Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a89dff18d1cb99808b457d/80
Foto: DN

Splićanki Antici-Mariji Lovrić nagrada za životno djelo HTZK

Među dobitnicima su još Zoran Vukić iz Kaštel Lukšića, Društvo inovatora DIATUS iz Splita, Fotoklub Faros iz Starog Grada, Fotoklub Split, Ronilački klub Crveno jezero Imotski

U prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) u Zagrebu održana je svečana dodjela javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrada HZTK. Nagrade su dodijeljene zaslužnim djelatnicima s područja tehničke kulture u našoj zemlji. Dodijeljana je jedna nagrada za životno djelo, pet pojedinačnih nagrada za rad u 2021. gdoini, te još pet skupnih nagrada također za prošlu godinu.

Antica-Marija Lovrić iz Splita je dobitnica nagrade za životno djelo za znakovit i trajan doprinos znanstvenom, stručnom, pedagoškom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi u Republici Hrvatskoj. Kao pojedinici, nagrađeni su Ivica Nikolac iz Rijeke, Janko Radigović iz Samobora, Kristina Špoljar Petrović iz Varaždina, Zoran Vukić iz Kaštel Lukšića, te Miodrag Zdravčević iz Osijeka.

Skupne nagrade su, pak, uručene Društvu inovatora DIATUS iz Splita, Društvu pedagoga tehničke kulture Varaždin, Fotoklubu „Faros“ iz Starog Grada, Fotoklubu „Split“, te Ronilačkom klubu Crveno jezero Imotski. Dobitnicima su nagrade uručili predsjednik Odbora za Nagradu HZTK Bogomir Hren, predsjednik HZTK-e Damir Tomić i glavna tajnica HZTK Zdenka Terek. Među dobitnicima je i nekoliko zaslužnih osoba i udruga iz Splitsko-dalmatinske županije.

Antica-Marija Lovrić je cijeli svoj pedagoški radni vijek nesebično stavljala na raspolaganje svoja znanja i iskustva kroz javni rad na području znanosti, prosvjete i tehničke kulture, davši tako veliki i neprocjenjiv doprinos obrazovanju mladih, te promociji i popularizaciji tehničke kulture. Izuzetne organizacijske sposobnosti, socijalne kompetencije i inovativne ideje, bile su odlika njezina rada. Tijekom 35-godišnjeg pedagoškog rada ostavila je neizbrisiv trag u nekoliko srednjih škola u Splitu. Kao profesorica informatike i ravnateljica dviju škola u Splitu, poticala je rad u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, usavršavanje profesora, primjenu ICT u svim djelatnostima škola, osnivanje udruga mladih informatičara, pripremu nadarenih učenika za natjecanja, a posebno informatičara preko kojih je ostvarila dugogodišnju suradnju s Hrvatskim savezom informatičara. Ta je suradnja urodila izvrsnim rezultatima učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima. Pored toga, Antica-Marija Lovrić je dugo vremena obnašala i dužnost predsjednice Zajednice tehničke kulture grada Splita, a dugogodišnja je članica i upravnog odbora udruge Zvjezdano selo Mosor.

Zoran Vukić, prof. politehnike, učitelj je tehničke kulture u zvanju savjetnika u OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice. Istaknuti je voditelj odgojno-obrazovnih programa iz područja tehničke kulture, u kontinuitetu od 2003./2004. godine. Voditelj je Kluba mladih tehničara pri OŠ kneza Trpimira i predsjednik Udruge Mladi robotičari Split, te predsjednik kategorije Soccer Weight i Soccer Open. Nagrada HZTK-e za 2021. mu je dodijeljena za ostvarene zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, stručni rad i promicanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture, te za međunarodnu promidžbu Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.

Društvo inovatora DIATUS iz Splita je nagrađeno skupnom nagradom HZTk-e za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitskodalmatinske županije, te državnoj i međunarodnoj promidžbi inovatorstva. U 2021. godini društvo DIATUS je organiziralo 31. natječaj za najbolju inovaciju Dalmacije, sudjelovalo na domaćim i inozemnim izložbama inovacija AGRO ARCA, Pronalazaštvo u Srbiji, ISIF u Turskoj, ARCA u Zagrebu, IWIS u Poljskoj, te izložbi Bjelovar 2021. Na poziv Centra za inovacije i transfer tehnologije iz Rijeke, a u cilju približavanja inovacija akademskoj zajednici, DIATUS je sudjelovao i na 5. hrvatskoj izložbi inovacija u građevinarstvu ADRIATECH Rijeka 2021.

U 2021. godini Fotoklub Split je obilježio 110. obljetnicu osnutka, te je tom prigodom organizirao izložbu pod nazivom „110. godina Fotokluba Split – velika retrospektiva“ u okviru koje su bili izloženi brojni arhivski materijali, bogata fotooprema i korespondencija kluba kroz povijest koja svjedoči o važnosti postojanja Fotokluba za kulturni i umjetnički život grada Splita. Fotoklub Split je nagrađen za dugogodišnji doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, te međunarodnoj promidžbi hrvatske fotografije.

Fotoklub Faros iz Starog Grada je nagrađen za doprinos promicanju i unaprjeđivanju fotografskog stvaralaštva, te razvijanju tehničkih znanja i vještina djece i mladih. Ronilačkom klubu Crveno jezero Imotski, skupna nagrada HZTK-e je, pak, uručena za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture, te za značajna postignuća u području ronilaštva.


hr Tue Jun 14 2022 12:17:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1803018d1cb72d38b45c0/80
Foto: Luka Mladinić

Prvi Ljetni dani mladih downića: Modeli nosili odjeću hrvatskih brendova

U okviru programa održane su i likovne radionice, igrale su se društvene igre, izrađivao nakit, pjevalo se, plesalo, crtalo
U okviru 1. Ljetnih dana mladih downića, sinoć je na splitskim Stinicama održala modna revija u kojoj su upravo oni bili glavne zvijezde. U bogatom programu s revijom kao središnjim dijelom sudjelovali su mladi downići Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Inače, ovogodišnji Ljetni dani mladih downića trajali su tri dana, od 30. lipnja do 2. srpnja. U okviru programa održane su i likovne radionice, igrale su se društvene igre, izrađivao nakit, pjevalo se, plesalo, crtalo, a bio je i tkz. beauty day koji ih je pripremao za navedenu veliku reviju na kojoj su modeli nosili odjeću hrvatskih brendova.

hr Sun Jul 03 2022 13:44:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c14d4118d1cb8ed38b4584/80
Foto: MDF

Zatvoren je Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Dva tjedna zabave i učenje privedeno je kraju uz pjesmu i ples, suze radosnice i tugu zbog rastanka na godinu dana

Uz pjesmu dječjeg zbora Zdravo maleni i izvedbu nagrađivane predstave 'Beskrilci u oblacima' Istarskog narodnog kazališta u Puli zatvoren je 62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Dva tjedna zabave i učenje privedeno je kraju uz pjesmu i ples, suze radosnice i tugu zbog rastanka na godinu dana. 

- Puno je bilo smijeha, igre, predstava, filmova, crtanja i šaranja. I padova, sladoleda, kašnjenja na predstave. Skupoga parkinga i soka, barem kako kaže mama, poručila su djeca s ljetne pozornice netom prije nego što će ovogodišnji program proglasiti zatvorenim, ali samo do iduće godine kad će organizatori nastojati premašiti broj od gotovo 140, programa, 300 izvedbi, tisuću djece na radionicama, devet zemalja Europe i još mnoštvo velikih brojeva koje su obilježili 62. MDF.

Iznimna sreća

Nije bilo lako, ali isplatilo se. Svaki od 14 dana sa sobom  je donio neke nove dječje radosti, ispisao nove najljepše stranice dnevnika dječjeg odrastanja, roditeljima izmamio najponosnije osmijehe. „Bio bih nepošten kad ne bih čestitao svim ovim dobrim ljudima u organizaciji Festivala. Odradili ste divan, krasan repertoar, izdržali ste puno. Znam da ste se umorili. Zahvaljujem se i  građanima Šibenika, svim ljudima u gradu koji čini biser naše županije. Festival je nakon dvije godine prošao u veoma divnom tonu, nije bilo epidemioloških mjera. Iznimno sam sretan, nadam se da ste i vi.  Igrali ste se, zabavljali i vidimo se iduće godine u još većem broju i s puno novih igara', poručio je s ljetne pozornice župan šibensko – kninski Marko Jelić.

Rijeka djeca prošla je Festivalom bilo kao publika pred daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, na ljetnoj pozornici s katedralom svetog Jakova iza leđa, na Poljani ispred najboljih uličnih izvođača koje Lijepa naša ima, bilo kao glavni likovi radioničkog programa krojenom prema njihovim interesima, bilo kao izvođači na pozornicama koje će im obilježiti djetinjstvo i izgraditi ih u osobe kakve tek trebaju postati.

Međunarodni dječji festival više je od dvotjedne zabave s početka ljeta. Ono je učenje, igranje, druženje, odrastanje, plakanje i smijanje. Festival su neka nova znanja, prijateljstva, ljubavi i odrastanje. MDF je najljepša slika djetinjstva. Tu se roditelji uče opuštenosti gledajući potomke kako postaju najbolja verzija sebe.

MDF je profesionalno usavršavanje i pokazivanje, prenošenje stečenog znanja generacijama koje dolaze. Ove godine Festival su bili Mario Kovač, Damir Urban, Davor Gobac, Olja Savičević Ivančević,  Petra Radin, Dinka Jeričević, Irena Bralić, Tisja Kljaković Braić, Anamarija Asanović, Marija Pajić, Ria Trdin, Saša Cei, Dubravka Švob, Igor Rudan, Antonija Blaće, Mila Elegović, Darija Knez Rukavina,  Ana Vukšić, Ivana Bakal, Jadranka Lacković, Željko Šturlić, Nadana Jelić, Lena Lekše, Karolina Hotkova, Honza Prihoda, Milan Bukovac, Dijana Nazor Čorda, Nik Titanik, Manuela Pauk, Nikolina Hrga i mnogi drugi koji su pod svoje primili tisuće djece dijeleći s njima prostor i vrijeme za prenošenje znanja.

Vrijedi svake kapi znoja

Međunarodni dječji festival u Šibeniku je cjelogodišnji posao, cjeloživotna ljubav. Otvorila ga je predstava 'Napokon orkestar' Petra Radin u izvedbi  Zagrebačke filharmonije. Predstava je rađena ciljano za MDF, a isto se dogodilo se Programom trgova i ulica Marija Kovača koji je probrao najbolje ulične artiste i pozvao iz da kreiraju sadržaj za Šibenik.

A kad ciljano izdvajate svoje vrijeme i znanje, onda to radite samo za stvari koje vrijede, a Međunarodni dječji festival u Šibeniku vrijedi svake kapi znoja. 

- Na pragu ulaska u 15. dan mislim da možemo biti zadovoljni s onim što smo uspjeli kao organizatori pružiti našoj publici, našoj djeci. Uspjeli smo realizirati praktički sve programe koje smo planirali. Dogodilo se otkazivanje gostiju iz Španjolske, ali sve ostalo smo uspjeli, potvrdio je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava, a uz pomoć sponzora, pokrovitelja, donatora, malih i velikih  pojedinaca i tvrtki koji su pružili najviše što su mogli.

Iza nas je ostalo vrijeme koncerata i radionica za bebe, večeri u kojima su nam čitali važni Šibenčani i njihovi gosti, vrijeme festivalskih zastava i čarolije na ulicama i trgovima Krešimirovog grada. Sad je vrijeme za stvaranje nove čarolije za novih 14 dana 2023. godine!

hr Sun Jul 03 2022 10:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1331a18d1cb93d08b4634/80
Foto: FB

Svečano otvoreni 25. “Glumci u Zagvozdu”: “Atmosferu je ovdje nemoguće opisati, čaroliju Zagvozda se mora doživjeti”

U programu su i ove godine mnoge zanimljivosti, među ostalim koncerti nacionalnih ansamblova Lado i Tanec
Svečanim otvaranjem uz izložbu “Zagvozd… tragom srca” autorice Suzane Ajhner Starčević te predstavom “Jel’ tako Zorane?” kazališta Moruzgva i kazališta Marina Držića Dubrovnik, započelo sinoć pred punim gledalištem već 25. izdanje "Kazališnih susreta Glumci u Zagvozdu".

- Pokrenuti i vođeni entuzijazmom Vedrana Mlikote, uz volonterski angažman njegovih sumještana i brojnih prijatelja susreti glumaca u Zagvozdu rasli su iz godine u godinu i postali su istinski kulturni fenomen. Brojke glumaca, ansambala i kazališnih skupina kao i publike koja je u proteklih 25 godina ispisala povijest Festivala su impresivne - kazala je u ovoj prigodi ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

- Želim da još dugi niz godina s jednakim entuzijazmom domaći kazališni, ali i brojni likovni i glazbeni umjetnici, privučeni toplom gostoljubivošću domaćina i magičnom ljepotom zabiokovskog krajolika, obogaćuju svakodnevicu ovoga kraja. Atmosferu u Zagvozdu je nemoguće opisati, čaroliju Zagvozda se mora doživjeti. Hvala Vedrane Tebi i svim tvojim sumještanima - poručila je ministrica.

U programu su i ove godine mnoge zanimljivosti, među ostalim koncerti nacionalnih ansamblova Lado i Tanec, predstava Zijaha Sokolovića ‘Glumac… je glumac… je glumac’, gostovanje HNK Split, dok je završna večer uz koncert Amire Medunjanin.  

Ulaz je besplatan, bitno je samo požuriti i uhvatiti mjesto.
hr Sun Jul 03 2022 08:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c126d718d1cb73d38b456d/80

Moć divizme je u njenim cvjetovima, liječi bolesti dišnog sustava, nagluhost, mokrenje u postelju kod djece...

Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca
DIVIZMA (lat.naziv - Verbascum sp.)
Drugi nazivi: žutocvijet, vučiji rep, svijećnjak, divlji duhan...

Divizma je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica. Ima izduženu stabljiku i žute cvjetove. Cvate od lipnja do kolovoza. Široko je rasprostranjena biljna vrsta.

Sadrži velik broj antioksidansa, poput saponina, glikozida, flavonoida, tanina, cinka, selena, vitamina C.

Moć divizme je u njenim cvjetovima, koji se beru za suha vremena i naglo suše da ne potamne. Listovi i korijen koji se vadi u jesen koristi se za izradu losiona, krema i masti za vanjsku upotrebu.

Mnoga istraživanja i narodna predaja pripisuju ovoj biljci razna ljekovita svojstva. Koristi se kod bolesti dišnog sustava, pospješuje iskašljavanje, djeluje protuupalno. Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca.  Mladim djevojkama regulira mjesečnicu. Dobra je u borbi protiv hemeroida. Poboljšava sluh, a koristimo je tako da nekoliko kapi svježe biljke nakapamo u uho. Djeci koja mokre u postelju nakapamo 15-20 kapi na kocku šećera i dajemo da pojedu prije odlaska na spavanje. Cvjetove možemo namočiti u rakiju i koristiti za masažu protiv reume.


ČAJ OD DIVIZME
Jednu malu žlicu cvjetova divizme preliti s 200 ml uzavrele vode. Ostaviti poklopljeno 10-ak minuta. Procijediti i piti više puta dnevno po jednu šalicu.

MACERAT OD DIVIZME
Preliti 2-3 velike žlice svježih ili osušenih cvjetova s 2 dl maslinova ulja. Držati na suncu 21 dan. Nakon toga procijediti i koristiti za upale uha i nagluhost.

hr Sun Jul 03 2022 07:20:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .