Article

//www.dalmacijanews.hr/files/650801fc5d796521148b458b/80

U petak 15. susret klapa "Pismo moja" u Gradskoj kino dvorani u Imotskom

Nastupaju Ošjak, Sinj, Mirabella, Kaše, Sv. Mihovil, Bratovština, Galluna, Pasika...

Ovogodišnji Susret klapa ,,Pismo moja'' Imotski, najavljen za petak 22.9., donosi puno prave klapske pjesme, izvrsnih klapa, ali i obilježavanje važnih klapskih godišnjica.

Naime, ovo imotsko klapsko okupljanje slavi svojih prvih 15 raspjevanih godina.


Davne 2007.godine osnovana je Kulturna udruga ,,Pismo moja'' koja je oživjela uspavanu imotsku klapsku tradiciju. Od svog osnivanja, ova je udruga organizirala preko 20 klapskih manifestacija u Imotskom – 14 Susreta klapa ,,Pismo moja'' te 12 prigodnih klapskih koncerata pod nazivima ,,Klape Gospi od Anđela '' i ,,Radujte se, narodi''. Također, Udruga je bila autor velikog kulturnog projekta ,,Imoćanke, čuvarice ognjišta i baštine'' kojim je okupila veliki broj imotskih žena koje djeluju u kulturi i predstavila njihovo stvaralaštvo u samom centru Zagreba. S ponosom naglašavaju kako su im na tom projektu najveći suradnici i podrška bili velika imotska književnica Maja Delić Peršen i sjajan imotski fotograf Stipe Šurlin, koji su ovu godinu svoj umjetnički život nastavili na boljem mjestu i nastavili inspirirati mnoge koje su ostavili za sobom.

Također, Kulturna udruga ,,Pismo moja'',osim organiziranja klapskih manifestacija, brine se i o djelovanju imotske ženske klape ,,Neviste'' , pjevačke jezgre Udruge, koja već 15 godina neumorno održava imotski klapski duh budnim. Iza njih su brojni nastupi na mnogim klapskim susretima kao i kulturnim, turističkim i humanitarnim manifestacijama. Kroz ovu je klapu dosad prošao velik broj žena i djevojaka koje su se okušale u klapskom pjevanju. Danas, s ponosom ističu, u Imotskom i djeca klapski pjevaju, a nadaju se kako će se taj trend njegovanja ove imotske tradicije nastaviti i dalje. 

Prije 15 godina, Imotski nije imao nijednu klapu ( unatoč klapskoj tradiciji koja datira od 1967.godine kada je muška klapa ,,Dalmacija''nastupila na 1.FDK Omiš ) kao ni susret klapa. 

Danas, Imotski ima 3 klapska okupljanja godišnje, 2 ženske klape i klapsku sekciju u imotskoj Glazbenoj školi ,,Dr.fra Ivan Glibotić''.

U petak, s ponosom će se proslaviti 15 godina ove imotske klapske svečanosti ali i punih pola stoljeća od prvog izvođenja klapske ,,himne'' - ,,Dalmatino, povišću pritrujena'', velikog Ljube Stipišića Delmate. U čast svim tim velikim jubilejima, ovu će godinu imotsku klapsku pozornicu posjetiti velika i uspješna klapska imena: 

Velikani klapske pjesme – klapa Ošjak Iz Vela Luke  i klapa Sinj, predvođena bardom klapske pjesme, maestrom Mojmirom Čačijom – aktualnim umjetničkim ravnateljem FDK Omiš.

Ženska klapa Mirabella CZK Omiš – ovogodišnje pobjednice FDK Omiš, prema glasovima publike

Muška klapa Kaše iz Dubrovnika, jedna od najboljih i najuspješnijih hrvatskih klapa, već treći put u Imotskom, donose izvrsne izvedbe i obrade narodnih i autorskih pjesama svog voditelja i poznatog skladatelja, Vicka Dragojevića.

No, Susret klapa prvenstveno je okupljanje i dugogodišnjih klapskih prijatelja i kolega koji su zajedno klapski ,,rasli'' i podupirali se na svom klapskom putu.

U pozornicu imotskog Susreta klapa, neizostavno i očekivano, dolaze izvrsne domaće klapske snage iza kojih su brojni nastupi i nagrade na festivalima klapske pjesme, snimljeni albumi i videa - klape Sv.Mihovil iz Prološca, klapa Bratovština iz Sovića/Gorice i mlada imotska ženska klapa Galluna koja ispred sebe ima blistavu klapsku budućnost, a svojim nastupima osvaja srca stručnog žirija i publike.

Iako geografski ne gravitiraju Imotskom, uvijek prisutni na imotskim klapskim okupljanjima su i pjevači uspješne i poznate klape Pasika iz Kostanja, čuvari izvorne klapske baštine i klapa u čijem se izričaju može čuti duh stare, autentične Dalmacije.

Domaćini ovog Susreta, imotska ženska klapa Neviste, srdačno vas poziva da svojim dolaskom uveličate ovo veliko klapsko slavlje u srcu Imotskog.

Susret se održava 22.9., u 20 sati u Gradskoj kino dvorani. Ulaz je slobodan.


hr Mon Sep 18 2023 09:57:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64a953ec5d79654c3d8b458e/80
Foto: Press

Ultra Europe slavi velikih deset godina: Najavljen datum jubilarnog izdanja festivala

Festival je započeo kao dvodnevno događanje na Poljudu, koje je privuklo posjetitelje iz 70 država svijeta, a danas je ULTRA Europe veliki svjetski brend

Veliki rođendan hrvatskog glazbenog diva! Festival ULTRA Europe sprema se za posebno slavlje kojim će zaokružiti nevjerojatnih prvih deset godina. Pustolovina je ovo kojoj se, kroz godine, pridružilo više od 1 300 000 posjetitelja kao i najveće glazbene superzvijezde i ikone svjetske elektroničke scene. Ovo posebno jubilarno izdanje održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. godine u splitskom Parku mladeži, nakon čega kreće Destination ULTRA Europe, glazbeno putovanje koje vodi na čarobni Brač, Hvar i Vis. Organizatori najavljuju početak prodaje najpovoljnijih festivalskih early bird ulaznica po cijeni od samo 89€, u ograničenoj količini. Prodaja kreće 10. listopada, točno u 10 sati i 10 minuta!

“Nobody parties like ULTRA Europe!”

U deset godina puno se toga promijenilo. Festival je započeo kao dvodnevno događanje na Poljudu, koje je privuklo posjetitelje iz 70 država svijeta, a danas je ULTRA Europe veliki svjetski brend koji traje 7 dana, odvija se u 4 grada i na 10 pozornica. Predvodnik inauguracijskog izdanja festivala bio je Avicii, jedna od najtraženijih zvijezda u to vrijeme, a svojim je dolaskom potvrdio da vjeruje u veliki potencijal ovog festivala, koji je narednih godina postao vodeći svjetski destinacijski festival. Od tranzitnog grada, Split je postao nezaobilazna turistička destinacija, a Vlada RH proglasila je festival strateški važnim projektom zbog njegovih pozitivnih multiplikativnih efekata na hrvatsko gospodarstvo i promociju Hrvatske kao turističkog odredišta. Festival je odigrao ključnu ulogu u promicanju i uspostavljanju Hrvatske, Dalmacije i Splita kao globalne destinacije, posebno za mlade od 18 do 35 godina. Preko 1 300 000 gostiju iz cijelog svijeta, iz više od 150 zemalja svijeta, došlo je u Hrvatsku kako bi bili dijelom festivala od 2013. godine, generirajući tako preko 2 200 000 noćenja. Uz to, tijekom posljednjih 10 godina generirano je više od 1 milijarde eura dodatnih potrošnje u Hrvatskoj, kao rezultat potrošnje gostiju koji su sudjelovali na jedom od devet festivalskih izdanja.

ULTRA Europe se u samo 9 godina uspjela popeti na visoko drugo mjesto prema brojkama posjetitelja i ostalim festivalskim sadržajima unutar velike ULTRA Worldwide obitelji, što znači da je ispred gradova domaćina kao što su Tokyo, Hong Kong, Shangai, Sao Paolo, Johanesburg, Singapur, Abu Dhabi i Lima. Ono po čemu se ULTRA Europe razlikuje od svih drugih festivala na svijetu je način na koji povezuje glazbu i destinacije. Destination ULTRA Europe vodi na put od Splita do Brača, Hvara i Visa, a gosti nakon festivala rado otputuju i u Dubrovnik, do slapova Krke te Plitvičkih jezera, mjesta koja su u službenoj anketi odabrali kao ona koja se svakako trebaju posjetiti. U Hrvatskoj se u prosjeku zadržavaju gotovo sedam dana, a slike i uspomene nose sa sobom na sve krajeve svijeta čime Hrvatska dobiva promociju koja je teško mjerljiva bilo kakvim brojkama. 

- Od prvog smo dana istinski vjerovali da će ovaj projekt biti uspješan i posebno smo zahvalni svima onima koji su od početka dijelili to uvjerenje s nama, koji nas i dalje motiviraju da svake godine budemo još bolji i da nastavimo razvijati festival ULTRA Europe koji je po brojnim faktorima jedinstven na ovim prostorima. Split je otvorio svoja vrata i svoja srca milijunima posjetitelja, pokazao kako je to biti pravi domaćin raznim kulturama i nacijama. Za nevjerojatni uspjeh ove glazbene priče ključna je sinergija cijele naše obitelji, građana Splita, nadležnih tijela i institucija, svih naših partnera, posjetitelja i izvođača. Festival je već postigao odlične rezultate, ali čvrsto vjerujem da postoji još mnogo više potencijala za rast i njegov ukupni utjecaj na grad Split, Dalmaciju i Hrvatsku. Ostvarili smo 65% našeg potencijala pa će tako naša budućnost biti usmjerena na postizanje još većih i još boljih rezultata - izjavio je Joe Bašić, ispred organizacije festivala ULTRA Europe te je dodao: 

- Deseto izdanje bit će dostojno obilježavanja ovakvog jubileja. Spremamo pravi vatromet emocija i sigurni smo da je ispred nas novo i vrlo uzbudljivo poglavlje. Bit će ovo najspektakularnije izdanje do sad, prepuno trenutaka koji se pamte zauvijek.

Osim datuma rođendanskog susreta pod zvjezdanim nebom Splita, grada koji je pod zaštitom UNESCO-a i koji se prometnuo u jednog od najboljeg festivalskog domaćina na svijetu, organizatori su najavili i prve informacije vezane uz prodaju ulaznica. Naime, 10. listopada, točno u 10 sati i 10 minuta, započinje prodaja ograničenog kontingenta early bird regionalnih ulaznica, po najpovoljnijim cijenama – trodnevne GA ulaznice po cijeni od 89€, trodnevne VIP ulaznice po cijeni od 289€ te fan pit ulaznice po cijeni od 139€. Ulaznice će se moći osigiurati putem sustava Entrio, a nakon što se proda ovaj posebni kontingent, u prodaju kreće ulaznice po višim cijenama.

Sve informacije o festivalu, osim na službenoj stranici www.ultraeurope.com, mogu se pronaći i na Facebook stranici festivala, Twitter profilu te Instagram profilu


hr Thu Sep 28 2023 20:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6515a810cc67472b168b458a/80
Foto: Martin Burić

Povijesni koncert Gradske glazbe Imotski na Stradunu povodom bratimljenja Imotskog i Dubrovnika

HPO GGI su 6-erostruki prvaci Hrvatske ''Gradska glazba Imotski'' i nalaze se među najboljim puhačkim orkestrima
Povijesni koncert Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski održat će se u nedjelju, 1. listopada u 17h u gradu Dubrovniku na Stradunu ispred crkve Sv. Vlaha, povodom bratimljenja grada Imotskog i grada Dubrovnika. 

Organizacija obilježavanja 32. obljetnice početka napada na Grad – 1. listopada 1991. godine, u sklopu programa ''Da se ne zaboravi''! 

6-erostruki prvaci Hrvatske ''Gradska glazba Imotski'' među najboljim je puhačkim orkestrima, s mnogobrojnim državnim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Gostovali su po cijeloj Hrvatskoj i Europi te snimili i izdali tri CD-a.

- Iznimna nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati tako važnom događaju! - rekao nam je Ljubomir Glibota - dirigent HPO GGI.

hr Thu Sep 28 2023 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6515909acc6747f40e8b46c8/80
Foto: Press

Šarmantni Dalmatinac otkrio koga je sve ljubio: Sandru Bagarić, Milu Elegović, Vandu Winter...

Otkrio je da je nakon više od dvadeset godina 'pokupio' diplomu s fakulteta, kako je zaveo suprugu, ali i s kime je sve razmjenjivao poljupce...
Pjevač posebnog glasa, omiljeni kazališni glumac, biolog po struci - Đani Stipaničev gostovao je u Special Happy Showu i to u svom najležernijem i opuštenijem izdanju, kakvog ga uistinu rijetko viđamo. Slušateljima Happy FM-a je otkrio da je nakon više od dvadeset godina 'pokupio' diplomu s fakulteta, kako je zaveo suprugu, ali i s kime je sve razmjenjivao poljupce...

Šarmantni Dalmatinac – Đani Stipaničev, suprugu Nelli osvojio je na čuvenim tribunjskim Magarećim trkama prije osamnaest godina. Tribunj je ostao njihova ljetna oaza, a mirni obiteljski život sa dvije kćeri vode u Samoboru.

- Smatram se Samoborcem, tamo sam već 13 godina, točno sutra - na Svetog Mihovila od kada smo uselili u taj prekrasni mali gradić, gdje je sve lijepo i ugodno… ali Dalmatinac uvijek ostaje Dalmatinac i tako ga uvijek svi percipiraju. Ja sam omiljena zvjerka među Bad Blue Boys-ima, pogotovo u ovom velikom tjednu i iščekivanju… Ženi sam rekao da me nema doma tih dana ako pobijedimo prvenstvo, taman za svoj 55 rođendan…

Supruga srećom nije ljubomorna.

- Puno, puno pusa sam podijelio na daskama, od kolegice Renate Sabljak, Sandre Bagarić, Mile Elegović, Danijele Pintarić, Vande Winter - to je sve prošlo kroz moje ždrijelo – pohvalio se uz smješak.

Kada se moraš poljubiti na sceni kako se kontroliraš - upitao ga je voditelj Elvis Mehičić. Ne kontroliram se, kako bih glumio onda, nema tu one istinske iskrenosti, ali prigode beru jagode…

Jednom prigodom Stipaničev je tako nedavno gostovao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

- Ja sam profesor biologije kojeg je život odveo u svim smjerovima osim biologije koju sam pošteno završio i nakon 24 godine nedavno sam podigao diplomu jer sam imao nastup na PMF-u.  Rekli su - evo ti tvoj tuljac da i tvoja djeca znaju da si fakultetlija… Bilo je uvik danas ću, sutra ću, ali birtija mi je draža, druženje, šetanje po samoborskim šumama…

Iako je trenutačno na dijeti izgledom se ne zamara previše. Za sebe kaže da je rustikalni Dalmatinac koji se depilira za potrebe uloga, ali želi ostariti prirodno, bez estetskih zahvata. Nije ni od tetovaža, a što se tiče poroka otkrio je:

- Ne pušim, a za pijenje - tu bi se dalo štogod prozborit, ja sam piva, gemišt, bevanda tip, pelinkovac mi je od žestica jedino što pijem.

Svaka uloga mu je jednako važna. O sebi ne voli čitati, niti svoj glas slušati na radiju i televiziji,

 Zoran Milanović mu je draži od Andreja Plenkovića, jer, kaže, zabavlja narod i ima jasan stav o svemu…

hr Thu Sep 28 2023 16:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/65157ff6cc674711148b45e4/80
Foto: Sanja Koblar

Konjički klub Alkar punom parom "u sridu"!

Članovi kluba početkom rujna su sudjelovali na finalu ‘Croatia Cupa’ u Zagrebu sa uzrastima kadeta, juniora i seniora
Grad omeđen rijekom Cetinom i planinom Kamešnicom izdvaja se kao jedno od mjesta gdje su konji neodvojivi dio lokalnog identiteta i povijesti. Konji su postali simbol Sinja, a baš konji i jahači ponajviše kroz vitešku igru Alku imaju neizbrisiv trag u srcima ljudi tog podneblja.

Na promoviranju sporta s konjima kao i blage i poslušne ćudi tih životinja rade iz Konjičkog kluba „Alkar 1968“ koji imaju besplatnu školu jahanja za svu djecu kao i za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Imali su tako terapijsko jahanje, a sve u sklopu projekta "Čarobni pokret konja" koji je započeo s provedbom koncem 2021. godine, neposredno nakon potpisivanja ugovora sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. U terapijsko je jahanje bilo uključeno preko 85 Sinjana, članova udruga, korisnika te volontera i stalno zaposlenih djelatnika.

Članovi kluba početkom rujna su sudjelovali na finalu ‘Croatia Cupa’ u Zagrebu sa uzrastima kadeta, juniora i seniora.

- Kroz tri dana natjecanja parkuri postavljeni na visinama od 60 i 80 cm za naše kadete Blajić Neomi Cvitu na grlu Call Me Love Promino i Marka Vukovića na grlu Cezaer Van de Kaai Z bili su poprilično zahtjevni. Ipak, kroz sva tri dana uspjeli su pet parkura savladati bez kaznenih poena i ukupno gledajući ostvarili su neznatno bolje rezultate od svojih starijih kolegica i kolega.

Naša juniorka Pava Maleš sa Shirazom je u petak savladala parkur bez kaznenih poena dok je u subotu na visinama od 90 cm imala 8 kaznenih poena. Na žalost, zbog lakše ozljede konja za nju je natjecanje time završilo.

Senior Frano Ivković na Bostonu bio je uspješniji kroz tri skakanja i sa samo jednim rušenjem prepone na 90 cm sakupio 4 kaznena boda.

Konjički klub ‘ALKAR – 1968’ ovime je otvorio ovogodišnju sezonu natjecanja s nadom u ostvarenje boljih rezultata na natjecanjima koji su pred nama – rekao je predsjednik kluba Mirko Penić.

Ovo natjecanje, kao i provođenje organiziranog terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom, koje klub provodi kontinuirano već niz godina teško bi ostvarili, dodaje Penić, bez Grada Sinja i sponzora koji svojim donacijama pomažu klubu u provedbi sportskog i terapijskog jahanja te škole jahanja.

- Ovim putem našim donatorima iskazujemo neizmjernu zahvalnost, i to, uz grad Sinj, općini Hrvace i Otok, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoju te firmi Janaf d.d. Zagreb.


hr Thu Sep 28 2023 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .