Article

//www.dalmacijanews.hr/files/607098a16f52df502b8b458d/80
Foto: Screenshot HRT

Ministrica Brnjac: 'Očekujemo još veći broj njemačkih turista'

Evo što je sve ministrica komentirala.

Aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac (HDZ) gostovala je na RTL-u gdje je komentirala pripreme za turističku sezonu.

Ministrice, vratili ste se direktno u studio ravno iz Atene. Hrvatska je ondje jučer izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije. Konkretno, što to znači? Što time dobivamo?

Evo, to što ste rekli. Hrvatska je izabrana u Izvršnom vijeću Svjetske turističke organizacije. To je velika čast prvenstveno za Hrvatsku zato što je upravo Izvršno vijeće ono koje dogovara što će se raditi i priprema rad Svjetske turističke organizacije. Samim time, utječe i na politike, što se događa.

Mi tu sada vodimo glavnu riječ?

Vodimo zajedno sa ostalih pet članica u Izvršnom vijeću. Pripremamo, dakle ono što je dobro da su upravo one politike usmjerene na održivi razvoj turističkog sektora, na digitalni, na razvoj ruralnog turizma i to je sve ono što hrvatski turizam želi.

U izboru smo pobijedili Grčku. S produženim vikendom, s kojim nam je praktički počela turistička sezona, neki kažu da je na autocestama bilo automobila kao i 2019. Je li Vas iznenadio baš tako dobar početak?

Nije me iznenadilo jer mislim da smo odradili svoju domaću zadaću jako dobro, pripremili smo sve počevši od samog stay safe projekta, koji smo napravili u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), do podjele samih oznaka da se vi osjećate sigurno kao svaki turist u određenom objektu, kroz samo cijepljenje turističkih radnika...

Koliko smo ih cijepili do sada?

Do sada imamo jako dobre brojke, prema onima koje smo mi prikupljali u našu bazu Ministarstva turizma i sporta, s obzirom da su se oni javljali kroz regionalne turističke zajednice, kroz turističke zajednice ostale i naravno, kod svojih liječnika. Ono što smo mi prikupili je, dakle, preko 60 posto. Istarska županija ima izuzetno dobar odaziv - preko 60 posto, Dubrovačko-neretvanska županija, Zadarska županija.

Kada onda počinje prava špica turističke sezone? Neki hotelijeri, evo i u prilozima, kažu oko 15. lipnja. Je li to u skladu s vašim očekivanjima?

Je, to je u skladu i s našim očekivanjima. Mi smo na sastanku u Austriji, znači s austrijskom ministricom turizma, razgovarali kako olakšati turistička kretanja i sama njihova odluka koja je donesena nakon našeg posjeta - 10 dana ranije su nas maknuli s visokorizičnih i primijenili ona pravila s Robert Koch instituta, što znači da će nas gledati prema županijama.

Koliko smo već do sada zaradili, ako smo već 10 dana ranije skinuti s liste?

Imamo neke informacije, prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo sa tih 10 dana uprihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora.

Ima li Hrvatska sada uopće konkurenciju? Je li Hrvatska prvi turistički odabir u Europskoj uniji?

Prema onome što smo čuli na sastanku koji smo održali na 66. sastanku Svjetske turističke organizacije i komentarima mojih kolega, mislim da smo napravili izuzetno dobar posao što potvrđuju i brojke. Hrvatska je od danas i za Njemačku, na zelenom su Istarska županija, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska - znači da ti njihovi turisti kada se vraćaju više ne moraju ići niti u karantenu niti je potrebno testiranje.

Njemačka je naše glavno emitivno tržište. Očekujete li ove godine veći broj Nijemaca nego ikad prije, koliko ih očekujete s obzirom na to da su možda Grčka, Španjolska, Francuska, također zemlje u koje oni vole ići, trenutno možda nedostupnije za razliku od Hrvatske?

Svakako očekujemo još veći broj njemačkih turista. Sami ste rekli, Hrvatska je i auto-destinacija i svakako je to još jedan dodatni faktor sigurnosti gdje turist koji dođe može jednostavno sjesti u svoj automobil i vratiti se u svoju zemlju. Kad pogledate, ja sam se vratila iz Grčke, u Grčkoj je još uvijek policijski sat, nose se maske na otvorenom i svakako da to utječe na odabir same destinacije.

Iako se reklamiraju da su otvoreniji, ali izgleda da smo mi u Hrvatskoj otvoreniji. 

Pa izgleda da jesmo.

Što se tiče domaćih turista, počinje sad ta nekakva sezona. Hoće li domaći prije možda na Jadran, a onda tek negdje krajem godine negdje u svijet? Koje su zemlje domaćih? 

Domaći turisti su nama izuzetno važni. Zato smo mi i pokrenuli kampanju ruralne Hrvatske "Doživi domaće i istraži ruralnu Hrvatsku". Oni su naši važni turisti i ono što vidimo već sada, u odnosu na prošlo vrijeme u ovo doba, preko 30 posto je više domaćih turista na Jadranu i svakako očekujemo da će taj broj biti i veći.

Neki su već govorili o projekcijama - 60 posto bi bilo dobro da ostvarimo iz 2019. godine. Koje su vaše projekcije i što vi očekujete? Više od toga?

Ja ću biti optimistična, ali i oprezna i evo prošle godine su bile projekcije da ćemo biti na 20, 30 posto, a bili smo na nekakvih 50 posto. Ja se nadam da ćemo ove godine zabilježiti dakako puno veću brojku.

hr Fri Jun 04 2021 21:01:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c626d96f52df35a98b45a9/80
Foto: Facebook

"Beroš se izderao na konobaricu i ostao dužan dvije kune za kavu"

Javio se svjedok incidenta u kaiću i opisao što se točno događalo...

Ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio da je u jednom jadranskom kafiću doživio neugodno iskustvo.

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas. - naveo je ministar. 

Međutim, javio se svjedok ovog incidenta koji je putem Facebooka opisao što se točno događalo. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Da li je ministar Beroš danas uspio popiti svoju jutarnju kavu u Zadru, sukladno epidemiološkim mjerama koje on, a ni HZZJ, nisu uopće donijeli?

Oko deset sati na zadarskom Trgu ministar Beroš je sa suprugom naručio kavu.

Kad mu je prišla konobarica i kad je naručio kave, upitao je zašto ne nosi masku?

Na otvorenoj terasi?! Konobarica ga je ignorirala i ušla u zatvoreni prostor kafića.

Ili ga nije prepoznala, ili ga je stvarno ignorirala.

Kad im je donijela kave (bez maske) demonstrativno se ustao i bacio dvadeset kuna na stol.

Na fotografiji je vidljivo da je dao 2 kune manje. Sav zajapuren se izderao na nju govoreći da je bezobrazna.

MIZ, HZZJ, a ni Civilna zaštita, nisu ni u jednom dokumentu donijeli uredbu da konobari na otvorenim terasama moraju nositi zaštitne maske. Sve takve mjere su donesene za zatvoreni dio ugostiteljskih prostora.

Za terase su donesene mjere oko distance među stolovima i korištenju dezifencijskih sredstava, ali i ne i o obavezi da konobari poslužuju goste sa zaštitnim maskama.

Uostalom, ta mjera bi bila diskriminirajuća i protustavna s obzirom da ni gosti ugostiteljskih objekata na otvorenim terasama nisu obavezni nositi maske.

Nije je imao ni ministar, a ni njegova supruga, dok je trenirao epidemiološku disciplinu na sirotoj konobarici kojoj je ostao dužan dvije kune. I to po mjeri koja uopće ne postoji. - napisao je svjedok.

hr Sun Jun 13 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c61f616f52df4ea98b458b/80
Foto: DalmacijaNews

[FOTO] 'Kockice' prevladale u splitskoj Fan zoni na Zvončacu, razloga za slavlje imali Englezi

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.
Hrvatska je krenula s porazom u Europsko prvenstvo. Presudan je bio pogodak Sterlinga iz 57. minute koji je kaznio mlake reakcije u obrani koje su bile prisutne tijekom cijelih 90 minuta.

U Fan zoni na Zvončacu, po propisanim epidemiološkim mjerama, bodrili su se Vatreni, ali ipak je razloga za slavlje imalo nekoliko navijača Engleske koji su se u Splitu našli na ljetovanju.

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.


hr Sun Jun 13 2021 17:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f252ebcdaf72d1b4e8b45c0/80
Foto: Facebook

Milošević o napadu na Srbe u Splitu: "Strašno i sramotno je da se to uopće događa"

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru...

Nakon napada na srpske državljane u Splitu, potpredsjednik Vlade Boris Milošević na Facebooku je komentirao taj sramotni incident.

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Danas nažalost opet moram reagirati na događaje koji ukazuju na to da se radi o zločinima iz etnički motivirane mržnje. Smatram bitnim da se govori i piše o toj temi jer je važno da ne prihvaćamo niti se navikavamo na zločin iz mržnje kao nešto neizbježno, svakodnevno, uobičajeno. Da ne relativiziramo nasilje i mržnju kao dio neke supkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na njihovu prepoznavanju, prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju.

Vijest da je u Splitu nekoliko nepoznatih osoba fizički nasrnulo na dvoje državljana Srbije, 25-godišnjaka i 26-godišnjakinju me podsjetila na sramotan napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Strašno i sramotno je da se to uopće događa i da se događa sad u vrijeme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone.

Još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gdje je na središnjem gradskom trgu skupina od nekoliko muških osoba napala maloljetnike uz povike „bando četnička“. Naglašavam da su žrtve napada maloljetnici.

Oštro osuđujem oba događaja, očekujem da policija pronađe napadače iz Splita, a da pravosuđe adekvatno procesuira vukovarske napadače/recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

Zahvaljujem gradonačelniku Splita na javnoj reakciji jer Split nije zaslužio da ga se zbog nasilnika etiketira kao grad slučaj, a još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mjesto za sve mlade, Srbe i Hrvate.

Važno je da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje, da se nacionalni i lokalni političari ne služe riječima koje raspiruju mržnju već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmjerenog prema drugom zbog njegove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina. - kazao je Milošević.

hr Sun Jun 13 2021 16:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Stigli podaci Stožera: U Hrvatskoj je danas 125 novih slučajeva

Nacionalni stožer je konačno objavio podatke o koronavirusu
U protekla 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.128. Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 195 osoba, a testirano je njih 4.701.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 358.504 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 125 u protekla 24 sata.

349.244 osobe su se oporavile, od toga 195 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 9 osoba, ukupno 8.132 osobe. 

Do danas je ukupno testirana 2.074.221 osoba, od toga 4.701 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6.445 osoba.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2.087.157 doza cjepiva. Dosad je 1.401.647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685.510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44.268 doza cjepiva.
hr Sun Jun 13 2021 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .