Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ac77f132af47fd76a8b45a4/80
Foto: D.N.

Menta ili metvica: liječi probavne smetnje i uklanja loš zadah

Mentu koristimo i u prehrani kao začin i dodatak raznim jelima, pečenjima, varivima

Latinski naziv -Mentha piperita

Druga imena: nana, paprena metvica,ljuta nana...

"Koliko je riba u moru, koliko varnica izlazi iz Etne- toliko je vrsta mente"( Z. Gursky, 1983.)

Namjerno započinjem ovom rečenicom iz poznate knjige( "Zlatna knjiga ljekovitog bilja" )poznatog autora . Iz same rečenice iščitavamo kako u svijetu, a i u našoj zemlji ima jako puno vrsta roda ove biljke. Vrsta Mentha piperita svojim latinskim imenom prepoznatljiva je svugdje u svijetu. Jedna je od najljekovitijih vrsta mente. 

Koristi se i u farmaciji, a posebno listovi i eterično ulje paprene mente. Ova ljekovita biljka uzgaja se u našim vrtovima iz sjemena ili vegetativno (uzgajanje pomoću dijela stabljike).

U listovima ima puno eteričnog ulja, tanina, gorkih tvari...Najznačajniji sastojak eteričnog ulja je mentol kojeg u biljci ima čak 60 %. Biljku možemo koristiti u svježem ili sušenom obliku. Ukoliko je sami sušimo moramo dobro poznavati vrstu i način sušenja kako bi u njoj ostalo što više ljekovitih sastojaka.

Ova biljka se koristi na razne načine, a jedan od najčešćih je čaj od ove biljke koji se priprema vrlo jednostavno (punu jušnu žlicu listova metvice stavimo u 1/4 litre provrele vode i ostavimo poklopljeno 5 do 10 minuta, ocijedimo i pijemo toplo, najbolje nezaslađeno).

Odlično  je sredstvo protiv želučanih i crijevnih tegoba jer smiruje i opušta crijeva, djeluje na održavanje  oralnog zdravlja jer spriječava bolesti desni i loš zadah. Korisna je kod  glavobolje ili migrene, olakšava lupanje srca, potiče krvotok. Koriste je bolesnici s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolestiAlkaloidi iz mente pospješuju rad jetre i žuči. 

U vanjskoj primjeni svježe zgnječene listove možemo nanositi na natečene zglobove kod artritisa ili gihta

Ulje olakšava zubobolju i grlobolju. Ovo su najčešća ljekovita svojstva metvice, a sigurno ih ima još. 

Preporučam ovu biljku koristiti i kao sastojak raznim čajnim mješavinama jer će tako poboljšati miris i okus, a često i poticajno djelovati na ostale biljne sastojke.

ZANIMLJIVOSTI

Grci i Rimljani koristili su ovu biljku u vjerskim obredima i stavljali je u krune, koristili su je protiv glavobolje, kašlja, uboda kukaca i zmijskih ugriza.

Dosjetljive Rimljanke miješale su mentu i med nakon ispijanja vina koje je u ono doba bio zločin koji se kažnjavao smrtnom kaznom. Kako bi sakrile da su pile vino, konzumirale bi smjesu mente i meda.

Menta ima i afrodizijačka svojstva, pa je nisu smjeli koristiti vojnici u staroj Grčkoj u doba rata.

Arapi od pamtivijeka piju čaj od mente kao simbol prijateljstva, ljubavi i poticanja muževnosti.

Ispijanje vode s listovima svježe mente zaustavlja štucavicu.

Mentu koristimo i u prehrani kao začin i dodatak raznim jelima, pečenjima, varivima. Izabrala sam jedan napitak koji je meni najdraži za vrijeme ljetnih vrućina za dobro osvježenje, a vrlo je jednostavan za pripremu.

SIRUP OD MENTE

litra vode

nekoliko stručaka mente,otprilike 20 grama

10 grama šećera

PRIPREMA

Vodu, mentu i šećer kuhati dok se šećer ne otopi. Ohladiti, dodati nekoliko kriški limuna ili limete i dosta leda.Poklopiti i piti svježe.Omjer šećera i mente možemo stavljati po želji.

Uživajte u ovom svježem ljekovitom napitku.


hr Fri Apr 06 2018 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62aeabe018d1cb31948b456c/80

Crna murva ili dud - izvrstan lijek protiv dijabetesa i oboljenja kardiovaskularnog sustava, s njom ćete i mršaviti

Osim ove vrste najčešći je bijeli dud (Morus alba) i crveni dud (Morus rubra).
Spada u obitelji dudovke. To je drvo koje raste do 20 metara visine. Ima razgranatu krošnju. Listovi su široko jajasti, nazubljeni na vrhu. Naličje lista je dlakavo. Cvjeta u petom i šestom mjesecu. Porijeklo vuče iz Azije.

Listovi se koriste za ublažavanje bolova u zubima, otapanje kamenca u bubrezima i žučnom mjehuru. Kora duda koristi se kod crijevnih parazita.

Vjeruje se da dud, posebno bijeli liječi više vrsta tumora. Dud se koristi u kozmetičke svrhe i dodaje u kreme koje se koriste protiv pjega na koži.

Latinski naziv riječi morus u stvari znači kašnjenje, jer je to jedna od rijetkih biljaka koja kasno cvijeta, kako bi zaštitila svoje plodove od kasnih mrazova.

Koristili su ga Grci i Rimljani u razne svrhe. Danas je pomalo zaboravljena biljka. Nekad je hranio generacije djece i bio glavno voće u raznim mjestima.

Plodovi su vrlo ukusni, koriste se u svježem stanju, niskokaloričnog su sastava, puni vitamina C, B i željeza. Ublažavaju bolesti srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i dobra su kura za mršavljenje. Nedozreli plodovi koriste se protiv proljeva, a zreli kao laksativ. Sok crnog duda djeluje antiseptično, pomaže kod upale grla i usne šupljine, poboljšava mokrenje. Od zrelih plodova rade se razni pripravci poput soka, džema i želea. Listovi duda smanjuju nivo šećera u krvi, čak do 20%.



Čaj od listova duda protiv dijabetesa

Osušene listove duda, oko 50 grama preliti s litrom kipuće vode.
Ostaviti poklopljeno 8 do 10 sati uz povremeno miješanje. Čaj procijediti i piti preko dana.


hr Sun Jun 19 2022 08:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna
//www.dalmacijanews.hr/files/625b9af0ecdbd1e6408b4589/80

Rutvica, biljka koja može biti lijek, ali i - otrov

Koristi se između ostalog pri spravljanju čaja za smirenje, ali potreban je oprez s njom, jer su neke osobe alergične
LATINSKI - Ruta graveolens

NARODNI NAZIVI: ruta, rutva, petoprstica...

Grmolika biljka, vrlo neugodnog mirisa, zelenožute boje i sitnih žutih cvjetova. Uzgaja se u vrtovima, premda raste i samoniklo. Cvjeta od travnja do srpnja. U ljekovite svrhe ubraja se cijela biljka. Bere se u vrijeme cvatnje za oblačna vremena. Suši se na prozračnom i tamnom mjestu.

OPREZ! Neki ljudi su alergični na rutvicu i pri samom dodiru, zato pazite.

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u mješavinama. Ona može biti i lijek i otrov, zato oprezno s njom. Njen čaj se koristi za smirenje, pomaže kod padavice, vrtoglavice, angine pectoris.  Rutvica se koristi za liječenje umornih očiju, visokog krvnog tlaka. Dobra je protiv menstrualnih bolova i nervoznog lupanja srca.

Kapi rutvičina ulja dobre su protiv nagluhosti. Čaj je dobar protiv raznih crijevnih nametnika. Moramo biti oprezni pri upotrebi čaja, koristimo ga vrlo razblaženog u malim gutljajima.

Za smirenje koristimo mješavinu nekoliko biljnih vrsta, 10 g rutvice, 10  metvice i odoljena, 15 g cvjetova gloga, 5 g kima i 10 g cvjetova imele. Sve izmiješamo. U 25 dl uzavrele vode  dodamo žlicu mješavine. Nakon 10 minuta pijemo u gutljajima dok je još toplo. Koristimo 2-3 šalice dnevno.

Mješavina za crijevne smetnje sastoji se od kadulje, borovice, kićice, stolisnika, dubčaca, matičnjaka, anisa. Ovu mješavinu pijemo također u malim gutljajima i to toplu.

OPREZ! Trudnice ne smiju uzimati ovaj čaj jer može izazvati abortus.

Dobro je rutvicu imati zasađenu u vrtu jer tjera zmije.

Dalmatinci rutvicu stavljaju u travaricu kao ukras. Stavlja se jedna mala grančica kako bi rakija imala ljepšu aromu.


 


hr Sun Apr 17 2022 06:46:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6252f714ecdbd14b2d8b456b/80
Foto: DN

Divlja šparoga, kraljica proljeća: Čisti organizam i pospješuje probavu, snižava kolesterol...

Bogata je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom
Želimo li očistiti organizam nakon duge zime i kalorične prehrane, posegnimo za onim što nam je Bog poslao u ove proljetne dane, a to su divlje šparoge.

Šparoge su pune vitamina i minerala, dobar su izvor vlakana ,pune su željeza, tiamina, folne kiseline i ostalih minerala. Zbog svog niskokaloričnog sastava trebali bi ih konzumirati svi koji drže do svog zdravlja. Samo 100 g šparoga sadrži 20 kalorija. Šparoge imaju gorak okus za koji  je zaslužan asparagin, tvar koja potiče rad jetre i žuči. Više od 90% sastava šparoge je voda, pa ima i jako diuretičko djelovanje koje potiče čišćenje organizma. Kako obiluje vlaknima ima i laksativno djelovanje. Samim time čisti kožu i djeluje protuupalno. Bogata je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom.



Zbog svog sastava dobra je za snižavanje kolesterola, te reguliranje krvnog tlaka. Vitamin K kojim obiluje šparoga pomaže u jačanju kostiju, bolestima kardiovaskularnog sustava. Već smo spomenuli da je izvrsna za probavu, te je mogu koristiti svi koji boluju od raznih probavnih tegoba.
Šparoga se preporuča dijabetičarima i onima koji boluju od kroničnog umora. Neke drevne kulture ubrajaju šparoge u afrodizijačka jela. Posebno su zbog toga cijenjene u francuskoj kuhinji još od vremena Luja  XIV. koji ih je uzgajao u plastenicima kroz cijelu godinu. Čak je za njih pravljeno posebno posuđe od porculana i keramike, pa je time upotpunjen i osjet vida što je posebno bitno u kulinarstvu.

Ovu proljetnu biljku možemo pripremati na razne načine, kao salatu, juhu, rižot, kajganu... Kad je kuhate, ne bacajte vodu koju ste procijedili jer služi kao izvrstan tonik za čišćenje lica.
Pa ako ne možete poći u prirodu na branje šparoga, pođite na splitske pazare koji su ovih dana  puni ove ljekovite biljke. Osim šparoge možete naići  i na sličnu vrstu, kuku ili bljušt. Nešto je manje bogata svim ovim nabrojenim, ali je isto izvrstan čistač organizma i jeftinija od šparoge. Preporučamo ih obje, pomiješane zajedno.

SALATA OD ŠPAROGA

Šparoge očistiti, ukloniti tvrde, drvenaste dijelove. Kuhati 2-3  minute u provreloj vodi. Paziti da se ne prekuhaju. Procijediti, vodu od kuhanja sačuvati i piti kao detoks čaj. Kuhane šparoge spremiti na salatu s tvrdo kuhanim jajima ili bez njih.  Začiniti po želji, maslinovim uljem i octom.
Dobar tek!
hr Sun Apr 10 2022 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/624864d5ecdbd152168b4683/80
Foto: DalmacijaNews

Bor ljekovitost skriva u svojim igličastim listovima, a dobar je za one koji imaju problema s dišnim putevima

Smola bora puna je vitamina i služi za liječenje rana, kožnih oboljenja..

Narodni nazivi : crni bor, alepski bor, bijeli bor

Vrsta : Pinus nigra, Pinus halepensis, Pinus silvestris

Borovi spadaju u porodicu  Pinaceae i gotovo svi u svom sastavu imaju eterična ulja koja djeluju povoljno na respiratorni sustav. 

U tu svrhu koriste se iglice, smola, češeri i kora drveta. Borove iglice, to jest njegovi listovi bogati su vitaminom C. Boravak i šetnja borovom šumom pomažu osobama koje imaju problema s dišnim organima i štitnjačom. Zato je dobro u borovoj šumi duboko disati i izventilirati svoja pluća.

Čaj od borovih iglica vrlo je ugodnog mirisa i okusa, a samo jedna do dvije šalice dnevno dovoljna je za izlučivanje nakupljene sluzi u dišnim organima. Ponekad je dovoljno udisati paru od borovih iglica kako bi se ublažila prehlada i razbila sluz u plućima.

Smola bora služi za liječenje rana, kožnih oboljenja i reumatizma. Skuplja se  nožićem na mjestu oštećenja kore gdje se smola luči. Vrlo je ljepljiva pa se s nožića skida najlakše uljem u kojem se i otapa. Nikad se ne smije skinuti svu smolu s jednog mjesta.

Smola je puna vitamina A, D, K, E, bakra, kalcija, cinka, mangana, kobalta, željeza, joda. Terpentin, sastojak iz smole bora ima umirujuća svojstva te liječi nesanicu. Melemom od borove smole liječi se upala pluća. Mazati 2 do 3 puta dnevno.

 Ovaj melem liječi bol u koljenima i mišićima jer ubrzava cirkulaciju i time smanjuje bol. 

Poznati pripravak bora je sirup od mladih borovih iglica koji liječi kašalj, bronhitis, prehladu. Pušačima pomaže kod iskašljavanja. Najbolji sirup radi se od mladih pupoljaka koji su u stvari mlade šišarke. Liječe najuporniji kašalj, bronhitis, akutni katar ždrijela.

PRIPREMA SIRUPA

Za sirup su nam potrebni svježi, mladi izdanci bora, smeđi šećer i domaći, neprskani limun. U steriliziranu teglu stavljamo red borovih izdanaka, red šećera, zatim red sjeckanog limuna. Postupak ponavljamo dok napunimo teglu do vrha. Ako nemamo limuna, sirup radimo bez njega. Staklenku zatvorimo, držimo na suncu 40 dana dok se šećer ne otopi. Procijedimo i čuvamo u hladnjaku. Uzimaju se dvije žlice dnevno.

ČAJ OD BOROVIH IGLICA

U pola litre vode stavimo 20 -ak borovih iglica. Kad voda s iglicama prokuha ostavimo poklopljeno pola sata. Nakon toga procijedimo i po potrebi zasladimo medom. Mladi izdanci beru se od ožujka do lipnja.


hr Sat Apr 02 2022 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .