Article

//www.dalmacijanews.hr/files/608954a96f52df98488b45b3/80

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Kaštela Denis Ivanović predstavio svoj izborni program i zamjenicu Jadranku Matok Bosančić

Ivanović je naveo kao prioritet završetak svih započetih komunalnih projekata, a posebno onih vezanih uz vodoopskrbu i kanalizaciju.
Denis Ivanović, aktualni gradonačelnik Kaštela i kandidat HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima danas je u restoranu Nautilus u Kaštel Sućurcu predstavio svoj izborni program i kandidatkinju HDZ-a za zamjenicu gradonačelnika. Riječ je o aktualnoj dogradonačelnici Jadranki Matok Bosančić koja kreće s Ivanovićem u pohod na drugi mandat.

- Zahvaljujem GO HDZ-a Kaštela koji mi je ukazao povjerenje i odabrao me za zamjenicu. Izazov je nastaviti raditi dalje kao i protekle četiri godine jer treba dovršiti započete projekte, ali imamo volje i snage započeti još neke nove. Po obrazovanju sam liječnica tako da mi je na prvom mjestu briga za čovjeka i boljitak svih naših sugrađana – kazala je ovom prilikom Matok Bosančić.

Prilikom predstavljanja svog programa, Denis Ivanović je naveo kao prioritet završetak svih započetih komunalnih projekata, a posebno onih vezanih uz vodoopskrbu i kanalizaciju.

- Europska unija je postavila rok da sve mora biti gotovo do 2023. godine, a postoje određena područja koja nisu pokrivena projektom aglomeracije i takva područja će pokriti Grad Kaštela svojim projektom i sredstvima iz proračuna. Već radimo na projektiranju takvih ulica i u velikom dijelu njih već ove jeseni započinju radovi – poručio je Ivanović i obećao nastaviti s provođenjem dosadašnje proaktivne demografske politike.

- Ovaj mandat sam, zajedno sa svojim timom, zaista posvetio mladima nizom demografskih mjera. Već imamo gimnaziju u našem gradu, ali budući da smo veliki grad, planiramo izgradnju srednjoškolskog centra i još jedne gimnazije na području iza spomenika dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću. Dobili smo određene suglasnosti od nadležnog ministarstva, slijedi izrada dokumentacije i vjerujem da će u idućem mandatu krenuti izgradnja centa. Prije nekoliko dana u Kaštel Sućurcu smo dovršili jedan rekreativni centar, a slijedi uređenje još jednog većeg i modernijeg u Kaštel Gomilici poviše magistrale koji će imati i ugostiteljski objekt. Veliki broj mladih obitelji živi upravo poviše magistrale i zato oplemenjujemo dodatnim sadržajima upravo taj dio grada. U suradnji s APN-om pokrenuta je procedura vezana uz POS stanogradnju tako da ćemo uskoro doći do dozvola i samih radova – navodi Ivanović dodajući da nakon uređenja dijela obale u Kaštel Štafiliću i Kaštel Kambelovcu, uskoro počinju radovi i na drugim lokacijama.

- Obala je ogledalo našeg grada, brojne projekte smo već završili, neki su u tijeku poput luke u Kaštel Starom, ali čeka nas uređenje ostatka obale u sklopu zaštite od plavljenja što će se financirati iz EU fondova. Prvo kreću radovi na uređenju rive u Kaštel Novom, nedugo nakon toga slijede radovi na uređenju rive u Kaštel Sućurcu, imamo projekt uređenja plaže Kamp u Kaštel Gomilici tako da će i to dođi na red krajem godine. Nadam se da ćemo veliki dio naše 17 km duge obale potpuno urediti u idućem mandatu. Mislim da smo u protekle četiri godine odradili dobar posao, uvijek može bolje, ali nepredviđene okolnosti nas znaju usporiti kad surađujemo s više državnih tijela i institucija. Sve ono što se pokazalo dobro, guramo naprijed i osluškujemo potrebe naših sugrađana u razvoju grada tako da je i naš slogan – gradimo dalje – ističe Ivanović. 

- Zašto je važno izabrati HDZ? Zbog kontinuiteta! Svi projekti koje je gradonačelnik Ivanović realizirao u prethodnom razdoblju dokaz su našeg kontinuiteta jer su davno započeti velikim zalaganjem upravo naše stranke. Svi gradovi koji na čelu imaju istu političku opciju dugi niz godina, razvijaju se u dobrom smjeru bez većih zastoja. Važno je istaknuti da su brza cesta kroz Kaštela i komunalna infrastruktura agencije Eko Kaštelanski zaljev financirani iz EU fondova u udjelu od čak 80 posto. Također projekti zaštite od plavljenja će biti financirani europskim novcem tako da zahvaljujući dobroj pripremi slične uspjehe možemo nastaviti i u budućnosti jer naša stranka ima mlade ljude koji znaju i mogu upravljati ovim gradom – kazao je predsjednik GO HDZ-a Kaštela Ivan Udovičić.
hr Wed Apr 28 2021 14:27:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609ad3ad6f52dfa8678b4615/80

Boban poručuje: 'Nastavljamo naš put prema osiguranju još boljih uvjeta za naše školarce i njihove obitelji'

Samo u školskoj godini 2018./2019. županija je osigurala 12.5 milijuna kuna za 22 tisuće učenika.
Splitsko – dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj osigurala besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima na svom području.

- Početak škole često je veliko emocionalno, ali i financijsko opterećenje za obitelj. Osluškujući potrebe građana, osiguranjem besplatnih udžbenika za osnovnoškolce nastojali smo rasteretiti roditelje i dati pozitivan poticaj učenicima kako bi svi radosnije i zadovoljnije krenuli u novu školsku godinu. Samo u školskoj godini 2018./2019. županija je osigurala 12.5 milijuna kuna za 22 tisuće učenika, koliko ih je tada pohađalo osnovne škole kojima je osnivač županija te nabavila 213 tisuća udžbenika. Nastavljamo naš put prema osiguranju još boljih uvjeta za naše školarce i njihove obitelji - rekao je Blaženko Boban.


hr Tue May 11 2021 21:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607842c06f52df96328b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Vice Mihanović: 'Toni Tomas, osnivač Taekwondo kluba Marjan, dio je naše liste za Gradsko vijeće'

Planiraju zajedno podići razinu ulaganja u splitski sport...
Kandidat za gradonačelnika Splita Vice Mihanović, objavio novog člana svoje liste za Gradsko vijeće Grada Splita. 

- Drago mi je da je Toni Tomas, izbornik hrvatske Taekwondo reprezentacije i osnivač najtrofejnijeg Taekwondo kluba u Hrvatskoj – kluba Marjan, prihvatio moj poziv i pristao biti dio naše liste za Gradsko vijeće Grada Splita. Dugogodišnjim radom, zajedno sa svojim suradnicima, omogućio je da u Split stignu brojne europske, svjetske i olimpijske medalje. Zajedno ćemo u sljedećem mandatu podići razinu ulaganja u splitski sport kroz snažnije vrednovanje sportske izvrsnosti i poticanje naše djece na bavljenje sportom - napisao je Mihanović.
hr Tue May 11 2021 20:53:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609aca786f52df0c688b45bd/80
Foto: Pixabay

U Hrvatsku stiže brzi kućni test za koronu, evo koliko će koštati

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

U Hrvatskoj se priprema veliko otvaranje uoči turističke sezone. Nakon najavljenih kontroliranih okupljanja, u ljekarne uskoro stižu brzi testovi za osobnu upotrebu.

Kako doznaje RTL, brzi testovi za osobnu upotrebu stižu u Hrvatsku za desetak dana.

- Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu - rekao je član uprave Medike Jakov Radošević.

Moći će se kupiti u ljekarnama, cijena ispod 100 kuna

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način - kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a cijena će biti ispod 100 kuna.

hr Tue May 11 2021 20:19:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ea9abd66f2ab8f4038b46dc/80
Foto: Unsplash

Komora: Upisne kvote za medicinske sestre nužno povećati, a ne smanjivati

Navodi se kako namjera o smanjenju upisnih kvota proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Hrvatska komora medicinskih sestara smatra da upisne kvote za medicinske sestre i medicinske tehničare treba nužno povećati za 50 posto, a ne ih smanjivati kako planira Ministarstvo obrazovanja, jer trenutačno u javnom zdravstvu nedostaje čak 4000 medicinskih sestara.

Za Hrvatsku komoru medicinskih sestara (HKMS) krajnje je neprihvatljiva namjera da se smanje upisne kvote za školovanje medicinskih sestara i tehničara kada ih u javnom zdravstvu toliko nedostaje, ustvrdila je ta komora u utorak u priopćenju.

Navodi se kako namjera o smanjenju upisnih kvota proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Podsjeća se da Komora već nekoliko godina upozorava da se upisne kvote trebaju nužno povećati za 50 posto kako bi se dugoročno riješio ovaj gorući problem, ali i upozorava da, suprotno tome, Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže Odluku kojom umjesto postupnog povećanja smanjuje predviđen broj učenika u idućoj školskoj godini.

Komora je navela da Ministarstvo obrazovanja predlaže da se ove jeseni u novu školsku godinu upiše 1077 učenika, što je 16 učenika manje nego lani.

Do 2030. u mirovini između pet i sedam tisuća medicinskih sestara

Upozorenje o ozbiljnosti situacije u javnom zdravstvu zbog velikog nedostatka medicinskih sestara, Komora je potkrijepila i podatcima, među kojima i da je od 2013. iz Hrvatske na rad u inozemstvo otišlo oko 2700 medicinskih sestara. 

- U trenutku kada u bolničkom sustavu nedostaje više od četiri i pol tisuće medicinskih sestara tj. 22 posto sistematizacijom predviđenih radnih mjesta za ovu struku, kada znamo kadrovsku prenapregnutost javnoga zdravstva, nevjerojatno je da se planira smanjenje upisnih kvota u programe koji obrazuju za ovu struku - istaknula je Komora.

Zato je, da bi se riješio manjak sestrinskoga kadra, nužno značajno povećati upisne kvote, ustvrdio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

S druge pak strane sve više sestara odlazi u mirovinu, pa se procjenjuje da će do 2030. godine u mirovinu otići između pet tisuća i sedam tisuća medicinskih sestara.

Također, navedeno je kako bi se i u slučaju kvalitetnoga povećanja upisnih kvota pozitivni učinci osjetili tek nakon pet godina.

- Propuštanjem povećanja upisnih kvota za još jednu godinu hrvatski zdravstveni sustav osuđen je na negativne kadrovske trendove i neizvjesnu budućnost kvalitetnoga pružanja zdravstvenih usluga pacijentima jer medicinske sestre i medicinski tehničari nesebično skrbe o zdravstvenim potrebama pojedinaca i zajednica, a njihova nezamjenjiva i neprocjenjiva uloga prisutna je na svim razinama pružanja zdravstvene zaštite - zaključio je HKMS.

U hrvatskom bolničkom sustavu zaposleno je nešto više od 20.000 medicinskih sestara i tehničara, a prema istraživanju HKMS-a iz 2020. do cjelovite popunjenosti trebalo bi zaposliti još 4000 medicinskih sestara. Najviše medicinskih sestara nedostaje u velikim bolničkim sustavima (KBC-ima i KB-ama), dok se u općim i županijskim bolnicama kadrovski nedostaci ove struke najčešće kreću od 10 do 35 posto.

hr Tue May 11 2021 18:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .