Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626b66fdecdbd1966b8b45c0/80

Razgovor s psihijatrom dr. Željkom Ključevićem o mentalnom zdravlju mladih: "Optimizam uključuje dva moćna vjerovanja - problemi su prolazni i naš osobni stav može ih učiniti manjima"

Sve je u našoj glavi i o nama ovisi kako ćemo se nositi sa stvarnošću u kojoj živimo. Dok optimisti vide izazove i prilike, pesimisti vide probleme i granice - objašnjava prvi čovjek Službe za mentalno zdravlje u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji ima brojne savjete za roditelje i djecu
Sve češći prizori mladih, posebno školaraca prilijepljenih uz mobitele ili zakačenih za igrice na svojim računalima, umjesto da vrijeme provode s vršnjacima na otvorenom,  ili pak vani u igri, postalo je više pravilo nego iznimka. Pandemija nam ni tu nije učinila uslugu.

Struka se prije početka pandemije usuglasila kako djeca ne bi smjela provoditi više od dva do tri sata dnevno ispred ekrana, no uslijed veće izloženosti uz online nastavu, djeca su mahom pronalazila načine da povećaju i vrijeme provedeno u igricama i na društvenim mrežama. U tome ih nisu mogli kontrolirati ni nastavnici, a često ni roditelji koji su bili zauzeti svojim poslom.

I u  splitskom Savjetovalištu za djecu i mlade primijećen je trend povećanja korisnika koji traže pomoć i podršku. Uočavamo da je nužno raditi na upozoravanju cjelokupne javnosti na mentalno zdravlje djece i mladih, prevenciju nasilja, zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti pa smo razgovarali s dr. sc. Željkom Ključevićem, dr.med., specijalistom psihijatrije, voditeljem Službe za mentalno zdravlje, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.
 
Svakodnevno se suočavate s raznim izazovima u svojem radu. Koriste li se novi načini u borbi protiv ovisnosti s kojima se mladi danas suočavaju?
 
- To ne bi trebala biti borba iako ponekad zaista jest. Najviše zbog poteškoća koje roditelji imaju s djecom i mladima kad su u pitanju ponašajne ovisnosti poput igranja igrica, društvenih mreža ili prevelikog broja sati provedenih na internetu zbog različitog sadržaja. Pandemijsko vrijeme je definitivno "gurnulo mlade" prema takvom načinu ponašanja, a stručnjaci bi u svom radu trebali koristiti alate koji će pomoći mladima da pronađu načine opuštanja, a time i rasterećenja na drugačije, zdravije načine. Mladi su postali pasivniji, nesigurniji, a time i anksiozniji. Nerijetko se osamljuju jer ne znaju kako se suočiti s novim izazovima ili vratiti u rutinu koja im je prije pandemije davala osjećaj sigurnosti i pripadnosti u školskom, socijalnom ali i obiteljskom okruženju. Nedostaje im aktivan pristup prema školskim i drugim obvezama koje ih rasterećuju te donose "zdravi umor".  Upražnjavajući ples, trčanje, vožnju biciklom ili sportske i kreativne aktivnosti koje im isključuju vrijeme provedeno pred ekranom daju im taj osjećaj zdravog umora. Mnogi kažu da nakon više sati provedenih u sjedećem položaju ne znaju od čega su umorni, bezvoljni i često sniženog raspoloženja. Ostali su bez kreativnih ili drugih ideja koje bi im mogle pomoći da se pokrenu, što pak niti malo ne potiče njihov razvoj.  
 
Uočen je trend da sve češće djeca sama traže pomoć od roditelja, a zabrinjava i što ovaj oblik ovisnosti sve više zahvaća i mlađu populaciju, pa se s posljedicama bore i djeca u dobi od devet, deset godina starosti. Koje su posljedice prekrivanja narušenog mentalnog zdravlja, što biste izdvojili kao najveći izazov?
 
- Treba ih ohrabriti ih i potaknuti na nova iskustva koja nužno ne moraju biti loša. Svijet se mijenja i traži svakodnevnu prilagodnu od svih nas i mladih i starijih. Izazov bi bio pokrenuti ih na način koji će njima biti zanimljiv i prihvatljiv, a to znači proaktivan pristup, jer jedino takve aktivnosti mogu potaknuti razvojne procese odrastanja i osamostaljivanja.  
 
Kako se roditelji danas nose sa djecom?
 
- Roditelji se otežano nose s poteškoćama djece koji imaju narušeno mentalno zdravlje, jer i sami nerijetko nisu svjesni ili ne žele prihvatiti da djetetu ne mogu ili ne znaju pomoći kao roditelji. To je pokazatelj još uvijek prisutnih predrasuda i stigmi kada je u pitanju mogućnost da njihovo dijete ima određene emocionalne funkcionalne ili ponašajne poteškoće vezane za mentalno zdravlje.
Nužno to ne znači da su loši u svojim roditeljskim ulogama, ali sigurno potvrđuje i važnost rada s roditeljima koji trebaju podršku. Tek kada djeca počnu imati funkcionalne poteškoće ili jako pate zbog simptoma koji ih muče i time otežavaju njihovo druženje ili obrazovanje, oni zatraže savjete i pomoć. Istina je da je to ponekad reakcija koja je trebala doći puno ranije, a ne kad se dijete nalazi pred razrednim ispitom zbog velikog broja izostanaka jer nije pohađalo školu.  Zanimljivo je da srednjoškolci sve češće traže pomoć sami putem alata koji su im dostupni u radu Savjetovališta za djecu i mlade Službe za mentalno zdravlje kao što su E-savjetovanje ili Aplikacija za mentalno zdravlje NZJZ-SDŽ. Čini se da to postaje trend imati svog savjetodavca terapeuta. Što zna otići u drugu krajnost jer znaju doći po pomoć sa "svojom dijagnozom" koju su pronašli na Googleu i koja je naravno neprimjerena.  Djeca trebaju strukturu, rutinu i granice. Roditelji često pogrešno misle da ih djeca neće voljeti ako im kažu "ne", no to je upravo ono što im treba. Ne trebamo dopuštati da rade ono što ih veseli, a one manje ugodne aktivnosti radimo umjesto njih. Moraju imati svoje zadaće i obveze, tako se gradi odgovornost.
 
U protekle dvije godine pesimizam je nešto što je prisutno na svakom koraku, i u medijima i općenito u društvu. Kako biti i ostati pozitivan?

- U dugotrajnoj borbi protiv mnogih prirodnih prepreka, mukotrpnim nagomilavanjem znanja stjecanog kroz iskustvo, čovjek je naučio kako prilagoditi prirodne sile svojim potrebama i stvoriti uvjete za bolji život, ali jedno nije naučio: kako biti zadovoljan sobom i svojim životom!  Optimizam uključuje dva moćna vjerovanja - problemi su prolazni i naš osobni stav može ih učiniti manjima. Sve je u našoj glavi i o nama ovisi kako ćemo se nositi sa stvarnošću u kojoj živimo. Dok optimisti vide izazove i prilike, pesimisti vide probleme i granice. Pesimizam nije samo loš u svakodnevnom životu, nego i za mentalno zdravlje jer može dovesti do depresije. Dobar je vijest da se optimizam može vježbati baš kao i mišići, stoga krenimo na vrijeme!
hr Fri Apr 29 2022 06:19:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Policija će se uskoro obratiti javnosti zbog tučnjave navijača Hajduka s policajcima

Tijekom sukoba došlo je do ranjavanja dvije osobe, a više njih je ozlijeđeno, među kojima je i 10-ak policajaca
Policija će danas održati izvanrednu konferenciju za medije vezanu za sinoćnje nerede na autocesti A1 nakon derbija Dinamo-Hajduk.

Podsjetimo, navijači Hajduka sukobili su se s policijom nakon  što su blokirali sve trake u smjeru Karlovca te se oglušili na njihove naredbe. 

Tijekom sukoba došlo je do ranjavanja dvije osobe, a više njih je ozlijeđeno, među kojima je i 10-ak policajaca. 
hr Sun May 22 2022 10:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .