Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6274e3ececdbd1d3898b458c/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Jakov Prkić na splitskoj fešti: "Dobitnici nagrada nisu samo odrađivali svoj posao, već su dodatnim marom i trudom zadužili sve nas"

U Splitskom HNK podjeljeno je 13 nagrada laureatima
Zbog političke krize ususret svetog Duje u splitskom HNK održava se Svečana dodjela nagrada laureatima, i to njih 13. Split ima povjerenicu Vlade Republike Hrvatske za poslove gradonačelnika, a baš će Vlada odlučiti o datumu izvanrednih izbora tijekom današnjeg dana. 

Ma koliko god ova situacija nije ugodna, ne da se ni približno usporediti s mnogo većim problemima s kojima smo se suočili u posljednje vrijeme - poput pandemije koronavirusa, potresa ili rata, riječi su Jakova Prkića koji je na svečanosti govorio kao predsjednik Komisije za javna priznanja.

Dugotrajan pljesak zaradio je Prkić aneksom u svoj službeni govor zbog Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera.

- Ukoliko bi pitali naše sugrađane znaju li zašto se ide u prijevremene izbore, velika većina njih ne bi znala odgovor. Pravi odgovor nažalost ne možemo dati ni mi koji se bavimo politikom. Umjesto razuma koji treba biti odlika svakog od nas, prevladale su emocije usporedive s tinejdžerima punim hormona spremnih na svađu u svakom trenutku. Nemojmo nikad zaboraviti da smo tu kako bi služili zajednici i stavili opći, javni interes ispred osobnog.

No, glavni razlog našeg današnjeg okupljanja je iskazivanje poštovanja i zahvalnosti našim sugrađanima, pojedincima i skupinama, koji su svojim djelima zaslužili nagrade Grada Splita koje dodjeljujemo uoči slavlja posvećenog našem patronu svetom Dujmu.

Dobitnici nagrada nisu samo odrađivali svoj posao, već su dodatnim marom i trudom zadužili sve nas, a ovo priznanje je najmanje što mi možemo učiniti za njih. 

Ove godine glasovi Komisije za javna priznanja su se koncentrirali na iste pojedince i skupine i to je razlog zašto imamo nešto veći broj nagrađenih. Podsjetit ću vas kako je za nagradnu potrebno dobiti većinu glasova svih članova komisije. Naravno, brojnost nije išla na uštrb kvalitete i sa zadovoljstvom mogu reći kako su svi svoje nagrade itekako zaslužili.

Ovi ljudi su dio najboljih među nama. Njihov uspjeh je i zasluga mnogih koji su ih u nekim periodima života nosili na ramenima i bili im potpora. Oni su to shvatili i svojim radom doprinijeli zajednici u kojoj žive jer bez te zajednice ne bilo bilo ni njihovih uspjeha. Zadatak svih nas je motivirati najbolje među nama da daju doprinos sredini u kojoj žive. Pad nataliteta i iseljavanje već godinama smanjuju broj stanovnika Splita i to predstavlja naš najveći problem kojem se nažalost ne nazire rješenje, ali unatoč tome ne treba gubiti nadu. 

Uvjeren sam kako će u jednom trenutku pojedinac ili skupina biti jezičac na vagi ili kap koja je prelila čašu te će doći do preokreta i prosperiteta za naš grad. Ovo je grad kojeg su uvijek krasile solidarnost, emaptija, uključivost, uvažavanje različitosti i praštanje. Nemojmo te vrijednosti nikada izgubiti iz vida - riječi su Prkića.

Ovo je dio koji je rasplakao sve prisutne.

- Radeći svoj svakodnevni posao imao sam priliku upoznati članice udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma Carspera. U jeku pandemije koronavirusa  kada do liječničke skrbi za kronične bolesnike nije bilo jednostavno doći i kada se strah od virusa uvukao u sve nas ove hrabre žene skupile su snagu i zbile redove kako bi pomogle jedna drugoj. 

Izložba fotografija, otvorena prošlo ljeto u galeriji fotokluba Split, na kojima su prikazani ožiljci nakon operacija, izazvala je snažne osjećaje baš svakog promatrača i nikoga nije ostavilo ravnodušnim. 

Gledajući iz njihove perspektive, život je vrlo jednostavan, a sve ove naše svakodnevne brige oko kojih gubimo vrijeme i živce su beznačajne. Nažalost, u relativno kratkom periodu koliko ih poznajem, neke od njih izgubile su bitku za život, ali ostavile su lijepa sjećanja i najvažniju lekciju o životu nama koji smo ih poznavali. 
Poštujmo naše majke, supruge i kćeri i uzdižimo ih u svakoj prilici. Hvala vam još jednom.
hr Fri May 06 2022 11:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .