Putin pozdravio izbor novog šefa NATO-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u subotu izbor bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga na mjesto novog glavnog tajnika NATO-a, ustvrdivši da njih dvojica imaju “vrlo dobre odnose”, ali je naglasio da normalizacija odnosa sa Zapadom ovisi o postupcima zapadnih zemalja.

Odnosi Rusije i NATO-a na najnižoj su razini od završetka Hladnog rata, pošto je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je Putin nedavno opravdao širenjem NATO-a na istok Europe.

U razgovoru za televiziju Rossiya Putin je naznačio da bi izbor Stoltenberga, koji na dužnost glavnog tajnika NATO-a stupa u listopadu, mogao pomoći u popravljanju odnosa.

“(Stoltenberg i ja) imamo vrlo dobre odnose, uključujući i osobne odnose. Riječ je o vrlo ozbiljnoj, odgovornoj osobi”, rekao je Putin, dodajući da ipak treba vidjeti kako će se “ti odnosi razvijati pošto Stoltenberg preuzme dužnost”.

Putin je isto tako rekao da nema razloga da se odnosi Rusije i Zapada ne poprave. 

“Mislim da nema ničega što bi moglo spriječiti normalizaciju odnosa i normalnu suradnju” sa Zapadom, rekao je Putin.

“Ali to ne ovisi o nama, ili ne ovisi samo o nama. To ovisi o našim partnerima”, rekao je ruski predsjednik.

Putin nije govorio o tome što misli da bi Zapad trebao napraviti, ali njegov je glasnogovornik u petak nagovijestio da je glavna prepreka normalizaciji odnosa nedostatak poštovanja koje Zapad pokazuje u odnosu na Rusiju, tretirajući je poput “školarca koji je nešto skrivio”.

POSLJEDNJE DODANO: