Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a5fdbf6f52dfce788b45fc/80
Foto: Pixabay

EP odobrio novi Erasmus+ vrijedan 28 milijardi eura

U posljednjih 30 godina u programu Erasmus+ sudjelovalo je više od 9 milijuna ljudi, a očekuje se da će se novoj fazi uključiti i do 12 milijuna.
Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici odobrio novi program Erasmus+ koji bi u razdoblju 2021. do 2027.trebao uključiti širi krug sudionika i na raspolaganju imati 28 milijardi eura, gotovo dvostruko više nego u prethodnom proračunskom razdoblju.

Erasmus+ program je EU-a za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, a započeo je 1987. godine, a od 2014. mogućnost sudjelovanje u Erasmusu se nudi učiteljima, pripravnicima i volonterima.

U novoj fazi do 2027. program bi trebao uključiti još više građana, uključujući ljude s manjim mogućnostima, one koji žive na udaljenijim područjima, ali i osobe zrelije dobi, te će više osoba u nepovoljnom položaju moći sudjelovati i imati koristi od jezičnog osposobljavanja, administrativne potpore, mobilnosti ili e-učenja.

U posljednjih 30 godina u programu Erasmus+ sudjelovalo je više od 9 milijuna ljudi, a očekuje se da će se novoj fazi uključiti i do 12 milijuna. Program trenutno pokriva 33 zemlje, 27 zemalja članica EU, Tursku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, a otvoren je i za partnerske zemlje diljem svijeta.

U skladu s prioritetima EU-a, program Erasmus+ usmjeren je na digitalnu i zelenu tranziciju te će promicati zdrav način života i cjeloživotno učenje za odrasle.

U višegodišnjem financijskom okviru EU-a za Erasmus+ namijenjeno više od 28 milijardi eura iz različitih izvora, dok je u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju za programa EU izdvojila 14,7 milijardi eura. 

Novi Erasmus+ Europska komisija je predložila 2018., a Vijeće EU-a i Europski parlament su svoje prijedloge usuglasili u pregovorima o EU proračunu zaključenim prošle godine. U pregovorima je Europski parlament uspio na prijedlog financiranja koje je iznijelo Vijeće dodati 1,7 milijardi eura za Erasmus+.

Izvjestitelj za Erasmus+ Milan Zver (EPP) rekao je u raspravi sa zastupnicima da je novi „Erasmus+ jedan od programa EU-a sa znatno većim sredstvima i uključuje mnoge značajne izmjene i poboljšanja, tako da može nastaviti jačati europski osjećaj pripadnosti i Europljanima ponuditi bolje šanse za zapošljavanje“. Zver je ustvrdio da je taj program ostvario veliki korak unaprijed.

Sabine Verheyen (EPP), predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, istaknula da se „zbog pandemije, mladi ljudi i svi oni koji žele učiti i upoznavati nove ljude, suočavaju se s velikim izazovima, a još je teže onima iz marginaliziranih sredina“, te dodala da „nitko ne smije biti izostavljen“. Verheyen je naglasila da se radi o programu koji je „više od puke razmjene studenata“, a što je vidljivo iz naziva koji sadržava oznaku plus.

Mariya Gabriel, povjerenica Komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, istaknula je da današnji dan označava novo doba programa Erasmus. “Možemo graditi zeleniju i digitalniju Europu”, navela je. 

Petra Kammerevert iz kluba socijaldemokrata (S&D) ocijenila je da je „dobro da i oni koji su dio strukovnog osposobljavanja imaju priliku sudjelovati u razmjeni“.

Europski parlament na svom portalu navodi da novi program Erasmus+ pružat će više alata i resursa za potporu uključivanju. Komisija i države članice moraju izraditi akcijske planove za poboljšanje pristupa učenju i mobilnosti za osobe koje su u prošlosti imale manje mogućnosti za sudjelovanje, među ostalim za osobe s invaliditetom, osobe koje žive u uvjetima siromaštva ili u udaljenim područjima i osobe migrantskog podrijetla.

Oni koji ne raspolažu dostatnim sredstvima za pokrivanje početnih troškova sudjelovanja u programu (kao što su karta za vlak ili troškovi smještaja) mogu primati dodatne stipendije, uključujući plaćanja unaprijed. Prijave se ne mogu odbijati zbog viših troškova ako su oni povezani s mjerama kojima se jamči uključivanje.

Za razliku od prethodnog programa novi Erasmus+ obuhvaćat će i boravak polaznika programa za obrazovanje odraslih u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci. Na taj će se način građanima svih dobi i iz svih sredina pomoći da stječu nove vještine za rad i život kako bi se bolje prilagodili promjenama koje donose zelena i digitalna tranzicija, kao i onima koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19.

Novi program Erasmus+ bit će jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje papirologije. U njegovu okviru nudit će se „mala partnerstva”, posebni programi financiranja za manje organizacije, kao što su udruge mladih i sportski klubovi.

Mjerit će se i doprinos programa postizanju Unijinih ciljeva potrošnje u području klime i smanjenja vlastitog ekološkog otiska, primjerice poticanjem upotrebe klimatski prihvatljivih načina prijevoza sudionika.

Dio programa Erasmus+ postala je inicijativa DiscoverEU za mlade koji žele putovati Europom u svrhu učenja i otkrivati kulturnu i jezičnu raznolikost Europe.

Inicijativa „Europska sveučilišta” omogućit će studentima stjecanje diplome kombiniranjem studija u nekoliko zemalja EU-a, dok se u okviru treće inicijative „Centri strukovne izvrsnosti” izgrađuju lokalni i međunarodno povezani ekosustavi vještina, navodi Europski parlament.
hr Thu May 20 2021 08:12:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60bfb4936f52dfe2a18b45b0/80
Foto: Privatni album

"LUMEN": Imoćanin sa svojim timom osvojio prvo mjesto na najvećem natjecanju iz podatkovne znanosti

Drugu godinu zaredom Josip je osvojio prvo mjesto na ovom prestižnom natjecanju
Odavno je poznato kako Imotski, osim prirodnih ljepota, obiluje talentiranim i uspješnim ljudima koji redaju uspjehe i time čine taj grad još ponosnijim. 

Ovog puta je riječ o mladom i uspješnom FER-ovcu Josipu Domazetu (23) koji je sa svojim timom - Davidom Dukićem, Marinom Voćanecom i Ivanom Landekom, drugu godinu zaredom osvojio prvo mjesto na najvećem studenskom natjecanju u regiji - "LUMEN", a kojeg organizira udruga eSTUDENT. 

Naime, LUMEN natjecanje obuhvaća široki spektar područja: Business, Data science, Engineering i Development. 

Baš u "Data Science" području ova mlada ekipa je dobila veliko priznanje za dvomjesečni rad tijekom kojeg su osmislili rješenje koristeći podatkovnu analitiku i strojno učenje.

- Sretni smo što smo ostvarili drugu pobjedu zaredom na ovom hvalevrijednom natjecanju. Tema ovodišnjeg zadatka bila je 'Dynamic Deal Scoring', a izrada rješenja je trajala preko 2 mjeseca.

Želim čestitati i ostalim finalistima koji su također prezentirali odlična rješenja.

Pozvao bih sve studente koje zanima područje podatkovne analitke i strojnog učenja da se prijave iduće godine jer će dobiti priliku okušati se u pravom projektu vezanom za stvaran problem. Pritom garantiram da će tokom natjecanja stjeći relevantne vještine i steći korisne poslovne kontakte. - kazao nam je Josip Domazet. 
hr Tue Jun 08 2021 20:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5f9db3196f52df932c8b4590/80
Foto: Pixabay

Znanstvenici: Imunitet na koronavirus može trajati godinama

Oni koji nisu preboljeli covid mogli bi trebati dodatnu dozu.
Dvije nove studije pokazuju da bi imunitet na koronavirus mogao trajati najmanje godinu dana, a možda i doživotno. Studije su pokazale da se imunitet s vremenom pojačava, osobito nakon cijepljenja.

Većina osoba koje su preboljele covid-19 i koje su se kasnije cijepile neće trebati dodatnu dozu cjepiva, sugeriraju studije. Osobe koje su se cijepile protiv covida-19, a nikad se nisu zarazile vjerojatno će trebati dodatnu dozu. Isto vrijedi i za osobe koje su bile zaražene koronavirusom, a nisu razvile dovoljno snažan imunološki odgovor.

Obje studije analizirale su osobe koje su ranije ove godine bile izložene koronavirusu. Stanice koje zadržavaju sjećanje na virus opstaju u koštanoj srži i mogu aktivirati antitijela kad god je to potrebno, navodi jedna od studija koja je objavljena u časopisu Nature.

Druga studija, objavljena na BioRxiv, otkrila je da takozvane memorijske B stanice nastavljaju sazrijevati i jačati najmanje 12 mjeseci nakon početne infekcije.

“Članci su u skladu s rastućom literaturom koja sugerira da se čini da je imunitet izazvan infekcijom i cijepljenjem protiv SARS-CoV-2 dugotrajan”, kazao je imunolog Scott Hensley.

Oni koji nisu preboljeli covid mogli bi trebati dodatnu dozu
Rezultati ovih studija ublažavaju strahove da je imunitet prolazan, kao što je to u slučaju gripe. Hensley navodi da se virusi koji uzrokuju gripu i prehladu s vremenom mijenjaju te da je to razlog zašto tim virusima možemo više puta tijekom života zaraziti.

Memorijske B stanice proizvedene kao odgovor na infekciju SARS-CoV-2 i pojačane cijepljenjem toliko su snažne da sprečavaju čak i varijante virusa, negirajući potrebu za dodatnom pojačanom dozom cjepiva, objasnio je imunolog Michel Nussenzweig.

“Osobe koje su bile zaražene i koje su se cijepile imaju izvrstan imunološki odgovor jer se antitijela nastavljaju razvijati. Očekujem da će antitijela kod njih trajati dugo”, naveo je Nussenzweig.

Rezultat se možda neće odnositi samo na zaštitu koja potječe od cjepiva, jer će imunološka memorija nakon cijepljenja vjerojatno biti drugačije organizirana u usporedbi s onom nakon prirodne infekcije. To znači da bi osobe koje nisu oboljele od covida, a cijepljene su ipak mogle trebati i dodatnu pojačanu dozu cjepiva, pojasnio je Nussenzweig. Dodao je i da će se uskoro znati više i o tome.

Stručnjaci se slažu da će imunitet biti drugačiji kod osoba koje nikad nisu imale covid-19, piše The New York Times. Borba sa živim virusom drugačija je od imunološkog odgovora koji se gradi nakon cijepljenja. Uz to, kod osoba koje su preboljele covid imunološki odgovor imao je vremena da sazre kroz šest do 12 mjeseci prije nego su primile cjepivo, prenosi N1.


hr Sun May 30 2021 10:24:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Znanstvenici: 'Riješili smo uzrok pojave krvnih ugrušaka kod cjepiva'

Također kažu kako vjeruju da bi se cjepiva mogla izmijeniti na način da se takva reakcija potpuno zaobiđe.
Znanstvenici u Njemačkoj kažu da su razjasnili uzrok rijetke pojave krvnih ugrušaka povezanih s cjepivima protiv koronavirusa Oxford / AstraZeneca i Johnson&Johnson i vjeruju da bi se cjepiva mogla izmijeniti kako bi se takva reakcija potpuno zaobišla, piše Financial Times

Rolf Marschalek, profesor na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, koji od ožujka vodi istraživanje ovog rijetkog stanja, rekao je da je njegovo istraživanje pokazalo da je problem u adenovirusnim vektorima koji oba cjepiva koriste za isporuku šiljastog (spike) proteina virusa Sars-Cov-2 u tijelo, prenosi Jutarnji list.

Mehanizam isporuke znači da cjepiva šalju tzv. ‘spike’ protein u staničnu jezgru, a ne u tekućinu citosola koja se nalazi unutar stanice u kojoj virus normalno proizvodi proteine, rekli su Marschalek i drugi znanstvenici u radu objavljenom u srijedu.

Kad uđu u staničnu jezgru, određeni dijelovi šiljastog proteina se spajaju ili razdvajaju, stvarajući mutirane verzije, koje se ne mogu vezati za staničnu membranu tamo gdje se odvija važna imunizacija. Plutajuće mutirane proteine stanice izlučuju u tijelo, što pokreće krvne ugruške kod otprilike jednog od 100.000 ljudi, prema Marschalekovoj teoriji.

Suprotno tome, cjepiva na bazi mRNA, poput cjepiva koje su razvili BioNTech / Pfizer i Moderna, dostavljaju genetski materijal spike proteina u staničnu tekućinu i on nikada ne ulazi u jezgru.

‘Kad se geni virusa nađu u jezgri, mogu stvoriti neke probleme’, rekao je Marschalek za Financial Times.

Rijetka reakcija zgrušavanja krvi koja je omela cijepljenje AstraZenecom i J&J-om, zabilježena je kod 309 od 33 milijuna ljudi koji su primili cjepivo AstraZeneca u Velikoj Britaniji, uzrokujući 56 smrtnih slučajeva. U Europi su najmanje 142 osobe imale krvne ugruške od 16 milijuna primatelja cjepiva.

Kao odgovor na to, upotreba cjepiva AstraZeneca ograničena je ili obustavljena u više od desetak zemalja. J&J je započeo s uvođenjem svog cjepiva u Europi s upozorenjem na pakiranju u travnju nakon kratke odgode zbog zabrinutosti oko ugrušaka.

Ali Marschalek vjeruje da postoji izravan ‘izlaz’ ako oni koji razvijaju cjepiva izmijene slijed spike proteina kako bi spriječili njegovo razdvajanje.

J&J je već kontaktirao Marschalekov laboratorij kako bi zatražio smjernice jer traže načine kako prilagoditi svoje cjepivo kako bi se spriječilo to spajanje, rekao je.
hr Thu May 27 2021 08:32:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5524d1b6d92d8638058b45ef/80

Splitski istraživači: Lockdown ostavlja negativne posljedice na zdravlje, zato vježbajte

Istraživači s Medicinskog fakulteta iz Splita utvrdili su negativne učinke lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja, pa su pozivali zdravstvene vlasti da promiču zdrave načine života kako bi dugoročno smanjili negativne posljedice.

Tijekom deset proljetnih dana prošlogodišnjeg zatvaranja zbog covida-19 u Hrvatskoj, skupina medicinskih znanstvenika iz Splita provela je istraživanje na 3027 ispitanika iz opće populacije, koji su popunili internetske upitnike o životnim navikama i promjenama raspoloženja prije i tijekom locdowna, piše HRT.

Rezultati su upravo objavljeni u novom broju časopisa Croatian Medical Journal.

Sudionici, među kojima je 70 posto žena, kazali su da su se češće osjećali uplašeni, obeshrabreni i tužni. Ukupno se 30 posto ispitanika udebljalo, od kojih je to češće kod žena, kaže se.

Također, žene su pušile povećani broj cigareta i prijavile nižu učestalost i trajanje tjelesnih vježbi.

Iako su naši rezultati pokazali smanjeni udio onih koji povremeno piju, povećao se udio onih koji piju manje od sedam pića tjedno ili više, kaže se u istraživanju.

Napominje se da je iz ranije literature bilo poznato da dugotrajno sjedenje u kući može dovesti do pretjerane tjelesne neaktivnosti, koja je okarakterizirana kao glavni čimbenik rizika za kardiovaskularnu i smrtnost od svih uzroka, a povezana je i s pogoršanjem raspoloženja i mentalnog zdravlja.

Ukupno 96 posto ispitanika izvijestilo je da poštuje većinu ili sva propisana ograničenja, pri čemu su žene i razina visokog obrazovanja povezani s višim poštivanjem ograničenja, kažu autori članka Zoran Đogaš, Linda Lušić Kalcina, Ivana Pavlinac Dodig, Sijana Demirović, Katarina Madirazza, Maja Valić i Renata Pecotić.

Dodaju da su sudionici koji su preživjeli zagrebački potres razvili simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije, što bi moglo objasniti porast učestalosti anksioznosti među ispitanicima u glavnom gradu, koji su doživjeli potres tijekom pandemije covida-19.

Zdravstveni bi radnici trebali naglasiti korisne uloge svakodnevnog vježbanja, poput promicanja antioksidativnih i protuupalnih procesa, ublažavanja stresa i jačanja aktivnosti obrane imunološkog sustava, zaključuje se.


hr Sat Apr 03 2021 08:13:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .