Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e05b45929111c5c458b457a/80
Foto: Pixabay

OMIŠ 20-godišnjak zadobio tešku tjelesnu ozljedu šake uslijed korištenja petardi

Osoba koja se nalazila s njim u društvu lakše tjelesno ozlijeđena u predjelu noge.
Jučer tijekom večeri na omiškom području ozlijeđen je 20-godišnjak uslijed aktiviranja  pirotehničkog sredstva. Pružena mu je liječnička pomoć  u splitskoj  bolnici i konstatirana teška tjelesna ozljeda šake, te je hospitaliziran, dok je osoba koja se nalazila s njim u društvu lakše tjelesno ozlijeđena u predjelu noge. 

Obzirom da je na području PU splitsko-dalmatinske od 15. prosinca do danas od posljedice uporabe pirotehnike ozlijeđeno ukupno 5 osoba, od čega su na području Policijske postaje Omiš dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede još jednom apeliramo na građane da budu razboriti  i odgovorni.  

Iz policije stoga poručuju:

• Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
• Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
• Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
• U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.
• Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. 
• Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje bilo kakvih  pirotehničkih sredstava. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.   
• Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne


- Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.

- Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

- Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: - fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna.  
- Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,
- Poštovati sigurnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkog sredstva,
- Pirotehnička sredstva ne koristiti blizu prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih  i osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)
- Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje s pirotehničkim sredstvom jer pogrešna uporaba može biti kobna.

hr Thu Dec 24 2020 10:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

Vozač se zabio u naplatnu postaju kod Velike Gorice, poginuo djelatnik

Mole se korisnici za pojačan oprez...
U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 5.30 kod naplatnih kućica Mraclin na autocesti A11 život je izgubio djelatnik HAC-a. 

Naime, vozač se zabio u naplatnu postaju, udarac je djelatnika odbacio i na mjestu je preminuo. Vozač automobila teško je ozlijeđen, javljaju.

- Zbog prometne nesreće na autocesti A11 Zagreb-Sisak na naplatnoj postaji MRACLIN u smjeru Siska vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez, javljaju iz HAK-a.

O nesreći su se iz Hrvatskih autocesta oglasili priopćenjem: 

- Ovim putem  želimo izraziti duboko žaljenje zbog ovog tragičnog događaja, te ovim putem obitelji našeg  djelatnika izražavamo sućut.

Točan uzrok nesreće znat ćemo po okončanju izvidnih radnji nadležne policijske uprave.  

Molimo  za razumijevanje u ovom teškom trenutku za obitelj naših djelatnika kao i za našu tvrtku, poručili su.


hr Sat Jan 23 2021 09:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Nove optužbe protiv policijskog šefa u Konavlima: Trudnicu tjerao da radi na granici u smjenama po 12 sati

Ovaj Klarićev potez prema trudnoj policajki uslijedio je nedugo nakon što je u ožujku prošle godine raspisao bizaran oglas u kojem je tražio da se na njegov kat za posao raspoređene samo “djevojke”, policijske službenice.

Telegram je u posjedu dokumenta iz kojeg proizlazi da je načelnik Policijske postaje Gruda u Konavlima u dubrovačko-neretvanskoj županiji, Matko Klarić, diskriminirao trudnu policajku. Umjesto da joj zbog trudnoće omogući rad u sjedištu policijske postaje poslao ju je na granični prijelaz da radi u smjenama odjevena u službenu odoru.

Nova je to optužba na račun načelnika Klarića nakon što je portal Index jučer otkrio da su ga najmanje četiri policijske službenice već prijavile zbog seksualnog uznemiravanja. Klarić ih je, što je utvrdila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić spolno uznemiravao.

To je na kraju utvrdila i Služba za unutarnju kontrolu MUP-a pa je protiv Klarića pokrenut disciplinski postupak, a o svemu je obaviješten i DORH. Klarić još uvijek vodi postaju granične policije u Grudi.

Detalji nove prijave protiv Klarića

Prema najnovijoj prijavi policajka koja je ostala u drugom stanju zamolila je lani u srpnju Klarića da joj omogući rad u uredu u osmosatnim jutarnjim i večernjim smjenama, koje završavaju u 22 sata. On joj je to u prvi mah i dopustio. No nakon mjesec dana se predomislio i poslao ju natrag na granični prijelaz. Učinio je to, kako joj je sam rekao, jer je dobio pritužbu da se nju protežira, piše Telegram.

Policajka je dalje navela kako bi u slučaju povratka na granični prijelaz morala raditi u smjenama po 12 sati, biti odjevena u službenu odoru i opasana službenim remenom s oružjem. To joj zbog trudnoće nije bilo moguće, a strahovala je i zbog moguće izloženosti koronavirusu.

Policajka je ukazala da je i ranije, tijekom 2019. i 2020., pomagala u sjedištu policijske postaje jer je kronično nedostajalo policijskih službenika.

“Liječnica mi je na kraju otvorila bolovanje kako ne bih ugrozila svoje i zdravlje svog djeteta”, navela je u prijavi policajka.

Evo što kaže sam Matko Klarić

Načelnik Klarić očitovao se na prijavu ukazujući kako je bio izložen napadima zbog njezinog premještaja. U anonimnim prijavama prozivalo ga se da joj pogoduje jer je ljubimica njegove pomoćnice, da joj nabija plaću i da ona u stvari ne radi ništa.

Analiziravši ovaj slučaj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova primijetila je da su iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili kako u Zakonu o policiji nema posebne odredbe za zaštitu trudnica, zbog čega je načelnik Postaje granične policije Gruda donio odluku da policijsku službenicu pošalje na radno mjesto na koje je bila i raspoređena.

Policija ne smije diskriminirati

Zbog ovakvog MUP-ovog očitovanja pravobraniteljica je upozorila policiju da se u odnosu prema trudnicama moraju pridržavati svih ostalih propisanih odredbi o radu koje sadrže mjere za zaštitu majčinstva.

Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj upućena je službena preporuka da u buduće kod donošenja odluka vodi računa o antidiskriminacijskim jamstvima, posebice prema ženama trudnicama i majkama.

Mjesecima je uznemiravao kolegice

Ovaj Klarićev potez prema trudnoj policajki uslijedio je nedugo nakon što je u ožujku prošle godine raspisao bizaran oglas u kojem je tražio da se na njegov kat za posao raspoređene samo “djevojke”, policijske službenice.

One su za Index ispričale da im je putem Vibera slao poruke koje se obrišu nakon minute, te da je u njima kolegice pozivao na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo i tako dalje. Navodno je dolazio i u noćne smjene u obilazak te zapovijedao da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

Spora reakcija sustava na prijave

Žrtve su, prema pisanju Indexa, sve to prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, no ispočetka se ništa nije događalo. Više policajki tada je ponovno poslalo prijavu Unutarnjoj kontroli protiv načelnika, a slučaj je prijavljen i uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Unutarnja kontrola prošlog je ljeta krenula provjeravati navode i razgovarati sa službenicama, nakon čega su pronašli četiri slučaja seksualnog uznemiravanja. Osim toga, utvrdili su i da je bilo diskriminatornog ponašanja prema ženama. Protiv Klarića je zbog toga u tijeku disciplinski postupak.

hr Sat Jan 23 2021 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Automobilom prešao pješaku preko stopala na benzinskoj postaji, traže se očevici

Mole se očevici navedenog događaja da se jave u Postaju prometne policije osobno ili na broj telefona 504-036 ili 504-010.
Dana 18. siječnja 2021. godine, oko 18.50 sati u Splitu, na terminalu BP „INA Sućidar“ u Vinkovačkoj ulici, dogodila se prometna nesreća u kojoj je pješak zadobio teške tjelesne ozljede kada je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom prešao preko stopala pješaku te se udaljio nakon prometne nesreće.

Mole se očevici navedenog događaja da se jave u Postaju prometne policije osobno ili na broj telefona 504-036 ili 504-010.
hr Fri Jan 22 2021 10:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61fb8ddaf72d519a8b4593/80
Foto: DalmacijaNews

U Srijanama napadnut muškarac, zadobio tešku tjelesnu ozljedu nosa

'Na okolnosti ovog događaja provodimo kriminalističko istraživanje,' poručuju iz policije.
Jučer 21. siječnja 2021.godine liječničku pomoć na KBC Firule zatražio je 54-godišnjak koji je po njegovoj izjavi ozljede zadobio u fizičkom napadu istog dana u mjestu Srijane od strane muške osobe.

Utvrđeno je da je zadobio tešku tjelesnu ozljedu nosa, te je nakon pružene liječničke pomoći otpušten iz bolnice.

- Na okolnosti ovog događaja provodimo kriminalističko istraživanje, poručuju iz policije.
hr Fri Jan 22 2021 10:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .