Vlada raspustila lokalnu vlast u Vukovaru

Vlada je danas raspustila vukovarsko Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika Vukovara i njegove zamjenice te je time, zbog nedonošenja gradskog proračuna, pokrenuta procedura za raspisivanje izbora.

Posebnim rješenjem, Vlada će za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika imenovati povjerenika.

– Krajem prošle godine vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo proračun nego odluku o privremenom financiranju. Kako do 31. ožujka ove godine nije donesen proračun, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspušta se Gradsko vijeće te razrješuje gradonačelnik i kreće u proceduru za raspisivanje izbora. Nakon objave u Narodnim novinama povjerenik će preuzeti dužnost – izvjestio je ministar uprave Arsen Bauk.

Vlada je danas donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera za Imunološki zavod.

Povjerenstvo će voditi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a članovi povjerenstva su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, savjetnik predstojnika DUUDI-a Branimir Fleković, direktor Imunološkog zavoda Mario Meštrović, predsjednik NO Imunološkog zavoda Mladen Belicza te povjerenica Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Zavodu Ljiljana Jagarinec.

Prema vlasničkoj strukturi 74,31 posto temeljnog kapitala Zavoda je u vlasništvu države, dok na ostale dioničare otpada ostatak od 26,59 posto, a riječ je o trgovačkom društvu od posebnog interesa za Hrvatsku.

Imunološki zavod trenutačno je bez licence za izradu bakterijskih cjepiva i preradu krvne plazme, dok Odjel virusnih cjepiva kao dio tvrtke ima dozvolu za rad do studenog 2015. godine.

Vlada je odobrila 5 milijuna kuna iz proračunske zalihe gradu Osijeku radi sufinanciranja dijela troškova za suzbijanje najezde komaraca na području grada. Grad je za tu svrhu za ovu godinu osigurao 4,5 milijuna kuna.

Znate i sami da se proteklih godina, nažalost, događa situacija koja značajno smanjuje kvalitetu života u Osijeku i županiji, da ne govorimo o bolestima koje prenose komarci, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić obrazlažući razloge donošnja odluke. Podsjetio je da je slična odluka donesena i prije godinu i pol dana za grad Vukovar.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve čelnike lokalne samouprave da ubuduće odrede proritete kako se ovakav način sufinanciranja ne bi pretvorio u stalnu praksu.

– Država već godinama uskače, a to će napraviti i ove godine, ali bi jedinice lokalne samouprave trebale u godišnjem planiranju sredstava voditi računa da je to stvarna potreba ljudi koji tamo žive. Država će pomoći, ali u svakom gradu postoji posebna, drukčija potreba, a naša su sredstva ograničena. Treba vidjeti što je ove godine s Vukovarom, ne znam jesu li se obratili, da ne bi bilo i epidemiološki i financijski prekasno – poručio je. Država može iznimno pomoći, ali to ne smije postati svakogodišnje pravilo, zaključio je Milanović.

POSLJEDNJE DODANO: