Menta ili metvica: liječi probavne smetnje i uklanja loš zadah

Latinski naziv –Mentha piperita

Druga imena: nana, paprena metvica,ljuta nana

“Koliko je riba u moru, koliko varnica izlazi iz Etne- toliko je vrsta mente”( Z. Gursky, 1983.)

Namjerno započinjem ovom rečenicom iz poznate knjige( “Zlatna knjiga ljekovitog bilja” )poznatog autora . Iz same rečenice iščitavamo kako u svijetu, a i u našoj zemlji ima jako puno vrsta roda ove biljke. Vrsta Mentha piperita svojim latinskim imenom prepoznatljiva je svugdje u svijetu. Jedna je od najljekovitijih vrsta mente. 

Koristi se i u farmaciji, a posebno listovi i eterično ulje paprene mente. Ova ljekovita biljka uzgaja se u našim vrtovima iz sjemena ili vegetativno (uzgajanje pomoću dijela stabljike).

U listovima ima puno eteričnog ulja, tanina, gorkih tvari…Najznačajniji sastojak eteričnog ulja je mentol kojeg u biljci ima čak 60 %. Biljku možemo koristiti u svježem ili sušenom obliku. Ukoliko je sami sušimo moramo dobro poznavati vrstu i način sušenja kako bi u njoj ostalo što više ljekovitih sastojaka.

Ova biljka se koristi na razne načine, a jedan od najčešćih je čaj od ove biljke koji se priprema vrlo jednostavno (punu jušnu žlicu listova metvice stavimo u 1/4 litre provrele vode i ostavimo poklopljeno 5 do 10 minuta, ocijedimo i pijemo toplo, najbolje nezaslađeno).

Odlično  je sredstvo protiv želučanih i crijevnih tegoba jer smiruje i opušta crijeva, djeluje na održavanje  oralnog zdravlja jer spriječava bolesti desni i loš zadah. Korisna je kod  glavobolje ili migrene, olakšava lupanje srca, potiče krvotok. Koriste je bolesnici s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolestiAlkaloidi iz mente pospješuju rad jetre i žuči. 

U vanjskoj primjeni svježe zgnječene listove možemo nanositi na natečene zglobove kod artritisa ili gihta

Ulje olakšava zubobolju i grlobolju. Ovo su najčešća ljekovita svojstva metvice, a sigurno ih ima još. 

Preporučam ovu biljku koristiti i kao sastojak raznim čajnim mješavinama jer će tako poboljšati miris i okus, a često i poticajno djelovati na ostale biljne sastojke.

ZANIMLJIVOSTI

Grci i Rimljani koristili su ovu biljku u vjerskim obredima i stavljali je u krune, koristili su je protiv glavobolje, kašlja, uboda kukaca i zmijskih ugriza.

Dosjetljive Rimljanke miješale su mentu i med nakon ispijanja vina koje je u ono doba bio zločin koji se kažnjavao smrtnom kaznom. Kako bi sakrile da su pile vino, konzumirale bi smjesu mente i meda.

Menta ima i afrodizijačka svojstva, pa je nisu smjeli koristiti vojnici u staroj Grčkoj u doba rata.

Arapi od pamtivijeka piju čaj od mente kao simbol prijateljstva, ljubavi i poticanja muževnosti.

Ispijanje vode s listovima svježe mente zaustavlja štucavicu.

Mentu koristimo i u prehrani kao začin i dodatak raznim jelima, pečenjima, varivima. Izabrala sam jedan napitak koji je meni najdraži za vrijeme ljetnih vrućina za dobro osvježenje, a vrlo je jednostavan za pripremu.

SIRUP OD MENTE

litra vode

nekoliko stručaka mente,otprilike 20 grama

10 grama šećera

PRIPREMA

Vodu, mentu i šećer kuhati dok se šećer ne otopi. Ohladiti, dodati nekoliko kriški limuna ili limete i dosta leda.Poklopiti i piti svježe.Omjer šećera i mente možemo stavljati po želji.

Uživajte u ovom svježem ljekovitom napitku.


POSLJEDNJE DODANO: