Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak: Razmotrit će se cijepljenje mlađih žena cjepivom AstraZenece

Istaknuo je i kako je zaključak EMA-e o AstraZenecinom cjepivu pokazao da je Hrvatska bila u pravu kada nije obustavila cijepljenje tim cjepivom poput nekih drugih europskih zemalja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je izjavo da će možda biti potreban oprez u cijepljenju mlađih žena AstraZenecinim cjepivom nakon što  je Europska agencija za lijekove uočila određene nuspojave cjepiva u toj populaciji. 

"EMA je zaključila da AstraZenecino cjepivo nije povezano s tromboembolijom, no nisu potpuno isključili njegovu povezanost s pojavom koagulacije u svim krvnim žilama u tijelu i tromba u venskim sinusima mozga jer se pokazalo da je rizik nešto malo veći od očekivanoga, i to posebno za žene mlađe od 55 godina", izjavio je Capak u Dnevniku Nove TV.

Komentirajući zaključke Europske agencije za lijekove o sigurnosti cjepiva britansko-švedske tvrtke, Capak je istaknuo da je EMA bila vrlo precizna u zaključku da se radi o sigurnom cjepivu te da su dobrobiti cijepljenja puno veće od rizika koje cjepivo donosi.

Vezano uz nuspojave kod mlađih žena, EMA naglašava da je i za žene od 20 do 55 godina također veća dobrobit cijepljenja od rizika, rekao je Capak te dodao da se sada ipak razmatra hoće li se dijelom mijenjati politika njihova cijepljenja.

"Sada će biti na zemljama članicama da vide koje bi eventualno bile promjene u politici cijepljena, a o tome će sutra raspravljati drugi odbor koji se bavi  opisom lijeka. Više ćemo o tome znati sutra, nakon njihova sastanka i zaključka", pojasnio je.

I u Hrvatskoj se sada razmatra tu situaciju, a Capak najavljuje veliki oprez po tom pitanju.

"Ako bude čvršći zaključak o tome da postoji povezanost koagulacije i pojave tromba s cjepivom, razmotrit ćemo mogućnost da damo preporuku koja će ograničiti ili dati određene preporuke za žene mlađe dobi. U ovom trenutku ne možemo donijeti takvu odluku jer još uvijek i EMA i mi razmatramo tu mogućnost", rekao je.

Istaknuo je i kako je zaključak EMA-e o AstraZenecinom cjepivu pokazao da je Hrvatska bila u pravu kada nije obustavila cijepljenje tim cjepivom poput nekih drugih europskih zemalja.  

Provedeno je 20 milijuna cijepljenja AstraZenecom u EU i Velikoj Britaniji (sedam u EU i 11 i Britaniji) i ona su pokazala da je cjepivo sigurno i nije povezano s tromboembolijom. Eventualna povezanost s koagulacijom u krvnim žilama i pojavom tromba u venskim sinusima mozga jedan je mali rizik koji ćemo pažljivo razmotriti i iskomuicirati s javnošću, kaže Capak. 

Upitan za mogućnost cijepljenja samo jednom dozom, rekao je kako je EMA prije desetak dana razmatrala tu mogućnost i zaključila da nema dovoljno dokaza da bi se donijela takva regulatorna odluka. 

Stoga će takva odluka biti “odgovornost nacionalnih tijela”, a prva regulatorna odluka u Hrvatskoj mogla bi biti  da se one koji su preboljeli covid cijepi jednom dozom.

Capak je komentirao i porast broja novozaraženih koji drugi dan zaredom u Hrvatskoj prelazi tisuću slučajeva.

Više djece zaraženo je u školama

Istaknuo je da nisu uočena nikakva posebna žarišta, no postoje dojave da je nešto više oboljele djece u školama nego što je to bilo u prvom i drugom valu.

"Ne možemo reći da su škole žarišta, ali imamo dojave da je više djece zaraženo u školama. Stoga županije imaju mogućnost donijeti odluku o prelasku njihovih učenika na online nastavu", dodao je.

Tako učenici viših razreda osnovne škole i prva tri razreda srednje škole u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji od idućeg tjedna prelaze na online nastavu. Splitsko-dalmatinska županija takvu je odluku donijela za tri razreda srednjih škola, a  učenici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na online nastavu prešli su još potkraj veljače zbog složene epidemiološke situacije na tom području.

Ravnatelj HZJZ-a razlog povećanja broja novozaraženih vidi u razbuktavanju epidemije u susjednim zemljama, pojavi novih varijanti virusa koje se brže šire, ali i u tome što su se građani dijelom opustli zbog cijepljenja i prethodnih "dobrih brojki".

Očekuje da će se situacija popraviti i zaustaviti rast novih slučajeva kada dođe ljepše i toplije vrijeme.


hr Fri Mar 19 2021 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c6c41060e4938b3b38b4601/80
Foto: PIXABAY

U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija

Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, rekao je kirurg Dorian Hiršl za HRT. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom. - dodao je Hiršl. 

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija, a prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo - rekla je. 

Ante Ćorušićravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Operacija je trajala cijelu noć.  
Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. 

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. To ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje. U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina. Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima - plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života - neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva - rekao je ravnatelj Ćorušić.

hr Sun Apr 18 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Na Klisu gorjela trava i nisko raslinje!

Požar je zahvatio travu i nisko raslinje
Danas, oko 18,30 sati vatrogasci su dobili dojavu o požaru na području Klisa. 

Na teren je izašlo sedam vatrogasaca DVD-a Klis s tri vozila. Kako doznajemo, požar je zahvatio travu i nisko raslinje. 

Opožarena površina iznosi oko 2000 kvadratnih metara. 


hr Sun Apr 18 2021 21:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fec752a6f52df5b868b464d/80
Foto: DalmacijaNews

Šef splitske infektologije: Na respiratoru smo imali 34-godišnjaka bez komorbiditeta

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti

U posljednja 24 sata 1565 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i još 39 preminulih osoba. Uspoređujemo li broj hospitaliziranih i onih na respiratoru, današnje brojke su dvostruko veće nego one prije mjesec dana. 

Bolnički kreveti na Covid odjelima ponovno se ubrzano pune, u bolnici u Dubravi liječi se 380, a u splitskoj bolnici više od 180 pacijenata. - piše RTL.

- Situacija definitivno, mogao bih reći, ide prema nekoj svojoj kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune, Dubrava se sve više puni. Kada ćemo dosegnuti vrhunac, očekujemo u periodu 7-10 dana iako nisam potpuno siguran da je brojka hospitaliziranih, kako neki govore, dosegla vrhunac. - kaže pulmolog Saša Srića.

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti.  

- Prosječna dob umrlih je za 10 godina niža nego u zimskom razdoblju i jednako tako i prosječna dob onih koji su na respiratoru je za jedno 7-8 godina niža, najmlađi bolesnik koji je bio na respiratoru, nedavno je skinut imao je 34 godine i nije imao nikakve komorbiditete. - govori predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Stanje pacijenata, upozoravaju liječnici, često se brže pogoršava.

- Splitska bolnica je organizirana na način da se druge djelatnosti moraju reducirati da bi se proširili kapaciteti covid bolnice. U ovom času smo tu gdje jesmo i nije potrebno na taj način, ako se tako dogodi mi ćemo se opet na taj način ponašati. - istaknuo je Ivić.

Na isti način rade i ostale bolnice. Ono što je sigurno je da hitni i onkološki pacijenti manjak kapaciteta i medicinskog osoblja neće osjetiti, no svi ostali bi mogli. - piše RTL.

hr Sun Apr 18 2021 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Vakula o zatopljenju: Koliko nam je prosječno toplije nego prije?

Zatopljenje je vidljivo u svim godišnjim dobima, pri čemu najizraženije diljem Hrvatske ljeti...
Premda neki posljednjih razmjerno hladnih dana i tjedana dovode u sumnju globalno zatopljenje i klimatske promjene - dokaza u njihovo postojanje je napretek. Uostalom, zašto i sve ove meteorološke ekstreme, pa i ovomjesečnu hladnoću, gdjekad čak i rekordno hladne dane - ne tumačiti kao pokušaj prirode da postigne neko ravnotežno stanje?! A da je u toplijem nego prije - neprijeporno je - još jednom će u ponedjeljak, 19. travnja 2021. potvrditi i Svjetska meteorološka organizacija. - piše Zoran Vakula za HRT.

Porast srednje godišnje temperature posljednjih desetljeća

"Priložene slike i grafovi su preliminarni, neslužbeni, još nepotvrđeni od strane klimatologa DHMZ-a, koji će posebna službena klimatološka izvješća objaviti nakon detaljnijih analiza svih raspoloživih i verificiranih podataka.

No, i pomoću ovako nesavršenih podataka koji su se koristili u pripremi ovog teksta vidljiv je očiti porast srednje godišnje temperature zraka za meteorološke postaje Zagreb Maksimir i Split Marjan.
Pritom se mog primijetiti i dosadašnje ekstremne godine - u Zagrebu najhladnije 1956. i 1962., kada se temperatura analizira "na jednu decimalu", te najtoplija 2019., a u Splitu 1980., odnosno 2018. godina.

Podjednaki grafikoni postoje i za druge meteorološke postaje DHMZ-a, uz male razlike u rekordnim godinama, posebice kada se uspoređuju kopnene i primorske postaje. Naravno, i uz različite početke mjerenja."

Razlike u 2 posljednja 30-godišnja razdoblja

"Možda će nekima još zanimljiviji i informativniji biti oni koji uspoređuju porast srednje 30-godišnje temperature zraka po godišnjim dobima i mjesecima, i to ne samo za Zagreb Maksimir i Split Marjan, nego i za Osijek, Gospić, Rijeku i Dubrovnik!?"

Najveća zatopljenja ljeti, a najmanja tijekom jeseni i zime

"Zatopljenje je vidljivo u svim godišnjim dobima, pri čemu najizraženije diljem Hrvatske ljeti, a najmanje tijekom jeseni, ponegdje zime, kao primjerice u Splitu i Dubrovniku."

Najveća zatopljenja većinom u kolovozu, a najmanja u rujnu

"Analiziraju li se porasti 30-godišnje srednje mjesečne temperature zraka po mjesecima - najveći su uglavnom u kolovozu, od spomenutih gradova samo u Osijeku u siječnju, a najmanji porasti zabilježeni su većinom u rujnu - u Zagrebu, Osijeku, Gospiću i Splitu - te u listopadu u Rijeci i prosincu u Dubrovniku.

Brojčano najmanje odstupanje od srednjih 30-godišnjih mjesečnih vrijednosti od spomenutih je mjesta u Osijeku, Splitu i Dubrovniku, a najveće u Zagrebu, koji postaje sve izraženiji "toplinski otok"." - piše Vakula. 
hr Sun Apr 18 2021 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .