Article

//www.dalmacijanews.hr/files/640c54f65d79651f4f8b4582/80
Foto: Grad Split

Splitski dogradonačelnik: "Ovim projektom instalirat će se integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata"

Ukupna vrijednost projekta je 4.990.556,27 kn, dok su bespovratna sredstva maksimalnih 85% iznosa projekta
Splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić jutros se na svom Facebooku osvrnuo na projekt SuSTainable. 

Naime, radi se o odobrenju za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta je 4.990.556,27 kn, dok su bespovratna sredstva maksimalnih 85% iznosa projekta, odnosno 4.241.972,83 kn.

- Rezultat je to uspješne projektne prijave koju je Razvojna agencija Split - RaST d.o.o. u suradnji sa Službom za međunarodne i EU projekte te Službom za izgradnju izradila za Grad Split te prijavila na Poziv „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ u prosincu 2021 godine.

Projektom „SuSTainable - Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ instalirat će se integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita (10 osnovnih škola, 3 dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama) kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno sunčeve energije. Na taj će način Grad Split povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u svom vlasništvu, a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije. - stoji u objavi.

Povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izbora energije

- Projekt SuSTainable rezultirat će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Splita za 795 MWh godišnje i smanjenjem ispusta CO2 za 186 tona godišnje te na taj način doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split. - objavio je te rezimirao projekt Sustainabe: 

-          16.02.2023. odrađene su prijave početaka građenja za svih 14 objekta
-          U proces implementacije uz sudionike gradnje uključili smo i Split parking kao budućeg upravitelja svih elektrana, te su nam isti na raspolaganju, od direktora do kolege Ćelića koji delegiran da zajedno s gradom prati kompletnu implementaciju fotonaponskih elektrana,
-          23, 24, 25.02. odrađen je obilazak svih objekata od strane Izvođača, Nadzornih inženjera, predstavnika Split parkinga i predstavnika Grada, gdje smo provjeravali sve gl. projekte, projekte statike, moguća odstupanja od projektiranog i poteškoće, te je od Izvođača zatraženo da popiše sve potencijalne probleme kako bih ih mogli uputiti projektantu ili nama Gradu na rješavanje i dostavu potrebnih informacija vezanih za pojedine objekte (tipa sanacije krovišta KK Split),
-          27.02. otvoren je građevinski ednevnik za OŠ Žrnovnica, dok je za ostale objekte isti otvoren 28.02., što je ujedno i dan uvođenja Izvođača u posao,
-          Izvođač – tvrtka Espera namjerava kroz dva mjeseca dok dođe sva potrebna oprema postaviti kompletne konstrukcije na krovišta, bužire, ormare te po dolasku opreme istu montirati, tako da izvođenje radova ne bi trajalo 14 mjeseci kako je predviđeno, već bi oni to odradili dosta ranije,
-          03.03. u 13 h održan je prvi koordinacijski sastanak u OŠ Kamen – Šine na kojem su prisustvovali predstavnici Izvođača, Nadzora, Koordinatora II zaštite na radu, Projektanti fontonaponskih elektrana, Projektant statike, predstavnici Split parkinga i Grada, na istom su se raspravile sve potencijalne nedoumice oko projekta i dogovoren je obilazak objekata Izvođača i Projektanata da još jednom obiđu sporne objekte što su oni i učinili tijekom ovog tjedna, nakon čega će nam Izvođač i dostaviti kompletnu dinamiku radova,
-          U suradnji sa Split parkingom dali smo Izvođaču nalog da nam po pojedinom objektu sagleda mogućnost proširenja kapaciteta postojećih elektrana, odnosno da prilikom za spomenute buduće dogradnje napravi prijedlog izvođenja s okvirnim tehničkim i financijskim parametrima u obliku troškovnika dodatnih radova. Spomenuti troškovnik bi trebao biti kompletiran tijekom iduca 2 tjedna. Obuhvatio bi radove koje ima smisla sada izvesti (deblji napojni kabeli, veća kućišta elektroormara, izmjena dotrajalih strujnih ormara, jače glavne sklopke...) jer bi isti radovi kasnije izvedeni bili osjetno skuplji.
-          07.03. gradilišta su prijavljena Državnom inspektoratu,
-          07.03. održan sastanak u mom uredu vezan za sanaciju krovišta i istočnog zida na KK Split, gdje smo zajedno s kolegama Šundovom, Marunicom, Maretićem i direktorom KK Split g. Žajom utvrdili da projekt sanacije ne utječe na postavljanje fotonaponske elektrane, te da će projektant statike još jednom pregledati glavni nosač dvorane,
-          Obzirom na naše zajedničke želje i planove u budućnosti za proširenjem sustava solarnih elektrana, samom komercijalizacijom odnosno distribucijom u mrežu, potrebno je sada napraviti nove idejne projekte i zatražiti zahtjev za suglasnost za nova brojila prema Hep-u. Od Split parkinga i projektanata smo dobili informacije da prema trenutnom postojećem zakonu se nadoplata snage u kilowatima ne nadoplaćuje za nova brojila kod sustava solarnih elektrana, ali je u planu promjena zakona gdje bi se počelo naplaćivati po 1kW je 179.18 Eur. Tu treba odmah reagirati i izraditi projekte, te time dobiti suglasnosti od Hep-a jer bi se na taj način uštedilo vrijeme i novac. Što ćemo i napraviti u narednim tjednima.

Isto tako naglašavaju da po trenutnim idejnim projektima fotoelektrane koje se sada postavljaju na školama i vrtićima će se spojiti na razvodni ormar i el. energiju koja se dobije na taj način je moguće samo koristiti za osobne svrhe dok je nije moguće komercijalizirati odnosno distribuirati u mrežu. Uvjet za distribuciju i samu prodaju u mrežu je spajanje na posebno odvojeno brojilo.
Mišljenja su da bi sada trebali voditi brigu o budućem proširenju solarnih foto elektrana jer u budućnosti će nam ovo biti izvesti značajno skuplje nego sada u početnim koracima, obzirom da ne govorimo o uštedi od nekoliko stotina eura već od nekoliko 100tina tisuća eura.

-          Slijedom navedenih informacija održali smo sastanak u petak 10.03. u 10 h, u mom uredu, na koji su pozvani direktor Matošić (Split parking), projektant Rebić, kolege Akrap i Batinić te voditelj projketa Drago Blažić, Voditelj Odsjeka za strateško planiranje i provedbu projekata  
Dogovoreni su sljedeći koraci, a sve u cilju dodatnog povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne energije koji nisu obuhvaceni projektom Sustainable. - stoji u objavi.

hr Sat Mar 11 2023 11:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c8d12e6f52df4bbe8b46de/80
Foto: Pixabay

Tužna vijest: Preminuo poznati splitski redatelj Žare Batinović

Dva mjeseca je vodio bitku s upalom pluća i koronavirusom
U splitskom KBC-u jutros je preminuo poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović nakon što je dva mjeseca bitku vodio s upalom pluća i koronavirusom.

Režirao je spotove za najveće zvijezde ovih prostora - Severinu, Gibonnija, Olivera, TBF, Daleku Obalu, Nenu Belana. Porina je osvojio za sport pjesme Gorana Bare "Teške boje".
hr Sat Mar 25 2023 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641eb1415d796518838b4626/80
Foto: Facebook

Uništavanje stabla na Radunici: "Ogulio koru kirurški precizno kako bi se što prije osušio"

Poručio je da, ako netko zna počinitelja, da javi
Branimir Ukićpredsjednik nadzornog odbora Parkova i nasada, na svom Facebook profilu je fotografije uništavanja stabla na Radunici u Splitu. 

Poručio je, ako netko zna počinitelja, da javi. 

Njegovu objavu prenosimo u nastavku, kao i fotografije.  

- Ubojice. Smeta im stablo tko zna radi čega i bome se potrude i ogule mu koru kirurški precizno kako bi se što prije osušilo.

Sva ovakva stabala su zaštićena GUPom, al nema pravilnika koji bi kažnjavao ovakav drvocid. Al možda se počinitelj zeznuo pa uništio stablo koje raste iz površine u vlasništvu grada pa je samim time spreman za tužbu zbog uništenja tuđe stvari i imovinske nadoknade koja neće bit mala. Sudski vještaci posebno vole koeficijente za ove situacije.

Tko zna počinitelja nek se javi. - poručio je Urlić.


hr Sat Mar 25 2023 09:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638af6bb5d7965a9298b4594/80
Foto: Ivana Ivanović

Niz intervencija dalmatinskih vatrogasaca!

Županijski vatrogasni operativni centar Split izvijestio je o intervencijama
Niz intervencija u poslijedna 24 sata imali su vatrogasci na području Splitsko-dalmatinske županije. 

Županijski vatrogasni operativni centar Split izvijestio je o intervencijama:

INTERVENCIJE JAVNE VATROGASNE POSTROJBE GRADA SPLITA:

14:12 prometni udes, Sirobuja.
18:40- Požar trave uz prometnicu, Sirobuja.
00:03 -Dimi iz automobila (križanje Hercegovačke i put Supavla)

DOJAVLJENI - PROSLIJEĐENI  DOGAĐAJI SA PODRUČJA ŽUPANIJE:

Tučepi
08:57 požar borovine, opožarena površina 600m2 , JVP Makarska 2/4, DVD Tučepi 3/9.
09:40 požar pogašen.
Dicmo-Osoje
10:16 sati, požar trave i raslinja, opožareno 500 m2. Pogasio DVD Sv. Jakov Dicmo 1/2.
Hvar
11:30 sati, ispiranje prometnice. Na intervenciji DVD Hvar 1/2.
Karakašica
15:08 sati, požar trave i borovine, opožareno 5 ha. Pogasio JVP Sinj 1/4 u 17:00.
Katuni
19:48- Požar trave i makije, opožareno 200 m2. Pogasio DVD Zadvarje 2/5.
Korušce
20:14- Požar trave i makije, opožareno 1 ha. Pogasio DVD Zagora 1/4 u 21:25.


hr Sat Mar 25 2023 08:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c9f2e3b29111cec288b4593/80
Foto: Pixabay

Noćas spavamo jedan sat kraće: Počinje ljetno računanje vremena

Hrvati i ove godine pomiču kazaljke na satu

Iako je Europska unija još prije nekoliko godina najavljivala da će ukinuti ljetno i zimsko računaje vremena i usvojiti jedinstveno, to se (još uvijek) nije dogodilo. Hrvati i ove godine pomiču kazaljke na satu.

Vlada RH je donijela Uredbu o ljetnom računanju vremena u kojoj stoji: “Ljetno računanje vremena u 2023. godini počinje 26. ožujka 2023. u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Ljetno računanje vremena u 2023. godini završava 29. listopada 2023. u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.”

Ova Uredba navodi i kako će se vrijeme regulirati sve do kraja 2026. godine.

Zbog čega je pomicanje sata sporno?

Na naš organizam u mnogim stvarima utječe količina sunčeve svjetlosti koju primamo i količina sna. Ako se te dvije stvari mijenjaju, mijenjaju se i procesi u našem tijelu, uglavnom ne na bolje. - piše N1.

Primijećeno je da su ljudi depresivniji, da imaju više problema sa zdravljem, a zanimljiv podatak je i onaj da zbog nedostatka sna, prvog dana nakon pomicanja kazaljki na ljetno vrijeme raste broj ozljeda na poslu…

Zašto mičemo kazaljke?

Vlada na ovaj način pokušava uštedjeti energente. Prvi put je ova praksa zaživjela tijekom Prvog svjetskog rata, ali od nje se relativno brzo odustalo. Ipak, nije sve tako ružičasto. Iako štedimo struju, više vozimo i na taj način trošimo više goriva.

Znanstvenici upozoravaju i da ljetno računanje vremena nije prirodno za naš organizam, ali i da benefiti koji se često spominju, nisu tako veliki.

hr Sat Mar 25 2023 08:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .