Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcf3076f52dff14e8b45d8/80
Foto: Pixabay

Plenković u Šibeniku s kandidatima HDZ-a: Županija učinila ogroman napor za razvoj

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u srijedu je u Šibeniku dao potporu HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima - za župana Goranu Pauku i gradonačelnika Željku Buriću, rekavši da je Šibensko-kninska županija učinila ogroman napor, zajedno s Vladom u razvoju i kvaliteti života.

Andrej Plenkovići je dao potporu i svim drugim HDZ-ovim kandidatima u županiji na predstojećim izborima,  a na glavom gradskom trgu, šibenskoj Poljani, dočekali su ga brojni stranački dužnosnici.

- Danas sam ovdje kao predsjednik HDZ-a da podržim sve naše kandidate na predstojećim lokalnim izborima. Šibensko-kninska županija je tradicionalno jedno od glavnih uporišta HDZ-a s kontinuiranom i stalnom potporom birača", istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je Šibensko-kninska županija učinila ogromne napore, zajedno s Vladom Republike Hrvatske, glede razvoja i kvalitete života svojih stanovnika.

- Samo u protekle četiri godine, na godišnjoj razini, reformom financiranja lokalne i područne samouprave, županije, gradovi i općine ukupno dobivaju 85 milijuna kuna više nego što je to bilo prije. Do sada je ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata, a mi smo i u ovoj velikoj i ozbiljnoj krizi izazvanoj pandemijom covida-19 mjerama za očuvanje radnih mjesta dali sredstva i omogućili da veliki broj radnika u Šibensko-kninskoj županiji ostanu zaposleni, kao što smo učinili i diljem Hrvatske. Tako će biti i u razdoblju koje je pred nama", rekao je. 

Plenković je istaknuo da ne sumnja u pobjedu HDZ-a u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.

- HDZ u ovoj županiji obično ima više od 50 posto ukupno izabranih čelnika jedinica lokalne i područne samouprave, siguran sam da će tako biti i nakon 16., odnosno 30. svibnja. Želim im svima uspjeh i veselim se nastavku suradnje", dodao je.

Dujić: HDZ ima najbolje kandidate, najkvalitetnije liste

Nediljko Dujić, čelni čovjek šibensko-kninskog HDZ-a, najavio je da će HDZ-ovci danas predati kandidacijske liste.

- Moramo se ovdje malo i pohvaliti, Goran Pauk je za dva dana skupio pet tisuća potpisa, to uopće nije malo. Čovjek ide po četvrti mandat i ima veliku potporu. Vjerujem da HDZ ima najbolje kandidate, najkvalitetnije liste i ostat ćemo dominantna stranka u županiji. Osim ova četiri grada koja smo dosad imali, ja sebi dajem za pravo da kažem da idemo u pohod na povratak Knina, tamo isto imamo sjajne kandidate", rekao je Dujić. Vjeruje da će HDZ na tom području dobiti najmanje dvije općine više nego što su imali u ovom mandatu.

Novinarima se obratio i Željko Burić, aktualni gradonačelnik Šibenika koji ide po svoj treći mandat.

Zahvalio je Šibenčanima koji su mu dali potpis potpore, te predsjedniku stranke Plenkoviću na 'vrlo konkretnoj i konstruktivnoj podršci'. Rezultat te podrške je sve ono što je u Šibeniku itekako vidljivo, rekao je Burić, dodavši da s optimizmom očekuje izbore i nada se da će nastaviti ono što su započeli prije osam godina.

Po četvrti mandat na mjestu šibensko-kninskog župana ide Goran Pauk.

- Siguran sam da ću opravdati povjerenje svih ovih ljudi koji su mi dali potporu. Među njima je i premijer Plenković, a kao rezultat te jedne takve zajedničke politike i dijaloga je puno dobroga što se učinilo za ovu županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. S takvim benefitima ulazimo u ove izbore i vjerujem u pobjedu", zaključio je Burić.

hr Wed Apr 28 2021 14:57:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609ad3ad6f52dfa8678b4615/80

Boban poručuje: 'Nastavljamo naš put prema osiguranju još boljih uvjeta za naše školarce i njihove obitelji'

Samo u školskoj godini 2018./2019. županija je osigurala 12.5 milijuna kuna za 22 tisuće učenika.
Splitsko – dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj osigurala besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima na svom području.

- Početak škole često je veliko emocionalno, ali i financijsko opterećenje za obitelj. Osluškujući potrebe građana, osiguranjem besplatnih udžbenika za osnovnoškolce nastojali smo rasteretiti roditelje i dati pozitivan poticaj učenicima kako bi svi radosnije i zadovoljnije krenuli u novu školsku godinu. Samo u školskoj godini 2018./2019. županija je osigurala 12.5 milijuna kuna za 22 tisuće učenika, koliko ih je tada pohađalo osnovne škole kojima je osnivač županija te nabavila 213 tisuća udžbenika. Nastavljamo naš put prema osiguranju još boljih uvjeta za naše školarce i njihove obitelji - rekao je Blaženko Boban.


hr Tue May 11 2021 21:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607842c06f52df96328b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Vice Mihanović: 'Toni Tomas, osnivač Taekwondo kluba Marjan, dio je naše liste za Gradsko vijeće'

Planiraju zajedno podići razinu ulaganja u splitski sport...
Kandidat za gradonačelnika Splita Vice Mihanović, objavio novog člana svoje liste za Gradsko vijeće Grada Splita. 

- Drago mi je da je Toni Tomas, izbornik hrvatske Taekwondo reprezentacije i osnivač najtrofejnijeg Taekwondo kluba u Hrvatskoj – kluba Marjan, prihvatio moj poziv i pristao biti dio naše liste za Gradsko vijeće Grada Splita. Dugogodišnjim radom, zajedno sa svojim suradnicima, omogućio je da u Split stignu brojne europske, svjetske i olimpijske medalje. Zajedno ćemo u sljedećem mandatu podići razinu ulaganja u splitski sport kroz snažnije vrednovanje sportske izvrsnosti i poticanje naše djece na bavljenje sportom - napisao je Mihanović.
hr Tue May 11 2021 20:53:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609aca786f52df0c688b45bd/80
Foto: Pixabay

U Hrvatsku stiže brzi kućni test za koronu, evo koliko će koštati

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

U Hrvatskoj se priprema veliko otvaranje uoči turističke sezone. Nakon najavljenih kontroliranih okupljanja, u ljekarne uskoro stižu brzi testovi za osobnu upotrebu.

Kako doznaje RTL, brzi testovi za osobnu upotrebu stižu u Hrvatsku za desetak dana.

- Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu - rekao je član uprave Medike Jakov Radošević.

Moći će se kupiti u ljekarnama, cijena ispod 100 kuna

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način - kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a cijena će biti ispod 100 kuna.

hr Tue May 11 2021 20:19:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ea9abd66f2ab8f4038b46dc/80
Foto: Unsplash

Komora: Upisne kvote za medicinske sestre nužno povećati, a ne smanjivati

Navodi se kako namjera o smanjenju upisnih kvota proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Hrvatska komora medicinskih sestara smatra da upisne kvote za medicinske sestre i medicinske tehničare treba nužno povećati za 50 posto, a ne ih smanjivati kako planira Ministarstvo obrazovanja, jer trenutačno u javnom zdravstvu nedostaje čak 4000 medicinskih sestara.

Za Hrvatsku komoru medicinskih sestara (HKMS) krajnje je neprihvatljiva namjera da se smanje upisne kvote za školovanje medicinskih sestara i tehničara kada ih u javnom zdravstvu toliko nedostaje, ustvrdila je ta komora u utorak u priopćenju.

Navodi se kako namjera o smanjenju upisnih kvota proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Podsjeća se da Komora već nekoliko godina upozorava da se upisne kvote trebaju nužno povećati za 50 posto kako bi se dugoročno riješio ovaj gorući problem, ali i upozorava da, suprotno tome, Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže Odluku kojom umjesto postupnog povećanja smanjuje predviđen broj učenika u idućoj školskoj godini.

Komora je navela da Ministarstvo obrazovanja predlaže da se ove jeseni u novu školsku godinu upiše 1077 učenika, što je 16 učenika manje nego lani.

Do 2030. u mirovini između pet i sedam tisuća medicinskih sestara

Upozorenje o ozbiljnosti situacije u javnom zdravstvu zbog velikog nedostatka medicinskih sestara, Komora je potkrijepila i podatcima, među kojima i da je od 2013. iz Hrvatske na rad u inozemstvo otišlo oko 2700 medicinskih sestara. 

- U trenutku kada u bolničkom sustavu nedostaje više od četiri i pol tisuće medicinskih sestara tj. 22 posto sistematizacijom predviđenih radnih mjesta za ovu struku, kada znamo kadrovsku prenapregnutost javnoga zdravstva, nevjerojatno je da se planira smanjenje upisnih kvota u programe koji obrazuju za ovu struku - istaknula je Komora.

Zato je, da bi se riješio manjak sestrinskoga kadra, nužno značajno povećati upisne kvote, ustvrdio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

S druge pak strane sve više sestara odlazi u mirovinu, pa se procjenjuje da će do 2030. godine u mirovinu otići između pet tisuća i sedam tisuća medicinskih sestara.

Također, navedeno je kako bi se i u slučaju kvalitetnoga povećanja upisnih kvota pozitivni učinci osjetili tek nakon pet godina.

- Propuštanjem povećanja upisnih kvota za još jednu godinu hrvatski zdravstveni sustav osuđen je na negativne kadrovske trendove i neizvjesnu budućnost kvalitetnoga pružanja zdravstvenih usluga pacijentima jer medicinske sestre i medicinski tehničari nesebično skrbe o zdravstvenim potrebama pojedinaca i zajednica, a njihova nezamjenjiva i neprocjenjiva uloga prisutna je na svim razinama pružanja zdravstvene zaštite - zaključio je HKMS.

U hrvatskom bolničkom sustavu zaposleno je nešto više od 20.000 medicinskih sestara i tehničara, a prema istraživanju HKMS-a iz 2020. do cjelovite popunjenosti trebalo bi zaposliti još 4000 medicinskih sestara. Najviše medicinskih sestara nedostaje u velikim bolničkim sustavima (KBC-ima i KB-ama), dok se u općim i županijskim bolnicama kadrovski nedostaci ove struke najčešće kreću od 10 do 35 posto.

hr Tue May 11 2021 18:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .