Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55b55fd97cb23ac02a8b457b/80
Foto: Miroslav Lelas

Dražan Mladin: Očekujemo rekordan odaziv klapa na jubilarni 50. Omiški festival

Izbor za novog ravnatelja festivala dalmatinskih klapa u Omišu posljednjih je tjedana uzburkao omišku političku i javnu scenu, a mi smo razgovarali s ravnateljem na odlasku, gospodinom Dražanom Mladinom

Proteklog vikenda doznali smo pobjednike omiškog festivala klapa u ženskoj i muškoj konkurenciji, a mješovite klape zapjevat će u rujnu u Komiži. Već dugi niz godina ravnatelj festivala je Dražan Mladin, koji bi vrlo uskoro trebao dobiti svoga nasljednika. Kako komentira 49. izdanje festivala i što očekuje od jubilarnog izdanja sljedeće godina kratko je komentirao za naš portal.

Za nama je 49. festival dalmatinskih klapa u Omišu. Je li on ostao posljednja crta obrane izvorne klapske pisme?

- Odmah mi se svidio Vaš uvod. To i jest zadatak ovog festivala. Ovaj festival očuvao je svoj kontinuitet i brine se izvornoj klapskoj pismi. Struka tu igra vrlo važnu ulogu, umjetnički direktor i članovi žirija odrađuju svoj dio posla te vrednuju ono što treba. Omiš je jedinstven, neponovljiv. Klape vrlo rado dolaze u Omiš, među ostalim, provjeriti svoju vrijednost. Istina, bude tu i razočarenja, netko ima realne, netko nerealne ambicije. Nekada je važno i pitanje trenutka. Vidjeli smo u subotu koliko je sve do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno.

Ponavljaju li se klape u Omišu iz godine u godini, koliko mlade klape uopće imaju šanse?

- Naravno da ne. Svake godine se pojavi velik broj debitantskih klapa, a neke od njih uđu i finale i ostvare zapažen rezultat. Mi dajemo naglasak na mlađe klape, a to je posljednjih desetak godina itekako vidljivo. U tom razdoblju dogodila se velika smjena klapskih generacija, što je i normalno. Neke klape odlaze i ulaze u slavnu klapsku povijest, dolaze nove, mlade i motivirane klape. Netko može pitati gdje su klape kao što je Sinj... Ali, recimo, ove godine s nama su bili Arti iz Lumbarde.

U petak su Zagrepčanke odnijele apsolutnu pobjedu, dvije godine za redom istarska klapa Pinguentum je ostvarila sjajne rezultate, a sada je prvu nagradu žirija odnijela klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. Kako to komentirate?

- To je znak da smo mi zdravo tkivo. To znači da vrednujemo ono što u tom trenutku je najbolje. Nijanse znaju odlučiti i klape to prepoznaju. U tom pogledu smatram da smo vrlo pošteni. Riječ festival možda i nije najsretnija. Ovdje klape dolaze potvrditi neku svoju vrijednost. Netko ih ocjenjuje, i pri tom tu ima i subjektivnosti, ali tu smo da podržimo struku za koju znam i vjerujem da djeluje savjesno. Zbog toga Omiš i je to što je.

Sljedeće godine na redu je jubilarni 50. Omiški festival, vjerojatno bez Vas na čelu. Čeka li budućeg ravnatelja težak posao već u prvoj godini?

- Moram reći da svatko onaj tko dođe na ovo mjesto sigurno će biti kvalificiran i ja mu želim puno sreće i uspjeha. Pretpostavljam da ću mu biti podrška u jednom dijelu posla. Ne zavidim mu uopće, 50. festival će tražiti neke svoje posebnosti. Za to će biti potrebno imati jednu jaku potporu, pri tom ne mislim samo na financijsku, već i svaku drugu.

Očekujete li rekordan broj prijava klapa na 50. izdanje festivala?

- Apsolutno. Neki me detalji raduju, a ispričat ću Vam jedan od njih. Ove godine u finali je nastupila klapa Kumpanji s Korčule. Radi se već o etabliranoj klapi koja se vratila na Omiš nakon 9 godina. Kažu da im je ovogodišnji nastup priprema za 50. festival. Pravi klapaši uvijek rado dolaze u Omiš. To je pravi mamac za klape i tko nije u Omišu osvojio punte nitko ga ne priznaje. Tu se radi svojevrsna selekcija, ono što Omiš prizna da je najbolje u nekom trenutku, ostali to priznaju.

Hoće li se održati Večer mješovitih klapa? Zadnjih godina bilo je financijskih problema, izmiještanja događaja...

- Naravno da će se održati. Večer se održava u Komiži u rujnu. Datum se još ne zna, vjerojatno u drugoj polovini mjeseca. Domaćini Komižani su se pokazali jako dobri. Moja je želja da u sklopu 50. FDK večer mješovitih klapa predstavimo omiškoj publici.

Gospodine Mladin, želimo festivalu i Vama osobno mnogo uspjeha i nakon isteka Vašeg mandata.

- Zahvaljujem.

hr Mon Jul 27 2015 07:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/614468806f52dfce2f8b45fa/80
Foto: Silvana Burilović Crnov

'Dar vjernosti – radost ustrajnosti': U Splitu počeli 37. Redovnički dani

Trideset i sedmi Redovnički dani pod geslom “Dar vjernosti – radost ustrajnosti” počeli su u petak 17. rujna u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu.
Program je započeo molitvom Trećega časa, uz sudjelovanje oko 120 redovnica i redovnika, provincijalki i provincijala te dvojice biskupa mons. dr. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa i mons. mr. Bože Radoša, varaždinskoga biskupa.

Uvodni pozdrav u ime Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica u RH uputio je fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Protumačio je da je tema uzeta na tragu nedavno objavljenoga istoimenog Dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskog života. Naveo je riječi iz br. 4 spomenutog dokumenta: „Posvećene osobe koje kroče putem autentične vjernosti prepoznaju i razlučuju vlastitu povijest, ispitujući se prije svega o vjernosti koja je plod ljubavi.“

U svjetlu ovogodišnje Papine poruke za Nedjelju Dobroga pastira koja je naslovljena „Sveti Josip – san o pozivu.“ Naglasio je da je sv. Josip preko sna, koji mu je Bog nadahnuo, svoj život učinio darom te da kroz služenje i vjernost sazrijeva svaki poziv.

Nadbiskup Barišić svake je godine nazočan na Redovničkim danima u Splitu te je u tom duhu kazao da ga uvijek raduje vidjeti taj duhovni skup osoba posvećenog života, „koje svojim zauzetim radom obogaćuju pastoral Crkve služeći braći i sestrama na različitim poljima. Tema je vrlo zanimljiva i korisna. Danas je blagdan sv. Belarmina i podsjetio bih na njegove snažne riječi: 'Dragi mili i milosrdni Gospodine, tko ti ne bi služio svim srcem kad malo osjeti tvoje očinske vladavine' Njega nazivaju mistikom služenja. On je osoba koja je svoje služenje pretvorila u mistiku, susret s Gospodinom“, kazao je nadbiskup Barišić te dodao:

- Htio bih da vas ovi Dani ohrabre u vašem pozivu i poslanju, koji na svoj način uistinu može biti težak i zahtjevan. Gospodin ima povjerenja u nas, budimo ponosni na to i odgovorimo mu svojim autentičnim služenjem i vjernošću.

Nazočnima se obratio i fra Petar Lubina, delegat za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji kazavši: „Vjernost treba ustrajnost, a ustrajat ćemo ako budemo vjerni a da bismo mogli biti vjerni potrebno nam je češće osvježenje jer kad se osvježimo onda zadobijemo i određenu snagu i nađemo orijentir i onda kad ga je teško naći.“

Prvo predavanje naslovljeno „Sveti Josip – uzor vjernosti“ održao je mons. mr. Bože Radoš, varaždinski biskup. „Budući da je Godina sv. Josipa redovnice i redovnici htjeli su da govorim o svetom Josipu kao uzoru redovničkoga života, uzoru vjernosti. Josip je zanimljiv lik za cijelu Crkvu zato je Papa htio da nam bude uz put, da ide s nama kroz ovu godinu, a posebno je zanimljiv za redovnike i redovnice, posvećene osobe. Josip ima svoje snove, zaljubljen je u ženu Mariju, koja je ljubav njegovog života ali dopušta Bogu da se umiješa u njegove snove, da poruši njegove snove i izgradi nešto mnogo veće, dopušta se ugraditi u jedan veliki Božji plan“, kazao je mons. Radoš te nastavio:

- Svatko od nas ima svoje snove i sanja život, ali Bog je uvijek spreman uključiti se u naše snove i proširiti naš mali i skučeni svijet da bi nas uključio u svoj plan.“

Biskup je posebno istaknuo da ne moramo biti u centru da bismo imali važnu ulogu i da ne moramo igrati glavnu, ključnu ulogu u filmu da bismo bili zapaženi i važni.

- Mnoge redovnice i redovnici su u drugom planu a koji je toliko važan da o njemu često ovisi ono što je bitno. Josip je čovjek drugoga plana ali u njegovom životu Bog igra tako važnu ulogu da ono što je iz drugoga plana izišlo to je za nas, za cijelu Crkvu, za povijest spasenja neizbrisivo i važno“, naglasio je, između ostaloga, biskup Radoš.

Predavanje mr. sc. s. Vinke Marović, FDC naslovljeno je „Ustrajna molitva: od Memoria Dei do ustrajnosti u vjernosti posvećenih osoba.“ U izjavi za katoličke medije naglasila je da se za „današnje vrijeme kaže da je vrijeme iskušenja, krize vjernosti, kulture prolaznosti koja rezultira jednom likvidnom vjernošću. U tom je smislu papa Franjo na plenarnom zajedanju za osobe posvećenog života 2017. god. rekao da je vjernost stavljena na kušnju, da smo suočeni s krvarenjem koje slabi bilo posvećeni život bilo sam život Crkve. Zato je Kongregacija za ustanove posvećenog života, želeći odgovoriti na ovaj poticaj pape Franje, izdala smjernice 'Dar vjernosti – dar ustrajnosti' i u tom se svjetlu odvijaju ovi redovnički dani. Govoriti o vjernosti i ustrajnosti nije moguće bez molitve, stoga sam smatrala važnim istaknuti one značajke molitve koje nam danas mogu pomoći njegovati tu ustrajnost i vjernost. Prije svega tu je molitva koja je ustrajna, molitva koja je memoria Dei – prilika za sjećanje na Božja djela i njegovu ljubav i molitva koja nije samo sjećanje na prošlost nego i novo rađanje.“

Spomenula je i dimenzije molitve koje su danas zanemarene poput molitve kao želje, molitve kao traženje i molitve kao borbe.

Redovnički dani u Splitu trajat će dva dana. Uz prigodu za sakrament pomirenja i euharistijska slavlja, predavanja će održati i dr. sc. p. Tomislav Špiranec, SJ o duhovnoj pratnji posvećenih osoba u vremenu krize; doc. dr. sc. Taras Barščevski izlagat će o temi: „’Što će ti ovdje, Ilija?’ (1 Kr 19,9) Vjernost pozivu Boga u ‘glasu Tišine’“; mr. sc. fra Josip Petonjić, OFMConv govorit će o ulozi redovničke zajednice u razlučivanju zvanja; a mr. sc. s. Danijele Anić, ASC o pozivu unutar poziva.
hr Fri Sep 17 2021 12:07:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/614332b96f52dfc12f8b4583/80
Foto: Županija

Kreće škola primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool za učenike osnovnih i srednjih škola

Ove godine naglasak na umjetnoj inteligenciji i radu na platformi CodeAnywhere

Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-dalmatinska županija i ove godine, petu godinu za redomu sklopu projekta ICT županija organizira EDIT CodeSchool 2021./22. - besplatnu školu primijenjenog programiranja za učenike osam osnovnih i 13 srednjih škola koji će kroz pet različitih tečajeva svladati osnove programiranja i izrade web stranica i aplikacija s posebnim naglaskom na umjetnu inteligenciju i svjetske programerske trendove. Istodobno, steći će znanja i vještine koje ih u budućnosti mogu odvesti do zaposlenja u IT industriji ili ih vrhunski pripremiti za daljnji razvoj na studijima računarstva.

Svi zainteresirani prijaviti se mogu putem web stranice u razdoblju od 06. do 24. runa 2021. godine. Ako vas zanimaračunalno programiranje, IT svijet i komunikacijske, nove tehnologije te se želite u budućnosti baviti jednom od najprosperitetnijih gospodarskih grana, prijavite se na vrijeme, nemojte čekati zadnji dan jer je broj prijava po školama ograničen!

Škola primijenjenog programiranja EDIC CodeSchool održava se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informacije u trajanju od dva sata tjedno, a sastoji se od 15 lekcija i 30 sati mentoriranja. Nastava će se održavati online ili uživo, ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i održavanju nastave u školama. Polaznici će raditi u manjim grupama od maksimalno 15 učenika, a učenje je organizirano iz posebno kreiranih modernih materijala sa zadacima u elektroničkom obliku gdje svi učenici rade praktičan završni rad i na kraju mogu osvojiti vrijedne nagrade.

Kroz osnovni tečaj u osnovnim školama, učenici 7. i 8. razreda razvijat će inteligentne web aplikacije RIWA i usvojiti osnove HTML-a, CSS-a i Javascript-a. Ove godine novost je i srednji tečaj u osnovnim školama koji se organizira za učenike koji su prethodne godine pohađaliosnovni tečaj. Kroz ovaj tečaj, polaznici će nastaviti raditi aplikacije temeljene na umjetnoj inteligenciji koje će se moći koristiti i na mobilnim uređajima. Za učenike nižih razreda srednjih škola organizirat će se osnovni (HTML, CSS i CSS framework), srednji tečaj JavaScript-a (osnove JS-a) i napredni JavaScript tečaj za više razrede srednjih škola kroz koji polaznici prolaze osnove JS-a te obrađuju naprednije koncepte.

Novost u odnosu na prethodne četiri generacije je što će svi polaznici EDIT CodeSchool 2021./22. od ove godine koristiti CodeAnywhere online platformu za programiranje koju su osmislili i uspješno plasirali na tržište Splićani Ivan Burazin i Vedran Jukić. Njihov je istoimeni projekt prepoznat na globalnoj razini i postao prvi hrvatski startup koji je ušao u poznati svjetski startup akcelerator Techstars u Bostonu. Istodobno, u suradnji sa ICT županijom, u Splitu su devet godina unazad organizirali ShiftConference, najveću developersku konferenciji u jugoistočnoj Europi koja je okupila svjetsku klasu predavača i najbolje predstavnike svjetske developerske scene.

EDIT CodeSchool koja se održava od 2017. godine, do sada je završilo preko 2.000 učenika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.Projekt je pokrenut u sklopu projekta ICT županija s ciljem razvoja IT sektora i pozicioniranja Splitsko-dalmatinske županije i Splita na digitalnoj karti svijeta kao te kao poželjne destinacije digitalnih nomada.

hr Thu Sep 16 2021 14:04:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6058480c6f52df8e0b8b46f7/80
Foto: D.N.

Pridružite se akciji Zelena čistka 2021.: 'Ponesite rukavice i dobru volju!'

U sklopu akcije Zelena čistka, u subotu, 18. rujna 2021. od 9 do 13 sati pridružite se akciji čišćenja rijeke Žrnovnice.

U sklopu akcije Zelena čistka, u subotu, 18. rujna 2021. od 9 do 13 sati pridružite se akciji čišćenja rijeke Žrnovnice. Čisti se rijeka Žrnovnica, šetnica uz rijeku, centar Žrnovnice i Korešnice, glavne prometnice. Okupljanje volontera je od 9 sati u „Bašti“ u centru Žrnovnice (Seosko gospodarstvo Antoničin Mlin).

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Akciju na nacionalnoj razini organizira udruga Žmergo, a koordinaciju provodi zajedno s lokalnim partnerima na terenu.

U akciji sudjeluju: udruga Žrvanj, OŠ Žrnovnica, JVP Split, DVD Žrnovnica, Čisteći medvjedići, Planinarski klub Gojzerice, Planinarsko društvo Perun, Društvo Marjan, Limena glazba Žrnovnica, HGSS Split, Mjesni odbor Žrnovnica, Grad Split, Čistoća Split d.o.o., Općina Podstrana, Ronilačko Ekološki Klub Podstrana i mnogi drugi.

Odvojimo svi zajedno malo slobodnog vremena, učinimo naš Grad i našu Žrnovnicu čišćom i zelenijom! Ponesite rukavice i dobru volju!

* U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta akcija se odgađa.

hr Thu Sep 16 2021 13:59:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61432d9e6f52dfce2f8b4568/80

Veliki spektakl na Santiago Bernabeu - Korida kod kumova Dicmo 2021.

Ljubitelji pučkih svečanosti uživat će u 12 borbi vrhunskih bikova s ovih i širih područja.
Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera ove nedjelje, 19. rujna, 2021. s početkom u 12 sati održat će se najzanimljivija korida i borba bikova - Korida kod kumova u Dicmu.

Ljubitelji pučkih svečanosti uživat će u 12 borbi vrhunskih bikova s ovih i širih područja. Glavna borba odvijat će se između Zeće, bika u vlasništvu Ante Baće Madunića iz Ciste Provo i bika Pele čiji je vlasnik Ante Slišković iz Imotskog za šampiona RH.

Vakciner je novi bik velikih uzgajivača i ljubitelja ovih životinja, braće Kokan iz Dicma od kojeg se očekuje strašna borba protiv Zekonje u vlasništvu mesne industrije Šakić.

Provedite ovu nedjelju u Dicmu, uz stare i dobre običaje i mnoštvo gastrodelicija uživajte u borbi bikova - Korida kod kumova Dicmo 2021.hr Thu Sep 16 2021 13:43:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .