Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62e3cfcd18d1cb9b308b45aa/80

Odlikovani branitelj mrtav pijan pokosio dvojicu pješaka, uvjetno je osuđen

Stalni sudski vještak utvrdio da je su obojica pješaka zadobila desetak teških i lakih tjelesnih ozljeda, koje su mogle ugroziti njihov život te su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje
Muškarac iz zadarske okolice osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su dvojica pješaka zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život.

Od siline udarca automobila, kojim je vozač upravljao s 2,02 promila alkohola u krvi, jedan je pješak odbačen na prednje vjetrobransko staklo koje je probio i upao u unutrašnjost pri čemu je zadobio prijelom tri grudna kralješka, nagnječenje pluća koje je moglo dovesti do krvarenja ili prestanka disanja, prijelom lijeve nadlaktice i lijeve lisne kosti. Drugi pješak od siline udara pao je na kolnik i zadobio krvarenje moždanih ovojnica koje su mogle uzrokovati životnu ugroženost, nagnječenje lijevog čeonog režnja mozga, prijelom lijeve potkoljenice i patološku komunikaciju karotidne arterije s venskim pleksusom, slijepoočne, jagodične, gornje čeljusti i klinaste kosti lijevo... - piše portal 057info.

S jednim muškarcem u automobilu nastavio se nekontrolirano kretati po kolniku, nakon čega je vozilo izletjelo na šljunčani parking gdje je udarilo u stablo izvan kolnika.

Očevidom je utvrđeno kako je na mjestu na kojemu je brzina ograničena na 30 km/h, u noćnim uvjetima vožnje i pod utjecajem alkohola koncentracije od 2,02 g/kg alkohola u organizmu, zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene, vozeći 64 km/h prešao na lijevu prometnu traku, zbog čega je naletio automobilom na pješake.

U lijevoj prometnoj traci bio je zaustavljen osobni automobil, prednjim dijelom okrenut u smjeru nailaska vozila okrivljenika, a pješaci su stajali uz automobil u svojoj traci. Prednjim lijevim dijelom vozila prešao je u lijevu prometnu traku i na taj način prednjim dijelom vozila naletio na pješake.

Stalni sudski vještak utvrdio da je su obojica pješaka zadobila desetak teških i lakih tjelesnih ozljeda, koje su mogle ugroziti njihov život te su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje. Sutkinja je pobrojala šest zakona koje je vozač prekršio, ali mu je cijeneći prijašnju neosuđivanost, dano priznanje i iskazano iskreno kajanje, kaznu zatvora od godine dana pretvorila uvjetnu, s rokom kušne od pet godina.
hr Wed Jan 25 2023 19:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Istražni zatvor za 26-godišnjaka uhićenog kod Posedarja s pola kilograma heroina

Drogu je skrivao u dječjoj sjedalici

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 1. veljače 2023., ispitalo 26-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona, piše zadarski.hr.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 26-godišnjak 31. siječnja 2023., u mjestu pored Zadra, postupio protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno u cilju daljnje prodaje radi stjecanje protupravne imovinske koristi, u osobnom automobilu držao 534 grama droge heroin, upakirane u PVC vrećice, te 1018 grama smeđe praškaste materije nepoznatog kemijskog sastava namijenjene povećanju mase droge tzv. punila, a ta se droga nalazi na Popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga, navode iz ODO-a. 

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč.  3. Zakona o kaznenom postupku).


hr Sat Feb 04 2023 13:57:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/60e6898d6f52df66cd8b46be/80

Čak 18 revolvera, pištolje, pušku i streljivo policija pronašla u garaži i kući muškarca iz Vrlike

Može dobiti i do pet godina zatvorske kazne
Zavidan arsenal oružja i streljiva pronašla je jučer sinjska policija koja je temeljem sudskog naloga pretražila obiteljski dom 69-godišnjeg muškarca Z.J. iz Vrlike. 

Između ostalog pronađeno je 18 revolvera, 5 pištolja i 1 lovačka puška, cijev lovačke puške, 29 komada različite vrste streljiva, spremnik za pištolj i spremnik za pušku. 

Protiv muškarca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari, a prema Kaznenom zakonu onaj "tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmjeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova" kaznit će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Kod starijeg muškarca iz Vrlike policija je oružje i streljivo našla u obiteljskoj kući i garaži.
hr Fri Feb 03 2023 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63dcda465d7965d0d38b45a3/80

Kod Sinjanina pronađeno 18 revolvera, 5 pištolja i lovačka puška

Protiv 69-godišnjaka biti će podnesena kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske postaje Sinj dovršili su kriminalističko istraživanje nad 69-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela  Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. 

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski službenici su od 69-godišnjaka oduzeli  24 komada oružja ( 18 revolvera, 5 pištolja i 1 lovačka puška), cijev lovačke puške, 29 komada različite vrste streljiva, spremnik za pištolj i spremnik za pušku. 

Protiv 69-godišnjaka biti će podnesena kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.


hr Fri Feb 03 2023 10:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/618bf0246f52dfa1748b4639/80
Foto: Pexels

Sandro Firić za ubojstvo na Klisu odležat će 12 godina "iza rešetaka"

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela
Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnih 12 godina zatvorske kazne za Sandra Firića zbog smaknuća Branka Mijatovića hicem u glavu na Klisu. Mijatović je pronađen s teškim ozljedama opasnim po život kod jedne garaže, a tri dana kasnije izdahnuo je u splitskoj bolnici. Odbio je Visoki kazneni sud žalbe stranaka i stao uz odluku Županijskog suda u Splitu.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva opisano je kako je te inkriminirane večeri Firić pištoljem Crvena zastava zadao prostrijelnu ranu Branku Mijatoviću, prislonivši mu oružje na zatiljak. Navodno je uzrok ubojstva, kojem je prethodila prepirka, novčani dug.

Firić je od ranije poznanik policije. Sudjelovao je u tučnjavi na Hvaru sa svojim bratom, a bio je i dio tučnjave na stadionu Partizana u Beogradu prije pet godina godine.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim optuženiku cijenio dosadašnju osuđivanost kao i način počinjena djela (pucanj u glavu iz neposredne blizine ne ostavlja žrtvi šansu za preživljavanje). Žrtvu je ostavio na cesti. Olakotnim je cijenjena smanjena ubrojivost, iskazano žaljenje i kajanje. Optuženik je 30 godina star. 

Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja - smatra Visoki kazneni sud u objavi.
hr Thu Feb 02 2023 18:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .