Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62998b8c18d1cb824f8b45fa/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Pametno za Split i Dalmaciju: "Opasno se nabacivati idejama o gradnji garaža i kongresnog centra na Starom placu"

"Očigledno je da se radi o nevjerojatno vrijednom gradskom resursu lociranom u srcu grada. To znači da je trošenje javnog novca na raspisivanje natječaja sasvim opravdano, naročito ako će realizacija zadovoljiti neke od gorućih kulturnih i infrastrukturnih i sportskih potreba Splićana, kao i gorućeg problema pristupa i parkiranja stanovnika Varoša"

- Kako i sama trajna konzervatorska zaštita Starog placa i područja neposredno uza nj kaže, radi se o mementu splitske povijesti, najbitnijem travnjaku na svijetu, uz onaj poljudski, o dragocjenom potezu zelenila u neposrednoj vizuri s Marjanom i Parkom Emanuela Vidovića. Uvažavajući ove činjenice, da bi se razgovaralo o budućnosti Starog placa, opasno se nabacivati s garažama i kongresnim centrima. Prva i osnovna obveza Grada je dati da se izradi valjana konzervatorska podloga kojom će se detaljno definirati mjere zaštite. Treba uvijek imati u vidu da kulturno dobro nije samo renesansna palača nego je kulturno dobro i stablo murve. I jednome i drugome treba s jednakom pažnjom pristupati - navode danas iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

- Stari plac je prema GUP-u gradski projekt. To znači da jedini domet kojeg javna politika smije realizirati jest organiziranje natječaja s meritornim žirijem i s programom koji odgovara mjerama konzervatorske zaštite. Obuhvat gradskog projekta je na jugu omeđen Plinarskom ulicom, na istoku Zrinsko - Frankopanskom, na sjeveru Matoševom i na zapadu Nazorovom ulicom. Ulice zatvaraju površinu od oko 56.500 m2. Zatečeni sadržaji unutar projekta su moderni stambeni blok, Pazarić, koji iako relativno neugledan, bitno je mjesto za kvart pa traži osuvremenjivanje i poboljšanje higijenskih standarda. Tu je i Hajdukov stari plac, skromne varoške kuće, pomoćni prostori HNK i veliki plato sa sportskim terenima i parkiralištima.

Napominju iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju kako je "olakotna okolnost za raspolaganje ovim prostorom  činjenica da je čak 70 posto površine u javnom vlasništvu".

- Očigledno je da se radi o nevjerojatno vrijednom gradskom resursu lociranom u srcu grada. To znači da je trošenje javnog novca na raspisivanje natječaja sasvim opravdano, naročito ako će realizacija zadovoljiti neke od gorućih kulturnih i infrastrukturnih i sportskih potreba Splićana, kao i gorućeg problema pristupa i parkiranja stanovnika Varoša. Što se tiče kongresnog centra, ideja je potpuno promašena. Pristupne ceste za autobuse kojima se prevoze osobe nisu dostatnih profila, a nitko neće plaćati transfere, catering i ostale sadržaje za kongresni centar koji je dislociran od hotela primjerenog kapaciteta - zaključuju.hr Fri Jun 10 2022 14:09:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .