Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611cb2bb6f52df2d078b468c/80
Foto: Pixabay

Popis stanovništva: Jedan član kućanstva može samopopisati sebe i svoje članove kućanstva putem sustava e-građani

Podaci ostaju u Zavodu i u trenutku obrade oni se anonimiziraju i agregiranju, te nije moguće doći do pojedinačnog podatka.
Pred nama je najveći i najzahtjevniji proces Hrvatskog zavoda za statistiku a to je popis stanovništva. Na ovom popisu stanovništva konačno bismo mogli reći zbogom papirima. Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kazala je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako trenutno popisna povjerenstva imenuju potrebne popisivače. Sljedeći tjedan bi počela podjela prijenosnih računala svim popisivačima na teritoriju Republike Hrvatske kako bi na vrijeme započela edukacija. 

"Ako samo jedan član kućanstva ima pristup sustavu  e- građani, moći će samopopisati sebe i svoje članove kućanstva"

Popis stanovništva, njegova prva službena faza, faza samopopisivanja, trebala bi započeti 13., pa do 26 rujna. Takav način popisivanja nije kompliciran, jer je upitnik vrlo jednostavan. Probni popis ove godine bio je u ožujku ove godine, te postoji određeni uzorak na razini Republike Hrvatske.

- Potrebno je samo da su građani registrirani u sustav e- građana, barem jedanput da su se registrirali, prema sadašnji podacima za sada ih se registriralo preko 1 400 000 građana, preostalo je još tri tjedna, te ovim putem pozivamo sve građane da se registriraju u sustav e- građani, ako to još nisu učinili, a kako bi mogli pristupiti samopopisivanju, rekla je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Dovoljno je samo da jedan član kućanstva ima pristup tom sustavu, te može popisati sebe i svoje članove kućanstva.

"Popisivači će obići sve adrese, jer moraju uzeti šifre"

Ipak, ako se ljudi i samopotpišu, popisivač će obići i takva kućanstva, odnosno popisivač će obići sve adrese u prvoj fazi, jer nakon te faze slijedi druga faza popisivanja.

Popisivač će pokucati na vrata i uzet će šifru. Nakon samog procesa samopopisivanja, svaki građanin će dobiti kontrolnu šifru, koju je potrebni ili spremiti, slikati, ispisati ako posjeduju printer. I upravu tu širu, oni su dužni predati popisivaču, a on neće provjeravati što su oni napisali, neće gledati popisni upitnik, nego će uzeti šifru. Ta šifra je Državnom zavodu za statistiku kontrola da se kućanstvo stvarno i popisalo.

"Svi podaci su sigurni"

Svi podaci koji Državni zavod za statistiku prikuplja i obrađuje su sigurni, pa tako i podaci popisa stanovništva.

- Svi podaci koje mi prikupljamo su službena tajna, te ti podaci ne mogu izaći iz Zavoda u pojedinačnom obliku. Dakle, svi podaci koje mi objavljujemo su agregirani, dodala je Brković.

Podaci ostaju u Zavodu i u trenutku obrade oni se anonimiziraju i agregiranju, te nije moguće doći do pojedinačnog podatka.

Što ćemo doznati iz popisa?

Ovim popisom stanovništva doznat ćemo prostoran raspored stanovništva prema njihovim demografskim, ekonomskim, socijalnim, migracijskim karakteristikama.

Na svako pitanje koje je u upitniku, morat će se odgovoriti, jer ako osoba ne odgovori na postavljeno pitanje, neće moći prijeći na drugo pitanje, odnosno neće moći zatvoriti upitnik.

Svi prikupljeni podaci šalju se u Eurostat

Svi prikupljeni podaci šalju se u Eurostat, jer je to krovna organizacija, kako bi se mogla napraviti međunarodna usporedba.

Prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj, 31. prosinca 2020., je bilo više od četiri milijuna stanovnika, točnije 4 036 000 stanovnika, a kakvo će biti stvarno stanje znat će se iza ovog popisa stanovništva.
hr Wed Aug 18 2021 09:12:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .