Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618bbdf96f52dffc748b45f5/80

Cavalleria rusticana u petak premijerno u u HNK Split

Maestro je Jure Bučević, a redateljica Jelena Bosančić
Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split će u petak 12. studenog premijerno na kazališnoj pozornici izvesti operu Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija. Predstava koja je premijerno, u sklopu 67. Splitskog ljeta, izvedena ovog ljeta na Peristilu nastavit će svoj scenski život u HNK Split. Predstojećim izvedbama  ravnat će maestro Jure Bučević, redateljica je Jelena Bosančić. Premijerna izvedba bit će posvećena uspomeni na nedavno preminulog maestra Lorisa Voltolinija.

U ulozi Santuzze 12. i 13. studenog nastupit će nacionalna prvakinja sopranistica Kristina Kolar, a 16. i 20. studenog u toj će ulozi debitirati solistica splitske Opere Antonija Teskera. Ulogu Turiddua, kao i ljetos, tumačit će brazilski tenor Max Jota. Lola će u prve dvije izvedbe biti mezzosopranistica Irena Parlov a u druge dvije Ivona Bosančić Lasić. Po prvi put će pred splitskom publikom nastupiti brazilski bariton Rodolfo Giuliani koji će tumačiti ulogu Alfija, a Lucia će biti mezzosopranistica Stefany Findrik.

Mladić Turiddu vraća se iz rata i saznaje da se u međuvremenu njegova zaručnica Lola udala za Alfija. On iz osvete zavodi lijepu i mladu seosku djevojku Santuzzu što kod nevjerne Lole izazove ljubomoru pa se sveti Santuzzi tako da ponovno zavede Turiddua. Santuzza saznaje da ju je Turiddu prevario s Lolom, ali ga ipak pokušava spasiti od nesreće koja slijedi kada se Alfio vrati u selo i saznaje za odnos između Turiddua i Lole. Alfio izaziva Turiddua na dvoboj na seoskom trgu prepunom ljudi. Po drevnom sicilijanskom običaju dva se suparnika zagrle i Turiddu u znak prihvaćanja poziva na dvoboj ugrize Alfia za uho. Krv koja poteče znači borbu do smrti. Opera završava udaljenim glasovima i plačem žena. Turiddu je poginuo u dvoboju.

Cavalleria rusticana remek-djelo je opernog verizma koje je na praizvedbi 1890. izazvala jednu od najvećih senzacija u povijesti opere. Taj scensko-glazbeni dragulj natopljen strašću i s osvetom kao glavnim pokretačkim motivom, do danas je jedan od najomiljenijih i najizvođenijih opernih naslova.

Istovremeno dramatična i emotivna, bogata melodijskim invencijama i smjelim harmonijama kojima autor vješto dočarava vedrinu sicilijanskog sela u kojem ljubavne strasti vriju kao vino, a postupke likova diktiraju stroge društvene norme. Moćna glazba, dinamičan i dramatičan zaplet izrastao iz vrelog sicilijanskog temperamenta govori o ljubavi i ljubomori, nevjeri, čežnji, licemjerju i fatalnoj osveti. 

Više je dionica iz ove opere postiglo opću popularnost, kao siciljanska pjesma O Lola, c'hai di latti la cammisa, tenorska arija koju pjeva Turiddu, Alfiova arija Il cavallo scalpita, Santuzzina arija Voi lo sapete, o mamma, duet Santuzze i Turiddua Tu qui, Santuzza, Turidduova zdravica Viva il vino spumeggiante, Turidduov oproštaj od majke arijom Mamma, quel vino è generoso. No, možda je najpopularniji simfonijski intermezzo između devete i desete scene, koji je korišten u besmrtnim ostvarenjima filmske umjetnosti kao što je Kum 3, u jednoj od najslavnijih scena u povijesti filma; u Razjarenom biku Martina Scorcesea glavna je muzička tema filma; a glazbena je podloga i u epizodi popularnog japanskog anime crtanog filma Kenshin Samurai, pa i u jednoj reklami za Ferrero Rocher.

Predstojeće izvedbe obilježene su debijem u ovom naslovu dirigenta maestra Bučevića, te debitantskim nastupima Antonije Teskera kao Santuzze, Irene Parlov i Ivone Bosančić Lasić u ulozi Lole, a bariton Rodolfo Giuliani po prvi put će nastupiti pred splitskom publikom. Riječ je o pjevaču rođenom u São Paolu koji je glazbeno obrazovanje započeo vrlo mlad s pedagozima kao što su: Benito Maresca, Jevgenij Nesterenko, Leo Nucci, Virginia Zeani, Fiorenza Cossotto, Jaume Aragall i Isabel Maresca. Pored uloge Alfija u Cavalleriji repertoar mu obuhvaća uloge kao što su: Scarpia (Tosca), Tonio (I Pagliacci), Sharpless (Madama Butterfly), Gianni Schicchi (Gianni Schicchi), Gerard (Andrea Chénier), Rigoletto (Rigoletto), Cristoforo Colombo (Columbus Oratorio), Enrico (Lucia di Lammermoor) i Nabucco (Nabucco). Recentni mu angažmani obuhvaćaju nastupe u produkcijama Ernanija u Manausu, Nabucca u São Paolu, u operi Rob brazilskog skladatelja Antônija Carlosa Gomesa u Teatro Lirico di Cagliari i Theatro Municipal u Rio de Janeiro, Werther i Gianni Schicchi u Las Palmasu, Krabuljni ples u Rio de Janeiru, Trubadur u Teatro dell’ Opera di Roma, Plašt u Teatro San Carlo di Napoli, Rigoletto u Savoni, Cavalleria rusticana u Belo Horizonte, Otello u Montevideu, Falstaff u Theatro São Pedro di São Paulo, Trubadur i Madama Butterfly u Theatro Municipal u Rio de Janeiro.

Pored dirigenta Jure Bučevića i redateljice Jelene Bosančić autorski tim predstave čine: scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, zborovođa Veton Marevci, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, dizajner videa Darko Škrobonja i oblikovatelj tona Marko Mandić, a koncertni majstor je Valter Lovričević.

Izvedbe u petak i subotu 12. i 13. studenog započinju u 20 sati, a izvedbe 16. i 20. studenog u 19:30.
hr Wed Nov 10 2021 13:42:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a281836f52df258f8b4607/80

Emotivan koncert u katedrali sv. Duje: poznati vokalisti odali počast žrtvi Vukovara i Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata

Zagrebačka sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor u splitskoj su katedrali sv. Dujma održali su sakralni koncert na kojem su se mogla čuti djela brojnih vrhunskih klasičnih autora.
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, poznati zagrebački umjetnici, sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor održali su sakralni koncert u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Malo više od 50 gledatelja, koliko je bilo dopušteno prema važećim epidemiološkim mjerama, nešto više od sat vremena moglo je uživati u djelima vrhunskih klasičnih autora koje je umjetnički dvojac odabrao za ovaj poseban koncert, a od klasičnih autora valja izdvojiti W.A. Mozarta, G.F. Handela, F.P. Schuberta, J.S. Bacha i dr.

Garić i Čopor istaknuli su kako je za njih ovog bio iznimno emotivan koncert, ali da su zahvalni što im se baš na taj ključni dan u povijesti Hrvatske pružila prilika biti dijelom koncerta zahvale i podrške Vukovaru i Škabrnji, ali i svima koji su svoje živote dali za našu slobodu, i to baš u najstarijoj katedrali na svijetu.

- Iako smo se ove godine, nažalost, morali prilagoditi brojnim propisanim mjerama, sretni smo jer smo ipak imali priliku odati počast gradu heroju, gradu koji je simbol hrvatske slobode. Na trenutke je uistinu bilo emotivno, a suze je bilo teško suspregnuti. Svemu tome dodatno je doprinio i poseban ambijent u kojem se koncert održao. Nadamo se da smo istu emociju ponosa našom izvedbom prenijeli i prisutnim gledateljima te ujedno probudili snagu oprosta jer, nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali trebamo živjeti u sadašnjosti i graditi bolju budućnost za sve nas, rekla je Barbra Garić, poznata sopranistica.

- Ovim sakralnim koncertom sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, te na ovaj način želimo podsjetiti mlađe naraštaje na zločin koji se dogodio u Vukovaru i da se više nikada takvo što ne smije ponoviti. Veličina čovjeka je u poštivanju drugog, trebali imati hrabrosti oprostiti, promicati duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, zaključili su Garić i Čopor.

Tijekom prosinca dvojac nastavlja sa svojim aktivnostima, pa tako u prosincu planiraju čak šest božićnih koncerata po Splitsko-dalmatinskoj županiji naziva “Božićna bajka“ na kojem će se moći čuti brojne točke klasične glazbe.

Svaki od koncerata imat će i humanitarnu notu jer će jedan dio sredstava biti doniran u dobrotvorne svrhe.
Sredstva će biti donirana ustanovi kojoj je to najpotrebnije u svakom gradu u kojem će se koncert održati.

Barbari Garić će se na koncertima pridružiti Denis Šabić, Marijo Čopor, Duje Blašković, Neda Aleksić Pejković, Branka Pleština Stanić, plesači te brojni drugi gosti iznenađenja, ali i Siniša Vuco s kojim je snimila i božićnu pjesmu koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Kratki video s koncerta možete pogledati na linku.
hr Sat Nov 27 2021 20:06:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60d1c4fc6f52dfdfb48b46c0/80
Foto: N1

Kvaliteta zraka bolja nego prije nekoliko desetljeća

Odstupanja ima, ali zrak u Hrvatskoj je prve kvalitete
Osim prirodnih zagađivača zraka, poput vulkanskih erupcija ili pustinjskog pijeska, interes javnosti posebno je usmjeren na one izvore onečišćenja koje nastaju kao posljedica ljudskih djelatnosti - industrije, proizvodnje energije, prometa i poljoprivrede, prenosi HRT.

Iako smo posljednjih tjedana svjedočili određenim napisima o upitnoj kvaliteti zraka u našem glavnom gradu, stručnjaci umiruju javnost i tvrde da je zrak kojeg udišemo zadovoljavajuće kvalitete, a određena sezonska odstupanja potpuno su očekivana i uobičajena. Stoga nema mjesta panici niti potrebe za skupim pročišćivačima ili filterima.

- Uobičajeno se zadnjih petnaestak godina prate lebdeće čestice PM 10, i PM 2,5, tj.one koje su dinamičnog promjera manjeg od 10 i od 2,5 mikrometara. Dokazano je e najviše povezane sa štetnim zdravstvenim učincima. Sitnije čestice, 2,5 i manje - mogu doprijeti u donje dišne puteve. One na sebi mogu imati vezane razne štetne sastojke - toksične metale te policikličke aromatske ugljikovodike koji su kancerogeni. Također imamo i plinovita onečišćenja - naprimjer dušikov dioksid, ozon, sumporov dioksid, ugljikov monoksid, napominje dr. sc. Gordana Pehnec s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

U Institutu za medicinska istraživanja kvaliteta zraka se svakodnevno prati i analizira, kaže dr. sc. Silvije Davila. Objašnjava kako se pomoću filtera u analizatoru mjeri 24-satni uzorak koji potom ide na kemijske analize.

- Moram napomenuti da senzori za kvalitetu zraka koji su se počeli javljati na tržištima i koji se koriste isključivo su za znanstvena istraživanja. Oni jesu dobar indikator za neke situacije, ali i za daljnje ocjene kvalitete nisu, jer imaju svoja fizička ograničenja, imaju dosta velika odstupanja. 

Stručnjaci ističu da je kvaliteta zraka danas, unatoč silnom industrijskom razvoju, bolja nego prije nekoliko desetljeća kad se tom problemu nije pridavala tolika pozornost. Stoga je edukacija onih najmlađih zalog da će se u budućnosti taj trend i nastaviti.
hr Sat Nov 27 2021 13:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616fe5b36f52df685a8b456f/80
Foto: PIXABAY

U Dubrovniku odgođeno paljenje adventske svijeće i koncert

Odgađa se koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa

Iz Grada Dubrovnika priopćili  su da zbog najavljenih iznimno loših vremenskih uvjeta, danas neće biti organizirano paljenje prve adventske svijeće uz molitvu ispred Kneževa dvora, ni paljenje blagdanske rasvjete.

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika obavijestili su kako se, zbog vremenskih neprilika odgađa koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa koji se trebao održati večeras u 20 sati ispred crkve sv. Vlaha u sklopu otvaranja 8. Dubrovačkog zimskog festivala. Novi termin koncerta je 18. prosinca.

Inače, svi koncerti Dubrovačkog zimskog festivala bit će organizirani na otvorenome, ispred svetog Vlaha, uključujući i Doček, uz predočenje covid potvrde.

hr Sat Nov 27 2021 11:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a1fafc6f52df848e8b45e3/80
Foto: Bojan Bogdanić

Otvoren je Advent u Zadru

Večeras je na rasporedu svirka zadarskih meštara dobre fešte Rockatansky Banda

Unatoč kiši i odgođenom koncertu Pips, Chips & Videoclipsa, u petak 26. studenog nakon dvije godine Advent u Zadru je zaživio u punom sjaju. Trgovi pet bunara i Petra Zoranića dobili su tako svoj poznati blagdanski ugođaj i ponovno postali omiljeno mjesto koje će okupljati Zadrane i goste tijekom narednih trideset i šest dana do Nove godine.

Atmosfera kraj maštovito ukrašenih kućica, ali i sam prostor spomenutih trgova u najljepšem svijetlu dočaravaju ovo čarobno doba godine kad se svi radujemo Božiću i dočeku Nove godine. Bez obzira na loše vremenske prilike na dan otvorenja, posjetitelji su sinoć uživali u prvoj adventskoj večeri na kojoj nije nedostajalo plesa i dobre glazbe, smijeha i naravno odlične zabave.

Eno-gastro ponuda Adventa u Zadru ove je godine već na prvi pogled originalnija nego ikad prije. Zadarski ugostitelji su se tijekom ovih nekoliko godina uhodali u specifičnoj adventskoj ponudi i osmislili puno više i drugačije nego do sada. Uz mnoštvo jela i pića inspiriranih adventskom čarolijom poput raznih maštovitih burgera, tradicijskih jela u streetfood aranžmanima ili zanimljivih slatkih delicija, tu je naravno i klasična adventska ponuda poput kobasica, kuhanog vina, gina ili ruma te fritule, no i to je samo mali dio bogate ponude na sajmu.

hr Sat Nov 27 2021 10:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .