Nakon “zimskog” četvrtka, petak donio osjetno zatopljenje: Hoće li biti kiše na Uskrs?

Samo dan nakon što je vrijeme u Dalmaciji lokalno imalo gotovo zimska obilježja, petak je donio stabilizaciju vremena i osjetan porast temperature zraka. Najbolji primjer za to može se vidjeti u Makarskoj. Tamo je četvrtak protekao u znaku oblačnog vremena i povremenom kišom, a snježne pahulje su povremeno gotovo dolazile do grada, točnije na obroncima Biokova susnježice je bilo već od 300, a snijega od 500 metara nadmorske visine. U petak čista suprotnost, dosta sunca i visokih 21 Celzijev stupanj u hladnu meteorološkog zaklona.

Slično je u petak bilo diljem Dalmacije. Osim na makarskom području, toplo je bilo i na širem šibenskom području, gdje su temperature rasle do 22°C. Na Splitskom području u najtoplijem dijelu dana bilo je 20 Celzijevih stupnjeva.
Najsvježije je bilo u dijelu Zagore srednje Dalmacije, gdje su najviše dnevne temperature bile oko 15°C.

Tramontana na otvorenom moru

Osjetno je zatoplilo u planinama. Na Svetom Juri na Biokovu zadnjih dana temperature je padala do -7°C, a u petak je izmjereno 2°C. Na mosorskoj zvjezdarnici u četvrtak je temperatura padala do 3°C, a u petak rasla do 14°C.
Bura je osjetno oslabila u odnosu na četvrtak i postupno okrenula na tramontanu koja je još samo na otvorenom moru imala vrlo jake udare preko 70 km/h.

U subotu i nedjelju očekuje nas promjenjivo vrijeme. Bit će dužih sunčanih razdoblja, ali i razdoblja povremene povećane naoblake. U mnogim dijelovima Dalmacije će se zadržati suho, no lokalno će biti većinom slabe kiše ili pljuskova. Najveća mogućnost povremenih oborina je u Zagori, osobito na širem kninskom području. Više sunčanih razdoblja bit će u subotu, a promjenjivije u nedjelju.

Jaki udari juga u nedjelju navečer

Dok će u subotu puhati većinom  slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, u nedjelju će jugo biti umjereno, navečer na moru i jako. Jutra će biti toplija u odnosu na prethodne dane, a najviše dnevne temperature većinom od 17 do 21°C.

Djelomično sunčano i toplo zadržat će se i u prva dva dana sljedećeg tjedna.

POSLJEDNJE DODANO: