SAD bi mogao uvesti sankcije Putinu

Sjedinjene Države mogle bi uvesti sankcije i protiv ruskoga predsjednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini, izjavila je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki, ali je nagoviestila kako takva mjera neće biti poduzeta uskoro.

Na pitanje novinara ruske radio postaje Eho Moskva putem Twittera razmatra li SAD mogućnost uvođenja sankcija i protiv ruskoga predsjednika Putina, Psaki je na Twitteru odgovorila: – Da. Važno odrediti posljedice. SAD u stanju sankcionirati osobe, tvrtke i sektore. Cilj nisu sankcije. Cilj smirenje.

Potom je dodala: “Razmatra se niz dužnosnika. Mnoge bi trebalo sankcionirati prije nego bi razgovarali o predsjedniku Putinu.”

Na novinarsko pitanje o Putinovoj izjavi prema kojoj se Rusija ne upliće u istočnu Ukrajinu gdje su proruski separatisti zauzeli vladine zgrade te se oglušuju o zahtjev da ih napuste, Psaki je twittala: “Putinova retorika nije u skladu s činjenicama na terenu.”

SAD je uveo zabranu izdavanje viza i zamrznuo imovinu više ruskih dužnosnika i zastupnika koji se smatraju odgovornima za umiješanost u rusko anektiranje Krima prošli mjesec, a među njima su mnogi poslovni ljudi bliski s Putinom. Sjedinjene Države upozorile su na dodatne sankcije, koje bi pogodile cijele gospodarske sektore ukoliko Rusija ne bude poštovala sporazum postignut prošli tjedan u Ženevi, a cilj mu je smiriti krizu.

POSLJEDNJE DODANO: