalište mladih na pozornici HNK Split odigrat će hit predstavu “Dobro je dok umiremo po redu” u 20 sati, a Eurokaz gostuje u 21:30 s predstavom Miroslava Krleže “Gospoda Glembajevi”. 

Treći festivalski dan jubilarnih Marulićevih dana na splitske pozornice ugostit će dvije zagrebačke predstave koje na različite načine tematiziraju dinamiku unutar obitelji. Zagrebačko kazalište mladih uprizorilo je tekst Ivora Martinića Dobro je dok umiremo po redu koji kroz prizmu odlaska sina u Ameriku progovara o obiteljski problemima i detaljno ocrtava jednu napola urušenu obitelj. 

Eurokaz će pak, na daske Gradskog kazališta mladih Split postaviti kultno djelo Miroslava Krleže u režiji uvijek inovativnog Branka Brezovca, koji je ulogu, već mitskog literarnog lika - barunice Castelli, dao mladom glumcu Domagoju Jankoviću. Osim navedenih predstava, treći festivalski dan započinje javnim čitanjem prvonagrađenog teksta Dine Pešuta Granatiranje, kojeg će na Sceni 55 u Hrvatskom narodnom kazalištu Split čitati studenti Umjetničke akademije, a ulaz je besplatan. 

Dobro je dok umiremo po redu, tekst Ivora Martinića, jednog od najznačajnijih dramatičara mlađe generacije, drugi je njegov tekst postavljen u Zagrebačkom kazalištu mladih, u režiji autorskog tima nove generacije - redatelja Aleksandra Švabića i dramaturga Ivana Penovića. U predstavi o razvedenom bračnom paru igraju Pjer Meničanin, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Maro Martinović, Zoran Čubrilo i Kristijan Ugrina. 

Gospoda Glembajevi, jedno od najpopularnijih Krležinih djela, uprizoreno na pozornicama diljem Hrvatske u novom čitanju zagrebačkog Eurokaza i u režiji Branka Brezovca kritizira apsurdnu i nakaradnu ljudskost te poznate književne obitelji. Devedeset godina nakon objavljivanja, Brezovec s novim pogledom na kultno djelo postavlja intrigantnu predstavu koja dokazuje da je Krležin tekst još uvijek aktualan. U predstavi sudjeluju: Zlatko Burić Kićo, Domagoj Janković, Mislav Čavajda, Suzana Brezovac, Robert Španić, Pavle Vrkljan.


hr Tue Oct 20 2020 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8e87846f52df381c8b4578/80
Foto: Pixabay

ZELENARIJUM Neobičan sajam razveselit će Šibenčane u subotu

Sajam biljaka – Zelenarijum održat će se u ili ispred Azimuta ovisno o vremenskim i epidemiološkim uvjetima.

Ako razmišljate o tome da svoj životni prostor oplemenite novim biljkama ili ako biste svojim zelenim sustanarima rado pronašli sretniji dom ili biste pak nesebično podijelili sve one nove pupoljke koji vaši biljni cimeri 'bacaju', dođite u subotu, 24. listopada, na adresu Obala palih omladinaca 2 u Šibeniku, gdje će od 10.30 do 14 sati biti održan sajam biljaka – Zelenarijum.  

- Nakon toga noći nam postaju duže, dani kraći pa pametno iskoristite taj posljednji duži dan u godini, poručili su organizatori događanja, kulturna udruga Fotopoetika i inkubator kulturnih programa Azimut.

Sajam biljaka – Zelenarijum održat će se u ili ispred Azimuta ovisno o vremenskim i epidemiološkim uvjetima,  a upravo zbog ovog  zadnjeg potrebne su prethodne prijave zainteresiranih za sudjelovanje, posebno ako imate više od jedne ili dvije biljke koje biste udomili na drugu adresu.

- Biljke, cvijeće, lončanice, sadnice možete razmijenjivati, davati besplatno ili za bagatelu. Također, nemojte škrtariti ni na savjetima kako što duže biljku ostaviti na životu i u kojim uvjetima ovisno o tome radili se o sobnim ili balkonskim biljkama', poručili su organizatori koji poseban poziv upučuju upravo onima koji se dobro razumiju u biljke da se jave članovima organizacijskog odbora i istaknu svoju želju da preuzmu savjetodavnu ulogu tijekom Zelenarijuma i postanu 'Zeleni savjetnik'.

Ovo je savršena prilika da svoj dom učinite zdravijim mjestom za život u vrijeme kad ništa oko nas nije kako treba biti. Osim toga, poznato je da zelena boja umiruje, djeluje blagotvorno, a već jedan pogled na šarenu boju latica mami osmijeh na lice. 'Dođite i potražite svog novog kućnog ljubimca kojeg nećete morati izvoditi vani, a koji će vam dobivenu pažnju uzvratiti pozitivnom energijom, stoji u pozivu na Zelenarijum.

hr Tue Oct 20 2020 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8d6c246f52df8f1a8b45ab/80

Novi mural u Splitu: vatrogasac u Ulici slobode

Murali koje oslikavaju talentirani hrvatski umjetnici dio su velike društveno odgovorne kampanje “Dobri ljudi“ kojom Ožujsko pivo i Zagrebačka pivovara odaju počast ljudima velikog srca
Ožujsko pivo i Zagrebačka pivovara te umjetnički kolektivi Graffiti na Gradele i Dostava Zvuka ovog su vikenda u Ulici slobode na kućnom broju 16 oslikali mural vatrogasca. Prve reakcija građana su sjajne. To je treći, i ujedno posljednji, mural u nizu koje su Žuja i umjetnički kolektivi oslikali na gradskim zidovima u sklopu kampanje “Dobri ljudi“.

Nakon donacija hrvatskim organizacijama u kojima djeluje velik broj volontera, izložbe Mare Milin koja je fotografirala neke od tih volontera i aktivacije “Opjevani junaci“, a potom i pjesme “Junaci“ u Vanninoj izvedbi, Žuja je ljudima velikog srca zahvalila i muralima u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku i Splitu. Tako je nakon crteža alpinistice u Zagrebu i liječnice u Osijeku ovog vikenda u Splitu osvanuo crtež vatrogasca.

Kad se ta tri crteža spoje čine jedan u kojem se alpinistica, liječnica i vatrogasac drže za ruke i
simboliziraju zajedništvo.

- Drago nam je što smo dobili poziv da sudjelujemo u ovako velikom projektu koji je, prije svega, fokusiran na zajednicu i one vrijednosti koje se u društvu često pogube. Muralima želimo napraviti trajni podsjetnik na solidarnost, angažman u lokalnoj sredini i pomaganje jednih drugima. Ove smo godine mogli vidjeti kako su brojni poznati, ali i nepoznati, odnosno “nevidljivi“, heroji pomagali sugrađanima i zajednici te su se uz brojna odricanja stavljali drugima na raspolaganje - što je u konačnici i rezultiralo time da se neke situacije lakše prebrode, odnosno da što prije nastavimo, barem djelomično, živjeti živote koje smo živjeli i prije kriza. Zajednički nazivnik svih tih situacija je solidarnost, odnosno nesebično i herojsko pružanje ruke jednih drugima, stoga je upravo to središnja poruka naših murala“, rekao je Marko Boko, osnivač Graffita na Gradele.

Na svim muralima su istaknuti i dirljivi stihovi zahvale herojima današnjice koji su odabrani u sklopu Žujine digitalne aktivacije “Opjevani junaci“ čiji je cilj bio prikupiti što više emotivnih zahvala građanki i građana njihovim herojima.

Dio odabranih stihova iz aktivacije postao je dio murala, a drugi je dio pretočen u pjesmu “Junaci“ u Vanninoj izvedbi.

Kampanja “Dobri ljudi“ počela je u lipnju ove godine i još uvijek traje. Svi se mogu uključiti u kampanju donacijom financijskih sredstava Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Hrvatskoj mreži za beskućnike, Plavom telefonu i Fondu 5.5 ili prijavom za volontiranje u jednoj od organizacija.

Donirati se može i putem KEKS Pay aplikacije u svega nekoliko klikova.
hr Mon Oct 19 2020 12:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8d46936f52dff1198b45ab/80

Prava turistička destinacija: Modro jezero posjetili i 'mali zeleni'

Na dnu Modrog jezera osvanuli su neobični krugovi
Posljednjih godina Imotski se profilirao kao prava turistička destinacija, a koliko je poželjan, svjedoči i 'posjet malih zelenih'. Modro jezero godinama privlači brojne posjetitelje pa nije ni čudo da su upravo na dnu jezera ostavili svoj trag.

Neobični krugovi ovog jutra iznenadili su Imoćane, a znatiželjnici neće još dugo moći promatrati neobičan prizor jer se dno opet puni vodom.


*Iako je 'pojava' na dnu jezera stvarna, članak je satiričnog karaktera.
hr Mon Oct 19 2020 10:21:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .