Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6305e68e18d1cb3f878b4634/80

Uskoro započinju radovi na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u staroj jezgri Trogira

Sanacija infrastrukture je nužna, prvenstveno zbog kvalitete života i očuvanja okoliša i donijet će velike benefite stanovnicima jezgre te ugostiteljima, poručio je gradonačelnik Bilić
Potpisan je ugovor o izvođenju radova na izgradnji i sanaciji vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava te rekonstrukciji elektroenergetske mreže stare gradske jezgre grada Trogira. Naručitelj projekta je Agencija EKO Kaštelanski zaljev, dok su investitori Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split i HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o Zagreb, a radove će izvoditi Vodoprivreda Split d.d. Solin. Vrijednost ugovora je 15.559.431,35 kn + PDV (od toga ViK 11.468.305,10 kn, a HEP 4.091.126,25 kn). 

Ugovor je sklopljen krajem srpnja, radovi će započeti sredinom rujna, a tim povodom gradonačelnik Ante Bilić, direktor ViK-a Tomislav Šuta, direktor Vodoprivrede Predrag Zekić, direktor HEP ODS Elektrodalmacija Split Saša Kraljević te izvršna direktorica agencije EKO Kaštelanski zaljev Tina Runjić Ćuk održali su prvi koordinacijski sastanak i obišli dio lokacija u jezgri gdje će se izvoditi radovi.

- Radi se o prvoj od ukupno sedam faza rekonstrukcije koje nas čekaju. Infrastruktura u jezgri je zastarjela i ne može podnijeti pritisak, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, dok zimi svjedočimo čestom plavljenju. S ovom investicijom toga više neće biti. Ovo će biti jedan višegodišnji projekt, ali donijet će ogromne benefite za stanovnike jezgre, ugostitelje i obrtnike koji tu rade. Sanacija infrastrukture je nužna, prvenstveno zbog kvalitete života i očuvanja okoliša. Umjesto u more, odvodnja će ići na Divulje, ugradit će se crpne stanice za oborinske vode, ići će novo popločanje ispod kojeg će biti nove betonske ploče zbog čega kareti neće toliko štetiti, rasvjeta... U projekt se uključio HEP pa me veseli što ćemo u sklopu radova napraviti i ukopavanje kabela tako nećemo dva puta morati raskopavati gradsku jezgru - istaknuo je gradonačelnik Bilić. 

Radovi će se odvijati van turističke sezone, a sanacija će krenuti od parka Fortin, pa prema Kažotićevoj ulici gdje je plavljenje najizraženije za svake veće kiše. 

- Ovaj projekt nije u sklopu projekta Aglomeracije. Realizacijom ovog projekta ispuštanje fekalija direktno u more u samom središtu Trogira postat će prošlost. To je nešto na čemu se radilo skoro sedam godina, a konzervatori su u pripremi projekta cijelo vrijeme bili uključeni te će također biti uključeni u daljnjoj fazi zbog same složenosti lokaliteta - istaknuo je Tomislav Šuta, direktor ViK-a.

Rok za izvođenje radova ove faze projekta je 24 mjeseca.

hr Wed Aug 24 2022 10:52:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e67ae7929111cfe708b45ea/80
Foto: Pixabay

Na Jadranu ljeto još traje! U Dubrovniku ostvareno je više od 3 milijuna noćenja!

Sve dublje ulazimo u posezonu, a Hrvatsku i dalje posjećuju brojni turisti

Na dubrovačkim plažama i dalje se mogu vidjeti i kupači. Bablje ljeto još traje.

- Da, jako je lijepo. Iskreno, odlično kupanje. Nisam očekivao da će biti tako toplo. Izvanredno je, rekao je za RTL Kevin iz Velike Britanije.

Dok se jedni brčkaju u moru, druge sladoled podsjeća na ljeto. Turističkih gužvi sve je manje pa je posezona idealna za razgled grada.

 - Prekrasno je, zaista prelijepo. Toplo ga preporučam, apsolutno, rekla je Lee iz Kanade.

A u Dubrovnik je ove godine stiglo nešto manje od 900 tisuća gostiju, koji su ostvarili više od 3 milijuna noćenja. Dvostruko je više turističkog prometa nego lani, a jug Hrvatske ljetnu sezonu završio je s 82 posto noćenja rekordne 2019, piše RTL

Gosti su najčešće boravili u hotelima, a sobe se i dalje pune. Ovom su gotovo svi kapaciteti zauzeti, a ostat će otvoren dulje od očekivanog.

A kada sunce i more više nisu privlačni, Dubrovnik se u listopadu okreće delicijama. 

- Kad imamo naš 'Good Food' festival koji je već tradicionalan, a uz to smo sad pripremili još jedan dodatan sadržaj to je street food festival kojeg se nadamo da će nekako prerasti u svoju manifestaciju, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Miroslav Drašković.

hr Tue Oct 04 2022 10:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/535123d01799420e03e9aadf/80

Loše vijesti za vozače: Gorivo je poskupjelo, ovo su nove cijene

Gorivo je od danas skuplje, benzin za 23 lipe, a dizel za 11
Na benzinskim postajama od ponoći je skuplje gorivo. Litra benzina stoji 10 kuna i 72 lipe - 23 lipe više nego dosad. Dizel je poskupio 11 lipa i stajat će 12 kuna i 30 lipa. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8 kuna i 49 lipa.

Uredbom Vlade prelazi se na (14) četrnaestodnevno obračunsko razdoblje, a zbog jačanja tečaja američkog dolara kojim se trguje na naftnim tržištima, cijene naftnih derivata su porasle.

Marže su iste kao i u prethodnom razdoblju: 0,65 kn po litri za benzin i 2,80 kn po kilogramu za UNP smjesu propan-butan.
hr Tue Oct 04 2022 09:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .