Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5efc1ed2daf72dd91b8b45dc/80

Stručnjak: 'Privatne plaže ne postoje i ne mogu vam braniti da legnete na ručnik'

Dodaje i kako svatko može zatražiti koncesiju, ali da se one izdaju vrlo rijetko i to najčešće velikim hotelima.
Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture govorio je postoje li u Hrvatskoj privatne plaže.

- Privatne plaže ne postoje. Ako se mogu referirati na slučaj Drvenik Veliki, to nije izolirani slučaj. Često se privatni iznajmljivači reklamiraju da imaju privatne plaže, često se događaju i fizički obračuni zbog postavljanja ležaljki. U slučaju Drvenik Veliki, osim narušavanja javnog reda i mira radi se i o sumnji u počinjenje prekršaja iz članka 114. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama za gospodarsko korištenje pomorskog dobra bez koncesije.

Da bismo shvatili otprilike što je pomorsko dobro i njegov status, moramo znati definiciju pomorskog dobra u Zakonu, a to su unutarnje morske vode, terirorijalne vode, njihovo dno, podzemlje i dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen tako, tu spada mroska obala, sprudovi i tako dalje. Na pomorsko dobro ne postoji pravo vlasništva, ni država nije vlasnik, samo time upravlja - objasnio je.

Još jednom je naglasio da privatne plaže ne postoje, ali da se može ograničiti korištenje pomorskog dobra temeljem koncesije.

- Ali i u tom slučaju mora takvo isključenje ili ograničenje opće uporabe biti predviđeno odlukom o davanju koncesije - objašnjava.

Što je s pravilom da se 6 metara od mora ništa ne može privatizirati, a koje se posljednjih dana spominje?

- Zakon o pomorskom dobru kaže da je pomorsko dobro najmanje 6 metara od crte sredine viših ili visokih voda, ali može biti i šire, primjerice dio kopna koji po svojoj prirodi služi korištenju mora, a iznimno može biti i uže ako imamo recimo neki put ili zidine. Koliko je točno pomorsko dobro posebno se određuje za svaki slučaj. Ovih 6 metara se generalno uzima, ali postoje izuzeci - rekao je.

Rekao je i kako su koncesije izrazito rijetke, a posebno one koje izuzimaju javnost.

- To je moguće. Recimo, ako je hotel uz obalu on može zatražiti koncesiju na taj dio pomorskog dobra i županija to može odobriti ili ne. Teoretski je moguće, ali ti slučajevi su izuzetno rijetki, a sve što je sumnjivo građanima može se provjeriti u registru koncesija gdje su sve popisane - kaže i dodaje kako informacije o bilo kojoj koncesiji moraju biti objavljene u spomenuto registru.

“Nitko vam ne može braniti da legnete na ručnik”
Govorio je i o sukobima oko ležaljki, odnosno sukobima do kojih dolazi kada netko odbije iznajmiti ležaljku na plaži.

- To je tzv. koncesijsko odobrenje. Koncesije se daju kod većih infrastrukturnih projekta i one idu od 5 do 99 godina, a daje ih Županijska skupština i Vlada uz odobrenje Sabora. Koncesijska odobrenja su odobrenja koja se daju za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru, tu se prije svega misli na iznajmljivanje ležaljki i prodaju pića.

Kod koncesijskog odobrenja je bitno da ne isključuje niti ograničava opću upotrebu pomorskog dobra. Ako na nekoj plaži postoji koncesijsko odobrenje za iznajmljivanje ležaljki nitko vam ne može braniti da vi legnete na ručnik. Ako postoji kiosk s pićima nitko vam ne može reći da ne smijete ponijeti svoje piće - objašnjava.

Dodaje i kako svatko može zatražiti koncesiju, ali da se one izdaju vrlo rijetko i to najčešće velikim hotelima, piše N1.
hr Sat Jun 26 2021 16:01:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604766a56f52dfbffa8b45c0/80
Foto: NLM

Novi posao Dragana Brtana u Solinu: "Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici"

Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je novi posao bivšeg Oparinog savjetnika

Vedran Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je zaposlenje bivšeg pročelnika za financije u Banovini, a sada zaposlenika u solinskoj gradskoj upravi - Dragana Brtana

Podsjetimo, Brtana je angažirao solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Dao mu je ugovor o djelu, a kao razlog angažmana naveo je da će njegovo iskustvo biti od neprocjenjive važnosti. 

Evo što je Duvnjak zaključio: 

Dobili smo mnogo upita u vezi zapošljavanja Dragana Brtana u Gradsku upravu. Ljudi nas pitaju kako ćemo na to reagirati. Pa da razjasnimo:

Gradnačelnik Dalibor Ninčević obnaša izvršnu vlast. On MOŽE raspisati natječaj za posao i zaposliti. Vladajući u Gradskom vijeću ne mogu na to utjecati.

30. svibnja, na Dan državnosti, u drugom krugu izbora, građani su imali priliku promijeniti takav način kadroviranja. Zapošljavanja novih rodijaka, kumova i pajda s jedne ili transparentnost, javni natječaji, stručnost i biranje najboljeg kadra s druge strane. To su bile jedine dvije opcije.

Narod je birao i izabrao ovo prvo. Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici. Čista demokracija. - ustvrdio je.


hr Tue Jul 27 2021 16:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6100098e6f52df0feb8b45aa/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi u Janjevskoj na Visokoj

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit kroz narednih nekoliko dana

Završeni su radovi na izgradnji Janjevske ulice u Gradskom kotaru Visoka. Vrijednost obavljenih radova je tri milijuna kuna s PDV-om, a izvođač je bila tvrtka Građevno Zec.

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit  kroz narednih nekoliko dana. 

- Zahvaljujemo građanima za strpljenje i poštivanje prometne signalizacije za vrijeme izvođenja radova. - kazali su iz Grada.


hr Tue Jul 27 2021 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb1825a6f52df923d8b464f/80
Foto: DalmacijaNews ilustracija

Požar u Šibeniku: U gašenju pomažu i zračne snage

U gašenju pomažu i zračne snage.
U 14.01 zaprimljena je dojava o požaru na području Šibensko-kninske županije, a gori šuma u uvali Dumboka.

Na terenu je ukupno 21 vatrogasac Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te DVD-ova Vodice, Šibenik, Zablaće, Zaton i Bilice.

U gašenju pomažu i zračne snage.
hr Tue Jul 27 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d6bdb86f52df32bb8b4631/80
Foto: Pixabay

U Zadarskoj županiji 46 novih slučajeva koronavirusa

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 46 novooboljelih od koronavirusa, a u dom za starije na području Grada Biograda virus je ušao preko zaposlenika koji nisu cijepljeni,  izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. 

Novozaraženi korisnici privatnog dom za stare i nemoćne imaju blage simptome, a nekoliko ih je preventivno smješteno u Opću bolnicu Zadar.

Novozaraženih je 18 u Zadru, 11 u Biogradu, po troje u Bibinjama, Pašmanu i Sukošanu, po dvoje u Benkovcu i Zemuniku Donjem te po jedna osoba u Kalima, Ninu, Polači i Viru.

Testirano je 469 uzoraka, od bolesti se oporavila 21 osoba, a na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
hr Tue Jul 27 2021 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .