Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627282c8ecdbd10e838b45a6/80

Održan Hack4Split 2022: Pregršt talenta i dobrih ideja došlo do izražaja

Peto po redu izdanje hacakthona na jedno mjesto je okupilo veliku koncentraciju talenta i dobrih ideja koji su rezultirali odličnim projektima s primjenom u raznim društvenim i gospodarskim sferama,

Iza Studentskog poduzetničkog inkubatora je još jedno uspješno izdanje Hack4Split društvenog hackathona kojem je cilj pronalazak i provedba društveno korisnih rješenja za dobrobit i napredak naše lokalne zajednice, koristeći se prednostima moderne tehnologije! U subotu i nedjelju, 9. i 10. travnja, u organizaciji Poduzetničkog centra Split i Studentskog poduzetničkog inkubatora, zajedno sa partnerima, u SPINIT inkubatoru održan je ovogodišnji Hack4Split hackathon koji je okupio čak 10 timova sa 45 sudionika koji su u veseloj i proaktivnoj atmosferi radili na raznim društvenim problemima.

Peto po redu izdanje hacakthona na jedno mjesto je okupilo veliku koncentraciju talenta i dobrih ideja koji su rezultirali odličnim projektima s primjenom u raznim društvenim i gospodarskim sferama, a sa zajedničkim nazivnikom – upotrebom modernih tehnologija. Redom su se prezentirali sljedeći projekti:

 • Nerthus: web platforma za pošumljavanje koja spaja poslovni sektor i organizacije civilnog društva s ciljem smanjenja CO2 emisija koje stvaramo kao društvo.
 • Srce: virtualni dnevnik koji olakšava rad udrugama koje rade na unaprjeđenju kvalitete života ranjivih skupina.
 • Mirna: web aplikacija za pružanje podrške žrtvama svih oblika nasilja.
 • SeaID: aplikacija za prepoznavanje morskih organizama.
 • Evala: interaktivni digitalni vodič koji nudi autentičan pogled na Split.
 • Fairchain: sustav glasanja temeljen na blockchain tehnologiji.
 • HealthPlus: unaprijeđenje medicinskog sustava aplikacijom za rezervaciju i komunikaciju između pacijenata i doktora
 • Fish4All: digitalna ribarnica koja optimizira prodaju svježe ribe i morskih plodova
 • Pitaj studenta: forumska aplikacija za lakši pristup informacijama o fakultetima Sveučilišta u Splitu
 • PY-BO: IOT rješenje napravljeno na bazi Lego gradivnih elemenata čija je svrha razvijanje znanja za sve dobne skupine kroz poticanje kreativnosti i rješavanje problema.

Za najbolja rješenja podijeljene su i kreativne nagrade. Timu “Pitaj studenta” čiji su članovi većinom još u srednjoškolskim klupama, za iskazani trud i proaktivnost dodjeljena je posebna nagrada kao poticaj, u vidu dodatnih edukacija i usavršavanja u poslovnom i IT području. Tim “HealthPlus” je u dva dana hacakthona pokazao najveći napredak i predanost te su nagrađeni u kategoriji “najproduktivniji tim”. Tim “Nerthus” osvojio je nagradu u kategoriji “tima s najboljim dizajnom”. Nakon toga, usljedilo je proglašenje najbolja 3 projekta razrađena za vrijeme hackathon , i to redom:

 • prvo mjesto su podjelili timovi “Evala” i “Fish4All”
 • drugo mjesto pripalo je timu “PY-BO”
 • treće mjesto propalo je timu “SeaID”

Osim radnog i natjecateljskog dijela hackathona održana je i radionica za sudionike na temu “Is e-mail marketing dead?”, a koju je održala Martina Šepić, direktorica tvrtke Webpower Adria. Sudionici su dobili uvid u e-mail marketing i kako ga koristiti za povećanje prodaje te upravljanje odnosima s klijentima.

Posebno hvala sponzorima koji su osigurali nagrade za najbolje timove i podržali organizaciju hackathona – dobartek.hr, Wolt, OTP banka d.d., Nova Eurospectra, The Daltonist Craft Bar, The Works Coworking, SmartNinja Hrvatska, Mirakul edukacijski centar, ZIP line Split i Breaktime Nautical.

Hack4Split je organiziran u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije i Središnjeg državog ureda za demografiju i mlade.hr Wed May 04 2022 15:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6289df3c18d1cb721f8b457e/80
Foto: AB foto

[FOTO] Nezaboravna noć za sinjske maturante, pogledajte kako su zasjali!

Atmosfera je bila predivna, učenice, učenici i njihove pratnje su zasjali te je iza njih nezaboravna večer
U petak je u Hotelu Alkar održana maturalna večer Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju.

Učenici sedam završnih razreda slave kraj srednjoškolskog obrazovanja te spremni dočekuju izazove koji su ispred njih. Atmosfera je bila predivna, učenice, učenici i njihove pratnje su zasjali te je iza njih nezaboravna večer.

Ravnateljica Marica Barać se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji maturalne zabave.

- Drage maturantice i maturanti, želim vam iskreno od srca svako dobro i sve najbolje što zaslužujete. Budite uvijek optimistični, svoji i s ponosom nosite ime svoje škole. Neka ono što postignete bude na ponos vašim obiteljima i vašim profesorima. Zahvaljujem se vašim roditeljima na razumijevanju i podršci te vašim profesorima na uloženom trudu u vaše obrazovanje. Želim vam da se upišete na željene fakultete te da pronađete mjesto na tržištu rada. Blagoslovio vas dragi Bog i čuvala vas Čudotvorna  Gospa Sinjska - rekla je ravnateljica Barać.
hr Sun May 22 2022 08:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6288f75418d1cbf11c8b4579/80
Foto: HNK Split

Nabrijana neobarokna vizija omiljene Shakespearove komedije na gostovanju u HNK Split

Komedija San ljetne noći Williama Shakespearea izvodi se u četvrtak s početkom u 20 sati

Komedija San ljetne noći Williama Shakespearea u produkciji i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gostuje na sceni HNK Split u četvrtak 26. svibnja. Splitskoj kazališnoj publici predstavit će se slojevita i zabavna predstava, Shakespeare u, kako su mediji okarakterizirali, nabrijanoj neobaroknoj viziji mlade redateljice Tamare Damjanović. Izvedba započinje u 20 sati.

Shakespeareova rana komedija, dramski tekst nadahnut grčkom mitologijom, jedna je od publici najpoznatijih njegovih drama. Naracija je prepuna komičnih obrata kojima se ljubav karikira do krajnjih granica a dramski se odnosi zbivaju unutar ljubavnih trokuta u noći kad dan najduže traje, kad sve biljke dobivaju ljekovita svojstva, a nadnaravna bića se upliću u sudbine ljudi.

 - Čuveni Shakespeareov komad snovitog naslova i naravi smjestio se u Ivanjsku, najčarobniju od svih noći. Njegova fabula, dramaturški razdijeljena u nekoliko paralelnih linija isprepletenih u nizu jednonoćnih događaja, kao i čitava paleta likova koji ih nose, otkriva ne samo neupitnu poetsku vrlinu napisanog, nego i (ono što je za redatelja i glumca najzahvalnije) more prostora za maštanje, kaže redateljica Tamara Damjanović.

Predstava se igra u prijevodu Milana Bogdanovića, u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović. Igraju glumci: Armin Ćatić, Sandra Lončarić, Matija Kačan, Duško Modrinić, Selma Mehić, -Antonio Jakupčević, Ivan Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja, Antonia Mrkonjić, Aljoša Čepl, Ivan Simon, Miroslav Čabraja, Matko Duvnjak Jović i Dora Bogdanović. Autorski tim čine i: scenografkinja Sheron Pimpi Steiner, kostimografkinja Ivana Živković, skladateljica Katarina Ranković, Vuk Ognjenović bio je zadužen za scenski pokret i mačevanje, koreografkinja je Selma Mehić, a oblikovatelj svjetla Luka Matić.

hr Sat May 21 2022 16:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6288a51518d1cb4c1b8b4590/80

[FOTO] U Gradskom kazalištu mladih učenici Prve gimnazije izveli predstavu "Lovac i laži"

Inicijativu za provedbu ovakvoga projekta profesorice I. gimnazije, Split Olga Granić i Suzana Čajić izložile su u listopadu 2021. godine ravnatelju GKM-a Ivi Perkušiću koji je odmah prihvatio ideju i nakon višemjesečnih proba gledali smo predstavu koje se ne bi posramio ni bolji glumački ansambl

Sinoć je u Gradskome kazalištu mladih Split premijerno izvedena dvojezična predstava Lovac i laži prema motivima kultnoga romana Lovac u žitu J. D. Salingera u režiji izvrsnoga Siniše Novkovića. Predstava je nastala u suradnji GKM-a i I. gimnazije, Split, a izvodi je 23 učenika I. gimnazije, Split i glumci GKM-a Bojan Brajčić i Nada Kovačević. Monolozi glavnoga lika Holdena izvedeni su na hrvatskome, a dijalozi se vode na engleskome jeziku.

Inicijativu za provedbu ovakvoga projekta profesorice I. gimnazije, Split Olga Granić i Suzana Čajić izložile su u listopadu 2021. godine ravnatelju GKM-a Ivi Perkušiću koji je odmah prihvatio ideju i nakon višemjesečnih proba gledali smo predstavu koje se ne bi posramio ni bolji glumački ansambl.

Prvi je korak u stvaranju predstave bio prilagodba Salingerova romana o odrastanju i mukama odrastanja izvođenju na sceni. Nakon prilagodbe teksta slijedile su svakodnevne čitaće probe te postavljanje scene u GKM-u, u čemu su redatelju svesrdno pomagale profesorice i učenica Enia Raos.

Holdena je glumilo dvanaest učenika (Lovro Kozomara, Luka Bogdan, Roko Burmaz, Ana Rebić, Patrik Kečkemet Marušić, Antea Bilandžić, Paola Pezo, Dali Lešnjak, Jakov Tralić, Bartul Šprljan Prelević, Žana Vuletić i Lena Radelja) koji su uigrano dočarali osjećaje i razmišljanja tinejdžera koji je izbačen iz škole i tumara njujorškim ulicama u potrazi za zabavom i zaboravom. Ostale uloge igrali su Luka Juras, Ivan Barišić, Kristian Vidović, Ana Šimundić, Aurora Španjić, Barbara Banić, Jozica Maljković, Tonia Volarević, Dorotea Prka i Maša Boban. Za šminku je bila zadužena učenica Issa Peribonio.

Uz precizno izvedene prijelaze iz prizora u prizor, gotovo besprijekornu dikciju kako na hrvatskome, tako i na engleskome  jeziku, veliku pohvalu u predstavi zaslužuju pjevani i plesani dijelovi u kojima su učenici, na opće oduševljenje publike, pokazali višestruku talentiranost.

Ova izvrsna predstava igrat će u GKM-u 24. i 31. svibnja te 2. lipnja u 20 sati, a najesen su planirane nove izvedbe.


hr Sat May 21 2022 10:39:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6288a0b518d1cb571b8b4575/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Na Poljudu izložba limenih ljubimaca starih od 30 do 70 godina

Održani su i ispiti spretnosti i točnosti vozača, nakon čega reli od Poljuda Dalmatinskom zagorom preko Unešića do Pakova sela
U organizaciji Splitskog Oldtimer Auto Kluba jutros je na Poljudu podno istočne tribine stadiona izloženo 35 starodobnih oldtimer automobila. Prekrasni su limeni ljubimci starosti između 30 i čak 70 godina, a stigli su članovi oldtimer klubova iz Rijeke, Opatije, Zadra, Dubrovnika i Splita.

Održani su i ispiti spretnosti i točnosti  vozača, nakon čega reli od Poljuda Dalmatinskom zagorom preko Unešića do Pakova sela, gdje će biti upriličena dodjela priznanja i pehara pobjednicima natjecanja.

Ovo je jedno od četiriju službenih natjecanja Hrvatskog oldtimer saveza koji se boduje za Veliku nagradu Hrvatskog oldtimer saveza.
hr Sat May 21 2022 10:23:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .