Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ca7f529111cbbd38b457e/80
Foto: Pixabay

U Kliničkoj bolnici Dubrava Milan je dobio najljepši božićni poklon - novo srce!

Blagdanski dani posebno su teški onima u bolničkim krevetima

Oni koji rade, kažu, tek na kalendaru vide koji je dan, no zbog pacijenata trude se na bolničke odjele unijeti barem dio blagdanskog ozračja, prenosi rtl.hr.

Uz nasmijana lica liječnika i medicinskih sestara sve je lakše, pa i Božić umjesto u krugu najmilijih dočekati u bolničkom krevetu, a neki su doslovno dobili i novi život.

Milan Severović je ovog Božića za poklon dobio život! Ovom 65-godišinjaku sinoć je transplantirano srce u Kliničkoj bolnici Dubrava. Operacija je počela na Badnjak, a novo srce zakucalo je na Božić.

- Osjećam se izvrsno! Dobro je za sada, a hoće li se stanje mijenjati ili ne, na lošije ili bolje a trebalo bi biti na bolje.

U to vjeruju i liječnici koji su dobre vijesti, odmah nakon operacije koja je trajala sedam sati javili Milanovoj supruzi.

- Malo se iznenadila kako to dugo traje, ali to je uobičajeno trajanje takvih operacija. I drago joj je, naravno da je gospodin dobro i da se probudio i da je za sada sve u redu,  rekla je Zrinka Šafarić Oremuš, anesteziologinja u KB Dubrava.

Na drugom kraju bolnice ne baš lijepe vijesti. Maske, skafanderi, navlake za cipele, rukavice, viziri – daleko od prijatelja i obitelji. Uz zvukove otkucaja na aparatima, slika je Božića zdravstvenih djelatnika i pacijenata na COVID odjelima.

- Moja želja za ove blagdane je da se bar netko od odvih svih pacijenata ovdje izvuče, koji su jako kritično. A što se tiče blagdana, navikao sam raditi  to je najmanji problem, rekao je Josip Knežević, medicinski tehničar u KB Dubrava.

Oni koji rade, kažu, tek na kalendaru vide koji je dan. Iza njih su mnogi blagdani koje su proveli s pacijentima umjesto s obitelji.

- Posebno emotivno, jučer mi je sin od 10 godina rekao, kad sam im rekla da moram ići na Božić raditi i da me neće biti kod kuće on mi je rekao: pa dobro, ali bar si za Badnjak kod kuće,  kaže Vlasta Merc, anesteziologinja u KN Dubrava.

A svima koji ovih dana završe u bolničkom krevetu, liječnici i medicinske sestre na sve načine trude se unijeti blagdanski duh, pa samim time, lakše i brže prolaze bolnički dani.

hr Sun Dec 26 2021 10:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .