Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63172ccc18d1cb3db18b4598/80
Foto: MORH/T. Brandt

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na otvorenju Foruma europskih obalnih straža, završne aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Forumom

Započela 13. Plenarna sjednica Foruma europskih obalnih straža u Splitu
Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 6. rujna 2022. godine u Podstrani kod Splita na otvorenju 13. Plenarne sjednice ECGFF-a, završne aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Forumom europskih obalnih straža (European Coast Guard Functions Forum - ECGFF).

Ministar Banožić istaknuo je važnost sudjelovanja Hrvatske u unapređenju suradnje zemalja članica Foruma u zaštiti pojedinačnih i zajedničkih interesa na moru te govoreći o budućim sigurnosnim izazovima, izrazio uvjerenje da će upravo pitanje sigurnosti na moru zauzimati visoko mjesto u političkim raspravama i odlukama.

- Republika Hrvatska ima dugu tradiciju pomorstva što je vrlo važno za hrvatsko gospodarstvo, trgovinu te odnosno razvoj hrvatskog društva u cijelosti. To je glavni razlog zbog čega je RH snažno posvećena očuvanju sigurnosti na moru. Vjerujem kako će razmjena mišljena i iskustava na Forumu europskih obalnih straža biti snažan poticaj proširenju suradnje partnera i saveznika u mediteranskom bazenu“, rekao je ministar te poručio kako Forum europskih obalnih straža predstavlja ujedinjenu Europu koja za cilj ima iznaći najbolja moguća rješenja za suočavanje sa svim sigurnosnim izazovima na ovom području.

Odgovarajući na pitanja novinara o obalnim ophodnim brodovima ministar Banožić je istaknuo da je Ministarstvo obrane u pregovorima s graditeljem radi pronalaženja modela nastavka i dovršetka gradnje. Obalni ophodni brodovi u vlasništvu su Republike Hrvatske te ne mogu biti upisani u upisnik brodova sukladno članku 5. Pomorskog zakonika s obzirom na to da se grade za potrebe Obalne straže koja je sastavni dio Hrvatske ratne mornarice, odnosno Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uz predstavnike dvadeset država članica Foruma na sjednici sudjeluju i predstavnici Glavnih uprava Europske komisije (Uprava za Pomorstvo i ribarstvo - DG MARE, Uprava za migracije i unutarnje poslove - DG HOME i Uprava za mobilnost i promet - DG MOVE) te predstavnici EU agencija: European Border and Coast Guard Agency (FRONTEX), European Fisheries Control Agency (EFCA), European Maritime Safety Agency (EMSA). Također, nacionalni sudionici Plenarne sjednice su članovi Međuresornog predsjedništva Foruma i to predsjedatelj načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić te supredsjedatelji Mirna Kovač Bašić iz Ministarstva unutarnjih poslova, kap. Siniša Orlić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Mario Rogošić iz Ministarstva poljoprivrede te članovi Projektnog ureda Foruma.

Komodor Dojkić rekao je kako je Hrvatska ratna mornarica predsjedala ECGFF-om posljednjih 14 mjeseci.

- Vjerujem da je Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja opravdala ukazano povjerenje i napore Europske komisije i nadležnih agencija. Svjesni smo da nijedna nacija ne može sama odgovoriti na aktualne izazove vezane uz pomorsku sigurnost stoga je u tom kontekstu nezamjenjiva uloga  ovog Foruma koji razvija otvorenu komunikaciju, međusobno razumijevanje i suradnja svih članica.

U sklopu sjednice u poslijepodnevnim satima u akvatoriju Splita provest će se i međuresorna vježba „COASTEX 22“ kojom će se demonstrirati dio sposobnosti tijela državne uprave nadležnih za zaštitu interesa RH na moru uz sudjelovanje snaga EU agencija EFCA-e i EMSA-e, te svečana primopredaja predsjedanja Forumom između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije.

Forum europskih obalnih straža (European Coast Guard Functions Forum – ECGFF) samostalna je, neovisna, neobvezujuća i nepolitička organizacija temeljena na dragovoljnom pristupu članova, koji su nositelji funkcija obalne straže ili ekvivalentnih organizacija pomorskih zemalja članica EU-a i pridruženih članica Schengenskog prostora. Tijekom hrvatskog predsjedanja održane su tri tematske radionice i jedan sastanak radne skupine. Završna aktivnost hrvatskog predsjedanja Forumom je Plenarna konferencija koja se provodi u Podstrani 6. i 7. rujna u organizaciji Ministarstva obrane RH i pod pokroviteljstvom Europske komisije.


hr Tue Sep 06 2022 13:19:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633b08a118d1cb0d078b46ae/80
Foto: Arhiva SDŽ

Stigli rezultati županijskog natječaja za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije

Splitsko-dalmatinska županija objavila je rezultate natječaja za dodjelu financijskih sredstava za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja za županiju u ovoj godini, a među udrugama koje će dobiti financijska sredstva su i tri kaštelanske udruge.

Udruga Šušur tako će za održavanje 5. kiparsko-likovne kolonije dobiti 8 tisuća kuna, udruga za revitalizaciju sela Opor- Botići za obnovu objekta stare školske zgrade i uređenje Doma Luke Botića dobit će 7 tisuća kuna, a DVD Mladost dobit će 9 tisuća kuna za obilježavanje pola stoljeća rada i djelovanja.

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije.

Najniži iznos koji je dodijeljen pojedinoj udruzi je 2 tisuće kuna, a najviši iznos je 10 tisuća kuna.

Popis svih udruga koje su dobile sredstva možete vidjeti OVDJE.

hr Mon Oct 03 2022 18:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .