Pogledajte kako se Uskrs slavio u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Vodicama…

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić služio je svečanu uskrsnu misu u splitskoj katedrali sv. Dujma ispunjenoj brojnim vjernicima, među kojima i stranim turistima, te poručio kako nam je još više od ekonomskog oporavka potrebno moralno uskrsnuće.

Govoreći o uskrslom Kristu nadbiskup Barišić u svojoj je homiliji istaknuo kako postoje razni oblici grobova, pokapanja živih osoba prije biološke smrti, te se događa da na naše međuljudske odnose stavljamo grobne ploče sebičnosti, nasilja, nepravde, nepovjerenja, osvete, nerazumijevanja i hladnoće.

Upozorio je da je čovek izložen opasnosti zatvaranja u četiri zida svoga svijeta, pa često i u ‘kovčege ekrana virtualnosti’, koja ga udaljava od stvarnosti i potreba njegovih najbližih.

Na blagdan Uskrsa misno slavlje u katedrali svete Stošije u Zadru predvodio je nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), mons. Želimir Puljić, istaknuvši kako je 13 stoljeća katolička vjera uspješno stvarala kulturu u ovome gradu, na koju smo ponosni.

U propovjedi mons. Puljić je rekao da Kristovo uskrsnuće nije samo predmet povijesne autentičnosti, već je ono predmet vjere, jer nadilazi ljudske moći.

“Ono je zahvat samoga Boga u ljudsku stvarnost, prijelaz iz stanja smrti u drugi život. Uskrsli Krist je zato nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskoga mraka i tame”, rekao je nadbiskup Puljić.

Doodao je kako se već punih 13 stoljeća ovim pitomim podnebljem “Jadere Christiane” čuje hrvatska uskrsna pjesma “Kraljice neba, raduj se!”.

U Vodicama je je Udruga Hrvata doseljenih iz BiH organizirala “Turnir u tucanju uskrsnih jaja”. Na turniru mogu sudjelovati svi a cilj turnira je da se ne zaborave stari uskršnji običaji Hrvata.

Dubrovački Stradun su pak okupiralie tisuće turista. U povijesnu jezgru na uskršnje mise došao je i velik broj Dubrovčana, pa se stvorila gužva po gradskim ulicama, baš kao u srcu sezone. Turistička zajednica Grada organizirala je prigodni program u kojem je sudjelovao KUD Primorski svatovi s demonstracijom penganja jaja i njihovom prodajom, dok je klapa Ragusa održala koncert na skalinama Svetog Vlaha.

POSLJEDNJE DODANO: