Dio prljavog novca Darka Šarića opran i u Sloveniji?

Postoji velika vjerojatnost da je dio “prljavog novca” koji je prodajom droga stekao klan “kokainskog kralja” Darka Šarića, koji se ovih dana predao i zatvoren je u Srbiji, “opran” preko Slovenije, piše u četvvrtak ljubljanski “Dnevnik”.

“Uvjeren sam da je Slovenija, koja je rasprodana u vrijeme tranzicije, još uvijek Meka za pranje novca”, izjavio je za list nekadašnji načelnik slovenske kriminalističke službe Jakob Demšar koji sada djeluje kao predsjednik Društva kriminalista Slovenije.

“Događa se da razni umirovljenici, taksisti i konobari kupuju cijela poduzeća novcem koji su navodno zaradili u inozemstvu”, rekao je Demšar, dodavši da je kod prljavog novca najveći problem kako ga legalizirati kroz zakonite poslove.

“Postoji velika vjerojatnost da će se Šarić pokušati nagoditi sa srbijanskim tužiteljstvom za manju kaznu, pa i tako da kaže gdje se nalazi njegov novac u Sloveniji. Bojim se da će nas zbog tih otkrića još jako boljeti glava”, rekao je Demšar.

U Sloveniji je prije četiri godine u opsežnoj kriminalističkoj akciji i u suradnji sa stranim službama sigurnosti bila provedena akcija “Balkanski ratnik”, tijekom koje je bilo uhićeno više desetaka ljudi navodno povezanih sa Šarićem, među njima i poduzetnik Dragan Tošić za kojega se pretpostavlja da je šef slovenskog dijela Šarićeva narko-klana. Veći dio njih, uključujući i Tošića kasnije je iz zatvora pušten jer ih je oslobodio sud, odbivši kao pravovaljane dokaze prihvatiti tajno snimane razgovore članova klana koje su snimile državne obavještajne agencije u Srbiji i Sloveniji.

POSLJEDNJE DODANO: